• Sonuç bulunamadı

Ana Miktar * Tutar: Evraklardaki stok miktarları üzerinden belirli bir tutar kadar iskonto yapmak veya masraf uygulamak istiyorsanız, iskonto uygulama tipi olarak bu seçeneği tercih edip, miktar

Ekranın Sağ bölümüne ait detaylar

4- Ana Miktar * Tutar: Evraklardaki stok miktarları üzerinden belirli bir tutar kadar iskonto yapmak veya masraf uygulamak istiyorsanız, iskonto uygulama tipi olarak bu seçeneği tercih edip, miktar

alanına da miktar başına yapılacak iskonto (veya masraf) tutarını girebilirsiniz.

Örneğin irsaliye veya faturadaki stoklar için, miktar başına 0,01.-TL iskonto yapmak istiyorsunuz.

Evrakta yer alan stok miktarı 20.000 adet olarak görülüyor. Bu durumda iskonto tipini seçip miktar alanına da 0,01 değerini girdiğinizde, ilgili stokunuz için;

20.000 x 0,01 = 200 tutarında iskonto yapılacaktır. Yani birim stok için 0,01.- TL iskonto yapılıp, 20.000 birim stok için bu tutar 200 olacaktır.

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız iskonto tipi stoklarınızın ana birimlerine uygulanacaktır. Uygulama tipi penceresinde miktar iskontosu (veya masrafı) olarak 3 seçenek daha yer alır. Bunlar;

5- Miktar2 * Tutar: Bu seçenek tercih edildiğinde evraka girilen miktar (ki bu ana birim cinsinden olacaktır) stoklarınızın 2. birimine çevrilecek ve iskonto (veya masraf) ikinci birim ile miktar

alanına girdiğiniz tutarın çarpılması sonucu bulunacaktır. Konuyu bir örnek yardımı ile pekiştirmeye çalışalım.

Stok Kodu...S01 1. Birim...Adet

2. Birim...Kutu (1 kutuda 10 adet var) 3. Birim...Koli (1 kolide 50 adet var) 4. Birim...Kilogram (1 kg. 2 adet)

Uygulama tipini miktar2*tutar olarak seçtiğinizi ve miktar kolonuna da 0,005 TL girdiğinizi düşünelim.

S01 kodlu stok miktarı irsaliyeye (veya faturaya) 15.000 adet girilmiş olsun. Şimdi 15.000 adetin kaç kutuya denk geldiğiniz hesaplamalıyız. Bir kutuda 10 adet stok olduğuna göre 15.000 adet stokumuz;

15.000 / 10 = 1500 kutuya denk gelmektedir.

Bu durumda irsaliyeye gelecek iskonto tutarı ise (iskonto kartının miktar alanına 0,005 TL girdiğimizi hatırlayalım)

1500 x 0,005 = 7,5 TL Olacaktır.

6- Miktar3*Tutar: Bu seçenek tercih edildiğinde evraka girilen miktar (ki bu ana birim cinsinden olacaktır) stoklarınızın 3. birimine çevrilecek ve iskonto (veya masraf) üçüncü birim ile miktar alanına girdiğiniz tutarın çarpılması sonucu bulunacaktır.

Miktar2*Tutar açıklamalarımızda verdiğimiz örnekten yararlanırsak;

Stok Kodu...S01 1. Birim...Adet

2. Birim...Kutu (1 kutuda 10 adet var) 3. Birim...Koli (1 kolide 50 adet var) 4. Birim...Kilogram (1 kg. 2 adet)

Uygulama tipini miktar3*tutar olarak seçtiğinizi ve miktar kolonuna da 0,005-TL girdiğinizi düşünelim.

S01 kodlu stok miktarı irsaliyeye (veya faturaya) 15.000 adet girilmiş olsun. Şimdi 15.000 adetin kaç koliye denk geldiğiniz hesaplamalıyız. Bir kolide 50 adet stok olduğuna göre 15.000 adet stokumuz;

15.000 / 50 = 300 kutuya denk gelmektedir.

Bu durumda irsaliyeye gelecek iskonto tutarı ise (iskonto kartının miktar alanına 0,005 TL girdiğimizi hatırlayalım)

300 x 0,005 = 1,5-TL

7- Miktar4*Tutar: Bu seçenek tercih edildiğinde evraka girilen miktar (ki bu ana birim cinsinden olacaktır) stoklarınızın 4. birimine çevrilecek ve iskonto (veya masraf) dördüncü birim ile miktar alanına girdiğiniz tutarın çarpılması sonucu bulunacaktır.

