Sayıların Çözümlenmesi Taban Aritmetiği

Belgede MATEMATİK SORU BANKASI (sayfa 45-55)

Test (3 - 4)

MATEMATİK

Konu Kavrama Serisi

1.

a2b ve 3b2 üç basamaklý doðal sayýlardýr.

a2b=3b2

olduðuna göre, a.b çarpýmý kaçtýr?

A) 15 B) 12 C) 10 D) 8 E) 6

2.

4.104 + 2.103 + 1.102 + 3.101 + 5 sayýsý aþaðýdakilerden hangisine eþittir?

A) 42135 B) 41315 C) 402315 D) 420315 E) 423035

3.

56547 sayýsýnýn binler basamaðýnda bulunan raka-mýn basamak deðeri kaçtýr?

A) 5 B) 6 C) 1000 D) 5000 E) 6000

4.

Dört basamaklý 3131 doðal sayýsýnda, 3 rakamlarý-nýn basamak deðerleri toplamý, 1 rakamlarýrakamlarý-nýn sayý deðerleri toplamýnýn kaç katýdýr?

A) 30 B) 50 C) 150 D) 1500 E) 1515

5.

abc üç basamaklý sayýsý aþaðýdakilerden hangisine eþittir?

A) 100a+b+c B) 100a+10b+c

C) 10a+b+c D) 1000a+100b+10c

E) 100(a+b+c)

6.

ab iki basamaklý bir doðal sayýdýr.

Buna göre, abab dört basamaklý sayýsý aþaðýdaki-lerden hangisine eþittir?

A) 111.ab B) 110.ab C) 105.ab D) 101.ab E) 100.ab

7.

ab00 dört basamaklý sayýsý aþaðýdakilerden hangi-sine eþittir?

A) 100.ab B) 110.ab C) 1000.ab D) 10.ab E) 11.ab

8.

ABC üç basamaklý bir doðal sayýdýr.

100.A+10.B+C=265

olduðuna göre, A+B+C toplamý kaçtýr?

A) 11 B) 12 C) 13 D) 14 E) 15

SAYI BASAMAKLARI TEST / 1

KONU KAVRAMA SERÝSÝ 46 MATEMATÝK SORU BANKASI

9.

a, b ve c birbirinden farklý rakamlardýr.

ab ve cb iki basamaklý sayýlar olduðuna göre, oraný kaçtýr?

A) 1 B) 5 C) 9 D) 10 E) 11

10.

aa, bb ve cc iki basamaklý sayýlardýr.

Buna göre, ifadesinin deðeri aþaðýda-kilerden hangisidir?

A) 6 B) 8 C) 9 D) 10 E) 11

11.

Dört basamaklý bir sayýnýn yüzler basamaðýndaki rakam 3 artýrýlýrsa, sayýnýn deðeri kaç artar?

A) 3 B) 30 C) 300 D) 330 E) 3000

12.

Ýki basamaklý AB doðal sayýsýnda A rakamýnýn sayý deðeri 1 artýrýlýp, B rakamýnýn sayý deðeri 1 azaltýlýrsa, AB.13 iþleminin sonucu nasýl deðiþir?

A) 9 artar B) 9 azalýr C) 81 artar D) 117 artar E) 117 azalýr

13.

Üç basamaklý 391 sayýsý iki basamaklý AB sayýsýnýn 17 katýdýr.

Buna göre, A+B toplamý kaçtýr?

A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8

14.

a iki basamaklý, b üç basamaklý doðal sayýlardýr.

Buna göre, b – a farkýnýn deðeri en fazla kaç olabi-lir?

A) 900 B) 976 C) 977 D) 987 E) 989

15.

1, 2, 3 ve 4 rakamlarý kullanýlarak yazýlan, rakamlarý bir-birinden farklý dört basamaklý ABCD sayýsýnda A+B=C+D baðýntýsý vardýr.

Bu koþullarý saðlayan dört basamaklý kaç tane ABCD doðal sayýsý yazýlabilir?

A) 2 B) 4 C) 6 D) 8 E) 10

16.

A, B ve C sýfýrdan ve birbirinden farklý rakamlardýr.

