• Sonuç bulunamadı

T. C kimlik no ve Vergi kimlik no: Bu alanlarda da sizden istenen tanıtmakta olduğunuz carinin bilgi amaçlı olarak C kimlik numarasını ve vergi kimlik numarasını girmenizdir

8. Bağlantı menüsünde yer alan seçenekler ile de carilerinizin bağlantılı olduğu muhasebe fişlerini ekranınıza getirebileceksiniz.,

1.3.1 Evraklar Yardım Tuşları

SATIŞ modülünüzün tüm bölümlerinde, programınızı kullanırken size yol göstermesi amacı ile hazırlanmış yardım tuşları vardır. Hangi programlarda hangi yardım tuşlarını kullanabileceğinizi Ctrl+Y tuşlarına basarak görüntüleyebilirsiniz. Bu bölümde evraklar menüsünde yer alan programlara ait yardım tuşları açıklanmaktadır.

F3 (Kart No): Girmiş olduğunuz her evraka programınız tarafından birer kart numarası verilmektedir.

Dilerseniz F3 tuşuna basıp kart numarasını girerek, ilgili kart no’lu evrakı ekrana çağırabilirsiniz.

F4 (Üst Satırı Kopyala): Evrak satırlarında hangi kolonun üzerinde F4 tuşuna basarsanız, bulunduğunuz kolona bir üst kolonun bilgileri kopyalanacaktır. Örneğin stok kodu alanında F4 tuşuna basarsanız, bir üst satırdaki stok kodu bulunduğunuz alana kopyalanacaktır.

F5 (İrsaliye Seçimi): Birden fazla irsaliyenin tek bir faturada birleştirilmesi, piyasada sıkça karşılaşılan bir durumdur. Carinize daha önce kesilmiş olan irsaliyeleri faturalaştırmak istiyorsanız, fatura genel bilgilerini girdikten sonra, stok kodunun girileceği alanda F5 tuşuna basmalısınız (konsinye irsaliyeden fatura kesilecekse bu durumda Ctrl+Shift+L (Konsinye İrsaliye Seçimi tuşlarına basılmalıdır). F5 tuşa bastığınızda, karşınıza tarih sınırlarını gireceğiniz bir pencere gelecektir. Şimdi bu pencerede yer alan, başlangıç ve bitiş tarihi alanlarına, faturası kesilecek ilk ve son irsaliyenin tarihini girmelisiniz. Tarih girişlerini yaptıktan sonra, girdiğiniz tarihler arasında kesilen irsaliyeler karşınıza gelecektir.

Şimdi yapmanız gereken ekranda gördüğünüz irsaliye satırlarından hangilerini fatura ekranına aktaracak iseniz klavyenizin Ctrl tuşunu basılı tutarak mousenuz yardımıyla yada klavyenizin ara çubuğunu tıklayarak istediğiniz irsaliye satırlarını tek tek seçmelisiniz. Böylece programınız seçtiğiniz irsaliye satırının başına (.) işaretini koyacaktır. Şimdi enter tuşuna basarak seçtiğiniz irsaliyeleri fatura evrakına aktarabilirsiniz. Ekrandaki tüm irsaliyeleri fatura ekranına aktarabilmenizde mümkündür. Bunun için yapılması gereken klavyenizin Shift ve Ctrl tuşu ile birlikte end tuşuna basarak seçili duruma getirmeniz ve enter tuşuna basmanızdır.

F5 ekranının en önemli özelliği tıpkı föy ve yönetim ekranlarımızda olduğu gibi, listelenen irsaliye evraklarının bağlantılı olduğu diğer evraklara ulaşılabiliyor olması ve stoklara ilişkin birçok detayın tek bir tıklamayla görüntülenebiliyor olmasıdır. Mouse kullanımını, ekrandaki bilgilerin istenilen başlıklar altında sıralandırılması, listelenen bilgilerin farklı çalışma ortamlarına aktarılması (Excel, Tekst, Xml, Html), bağlantılı oldukları diğer evraklara (hareket föyü ve yönetim ekranları gibi) ulaşılabiliyor olması bu ekranlar içinde geçerlidir. Ekranın kullanımına ilişkin detaylı bilgiye föy ve yönetim ekranlarımıza ait açıklamalardan yararlanabilirsiniz.

