• Sonuç bulunamadı

2. KURAMSAL VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.7. Mesleki Eğitimde İşe Hazırlama ve İstihdam İlişkisi

2.7.3. Okul Sanayi İşbirliği Yararları

Teknolojinin hızla gelişmesi, iletişim ve ulaştırmanın hızlanması uluslararası rekabeti büyük oranda artırmıştır. Uluslararası rekabette en etkili araç kaliteli iş gücüdür. Yaşanan hızlı değişiklikler insan kaynaklarında aranan nitelikleri etkilemektedir. Nitelikli insan gücü yetiştirilmesi, her ülkenin kendi ekonomik, toplumsal, kültürel koşullarına göre farklılaşmaktadır (Koşan, 2003: s.117).

Günümüzde çalışanların tümü teknolojiyi anlayabilecek düzeyde temel bilgi ve becerilere sahip olmaları, değişikliklere kolayca uyum sağlayabilmeleri, karar verme ve problem çözebilme yeteneklerine sahip olmaları, yazılı ve sözlü iletişim kurabilmeleri, kaliteli hizmet ve ürün üretiminde sorumluluk alabilmeleri beklenmektedir (Ulusoy, 2004). Bu beklentilerin karşılanmasında okulların ne deneyimleri ne de kapasiteleri tek başına yeterli değildir. Mesleki eğitimde okul ve işletme ortak hedeflerini gerçekleştirmek için işbirliği yapar. Ortak hedefler bilgi, beceri ve ustalık kazandırmaktır. Eğitim bu hedefleri tek başına gerçekleştirmekte yetersiz kaldığı için işletmelerle işbirliğinin de önemi artmıştır. 21. Yüzyılda bireylerin sahip olmaları gerekli yeterlikler ancak okulların ve işletmelerin işbirliği yapmaları ile gerçekleşebilir (Kılıç, 2007: s.95).

Meslek liselerinin işletmelerle işbirliği yapmalarını gerektiren diğer bir neden ise hızla gelişen teknolojinin, özel makine ve cihazların okullara alınmasının zor olması ve bunları kullanabilecek elemanların yetersiz olmasıdır. İşletmelerde sağlanan uygulamalı eğitim, öğrencilere çalışma tekniklerini öğreterek öğrencilerin, mesleğe uygun bir

kişilik oluşturmasında ve mesleğiyle ilgili özgüven kazanmasında etkili olmaktadır. Bununla birlikte işletmelerde ki beceri eğitimi de planlanmalıdır. Okul ve işletmenin görevleri belirlenmeli, beceri öğretiminde gelişmeler düzenli olarak izlenmelidir. Böylece beceri eğitiminde ki ilerleme takip edilebilir (Ulusoy, 2004).

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı (2003), işletme meslek eğitiminin avantajlarından söyle bahsetmektedir:

Meslek eğitimi sayesinde, çalıştığı işyerini ve mesleğini iyi tanıyan genç, ilerisi için büyük umutlar bağlanabilecek sağlam bir iş gücüdür.

İşletmeler, verdikleri meslek eğitimi ile bir anlamda geleceğe yatırım yapmaktadır.

Meslek eğitimi veren işletme, ekonomik entegrasyona yapacağı katkının yanında, ülkenin geleceği için de yatırım yapmaktadır.

İşletme meslek eğitimi; ülkemiz, öğrenciler ve işletme açısından önem teşkil etmektedir. Öğrenciler ilgi, yetenek ve istekleri doğrultusunda mesleğe ve iş hayatına hazırlanacaklar, iş ve hizmet alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli insan olarak yetiştirileceklerdir (http://www.zft-ausbildung.de/meslekegit4.html).

Okul- işletme arasındaki işbirliğinin öğrenci, okul ve sanayi açısından değerlendirirsek sağladığı yararları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Öğrenciye Yararları

 İş bulma olanağı artar.

 Teori ile pratiği bütünleştirir, mesleki becerilerini gerçek iş ortamında geliştirir.  Öğrenirken gelir elde eder.

 Mezuniyet sonrası ise uyumu kolaylaşır, olumlu çalışma alışkanlıkları geliştirir, işbirliği içinde çalışmayı öğrenir, iş güvenliği kurallarını gerçek çalışma şartlarında öğrenir.

 Kendine güveni artar, sorumluluk duygusu gelişir, yaptığı eğitimden ve işten tatmin olur.