Iskonto kartına ilk girildiğinde seçebileceğiniz 6 iskonto tipini açıklamaya çalıştık. Evrakınız için bir iskonto girişi yaptıktan sonra, iskonto tiplerini içeren pencereye 2 hesaplama şeklinin daha eklendiğini göreceksiniz. Bunlar;

 1. Iskontodan yüzde

 1. iskonto sonrası ara toplamdan yüzde

Seçenekleridir. Programınız size ikinci bir iskonto girmeniz durumunda, bu iskontoyu sadece birinci iskonto tutarı üzerinden belirli bir yüzde ile veya birinci iskonto sonrası ara toplamdan belirli bir yüzde ile hesaplatmanıza olanak tanımıştır. Örnek:

Ara Toplam: 2,3 1. iskonto Tutarı: 0,3

1. iskonto Sonrası Ara Toplam: 2

Bu verilere göre ikinci iskontoyu 1. iskonto tutarı yani 0,3 üzerinden veya 1. iskontodan sonrası ara toplam yani 2 TL üzerinden hesaplatabilirsiniz. Tabloya eklenen bu 2 seçeneğin dışında, yukarı açıkladığımız 4 iskonto tipine göre de hesaplama yapabilirsiniz. İkinci iskonto girildikten sonra iskonto tipleri penceresine 2 iskonto tipi daha eklenecektir. Bunlar;

 2. iskontodan yüzde

 2. iskonto sonrası ara toplamdan yüzde

Bu seçeneklerden birini tercih ederek, 3. iskontonuzu 2. iskontodan yüzde alarak veya 2. iskonto sonrası ara toplam üzerinden hesaplatabilirsiniz. Iskonto tipleri bu şekilde artarak devam edecektir.

Ta ki 6. iskontoyu girene dek.

Yüzde: Yukarıda sıraladığımız iskonto tiplerine uygun olarak, vermek istediğiniz iskonto yüzdesini bu kolona girmelisiniz.

Tutar: Eğer hesaplatılacak iskonto direkt tutar girişi ise, bu alana Iskonto tutarını girebilirsiniz.

Evet, bir iskonto satırının nasıl tanımlanacağını yukarıda açıklamaya çalıştık. TAB tuşuna basarak bir alt satıra geçip, -varsa- diğer iskontolar veya masraflar için de girişlerinize (yüzde veya miktar girişlerinize) devam edebilirsiniz. Eğer iskonto kartı ile işlemleriniz bitti ise, ESC tuşuna basarak evraka geri dönebilirsiniz.

ALT+U (Evrak Oku): ALT+Z tuşları ile dosyaya yazdırılan evrakların tekrar ekrana çağırılabilmesi için ALT+U tuşları kullanılacaktır. Bkz. ALT+Z.

ALT+Q ( Satır İptal): ALT+Q tuşlarına basarak, imlecin bulunduğu evrak satırını silebilirsiniz. Satır silme işlemi hiç bir uyarı mesajı verilmeden, direkt olarak yapılır.

ALT+W (Vergi Uygulama): Sipariş evraklarında ALT+W tuşuna bastığınızda vergi uygulama tipi başlıklı bir pencere açılacaktır. Bu pencereden dilediğiniz vergi uygulama tipini (toptan vergi veya perakende vergi) seçerek, stokunuzun bu vergi oranını evrak üzerinde uygulatabilirsiniz.

ALT+Z (Evrak Yaz): Evraklar üzerinde ALT+Z tuşlarına basarak, ilgili evrakınızı (irsaliye, fatura vb.) bir dosyaya yazdırabilirsiniz. Daha sonra bu evrakı ALT+U tuşları ile tekrar ekrana çağırmanız mümkündür. Bunun için sadece evrakın yazdırılacağı yol adının ve dosya adının belirlenmesi gerekir.