F6 (Stok Siparişleri): İrsaliye veya faturadaki stok kodlarının üzerinde F6 tuşuna basarsanız, o stoktan başlanarak, önceki dönemlerde alınan tüm stok siparişlerini görüntüleyebilirsiniz. Dilerseniz

stok siparişleri ekranından seçim yaparak, bu seçiminizi irsaliye veya fatura ekranına da taşıyabilirsiniz.

F7 (Sıradaki Sipariş): Sipariş karşılığı irsaliye veya fatura kesiyorsanız, stok kodu girildikten sonra F7 tuşuna basarak, o stokun sıradaki siparişini evrakınıza taşıyabilirsiniz.

F8 (Sipariş Fişi Çağır): Bu tuş yardımı ile sipariş fişlerinizi irsaliye veya fatura ekranına çağırabilecek ve sipariş fişi karşılığında irsaliye veya fatura kesebileceksiniz. Sipariş fişi çağırabilmek için, stok kodu alanında iken F8 tuşuna basmalısınız. Karşınıza çıkacak olan sipariş fişine ilişkin seri ve sıra numaralarının girileceği bir pencere gelecektir. Bu pencereye ilgili sipariş fişinin seri ve sıra numaralarını girip F2 tuşuna basınız. Sipariş fişiniz irsaliye veya fatura ekranına taşınacaktır.

F9 (Son 5 Giriş Hareketleri): Sipariş fişi evraklarının birim fiyat alanlarında F9 tuşuna basılırsa, ilgili satırdaki stokun son 5 giriş hareketlerini içeren bir pencere açılır. Bu pencerede stokun son beş giriş hareketleri, satıcı firma kodu, evrak tarihi, cari döviz cinsi, ana döviz ve orijinal döviz cinsi bazında giriş fiyatı yer alacaktır.

F9 (Cari Siparişleri): Bu tuş yardımı ile irsaliyesini veya faturasını kesmekte olduğunuz cari hesabınızdan alınan tüm siparişlerin yada belli tarih aralığında veya belli bir sorumluluk merkezi tarafından girilen siparişlerin listesini görüntüleyip irsaliye veya fatura ekranına taşıyabilirsiniz. Yani sipariş karşılığı irsaliye veya fatura girebilirsiniz. Bunun için yapılması gereken tek işlem, evrakınıza ilişkin genel bilgileri girdikten sonra ekranınızın “Kodu” alanında F9 tuşuna basmanız ve karşınıza gelen ekrandan size uygun olacak girişler yapmanızdır. Eğer carilerinize ilişkin kesilen tüm siparişlerin görüntülenmesini istiyor iseniz ekranınızın tümü alanından “evet” seçeneğini seçmelisiniz.

Bu durumda ekranınızın üzerine carinize ilişkin kesilen tüm siparişler gelecektir. Eğer siparişlerinizi belli bir tarih aralığında ve belli bir sorumluluk merkezine göre sınırlamak istiyor iseniz bu alanı

“hayır” olarak belirtip ekranda gördüğünüz diğer alanlara size uyacak girişler yapmalısınız. Karşınıza verdiğiniz kriterlere bağlı siparişlerin yer aldığı ekran gelecektir. Bu aşamada yapmanız gereken, irsaliye veya fatura ekranına aktaracağınız sipariş satırının başındaki kutucuğu () olarak seçip F2 tuşuna basmanızdır. Ayrıca girilen depoya ait siparişlerin görüntülenmesi için ekrandaki “Sadece girilen depo” seçeneğinin evet olarak seçilmesi yeterli olacaktır.

