• Sonuç bulunamadı

Satış şartları fişi (032100)

Ekranın Sağ bölümüne ait detaylar

ÖRNEK STOK KODLARI

2 Stok kartlarındaki kar oranlarına göre satış fiyatlarını belirle: Stoklarınız için stok tanıtım kartından veya birden fazla depo ile çalışıyor olmanız durumunda depo kartlarından girilen kar

1.3.7 Satış şartları fişi (032100)

Mikro Yazılımevi olarak siz kullanıcılarımızın; stok satışlarınızı belirli şartlar dahilinde yapabilmenize ve bu şartları evrak genelinde belgelendirebilmenize yönelik evrak hazırlayabilmenize imkân tanımaktadır. İşte bu program yardımıyla kullanıcılarımız belirli bir cariye, belirli zaman dilimlerinde yapılacak satışlar için satış şartı düzenleyebileceklerdir. Örneğin; X carisine 01.10.2013 – 31.10.2013 tarihleri arasında A,B,C stokları satıldığında, bu stoklar için sırasıyla 100, 150 ve 200 TL talep edilecektir gibi.

Satış şartı evrakı girildikten sonra, bu evrakta yer alan şartlar doğrultusunda sipariş fişi, irsaliye ve fatura evraklarına ilgili bilgiler otomatik olarak gelecektir. Başka bir ifade ile örneğimizdeki X carisine A stoku satılırken birim fiyat alanına 10 gelecektir. Tabii ki bu şartlar daha önce girişi yapılmış başlangıç ve bitiş tarihleri arasında geçerli olacaktır. Satış şartı bitiş tarihinden sonra geçerli olacak fiyat, ilgili stokun kartından veya depo kartlarından girilen fiyattır.

Satış şartı sipariş fişi, irsaliye ve fatura zincirinin tümünde geçerlidir. İster bu zinciri sırası ile kullanın, ister sipariş fişi veya irsaliyeye gerek duymadan direkt olarak fatura kesin, karşınıza gelecek birim fiyat, iskonto, masraf, ödeme planı gibi detaylar hep satış şartı evrakından alınacaktır. Bu fiyatın sipariş fişinden değiştirilmesini engellemek için KUR9000 /Sistem/Stok ve Sipariş Parametreleri/Sipariş Karşılanma Parametreleri programından alınan siparişte satış şartları değiştirilemez parametresini evet olarak seçmelisiniz.

Şimdi satış şartlarının nasıl girileceğini açıklamaya çalışalım. Öncelikle kullanıcılarımızın yapması gereken, satış şartı evrakının numarası ve tarihi, belge numarası ve tarihini girmeleridir. Daha sonrasında sıra aşağıda açıkladığımız alanların girişlerine gelecektir.

C/H Kodu: Bu alana, satış şartının hangi cari firma (satıcı, müşteri vb) için geçerli olacağının girilmesidir. Cari firma kodlarını F10 listesinden seçebilirsiniz.

C/H İsmi: Cari firma kodu girişinize göre firma ismi bu alana otomatik olarak gelecektir.

Başlangıç Tarihi: Bu alana, ilgili satış şartının hangi tarihten itibaren başlayacağı (geçerli olacağı) girilmelidir.

Bitiş Tarihi: Satış şartının son bulacağı tarih bu alana girilecektir.

Satış Şartının Başlangıç ve Bitiş Tarihleri Hakkında...

Başlangıç ve bitiş tarihleri, o satış şartının geçerli olacağı zaman dilimlerini ifade eder. Bitiş tarihinden sonra yapılan stok satışlarında bu satış şartı geçerli olmaz. Bir satış şartı hazırlandıktan sonra, dilerseniz araya başka bir satış şartı da girebilirsiniz. Örneğin;

01.08.2013 – 10.08.2013 zaman dilimlerinde MUS001 carisine yapılan Y stoku satışı için birim fiyat 10 TL olacaktır. (I. Satış şartı).

06.08.2013 - 08.08.2013 zaman dilimlerinde, MUS001 carisine yapılan Y stoku satışı için birim fiyat 90 TL olacaktır (II. Satış şartı).