Gerçi ALT+Z tuşlarına basıldığında hem yol adı hem de dosya adı otomatik olarak karşınıza gelecektir. Eğer evrakın yazdırılacağı yol veya dosya ismini değiştirmek isterseniz, karşınızdaki pencereden gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz. ALT+Z tuşları ile evrakların dosyaya yazdırılması, özellikle aynı tür evrakların sıklıkla işlem görmesi durumunda size kolaylık sağlayacaktır. Örneğin sürekli çalıştığınız bir carinize haftanın 4–5 günü sevkıyat yapıyorsunuz. Her sefersinde aynı stoklar farklı miktarlarda sevk ediliyor. İşte bu durumda, cari firmanıza kesilen bir irsaliyeyi AL+Z tuşları ile dosyaya yazdırıp, daha sonraki işlemlerinizde bu dosyayı çağırarak sadece stok miktarlarını değiştirmeniz mümkündür. Böylece sayfalarca süren irsaliye girişlerinden kurtulmuş olacaksınız.

CTRL+B (Barkod Aç/Kapa): Satışlarınızı barkod terminalleriyle yapıyorsanız, irsaliye ve fatura gibi evraklarda bu terminallerin açık/kapalı olma durumlarını Ctrl+B tuşlarıyla kontrol edeceksiniz.

Ctrl+C (Stokun Maliyeti): Sipariş fişi, proforma fiyat değişikliği normal fiyat değişikliği irsaliye ve fatura evraklarının hareket satırlarında, stok kod girişi yapıldıktan sonra Ctrl+C tuşlarına basılırsa, ilgili satırdaki stokun maliyet fiyatı görüntülenecektir.

CTRL+D (Depo Durumu Gör): İrsaliye ve fatura evraklarının hareket satırlarında Ctrl+D tuşlarına basıldığında, ilgili satırdaki stokun depo durumunu gösteren bir tabloya ulaşabilirsiniz. Bu tabloda stokunuzun giren, çıkan ve kalan miktarları ile konsinye olarak hareket gören miktarını bu miktardan ne kadarının fatura ile kesinleştiğini, konsinye olarak iade edilen miktarını ve konsinye kalan miktarlarını ayrı başlıklar halinde inceleyebileceksiniz.

Ctrl+E (Stokun Karlılığı): Sipariş fişi evraklarında kullanılacak olan bu tuş, ilgili satırdaki stokun o evraktaki sipariş fiyatına göre karlılık oranını göstermektedir. Stokun karlılığı hesaplanırken o stok için girilmiş satın alma şartları ve/veya o stoktan verilen sipariş evrakları (bu evraklardaki birim fiyatlar) dikkate alınır. Eğer stokun satın alma şartı ve verilen siparişi yoksa bu durumda karlılık oranı da yansıtılamayacaktır.

Ctrl+F (Tev. Ve Yuv. Değiştir): Faturalarda hesaplanmış tevkıfat tutarının ve yapılan yuvarlama miktarının manuel olarak değiştirilmesi gerekirse, Ctrl+F tuşlarına basılarak ilgili alanlara inilip, gerekli değişiklikler yapılabilir.

Ctrl+F (Fiyat Güncelleme): Sipariş, irsaliye ve fatura evraklarında, boş bir hareket satırı üzerinde Ctrl+F tuşlarına basılarak, evraktan girilen her bir stokun satış şartındaki fiyatları, satış şartı yoksa stok kartındaki satış fiyatları birim fiyat alanına otomatik olarak atanacak dolayısıyla fiyatlar bu bilgiler doğrultusunda güncellenecektir.

Ctrl+G (Kar Oranı Değiştirme): Sipariş fişi evraklarında Ctrl+G tuşlarına basıldığında, kar oranının girileceği bir pencere açılacaktır. Bu pencereden oran girişi yapılıp F2 tuşuna basıldığında, evrakta yer alan bütün stokların birim fiyatları girilen kar oranı kadar artırılacaktır. Bu pencereden eksi değerli giriş de yapabilirsiniz. Bunun için önce eksi (-) tuşuna basmalı, daha sonra kar oranını girmelisiniz.

Eksi değerli giriş yapıldığında, evraktaki stokların birim fiyatları girilen oran kadar düşürülecektir.

Ctrl+J (Multi Kod Penceresi): Stoklarınızın cari firmalarda kullanılan karşı stok kodlarını Stok Modülü/Kartlar/Kod Yapısı ve Alternatif Tanıtım/Multi Kod Tanıtımı bölümünden programa tanıtabilirsiniz. Multi stok kodları irsaliye ve fatura evrak formalarında tanımlanarak, bu formalar üzerine de yazdırılabilmektedir. Ctrl+J tuşlarına evrakların hareket satırlarında basıldığında ise, evrakın düzenlenmekte olduğu cari hesaba ilişkin multi stok kodları bir pencere içinde görüntülenebilecektir.