Shift+F1 (Toplu Stok Çağırma): Evrakların (sipariş fişi, irsaliye, fatura) hareket satırlarında Shift+F1 tuşlarına basarak, evraka girilecek stoklar toplu olarak çağırılabilir. Bu tuşlara basıldığında stok tarama kriteri ve filtreleri butonu, stok kod aralığı ve kod yapısı giriş alanları ve çarpanın girileceği satırlar görüntülenecektir. Stok tarama kriteri ve filtrelerine ilişkin açıklamalar raporlar bölümünün başında verilmiştir. Diğer alanlara, evraka girilecek stoklara ilişkin kod aralığı ve/veya kod yapısı ile stok miktarlarının hesaplanmasında kullanılacak çarpan sayısı girilmelidir. Bu girişler yapılıp F2 tuşuna basıldığında ilgili stoklar evraka taşınacaktır.

Shift+F2 (Paket Çağırma): Evrakların hareket satırları üzerinde iken Shift+F2 tuşlarına basarak karşınıza gelecek ekrandan istediğiniz paketi, dolayısıyla bu paket içinde yer alan stoklarınızı çağırabilirsiniz. Şimdi karşınıza gelecek ekranın paket kodu alanında satır sonu butonuna basın açılacak olan pencereden, evrakınıza taşıyacağınız paketi seçin. Paket seçiminizi yaptıktan sonra imleciniz çarpan alanında konumlanacaktır. Bu alanda yapmanız gereken, ilgili paket içinde yer alan stoklarınızın adetinin kaç katı olacağınızı belirlemelisiniz. Örneğin X stokunuzun ilgili paket için de 2 adet, Y stokunuzun da 3 adet olduğunu düşünelim. Çarpan alanına 3 rakamını girer iseniz X stokunuz bu evrakınıza 6 adet, Y stokunuzda 9 adet olarak yansıyacaktır. Yani bu alana gireceğiniz çarpan, paketiniz içinde yer alan stoklarınızın adetlerini belirlemenize yardımcı olacaktır (Paket tanımlamaları ile ilgili daha geniş bilgi için Bkz. Stok Modülü/Kartlar ve Hareket Föyleri/Stok Tanıtım Kartları/Paket Tanıtım Kartı).

Ctrl+Z (Sipariş Fişi Çağırma Tarih Aralıklı): Bu tuşlar yardımı ile istediğiniz tarih aralığındaki sipariş fişlerinizi görüntüleyip, irsaliye ve fatura ekranına çağırabilmeniz mümkün olacaktır. Fatura ve irsaliye evraklarının hareket girişleri bölümünde Ctrl+Z tuşlarına bastığınızda, karşınıza bir pencere açılacaktır. Bu aşamada yapmanız gereken hangi tarih aralığındaki siparişlerinizi ekrana çağırmak

istediğinizi belirlemek olacaktır. Bunun için ilk tarih ve son tarih alanlarına irsaliyesi ya da faturası kesilecek sipariş fişinin tarihini girip enter tuşuna basın. Karşınıza girmiş olduğunuz tarihler arasındaki siparişlerinizin yer aldığı bir ekran gelecektir. Bu ekrandan istediğiniz siparişi/siparişleri seçip F2 tuşuna basın. Sipariş fiş/fişleri fatura ya da irsaliye evrakına taşınacaktır.

Shift+F6 (Stok Konsinye Seçimi): Bu tuşlar fatura evraklarında kullanıldığında, konsinye irsaliyesi bulunan stokları faturaya çağırma işlevini yerine getirir. Faturanın stok kodu alanına ilgili stok kodunu girip Shift+F6 tuşlarına bastığınızda, stok için konsinye irsaliye varsa, bu irsaliyeler bir tablo halinde ekranınıza gelir. Bu tablodan ilgili stoka ait konsinye irsaliyeler seçilerek faturaya taşınabilir.

Shift+F8 (Karşı Konsinye İrsaliye Fişi Çağır): Bu tuşlar fatura evraklarında ve iade konsinye irsaliyelerinde kullanılabilir ve konsinye irsaliyelerini faturaya ve iade konsinye irsaliye evrakına çağırma işlevini yerine getirir. Konsinye irsaliyeyi faturaya yada iade konsinye irsaliyesine çağırabilmek için evrak hareket satırında iken Shift+F8 tuşlarına basmalısınız. Karşınıza çağıracağınız konsinye irsaliyeye ilişkin seri (evrak no) ve sıra numaralarının girileceği bir pencere gelecektir. Bu pencereye ilgili irsaliyenin seri ve sıra numaralarını girip F2 tuşuna basınız. Konsinye irsaliyeniz fatura yada iade konsinye irsaliye ekranına taşınacaktır.