Bu rakamlar kullanýlarak oluþturulan, birbirinden farklý, iki basamaklý rakamlarý farklý bütün doðal sayýlarýn toplamý 220 olduðuna göre, A+B+C toplamý kaçtýr?

SAYI BASAMAKLARI TEST / 1

47

1-E 2-A 3-E 4-E 5-B 6-D 7-A 8-C 9-D 10-E 11-C 12-D 13-B 14-E 15-D 16-B

KONU KAVRAMA SERÝSÝ MATEMATÝK SORU BANKASI

1.

Ýki basamaklý bir sayýnýn birler basamaðýndaki rakam 6 artýrýlýr, onlar basamaðýndaki rakam 1 azal-týlýrsa bu sayý nasýl deðiþir?

A) 5 artar B) 3 artar C) deðiþmez D) 4 azalýr E) 6 azalýr

2.

a21 ve a14 üç basamaklý sayýlardýr.

Buna göre, a21 – a14 farký kaçtýr?

A) 107 B) 97 C) 57 D) 14 E) 7

3.

AB ve BA iki basamaklý doðal sayýlardýr.

AB+BA=110

olduðuna göre, A+B toplamý kaçtýr?

A) 6 B) 7 C) 8 D) 9 E) 10

4.

AB ve BA iki basamaklý doðal sayýlardýr.

AB–BA=63

olduðuna göre, kaç farklý AB sayýsý yazýlabilir?

A) 6 B) 5 C) 4 D) 3 E) 2

5.

ab iki basamaklý bir sayýdýr.

ab+a=86 olduðuna göre, b kaçtýr?

A) 9 B) 8 C) 7 D) 6 E) 5

6.

a, b, c birer rakam ve ab iki basamaklý bir sayýdýr.

ab=a+b+c+47 olduðuna göre, c kaçtýr?

A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 E) 3

7.

ab iki basamaklý bir sayýdýr.

ab=4a+3b

olduðuna göre, ab nin alabileceði en küçük deðer kaçtýr?

A) 13 B) 14 C) 21 D) 31 E) 41

8.

ab iki basamaklý bir sayýdýr.

olduðuna göre, ab sayýsý kaçtýr?

A) 40 B) 45 C) 50 D) 54 E) 56

ab 5

a +b=

SAYI BASAMAKLARI TEST / 2

KONU KAVRAMA SERÝSÝ 48 MATEMATÝK SORU BANKASI

9.

Ýki basamaklý sayýlardan kaç tanesi, rakamlarý topla-mýnýn 7 katýna eþittir?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

10.

Ýki basamaklý ab sayýsý, iki basamaklý ba sayýsýnýn 2 katýndan 6 eksiktir.

Buna göre, iki basamaklý ab sayýsý kaçtýr?

A) 42 B) 44 C) 46 D) 48 E) 52

11.

Üç basamaklý ABC, BCA ve CAB sayýlarýnýn toplamý 1332 dir.

Buna göre, A+B+C toplamý kaçtýr?

A) 22 B) 18 C) 16 D) 14 E) 12

12.

Üç basamaklý ABC doðal sayýsýnýn birler ve yüzler basamaðýndaki rakamlarýn yerleri deðiþtirildiðinde, sayýnýn deðeri 297 artmýþtýr.

Buna göre, aþaðýdakilerden hangisinin sayýsal de-ðeri kesinlikle hesaplanabilir?

A) A – C B) A – B C) B – C D) A+B E) A+C

13.

Dört basamaklý ABC4 sayýsý, üç basamaklý ABC sayýsýndan 1930 fazladýr.

Buna göre, A+B+C toplamý kaçtýr?

A) 6 B) 7 C) 8 D) 9 E) 10

14.

Üç basamaklý 2AB sayýsý, iki basamaklý AB sayýsýnýn 6 katýdýr.

Buna göre, iki basamaklý AB sayýsý kaçtýr?

A) 50 B) 48 C) 45 D) 40 E) 30

15.

Dört basamaklý 12AB sayýsý, iki basamaklý AB sayýsýnýn 16 katýdýr.

Buna göre, A+B toplamý kaçtýr?

A) 6 B) 7 C) 8 D) 9 E) 10

16.