Yukarıda örneğimizde, 05.08.2013 tarihine kadar MUS001 carisine yapılan Y stoku satışı İçin 10 TL fiyat geçerli olacaktır. Bundan sonra araya başka bir satış şartı girmiş ve 06.08.2013 ile 08.08.2013 tarihleri arasında satışı yapılan Y stokunun fiyatı 90 TL’ye inmiştir. İkinci satış şartının süresi

bittiğinde, yani 09.08.2013 tarihinden itibaren, tekrar birinci satış şartındaki 10 TL fiyat geçerli olacaktır.

Ödeme Planı: Satış şartının ödeme planını bu alana giriniz. Başka bir ifade ile girdiğiniz tarihler arasında yapılan satışlar 10 gün vadeli olacak ise, bu alana da ilgili (G10 şeklinde) değeri girmelisiniz. Bu durumda satış şartı kapsamında yer alan stoklar için hareket evraklarına 15 gün vade otomatik olarak gelecektir. Eğer KUR9000 programınızda ödeme planları tanımlamış iseniz, F10 tuşuna basarak bu ödeme planlarını görüntüleyebilirsiniz.

Döviz Cinsi: Bu satış şartı ile satış yapıldığında döviz cinsinin ne olacağını bu alana girmelisiniz.

Örneğin bu satış şartı ile satış yapıldığında döviz cinsi USD (Amerikan Doları) olacak ise, bu alana da USD girmeli ve biraz sonra açıklayacağımız brüt fiyat alanına stokunuzun USD bazında satış fiyatını girmelisiniz. Bu stoktan bir satış yapıldığında, stokunuzun birim fiyatı günlük USD kuru ile çarpılarak fatura üzerine TL olarak yansıtılacaktır.

Depo: Bu alanda sizden istenen düzenlemekte olduğunuz satış şartı evrakının hangi depodaki stoklar için geçerli olacağını belirtmenizdir. Bunun için bu alanda satır sonu butonunu tıklayıp açılacak pencereden depo seçimi yapmalısınız. Bu alana herhangi bir giriş yapılmaması durumunda

“genel depo” baz alınacaktır.

Satış şartı evrakımızın ilk bölümüne ilişkin girişlerimizi tamamladık. Şimdi, satış şartına konu olacak stokları ve bu stokların fiyatları girmeye başlayabiliriz.

Stok Kodu: Satış şartının geçerli olacağı stokun kodunu bu alana giriniz. Stok kodlarını F10 listesinden de seçebilirsiniz.

Stok İsmi: Stok kodu girişinize göre stok adı bu alana otomatik olarak gelecektir.

Brüt Fiyat: İlgili stokunuzun, satış şartı tarihleri arasındaki brüt satış fiyatını (iskonto, masraf ve vergi hariç) F10 kayıt penceresinde karşınıza çıkan ilgili stoğun satış fiyatlarından birini belirleyerek seçiminizi yapmalısınız.

Brüt satış fiyatını girdikten sonra, ilgili stokunuz için -varsa- iskonto ve masraf girişlerini yapmanız gerekir. Bu girişlerden sonra, stokunuzun net satış fiyatı hesaplanarak (brüt satış fiyatı - iskontolar + masraflar formülü ile) ilgili alana atanacaktır. Satış şartında iskonto ve masraflar satır bazında girilmelidir. Yani, iskonto masrafını gireceğiniz stok satırına gelip, ALT+T tuşlarına basmalısınız.

Karşınıza ‘iskonto/masraf’ kartı ekranı gelecektir. Şimdi ilgili stokunuza uygulanacak iskonto ve masrafları girebilirsiniz. Satış şartında birden fazla stok varsa ve bunların her birine aynı oranda iskonto uygulanacaksa, bu durumda iskonto girişlerini ALT+T tuşlarıyla değil ALT+V tuşlarıyla yapmalısınız. Evet, stokunuzun iskonto ve masrafını girdikten sonra, net satış fiyatı hesaplanarak ilgili alana atanacaktır. Şimdi sıra stokunuza ilişkin satış detay bilgilerini girmeye ve programınız tarafından hesaplanan bilgileri incelemeye geldi. Bunun için, ilgili stok satırındayken ALT+D tuşlarına basınız. Karşınıza bir pencere gelecektir. Şimdi bu pencerede yer alan alanları incelemeye başlayalım.