Shift+F9 (Karşı Konsinye İrsaliye Seçimi): Bu tuşlar konsinye iade irsaliyesi evraklarında kullanılabilir ve konsinye irsaliyelerini iade konsinye irsaliye evrakına aktarmanıza yardımcı olur. Bu işlem için yapmanız gereken konsinye iade irsaliyesinin stok kodu alanında Shift+F9 tuşlarına basıp, karşınıza gelecek ekrandan iadesi olacak konsinye irsaliyesini seçmenizdir. Bu seçimle birlikte ilgili irsaliyenin evrakınıza aktarılmış olacaktır.

Ctrl+Shift+K (Evrak Kar Analizi): Satış irsaliyesi ya da satış faturasına ilişkin hareket girişlerinizi tamamladıktan sonra CTRL+Shift+K tuşlarına bastığınızda karşınıza “evrak kar analizi” başlıklı bir ekran gelecektir. Bu aşamada sizden istenen; evrakınıza ait karınızın hesaplamasında, stoklarınızın hangi fiyatlarının (son alış fiyatı, maliyet fiyatı) baz alınacağını ve hesaplamalara KDV tutarının dahil edilip edilmeyeceğini seçmenizdir. Bu seçimle birlikte karşınıza, evraktan girdiğiniz tüm stokların kar durumunu tek tek inceleyeceğiniz ekran gelecektir. Böylece hangi stokla ne kadar kar ettiğinizin değerlendirmesini evrak girişiniz sırasında izleyebileceksiniz. Ayrıca bu ekranda istediğiniz stok satırı üzerinde enter tuşuna basarak ilgili stokun tanıtım kartına ulaşacak ve detaylar penceresindeki kar oranını değiştirebileceksiniz.

CTRL+SHIFT+K tuşları alış irsaliyesi ve alış faturaları için de geçerlidir. Dolayısıyla kullanıcılarımız bu evrakların hareket satırlarında CTRL+SHIFT+K tuşlarını kullanarak alışını gerçekleştirdikleri stoklar için de kar durumunu inceleyebileceklerdir. Sadece bu evraklarda stokların kar durumları, son satış fiyatları ya da 1. satış fiyatına göre değerlendirilerek sizlere sunulacaktır.

Ctrl+I (Etiket Bas): Series 9000 programlarının irsaliye fatura ve irsaliyeli fatura gibi evraklarının hareket girilen herhangi bir satırı üzerinde CTRL+I tuşlarına basarak, ilgili satırda bulunan stok için istediğiniz etiket tasarımına göre barkod etiketi basabilmeniz mümkündür. Yalnız bu işlem için öncelikle yapmanız gereken, KON9000 yada BARKOD9000 programlarının Etiket/Barkod etiket parametreleri bölümünden etiket basımları için gerekli olan parametreleri tanımlamış olmanızdır.

Daha sonra da tanımlamış olduğunuz etiket tiplerinden size uygun olanını KUR9000 programının Sistem/Barkod Parametreleri/Etiket döküm parametrelerinde ki “öngörülen etiket tipi” alanından seçmenizdir. Ancak bu tanımlamalar yapıldıktan sonra Ctrl+I tuşları işlevsel olacak, dolayısıyla satır bazında stoklarınızın barkod etiketlerini basabileceksiniz.

Shift+F5 (Teklif Seçimi): Sipariş evraklarının hareket satırlarında iken Shift +F5 tuşlarına basarsanız, sipariş fişini düzenlemekte olduğunuz cari firmanız tarafından verilen tüm tekliflerin bir listesini görüntüleyebilirsiniz. Dilerseniz bu ekrandan teklif seçiminizi yaparak, sipariş fişi ekranına taşıyabilirsiniz. Yani teklif karşılığında sipariş fişi kesebilirsiniz.