Ctrl+K (Evrakın Karlılığı): Sipariş evraklarında kullanılacak bu tuş, evraktaki stokların, geçerli olan satın alma şartlarındaki birim fiyatlarını, verilen sipariş evraklarındaki birim fiyatlarını dikkate alarak evrakın karlılık oranını gösterecektir.

Ctrl+K (Yekûndan Iskonto Oluştur): Yekûn; ara toplamdan iskontoların düşülüp, vergi ve masrafların eklenmesiyle elde edilen tutardır. Buna göre yekûn üzerinden de iskonto yapmak istiyorsanız CTRL+K tuşlarına basmalısınız. Bu tuşlara bastığınızda, yekûn üzerinden uygulanacak Iskonto oranının girileceği bir pencere ile karşılaşacaksınız. Bu pencereden ilgili Iskonto oran veya miktarını girdikten sonra, Iskonto kartı (ALT+T) ekranına geçilecektir. Bu ekrandan girdiğiniz Iskonto oran veya miktarını kontrol edip esc tuşuyla evraka geri döndüğünüzde, girdiğiniz oran veya tutarın evrak yekûnundan düşüldüğünü göreceksiniz.

Ctrl+N (Dosyadan Barkod Oku): Series 9000 programlarında, stok bilgilerinin *.txt veya benzeri dosyalarda tutulduğu durumlarda, bu dosyadaki bilgileri fatura, irsaliye, sipariş, stok virman fişi vb.

evrakların hareket satırlarına çağırabilme imkânına sahipsiniz. Dolayısıyla stoklarınıza ilişkin

hazırlanmış, “barkod dosyasındaki” bilgiler de ilgili evraklara aktarılabilecektir. Bunun için Ctrl+N yardım tuşları kullanılacaktır. Bu tuşlara bastığınızda karşınıza parametreler başlıklı bir ekran gelecektir. Şimdi bu ekranda sizden istenen, stokların barkod bilgilerinin bulunduğu pathi ve dosya adını girmenizdir. Dosya adını manüel olarak girebileceğiniz gibi, bu alanda satır sonu butonunu tıklayıp ulaşacağınız ekrandan da girebilirsiniz. İlgili dosyadaki bilgilerin hangi formatta olacağı aynı ekranda belirtilmiştir. Path ve dosya adı girilip enter tuşuna basıldığında stok bilgileri evrak satırlarına aktarılacaktır. Yani bu tekst dosya ile kullanıcılarımız stokların kodu veya barkodunu, miktarını, birim fiyatını, isk1, isk2 bilgilerini evraka aktarabileceklerdir. Şimdi sizlere bu ekran üzerinde gördüğünüz

“tanımlı barkod okuyucudan oku” butonu ile neler yapılacağını açıklamaya çalışalım. Bu buton barkod terminali ile yani (CS1054) barkod okuyucusu ile işlem yapan kullanıcılarımız için işlevsel olup bu terminaller üzerinde kayıtlı olan dosyadan stok bilgilerini okuyup otomatik olarak evraka aktarmalarını sağlamaktadır. Bunun için öncelikle yapılması gereken KUR9000 programının Sistem/Sistem ve Program parametreleri/Program başlangıç parametreleri ekranında yer alan Hafızalı barkod okuyucu tipi alanından CS–1504 olarak seçmeleri, sonrasında da bu terminale kayıtlı olan dosyalarla kurulacak iletişimin hızını ve yolunu belirlemeleri gerekmektedir. Bu tanımlamalar yapıldıktan sonra terminaldeki dosya bilgileri uygun oldukları evraklara (sayım evrakı, ambar fişi vb.) aktarılabilecektir. CS-1054 hafızalı barkod okuyucusunun kullanımına ilişkin detaylar kuruluş programında verilmiştir.

