• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

4.1. Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

4.1.2. İkinci Görüşme Sorusunun Analiz

Öğrencilere sorulan 2. soru “Ders sürecinde tarih dergilerini okuman okuma alışkanlığına katkı sağladı mı? Nasıl?” şeklindedir. Öğrencilerin bu sorunun birinci bölümüne verdikleri evet, hayır ve biraz şeklindeki cevapları tablo 3’te verilmiştir.

Tablo 3: Öğrencilerin tarih dergilerinin okuma alışkanlığına katkısına ilişkin görüşleri

Cevaplar / Temalar Frekans (f) Yüzde (%)

Evet Biraz Hayır Toplam 25 5 5 35 71,43 14,28 14,28 99

Tablo 3’e göre ilgili sorunun birinci bölümünü hayır şeklinde cevaplayan öğrencilerden %14,28’i (5öğrenci) ilgili sorunun ikinci bölümünü; okuma alışkanlığım zaten vardı bu yüzden tarih dergilerini okumak okuma alışkanlığıma katkı sağlamadı

şeklinde cevap vermişlerdir. “Okuma alışkanlığım zaten var” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerin verdikleri cevaplara ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır: Okuma alışkanlığım zaten vardı o yüzden çok katkısı olmadı (Selin).

Tablo 3’e göre ilgili sorunun birinci bölümünü biraz şeklinde cevaplayan öğrencilerden %14,28’i (5öğrenci) ilgili sorunun ikinci bölümünü; tarih kitaplarına zaten düşkünüm, bu yüzden tarih dergilerini okumak okuma alışkanlığıma biraz katkı sağladı şeklinde cevap vermişlerdir. “Okuma alışkanlığım var” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerin verdikleri cevaplara ilişkin alıntı örnekleri aşağıda açıklanmıştır:

Benim zaten tarih kitaplarına olan düşkünlüğüm vardı. Lakin biraz da olsa arttırdı (Hayri).

İlgili sorunun birinci bölümünü evet şeklinde cevaplayan öğrencilere ilişkin elde edilen veriler analiz edilerek sonuçlar tablo 4’te verilmiştir.

Tablo 4: Tarih dergilerinin okuma alışkanlığına olumlu katkısı olduğunu düşünen öğrencilerin temalar bazında görüşleri

Cevaplar / Temalar Frekans (f) Yüzde (%)

İlgimi çekti Bilgi sağladım Hoşlandım Merak ettim Toplam 8 6 6 5 25 32 24 24 20 100

Tablo 4 incelendiğinde “Ders sürecinde tarih dergilerini okuman okuma alışkanlığına katkı sağladı mı? Nasıl?” sorusunun birinci bölümünü evet şeklinde cevaplayan öğrencilerin ilgili sorunun ikinci bölümünü;

Öğrencilerden % 32’si (8 öğrenci) tarih dergileri ilgimi çekti ve böylece okuma alışkanlığıma katkı sağladım şeklinde cevap vermişlerdir. Okuma alışkanlığının bu yönüne vurgu yapan öğrencilerin görüşleri şu şekildedir:

Evet. İlgimi daha fazla çekmeye başladı tarihi ve olayları okuma ve araştırma isteğim arttı (Nisa), Okumayı çok seviyorum. Tarih dergileri

çok ilgimi çekti ve makaleleri de severek okudum. Okumaya devam ederim (Murat), Evet. Makaleleri çok beğendim, ilgimi çektiği için okudum (Sinem).

Öğrencilerden %24’ü (6 öğrenci) tarih dergilerinden bilgi sağladım bu da okuma alışkanlığıma katkı sağladı şeklinde cevap vermişlerdir. Okuma alışkanlığının bu yönüne vurgu yapan öğrencilerin görüşleri şu şekildedir:

Hem de çok fazla sağladı. Artık çok daha fazla şey okuyacağım özellikle tarih Atatürk ve Hukuk hakkında (böyle yapmam okuyacağım üniversitede, bölümde bana temel oluşturacak) (Hakan), Evet sağladı. Gerçekten makaleler bilgi birikimime çok katkı sağladı. Yazılan makaleler tarihi çok güzel bir şekilde aktarmış. Bu makaleler sayesinde tarih daha ilgi çekici gelmeye başladı (Beyza).