ALT+A (Satır Arama): Fatura, irsaliye, sipariş fişi vb. evraklardan girilen hareket satırları üzerinde (özellikle bu satır sayısının fazla olması durumunda) istenilen herhangi bir stokun hareket satırına

ulaşabilmeniz mümkündür. Bunun için ilgili evrakların hareket girişlerinin yapıldığı bölümde (stok kodu ve adı alanlarında) Alt+A tuşlarına basmalısınız. Bu işlem sonrasında karşınıza Satır Arama başlığı altında bir ekran gelecektir. Bu ekranda öncelikle yapmanız gereken, arayacağınız stoka ilişkin belirleyici olabilecek kod yada ismi “aranacak stok kodu veya ismi” alanlarına girmenizdir.

Bu işlem sonrasında imleciniz “arama şekli” alanında konumlanacaktır. Bu alanda da sizden istenen arama işleminizi nasıl detaylandıracağınızı belirtmenizdir. Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda programınız size “Eşit olsun, içersin, başlasın, bitsin, büyük olsun, küçük olsun”

seçeneklerini sunacaktır. Dolayısıyla arama işleminizi bu seçenekler yardımıyla sınırlayabileceksiniz.

Bu alandaki seçiminiz

Eşit olsun ise, aranacak stok kodu veya ismi alanlarına girdiğiniz kelime, aynen girildiği şekli ile dikkate alınacaktır.

İçersin seçeneğinin tercih edilmesi durumunda aranacak stok kodu veya ismi alanlarına girdiğiniz kelimenin geçtiği tüm stoklar dikkate alınacaktır.

Başlasın, bitsin, seçeneklerinden herhangi biri seçilmiş ise aranacak stok kodu veya ismi alanlarına girdiğiniz kod veya isim ile başlayan yada biten stoklar dikkate alınacaktır.

Büyük olsun, Küçük olsun seçenekleri stok kodlarını sayısal olarak takip eden kullanıcılarımız için işlevsel olacaktır, 1900012 gibi. Dolayısıyla bu seçeneklerden herhangi birinin tercih edilmesi durumunda aranacak stok kodu veya ismi alanlarına girdiğiniz rakamdan büyük yada küçük olan stoklar dikkate alınacaktır.

Bu alanla ilgili seçiminizi yaptıktan sonra sıra, ekranınızın alt bölümünde yer alan butonlardan arama işleminize uygun olanını tıklamanıza yada F2 tuşuna basmanıza gelmiştir. Şimdi bu butonların işlevlerinden kısaca bahsedelim.

Tüm Satırlarda Ara: Bu butonunun seçilmesi durumunda, programınız aradığınız stoku imlecinizin bulunduğu satır ve sonrasında arayacak ve bulamaz ise arama işlemine evrakın ilk satırından imlecin bulunduğu satıra kadar tekrarlayacaktır.

İleriye Doğru Ara: Bu butonun tercih edilmesi durumunda arama işlemi, imlecinizin bulunduğu satır ve sonrasını baz alacaktır.

Geriye Doğru Ara: Bu butonun tercih edilmesi durumunda ise arama işlemi, imlecinizin bulunduğu satır ve öncesini baz alacaktır.

Bu butonlardan herhangi birinin seçilmemesi durumunda programınız otomatik olarak arama işlemini ileriye doğru yapacaktır.

ALT+B (Brüt Fiyat Çarpımı): Satış şartı evraklarında kullanılabilen bu yardım tuşu, evraktaki brüt fiyatları, girilecek değer ile çarparak, yeni değerleri ilgili alanlara atamaktadır. Bu tuş evrak geneline etki etmektedir. ALT+B tuşlarına basıldığında brüt fiyat çarpanının girileceği bir pencere açılır. Bu penceredeki ilgili alana çarpanın değeri girilip, F2 tuşuna basıldığında, evraktaki bütün brüt fiyatların girilen değer ile çarpılıp, yeni değerlerin ilgili alanlara atandığı görülecektir. Bu işlem sonrasında net fiyatlar da brüt fiyatların yeni değerlerine göre yeniden düzenlenecektir.