Ctrl+L (Evrak Kilitle) -Ctrl+A (Evrak Kilidi Aç): Series 9000 ürünlerindeki bütün evrak giriş programlarında (irsaliyeler, faturalar, satın alma şartları, çek-senet bordoları… vb.) CTRL+L tuşları evrak kilitleme fonksiyonu yerine getirir Bu fonksiyonu çalıştırmak için, kilitlemek istediğiniz evrak ekranınızdayken CTRL+L tuşlarına basmanız yeterlidir. Evrak kilitlendikten sonra, hiç bir kullanıcınız o evrak üzerinde işlem yapamaz. Evrak üzerinde tekrar işlem yapabilmek için CTRL+A tuşlarıyla evrak kilidinin açılması gerekir. Bu tuşlara basıldığında sizden şifre sorulacaktır. Evrak kilidini açan şifre, supervisor (SRV) şifresidir. Bu şifre girildikten sonra evrakınız üzerinde tekrar işlem yapabilirsiniz.

Ctrl+O (Vade Belirle): Fatura evraklarında hareket girişleri yapıldıktan sonra Ctrl+O tuşlarına basarak, faturadaki “yekûn” için, faturadan seçilen ödeme planına göre otomatik hesaplanan

“ödeme vade ve tutarlarının” görüntülendiği ekrana ulaşabilirsiniz. Kullanıcılarımızın bu ekranda, tutar ve vade değişikliği yapabilmeleri pek tabi ki mümkündür. Eğer yapılan hesaplamalar sonucunda tutarlar küsuratlı olarak oluşmuş ise tüm vadelerdeki küsuratların ilk vade de yada son vade de toplamasını sağlayabilirsiniz. Böylece her vadede küsuratlı ödeme yapmak yerine tek bir vadede küsuratların ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. Bu amaca yönelik olarak Ctrl+O (Ödeme Vadeleri) ekranına F3 (Ödeme yuvarlama) yardım tuşumuz eklenmiştir. Bunun için yapılması gereken tek işlem, ödeme vadeleri ekranında F3 tuşuna basmanız ve açılacak pencereden yuvarlama katsayısını ve yuvarlamanın ilk vadeye mi yoksa son vadeye mi ekleneceğini belirtmenizdir. Böylece ödemeler verdiğiniz katsayıya göre yuvarlanacak ve küsuratlardan oluşan toplam seçtiğiniz vadede toplanıp ödenmesi bu vade ile gerçekleştirilecektir. Bu ekranda F5 tuşuna basarak faturada varsa kalan bakiyelerin ilk vadeden sonraki vadelere eşit olarak dağıtılmasını gerçekleştirebilir, F4 tuşuna basarak da imleciniz hangi vade satırında ise kalan bakiyenin sadece ilgili vadedeki tutara eklenmesi sağlayabilirsiniz.

Ctrl+R (Vergi/ÖTV Sıfırla): Fatura veya irsaliye evraklarında Ctrl+R tuşlarına bastığınızda karşınıza

“vergi sıfırla ve ÖTV sıfırla” seçeneklerinden oluşan bir onay ekranı gelecektir. Bu aşamada sizden istenen ilgili evrakın hesaplanmış vergi tutarını sıfırlamak için “vergi sıfırla” hesaplanmış ÖTV tutarını sıfırlamak içinde “ÖTV sıfırla” butonuna basmanızdır.

Ctrl+R (Satış Şartı Çağırma): Sipariş evraklarında, imleç boş bir hareket satırında iken Ctrl+R tuşlarına basarak, seri ve sıra numarasını gireceğiniz satış şartı bilgilerini sipariş fişine taşıyabilirsiniz.

Ctrl+S (Sipariş Bilgileri): Sipariş evraklarının hareket satırlarında, stok kodu girildikten sonra Ctrl+S tuşlarına basarsanız, o stokunuzun kartından girilen minimum, sipariş, hedef seviyeleri görüntüleyebilir ve o stokunuzdan beklediğiniz sipariş varsa, bu miktarı da ekrana getirebilirsiniz.

Ctrl+T (İrsaliye Tarih Sınırları): İrsaliye veya fatura ödeme planı alanında CTRL+T tuşlarına basarsanız, ödeme planını tarih bazında girebilirsiniz.

Ctrl+Q (Evrak Döküm Açıklamaları: Evrakınız ile ilgili 10 satırdan oluşan açıklamanızı Ctrl+Q tuşları ile programa girebilirsiniz. Evrak döküm açıklamalarına o evrak için yapılan form tanımlamalarında yer verilmiş ise (ALT+F/Statik Bilgiler Penceresi), bu açıklamaları evrak formu dökümleri ile yazıcıdan da alabilirsiniz.