Bir öðrenciden, verilen dört basamaklý bir doðal sayýyý 5 ile çarpmasý isteniyor. Ancak öðrenci iþlemi kontrol ederken sayýnýn 2 olan yüzler basamaðýný, 7 olarak gördüðünü fark ediyor.

Buna göre, öðrencinin bulduðu sonuç doðru sonuç-tan kaç fazladýr?

A) 2500 B) 2000 C) 1000 D) 500 E) 250

SAYI BASAMAKLARI TEST / 2

49

1-D 2-E 3-E 4-E 5-A 6-A 7-A 8-B 9-C 10-A 11-E 12-A 13-B 14-D 15-C 16-A

KONU KAVRAMA SERÝSÝ MATEMATÝK SORU BANKASI

1.

Yukarýdaki sayýlardan kaç tanesi sayý tabaný ola-bilir?

A) 6 B) 5 C) 4 D) 3 E) 2

2.

5 sayý tabaný olmak üzere, (1a2)5

sayýsýnda a yerine yazýlabilecek deðerler toplamý kaçtýr?

A) 10 B) 9 C) 8 D) 7 E) 6

3.

a sayý tabaný olmak üzere, (15)a

ifadesinde a en az kaç olabilir?

A) 10 B) 9 C) 8 D) 7 E) 6

4.

(21430)5

ifadesinde sayý deðeri en çok olan rakamýn basa-mak deðeri kaçtýr?

A) 1250 B) 1000 C) 500 D) 100 E) 50

5.

5 tabanýndaki 444 sayýsýnýn 10 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

A) 120 B) 121 C) 122 D) 123 E) 124

6.

12 tabanýndaki 21 sayýsýnýn 10 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

A) 22 B) 23 C) 24 D) 25 E) 26

7.

3 sayý tabaný olmak üzere, (12,12)3

sayýsýnýn 10 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

8.

6 sayý tabaný olmak üzere, (1a2)6=50 eþitliðinde a kaçtýr?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

49 50 17 52 53

A) B) C) D) E)

9 9 3 9 9

2, 1, 2, 9, 10, 12, 3 - 2

SAYI BASAMAKLARI TEST / 3

KONU KAVRAMA SERÝSÝ 50 MATEMATÝK SORU BANKASI

9.

n sayý tabaný olmak üzere, (32)n=20 eþitliðinde n kaçtýr?

A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8

10.

3 ve 5 sayý tabaný olmak üzere, (1a)5=(a1)3

eþitliðini saðlayan a deðeri kaçtýr?

A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4

11.

5 ve x sayý tabaný olmak üzere, (101)x=(122)5

eþitliðini saðlayan x deðeri kaçtýr?

A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7

12.

10 tabanýndaki 26 sayýsýnýn 5 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

A) 31 B) 41 C) 44 D) 100 E) 101

13.

16 sayýsý 2 tabanýnda kaç basamaklýdýr?

A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8

14.

6 sayý tabaný olmak üzere, 40=(abc)6

eþitliðinde a+b+c toplamý kaçtýr?

A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8

15.

5.72+3.7+2

sayýsýnýn 7 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

A) 532 B) 523 C) 514 D) 513 E) 506

16.

5 ve 6 sayý tabaný olmak üzere, (210)5=(x)6

eþitliðinde x kaçtýr?

A) 131 B) 132 C) 134 D) 141 E) 142

SAYI BASAMAKLARI TEST / 3

51

1-D 2-A 3-E 4-D 5-E 6-D 7-B 8-B 9-C 10-C 11-D 12-E 13-B 14-B 15-A 16-A

KONU KAVRAMA SERÝSÝ MATEMATÝK SORU BANKASI

1.

5 sayý tabaný, a ve b sýfýrdan ve birbirinden farklý rakam-lardýr.

Buna göre, (ab2)5 sayýsýnýn alabileceði en büyük deðerin 10 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

A) 112 B) 117 C) 122 D) 127 E) 132

2.

Aþaðýdakilerden hangisinin 10 tabanýndaki deðeri çift sayýdýr?

A) (12)5 B) (33)5 C) (201)3 D) (13)4 E) (23)6

3.

4 ve 5 sayý tabaný olmak üzere, (33)5– (33)4

farkýnýn 10 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

4.

a=(1001)2

b=(1010)2 c=(1100)2

olduðuna göre, a, b, c sayýlarý arasýndaki sýralama aþaðýdakilerden hangisidir?