ALT+D (Evrak Detay): Bu tuş çalıştırıldığı alanlara göre farklı şekilde kullanılabilir. Şimdi bunları sıra ile açıklayalım;

1- Sadece faturalarda, fatura genel bilgilerinin (evrak no, belge no, tarih, cari hesap kodu vb.) girildiği herhangi bir alanda ALT+D tuşlarına basılırsa, ilgili faturaya açıklama girebileceğiniz, özel kodlar verebileceğiniz bir pencere ile karşılaşırsınız. Bu pencereden aşağıdaki girişler yapılabilir.

Sevk Adres No: Faturada yer alacak stokların sevk edileceği adres numarası (müşteri veya satıcı adres kartından girilen) bu alana girebilir veya F10 listesinden seçebilirsiniz.

Fatura Açıklama: Fatura için belirtmek istediğiniz bir açıklama varsa, açıklamanızı bu alana girebilirsiniz.

Sevk veya Kabul Tarihi: Düzenlenen fatura satış faturası ise, stokların sevk edileceği tarih, içinde bulunduğunuz günün tarihi şeklinde sevk tarihi alanına otomatik olarak gelecektir. Eğer stok sevkıyatının yapılacağı tarih ile bu alanda görünen tarihten farklıysa, gerekli düzeltmeyi gün/ay/yıl formatında yapabilirsiniz. Düzenlenen faturanın alış faturası olması durumunda ise, stokların işletmeye kabul edildiği tarih, içinde bulunduğunuz günün tarihi şeklinde kabul tarihi alanına otomatik olarak gelecektir. Eğer stok kabul tarihi ile bu alanda görünen tarih farklıysa, gerekli düzeltmeyi Gün\Ay\Yıl formatında yapabilirsiniz.

Fatura Özel Kodu 1–2–3: Faturanızı diğer faturalardan ayırmak için özel kodlar verebilirsiniz. Daha sonra özel kod girişi yapılarak, sadece girilen özel kodları içeren faturaların raporları alınabilecektir.

Örneğin özel kodunda X yer alan faturaları listeleyebilirsiniz. Kısacası, özel kod girişi ile tamamen kendinize özel kriterler vererek raporlar alabileceksiniz.

Fatura Vade Farkı %: İlgili faturadaki vade farkının yüzdesi bu alana girilecektir.

Eğer entegre çalışıyorsanız, faturanın entegre edildiği muhasebe fiş tarihini ve fiş sıra numarasını da ALT+D penceresinden görme imkânına sahipsiniz. Bu pencerede yer alan muhasebe fişine git butonunu tıklarsanız, faturanın entegre edildiği muhasebe fişine ulaşmanız da mümkündür.

2- İrsaliye ve sipariş evraklarına ilişkin genel bilgilerin (evrak no, belge no, tarih, cari hesap kodu vb.) tanımlandığı herhangi bir alanda ALT+D tuşlarına basıldığında kesilen evrakların carilerin hangi adreslerine sevk edileceğinin belirleneceği ekran ile karşılaşılacaktır. Dolayısıyla yapılması gereken, bu ekranın “sevk adres no” alanında satır sonu butonu tıklayıp açılacak pencereden sevk edilecek adreslerin seçilmesidir.

3- Evrakınızın (irsaliye, fatura vb.) hareket girilen herhangi bir satırı üzerinde ALT+D tuşlarına basarak, ilgili satırdaki harekete ait detay bilgilerin girileceği ve hali hazırda yüklü bulunan detay bilgilerin izlenebileceği bir ekrana ulaşabilirsiniz. Bu ekrandan girilebilecek detay bilgiler;

Miktar2: Stoklarınızı 4 farklı birim ile takip edebileceğinizi biliyorsunuz (Bkz. Stok Yönetimi/Stok tanıtım kartı/ birimler penceresi). Bu birimlerin birbirleri ile bağlantıları katsayı girişleri ile kurulur (örneğin adet- kutu-koli ve kilogram gibi). Dördüncü birimin, diğer üç birimden bağımsız bir birim olabileceği düşünülerek, evrak girişlerinde bu birim bazında miktarlar ayrıca gösterilmektedir.