Ctrl+V (Tevkıfat Uygula): Özellikle tekstil ve hurdacılık gibi konularda faaliyet gösteren işletmelerle alım-satım yapıldığında, fatura üzerinden hesaplanan K.D.V.’NİN 2/3 ‘ü (üçte ikisi) bloke edilir (tevkıfat olarak ayrılır). Bu ayrılan tutarı alıcı firmalar devlete kendileri öderler. Fatura üzerinden tevkıfat hesaplaması Ctrl+V tuşları ile otomatik olarak yapılabilir. Entegrasyon işlemi yapılırken de, ilgili bedel muhasebe kayıtlarına ayrıca işlenecektir. Bunun için KUR9000/Muhasebe Parametreleri/Diğer Muhasebe Kodları programından alış ve satış K.D.V. tevkıfat muhasebe kodlarının girilmiş olması gerekir.

Ctrl+U (Toplu Evrak Dökümü): Ctrl+U tuşlarına birlikte basarak, birden fazla evrakı tek bir hareketle yazıcıya dökebilirsiniz. Örneğin fatura ekranı üzerinde bu tuşlara basarsanız, seri (evrak) numarasını ve ilk-son sıra numaralarını gireceğiniz faturalar art arda yazıcıya dökülecektir. Seri ve sıra numarası girişlerinden sonra F2 tuşuna basarak işlem başlatılmaktadır.

Ctrl+X (Son 5 çıkış hareketi): İrsaliye fatura sipariş fişi ve teklifler gibi evrakların hareket girişlerinin yapıldığı bölümün “Birim fiyatı” kolonunda Ctrl+X tuşuna basılırsa, ilgili satırdaki stokun gerçekleştirmiş olduğu son 5 çıkış hareketinin izlenebileceği ekran ile karşılaşılır. Bu tuşlara bastığınızda öncelikle karşınıza, Seçili cari ile ve Tüm cariler ile seçeneklerinin yer aldığı bir onay ekranı gelecektir. Bu aşamada sizden istenen, ilgili satırdaki stokun evraklara girilen cariler ile mi, yoksa tüm cariler ile olan son 5 çıkış hareketini mi görmek istediğinizi seçmenizdir. Bu seçimle birlikte karşınıza gelecek olan pencerede ilgili stokun son beş çıkış hareketi alt alta sıralanacaktır.

Tablo da yer alan başlıklar ise; hareketin gerçekleştiği carinin kodu, evrak tarihi, cari döviz cinsi, hareketin miktarı, stokun birim fiyatı, ana döviz cinsine ve alternatif döviz cinsine göre birim fiyatı, ilgili satırdaki stok için uygulanan 1,2.ve 3. iskonto oranlarına ilişkin değerler ile bu stokların iskonto tutarı düşülmüş olan net fiyatları olarak ekrana sıralanacaktır. Bunun yanı sıra kullanıcılarımız F3 tuşu yardımıyla istedikleri hareket satırına ait net fiyatın evrakların birim fiyatı alanına taşınmasını sağlayabileceklerdir. Böylece istedikleri hareket satırına ait net fiyat yeni girmekte oldukları evraka birim fiyat olarak taşınmış olacaktır.

Ctrl+W (Son 5 giriş hareketi): İrsaliye fatura sipariş fişi ve teklifler gibi evrakların hareket girişlerinin yapıldığı bölümün birim fiyatı kolonunda Ctrl+W tuşuna basılırsa, ilgili satırdaki stokun gerçekleştirmiş olduğu son 5 giriş hareketinin izlenebileceği ekran ile karşılaşılır. Bu tuşlara bastığınızda öncelikle karşınıza, Seçili cari ile ve Tüm cariler ile seçeneklerinin yer aldığı bir onay ekranı gelecektir. Bu aşamada sizden istenen, ilgili satırdaki stokun evraklara girilen cariler ile mi, yoksa tüm cariler ile olan son 5 giriş hareketini mi görmek istediğinizi seçmenizdir. Bu seçimle birlikte karşınıza gelecek olan pencerede ilgili stokun son beş giriş hareketi alt alta sıralanacaktır. Tablo da yer alan başlıklar ise; hareketin gerçekleştiği carinin kodu, evrak tarihi, cari döviz cinsi, hareketin miktarı, stokun birim fiyatı, ana döviz cinsine ve alternatif döviz cinsine göre birim fiyatı, ilgili satırdaki stok için uygulanan 1,2.ve 3. iskonto oranlarına ilişkin değerler ile bu stokların iskonto tutarı düşülmüş olan net fiyatları olarak ekrana sıralanacaktır. Bunun yanı sıra kullanıcılarımız F3 tuşu yardımıyla istedikleri hareket satırına ait net fiyatın evrakların birim fiyatı alanına taşınmasını sağlayabileceklerdir. Böylece istedikleri hareket satırına ait net fiyat yeni girmekte oldukları evraka birim fiyat olarak taşınmış olacaktır.