A) a>b>c B) a>c>b C) b>a>c D) b>c>a E) c>b>a

5.

5 ve a sayý tabaný olmak üzere, (1a)5+(32)a

toplamýnýn 10 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

A) 21 B) 22 C) 23 D) 24 E) 25

6.

3 ve x sayý tabaný, a sýfýrdan farklý bir rakamdýr.

(aaa)3=(aa)x olduðuna göre, x kaçtýr?

A) 10 B) 11 C) 12 D) 13 E) 14

7.

5 ve 6 sayý tabanýdýr.

(ab)5+(ba)5=(100)6

olduðuna göre, a+b toplamý kaçtýr?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

8.

4 ve 6 sayý tabaný, a sýfýrdan farklý bir rakam olmak üzere,

SAYI BASAMAKLARI TEST / 4

KONU KAVRAMA SERÝSÝ 52 MATEMATÝK SORU BANKASI

9.

4 ve 5 sayý tabanýdýr.

(2a)4=(1b)5

olduðuna göre, a+b toplamý en fazla kaç olabilir?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

10.

3 ve 4 sayý tabaný olmak üzere, (21)3 < x < (21)4

koþulunu saðlayan kaç tane x doðal sayýsý vardýr?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

11.

4 sayý tabaný olmak üzere, (231)4+(122)4

toplamýnýn 4 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

A) 1013 B) 1020 C) 1023 D) 1103 E) 1113

12.

5 sayý tabaný olmak üzere, (24)5+16

toplamýnýn 5 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

A) 100 B) 110 C) 111 D) 120 E) 130

13.

3 sayý tabaný olmak üzere, (102)3– (21)3

farkýnýn 3 tabanýndaki deðeri kaçtýr?

A) 100 B) 12 C) 11 D) 10 E) 1

14.

2 sayý tabaný olmak üzere, (1000)2– 1

iþleminin sonucu 2 tabanýnda kaçtýr?

A) 1 B) 10 C) 11 D) 110 E) 111

15.

6 sayý tabaný olmak üzere, (23)6.(32)6

iþleminin sonucu 6 tabanýnda kaçtýr?

A) 1130 B) 1140 C) 1210 D) 1220 E) 1230

16.

Bir mühendis, üç bölmesi bulunan özel bir numaratör tasarlamýþtýr. Bu numaratö-re bir kez basýldýðýnda, I nu-maralý bölmedeki sayý 1 art-maktadýr. Bu bölmedeki

sayý 5 e ulaþtýðýnda sýfýrlanmakta ve II numaralý bölmedeki sayý 1 artmaktadýr. II numaralý bölmedeki sayý 5 e ulaþtýðýnda sýfýrlanmakta ve III numaralý böl-medeki sayý 1 artmaktadýr.

Numaratörün tüm bölmelerindeki sayýlar 0 iken numaratöre 33 kez basýldýðýnda, numaratörde görü-nen sayý kaç olur?

A) B) C)

SAYI BASAMAKLARI TEST / 4

53

1-B 2-B 3-C 4-E 5-C 6-C 7-E 8-B 9-D 10-A 11-A 12-B 13-C 14-E 15-D 16-C

KONU KAVRAMA SERÝSÝ MATEMATÝK SORU BANKASI

Konu Kavrama

Üniversiteye Hazırlık & Okula Yardımcı

s e r i s i

MATEMATİK

SORU BANKASI

ISBN-978-605-60167-8-3

S e r t i f i k a N o : 11 7 4 8

http://www.kartezyen.com.tr/

Copyright ©

Bu kitabın tüm basım ve yayın hakları na ait olup,

tüm hakları saklıdır. Kısmen de olsa alıntı yapılamaz. Metin ve sorular, kitabı yayınlayan şirketin önceden izni olmaksızın elektronik, mekanik,

fotokopi, tarama ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz, yayınlanamaz.

Turgutreis Mah. Giyimkent Sitesi E3 Blok B139A No:85 ESENLER - İSTANBUL Tel: (0212) 438 60 44 - Fax: (0212) 438 60 45

KONU TARAMA

Belgede MATEMATİK SORU BANKASI (sayfa 45-55)