Örneğin evrakta 10 adet stok işlem görmüş ve bu stokun 4. birimi kilogram olarak tanıtılmış ise, bu alanda 10 adet stokun kilogram cinsinden miktarı yer alacaktır. Başka bir ifade ile miktar2 alanında, hareket gören stokunuzun –varsa- 4. birimi bazında miktarı yer alacaktır. Tabii ki bunun için stok kartının birimler penceresinden ilgili katsayı girişleri de yapılmış olmalıdır. Eğer 4. birim katsayısı tanımlanmamış ise, bu alana miktar2 manüel olarak da girilebilir.

Açıklama: Evrakınızın ilgili satırındaki harekete ait belirtmek istediğiniz bir açıklama varsa, açıklamanızı bu alana girebilirsiniz.

Depo: İlgili satırdaki stokun hangi depoya girişi yada hangi depodan çıkışının yapılacağı bu alana girebilir, ya da daha önceden girilmiş depo buradan değiştirebilirsiniz.

Net Ağırlık/Brüt Ağırlık: İlgili satırdaki stokun net ve brüt ağırlıkları bu alana girebilir.

Menşey Ülke tipi: Bu alan ithalat ve ihracat işlemleri ile ilgilidir. Dolayısıyla ilgili satırdaki stokun hangi ülkeden ithal yada ihraç edildiği bu alana girilebilir. AB (Avrupa Birliği) ülkesi mi yoksa üçüncü ülkeler mi.

Kodu: İlgili satırdaki stokun ithal edildiği ülkenin kodunu, bu alana girebilirsiniz. Ülke kodlarını F10 listesinden seçebileceğiniz gibi bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda açılacak pencereden de seçebilirsiniz.

İsmi: Kodu alanında yaptığınız seçime göre, ülkenin adı bu alana otomatik olarak gelecektir.

Ödeme Planı: İlgili satırdaki stoka ait ödeme planını bu alana girebilir, ya da daha önceden girilmiş ödeme planını buradan değiştirebilirsiniz.

Evrak detay bilgileri ekranından giriş yapılmadan izlenebilecek detaylar aşağıda ayrıca açıklanmıştır;

Vergi Oranı - Vergi Tutarı: Alt+D tuşlarına bastığınız satırdaki stokun kartından girilen vergi oranı ve evraka yansıyan vergi tutarı bu alanlarda görülecektir.

Hareket Döviz Cinsi, Hareket Döviz Kuru ve Değeri: Evrakın düzenlendiği cari hesabınızın (satıcı firmanızın), cari karttan girilen döviz cinsi ve o günkü döviz kurudur.

Evraka girilen hareketler bu döviz cinsi ile

değerlendirilir. Örneğin X satıcı firmasından gelen bir faturayı giriyorsunuz. Bu firmadan yapılan alımlar sürekli dolar ($) bazında oluyor. Dolayısı ile satıcı tanıtım kartından da döviz cinsi $ olarak seçilmiş. Bu satıcı firmadan gelen faturayı girerken hareket döviz cinsi $ olacaktır. Hareket döviz kuru da $’ın o günkü kurudur. Girilen faturanın değeri de $ olarak değer alanında yer alır.

Stok Döviz Cinsi, Stok Döviz Kuru ve Değeri: Hareket gören stokunuzun, stok tanıtım kartından girilen döviz cinsi, o günkü döviz kuru ve değeridir.

Alternatif Döviz Cinsi, Alternatif Döviz Kuru ve Değeri: Series 9000 ürünlerinde hareket girişleri minimum 3 döviz cinsi ile birlikte takip edilebilir. Bunlardan birincisi ana döviz, ikincisi alternatif döviz, üçüncüsü de orijinal dövizdir. Aksi belirtilmediği takdirde tüm hareketler ana döviz cinsinden

Alternatif Döviz Cinsi, Alternatif Döviz Kuru ve Değeri: Series 9000 ürünlerinde hareket girişleri minimum 3 döviz cinsi ile birlikte takip edilebilir. Bunlardan birincisi ana döviz, ikincisi alternatif döviz, üçüncüsü de orijinal dövizdir. Aksi belirtilmediği takdirde tüm hareketler ana döviz cinsinden