 Sosyal ve ekonomik haklar, isçi-işveren ilişkileri konusunda bilgi ve görgüşü artar.

 Sanayideki ilerlemeleri, yeni teknolojik gelişmeleri yerinde ve zamanında öğrenir (Sevim, Karamete, 2003: s.4).

Bireylerin yaşadıkları toplumda sosyal etkinliklere geniş ölçüde katılması, toplumun işlerini paylaşmaları ve üretime katılması toplumun varlığını sürdürebilmesi için gereklidir. Bir işte çalışarak ekonomik bağımsızlığa kavuşan bireylerin önce kendine güvenleri bununla birlikte, bu bireylerden oluşan toplumda refah ve güvence artacaktır.

Mesleki eğitimde okul- sanayi işbirliği ile öğrenciler ilgi, yetenek ve istekleri doğrultusunda mesleğe ve iş hayatına hazırlanacaklar, iş ve hizmet alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli insan olarak yetiştirileceklerdir. Böylece mesleki eğitim bireyleri topluma yararlı kılarak, işsiz bireylerin toplum için zararlı olabilecek herhangi bir akıma bağlanmalarını da önleyecektir.

Okula ( Eğitim Kurumuna) Yararları

 Yürütülen mesleki eğitimin daha gerçekçi ve verimli olmasını sağlar.

 Eğitim giderlerinde tasarruf sağlanır. Sanayideki yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek gerekli önlemleri alır.

 Eğitim programlarını sanayideki ihtiyaçlara göre yeniler ve geliştirir. Sanayideki araç, gereç ve insan gücünden yararlanarak eğitim yapılan dalların sayı ve kalitesi artırır.

 Çevresindeki iş dünyası ile arasında güçlü ilişkiler kurar, istihdam sektöründeki değişmelerle eğitim programlarını ihtiyaca göre yeniler (Okay ,2009: s.100).

Okul- sanayi işbirliği öğrenci açısından etkili öğrenme, teorik bilgiyi uygulama ve iş ortamını görme açısından yararlıyken, okulda eğitimi işletmedeki uygulamalarda

desteklemiş olur ve okulların yeni teknolojilerden ve iş sahasındaki son değişme ve gelişmelerden haberdar olmasını sağlar.

Okul-sanayi işbirliği ile mesleki eğitim, az maliyetle daha verimli olur, yenilikleri yakından takip eder, sanayideki ihtiyaçlara göre kendini yeniler ve hedeflediği nitelikte ihtiyaçlara cevap verecek bireyler yetiştirir.

Sanayi (İstihdam Sektörü) Açısından Yararları

 Tam zamanlı olarak daha sonradan alacağı elemanları önceden denemiş olur, intibak eğitimi süresi kısalır ve masrafları azalır, isçi devri azalmış olur.

 Okul ve yöneticilerle işyeri ilişkileri artar, koordinatör öğretmenin işbirliğinde yararlanır.

 Eğitim programları geliştirilirken sanayinin ihtiyaçları yansıtılır.

 Sürekli ise alma kararlarına bir temel olarak, bireyin iş performansını deneyerek, personel seçme süreçlerini geliştirir (Sevim, Karamete, 2003: s.4).

Okul-sanayi işbirliği ile işletmeler ileride işe alacağı elamanları değerlendirme ve ölçme imkanına sahip olur. Ayrıca eğitim programlarının düzenlenmesinde işletme ihtiyaçları yakından takip edilebilir ve eğitim sürecinin ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilmesi hususunda göz önünde bulundurulur.

Topluma (Çevreye) Yararları

 Becerili ve deneyim sahibi insan gücü potansiyelini geliştirir.

 Topluma, ekonomik açıdan kendisine yetebilen, sorumluluklarını bilen bireyler kazandırır.

 İşsiz gençlerin sorunlarını ortaya koymasına yardım eder ve onların üretici konuma gelmesine katkı sağlar.

 Gençlerin işe ve yaşama iyi hazırlanması için toplumdaki diğer kurumların ilgi ve işbirliğini sağlar (Okay ,2009: s.100).

Okul- sanayi işbirliği, becerili ve deneyim sahibi, kendine yetebilen bireylerin yetiştirilmesine yardımcı olur. İhtiyaç duyulan alanlarda kendini geliştirmiş gençlerin yetiştirilmesiyle toplumsal bir sorun olan işsizlik sorununun çözülmesine de katkı sağlar.