Öğrencilerden %24’ü (6 öğrenci) tarih dergilerini okumak hoşuma gitti ve böylece okuma alışkanlığıma katkı sağladım şeklinde cevap vermişlerdir. Okuma alışkanlığının bu yönüne vurgu yapan öğrencilerin görüşleri şu şekildedir:

Süreç çok uzun değildi ama dergilerdeki makaleleri okudum, ilk defa makale okuyorum. Çok farklıydı ve hoşuma gitti. Konuları tartıştık, yorumladık, sonuçta okuma alışkanlığıma katkıda bulunduğunu düşünüyorum (Deniz), Evet. Tarih dergisi hiç okumamıştım. Okuyunca çok hoşuma gitti. Dolayısıyla artık tarih dergilerini okuyacağım (Filiz).

Öğrencilerden %20’si(5 öğrenci)’nin cevabı tarih dergilerini okumak merakımı arttırdı ve böylece okuma alışkanlığıma katkı sağladım şeklindedir. “Merak ettim” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerin verdikleri cevaplara ilişkin alıntı örnekleri aşağıda açıklanmıştır:

Evet sağladı. Tarihi olaylara merakımı arttırdı. Okuma açısından daha istekli olmamı sağladı (Çiğdem), Evet. Tarih dergilerinin içeriğinin nasıl olduğunu görmüş oldum ve merakım eskiye oranla arttı (Yaşar).

Elde edilen veriler ve 2. görüşme sorusuna verilen cevaplar incelendiğinde öğrencilerin okuma alışkanlığına ilişkin olarak “ilgimi çekti”, “bilgi sağladım”, “hoşlandım”, “merak ettim”, gibi temaları sıklıkla ifade ettikleri ve ifade edilen

temaların okuma alışkanlığını pekiştiren temalar olduğu görülmektedir. Öğrencilerden 5’i ise okuma alışkanlıklarının zaten olduğunu ve tarih dergileri okuma alışkanlıklarına biraz katkı sağladığını dile getirmişler, 4 öğrenci de okuma alışkanlıkları olduğu için herhangi bir katkı sağlamadığını dile getirmişlerdir. Görüldüğü gibi öğrencilerin çoğunluğu, %71,43’ü (25 öğrenci) tarih dergileriyle işlediğimiz dersin okuma alışkanlıklarına da katkı sağladığını belirtmiştir. Taş (2008:59-64) da “Türkiye’de Çocuk Dergilerinin Çocuk Eğitimine Katkısı ve Milliyet Kardeş Dergisi” adlı edebiyat zevki aşıladığını belirtmektedir. Yine Sular(2006)’ın “Halk Bilgisi Haberleri Ve Çorumlu Dergilerinin Konu ve Eğitim Açısından Karşılaştırılarak İncelenmesi” adlı araştırmasında dergilerde geçen metinlerin bireylere okuma alışkanlık ve zevki kazandırdığını belirtmiştir. Candan(2003:15-16)’a göre okuma aktivitesi, kapsamlı bir öğrenme için çok önemli bir strateji olduğundan her öğretmenin okumayı geliştirme gibi bir sorumluluğu vardır. Öğrencilere temel bilgileri kazandırmak, onların geçmiş hakkında yapılmış farklı yorumları anlamalarını ve tarihsel konuların içeriğini kavramalarını sağlamak için okuma becerilerinin geliştirilmesi çok önemlidir. Hiçbir öğrenci okuma yeteneği olmadan sosyal bilgiler ve tarih derslerinde başarılı olamaz. Okuma materyallerinde tarihsel bilgilere çok fazla yer verilmiştir ve bu da öğrencilerin okuma yeteneğini geliştirmesine sınırsız imkân sağlamaktadır.