Ctrl+P (Barkod Penceresi): İrsaliye, fatura, satın alma talepleri vb. evrakların hareket girişlerinin yapıldığı bölümün kodu alanında, Ctrl+P tuşlarına bastığınızda karşınıza stoklarınızın barkod ve isimlerinin yer aldığı bir pencere açılacaktır. Bu pencere yardımıyla sadece barkod numaralarını hatırladığınız stoklarınızı seçebilecek, dolayısıyla evrakınıza aktarabileceksiniz.

Shift+F3 (E-posta ile gönder): Sipariş, irsaliye, fatura ve irsaliyeli fatura gibi evraklarınızı .txt dosyası olarak e-posta ile gönderebilmeniz mümkündür. Bunun için yapmanız gereken ilgili evraklar üzerinde Shit+F3 tuşlarına birlikte basmak olmalıdır. Bu tuşlara bastığınızda, öncelikle bir mesaj ekranı ile karşılaşacaksınız. Evrakınızda yer almasını istediğiniz mesajı bu ekrandan girip F2 tuşuna basarsanız Microsoft Outlook ekranına ulaşabilirsiniz. Bu aşamada yapmanız gereken ilgili evrakı göndereceğiniz kişilerin e-posta adresini girip gönder (send) butonuna basmak olmalıdır.

Ctrl+T (Barkod Kontrolü): Bu yardım tuşu ile stokların irsaliye fatura vb. evraklardan girilen (kodu adı, miktarı vb.) bilgileri ile barkod okuyucusu tarafından okutulan bilgilerinin kontrolü yapılacaktır.

Şimdi bu yardım tuşunun nasıl kullanılacağını açıklamaya çalışalım. Fatura irsaliye vb. evraklardan stoklarınız için hareket girişi yaptıktan sonra, bu evrakların stok kodu yada stok ismi alanında Ctrl+T tuşlarına basın. Karşınıza barkod kontrolü başlıklı bir ekran gelecek ve evraktan girmiş olduğunuz stokların kodu, adı ve miktarlarının otomatik olarak bu ekrana yansıdığını göreceksiniz. Bu ekrana gelen her bir stokun barkodları, barkod okuyucusu tarafından okutuldukça, ilgili stoklar ekranınızda bulunacak ve bu stokun okutulan miktarı ekranınızın "Okutulan miktar" hanesine otomatik olarak yazılacaktır. Yalnız programınız, barkod okuyucusu tarafından okunan miktarların, evraktan girilen miktarlardan fazla olmasına izin vermeyecektir. Bu ekranda olmayan yani evraktan girilmemiş olan herhangi bir stok, barkod okuyucu tarafından okutulduğunda bu ekrana eklenebilecek dolayısıyla evrakınıza yansıtılabilecektir. Stokların barkod okutma işlemi bittiğinde F2 tuşuna basılarak da girilen bilgilerin evrakınıza aktarılama işlemi yapılacaktır. Eğer bu ekran üzerinde ESC tuşuna basılır ise programınız size "Devam, Çıkış, Evraka aktar" seçeneklerinden oluşan bir onay ekranı sunacaktır.

Bu seçeneklerden “devam” butonunu tıklayarak “stoklarınızın barkod okutma işlemine devam edebilir, “evraka aktar” seçeneğini tıklayarak, girdiğiniz stok bilgilerini evrakınıza aktarabilir “çıkış”

butonu ile de barkod kontrolü ekranından çıkıp evrakınıza geri dönebilirsiniz. Dolayısıyla bu seçeneklerden size uygun olanını seçip işleminize devam edebilirsiniz. Ayrıca bu ekranda barkod

butonu ile de barkod kontrolü ekranından çıkıp evrakınıza geri dönebilirsiniz. Dolayısıyla bu seçeneklerden size uygun olanını seçip işleminize devam edebilirsiniz. Ayrıca bu ekranda barkod