Asg. Satış Miktarı: Bu alana, bu satış şartı ile yapılacak asgari satış miktarını girebilirsiniz.

Teslim Süresi: İlgili satış şartı ile satışı yapılacak stokların kaç gün içinde teslim edileceğini bu alana girilebilir.

En Son Satın Ama Şartı Fiyatı ve Döviz Cinsi: İlgili stokunuz için düzenlenen en son satın alma şartı evrakındaki alış fiyatı ve bu fiyatın hangi döviz cinsinde olduğu bu alanlara otomatik olarak gelecektir.

Satış Fiyatı ve Döviz Cinsi: Bu satış şartında geçerli olan stokunuzun net (iskonto, masraf ve vergi dahil) satış fiyatı ve döviz cinsidir.

Fark ve Döviz Cinsi: Son satın alma şartındaki alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark bu alanda kar olarak görüntülenecektir.

Buradaki girişlerinizi tamamladıktan sonra ESC tuşuna basarak veya close(x) butonunu tıklayarak kart ekranına geri dönebilirsiniz. Şimdi satış şartı ekranında yer alan toplu stok seçimi butonunu inceleyelim.

Toplu Stok Seçimi Butonu:

Satış şartları ekranının ikinci butonu olan ‘toplu stok seçimi’ butonuna ulaşmak için ALT-P tuşlarına basmak

ya da butonun üzerinde iken iki kere tıklatmak yeterlidir. Burada yapılan işlem; seçili carinize (müşteri, satıcı) birden fazla stok için aynı anda oluşturmak istediğiniz satış şartını - gireceğiniz kod sınırlaması dahilinde yani evraka tek tek stok giriş işlemi yapmaya gerek kalmadan- kısa zamanda oluşturmanızı sağlamaktır.

Toplu stok seçim butonunu tıkladığınızda, karşınıza stok kodu sınırlamasını yapacağınız ekran gelecektir. Bu ekrandan gireceğiniz ilk kod-son kod veya kod yapısı dahilindeki stoklarınız toplu stok seçimi kapsamına alınacaktır (bu alanı ENTER tuşu ile geçmeniz durumunda tüm stoklarınız toplu stok seçimine dahil olacaktır). Buradaki kod sınırlamasını uygun bir şekilde yaptıktan sonra F2 tuşuna basarak bu sınırlama dahilindeki stoklarınızın kodlarının ve isimlerinin satış şartları ekranına tek tek gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra size kalan tek iş; ilgili stoklarınızın brüt fiyatlarını girmek ve daha sonra yapılacak iskonto ve masrafları belirlemektir (programınız iskonto ve masrafları girdiğinizde, net satış fiyatını kendisi hesaplayacaktır).

 Evraka Iskonto/Masraf Dağıt Butonu

Bu butonu kullanmanız halinde, satış şartları girilmekte olan stokların hepsine aynı oranda iskonto ve/veya masraf uygulanacaksa, her bir stok satırı için tek tek iskonto ve/veya masraf girmenize gerek kalmayacaktır. Örneğin evraka 100 stok için satış şartı giriyorsunuz. Bu 100 stokun brüt satış fiyatı üzerinden %15 iskonto yapacaksınız. Bu durumda her bir stok için tek tek iskonto kartına girmek yerine, ALT+V tuşlarına basarak ya da evraka iskonto/masraf dağıt butonunu iki kez tıklayarak iskonto kartı benzeri bir pencereye ulaşabilir ve bu satış şartındaki stoklarınız için geçerli olan iskonto ve/veya masraf yüzdesini girebilirsiniz. Daha sonra esc tuşuna basarak evraka geri dönüldüğünde, girilen yüzde nispetinde iskonto stokların brüt satış fiyatlarından düşülecek ve bulunan net satış fiyatı ilgili kolona yazdırılmış olacaktır. Evet, satış şartı ile ilgili açıklamalarımıza burada son veriyoruz.

Girişleriniz tamamlandıktan sonra, ALT+S tuşlarına basarak bilgilerinizi kayıt etmelisiniz.