• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM AMPİRİK UYGULAMA

3.1. Çalışmanın Yöntem

3.1.2. Sabit ve Rassal Etkiler Modeller

1 2 2 ...

it it it it kit kit it

y =β +β x + +β x + , 1,...,ε i= N ; t =1,...,T (4.6)

Yukarıdaki modelde katsayılar, farklı birimler için farklı zaman periyotlarında farklı değerler almaktadır. Bu durumda, tahmin edilen parametre sayısı kullanılan gözlem sayısını geçmekte ve model tahmin edilememektedir. Bu

yüzden panel veri analiz tekniği ile yapılan çalışmalarda daha çok hata terimlerinin özellikleri ve katsayıların değişebilirliği ile ilgili farklı varsayımlarda bulunarak farklı modeller elde edilebilmektedir. Farklı varsayımlarla elde edilen modeller “Sabit Etkili” ve “Rassal Etkili” modellerdir. Her iki modelde de, εit hatalarının tüm zaman dönemlerinde ve tüm bireyler için bağımsız ve N(0, 2)

ε

σ şeklinde dağıldığı varsayılmaktadır.

3.1.2.1. Sabit Etkiler Modeli (Fixed Effects Model)

Panel veri ile tahminde kullanılan en basit modellerden birisi Sabit Etkiler Modeli’dir. Sabit etkiler modelinde, birimlerin davranışlarındaki farklılıklar sabit terimdeki farklılıklarla ortaya konulmaya çalışılır. Ancak eğim katsayılarının sabit olduğu varsayılır. Bu modelde sabit terim grup-spesifik sabit terim olarak adlandırılır. Buradaki sabit nitelemesi katsayının birimlere göre değişebileceğini, ancak zamana göre sabit olduğunu ifade eder. SEM’inde gözlenemeyen bireysel etkilerin modelde yer alan açıklayıcı değişkenlerle ilişkili olduğu kabul edilir. Bu nedenle de birimler arasındaki farklılıklar regresyon fonksiyonunda parametrik değişme olarak modellenir. Sabit etkiler modeli aşağıdaki gibi ifade edilebilir:

_

2 2 ...

it i it it kit kit it

y = +β σ β+ X + +β X +ε , i=1,...,N, 1,...,t = T (4.7)

Modelde, β1i =β α_1i+ i, i ’nci birime özgü sabit terimi;

_

β ise ortalama sabit terimi göstermektedir. αi de, i ’nci birim için ortalama sabit terimden farklılığı temsil eder. Yukarıdaki modelin tahmin edilmesinde kullanılacak uygun tahmin yönteminin ne olacağı, αi’nin sabit mi yoksa rassal mı olduğuna bağlıdır. Eğer αi sabit ise “Kukla Değişken Modeli”; buna karşılık rassal ise bir “Hata Bileşenler Modelini” kullanmak gerekir.

Modelde yer alan hata terimi ile açıklayıcı değişkenler arasında ilişki varsa, Sabit Etkiler Modeli uygun model olarak değerlendirilir. Çünkü bu durumda, SEM

tahmincileri sapmasız olmaktadır. Ayrıca, N sayısı az ve gözlem sayısı ( )T büyükse SEM yine tercih edilebilir model olmaktadır (Özer, Biçerli, 2004; 72).

Panel veri kullanılarak yapılan çalışmalarda, birimler arasındaki farklılıklardan veya birimler arasında ve zaman içinde meydana gelen farklılıklardan kaynaklanan değişmeyi modele dahil etmenin yolu; mevcut değişmenin regresyon modelinin katsayılarının bazılarında veya tümünde değişmeye yol açtığını varsaymaktadır. Katsayıların birimlere veya birimler ile zaman göre değiştiğinin varsayıldığı Sabit Etkili Modellerin genel formülasyonu; birimler arasındaki farklılıkların, sabit terimlerdeki farklılıklarda yakalanabildiğini varsaymaktadır. Bu amaçla panel veri modeli kukla değişken yardımıyla tahmin edilmektedir.

1 2 2 ...

it it it it kit kit it

Y = β + β X + + β X + ε i=1,...,N ; t =1,...,T (4.8) Yukarıdaki model ele alındığında β1it = β β1; 2it = β β2; 3it = β3 olduğu varsayılmaktadır. Burada yalnızca sabit parametre değişmekte ve sabit terim zamana göre değil ama kesit bazında farklılıklar göstermektedir. Yani zaman boyutu sabit tarafından muhafaza edilmesine rağmen bireyler arasındaki davranışlarında farklılık gösterdiği ifade edilmektedir. Yukarıdaki model,

1 2 2 ...

it i i it ki kit it

Y =β +β X + +β X + , 1,...,ε i= N ; t=1,...,T (4.9)

haline gelir. Bu model β1itifadesi açılarak yeniden yazılırsa,

11 1 12 2 ... 1 2 2 ... it i i N Ni i it ki kit it Y =B DD + +β DX + +β X + (4.10) ε 1 1 2 N K j ji k kt it j k D X β β ε = = =

+

+

Ayrıca; 1 1 1 1 0 i i D i D Diğer Durumlar = = = , ……….., 1 1 1 0 N N D i N D Diğer Durumlar = = =

Bu modelde, sabit katsayı yer almadığından N sayıda birim arasındaki farklılık N sayıda kukla değişken kullanılarak incelenmektedir (Pazarlıoğlu, Kiren, 2003; 4).

3.1.2.2. Rassal Etkiler Modeli (Random Effects Model)

1 2 2

it i it it

y =β +β x + , 1,...,ε i= N ; 1,...,t = T (4.11)

Yukarıdaki denklemde, bağımsız değişkenlerce gözlemlenemeyen birimlere ait farklı özellikler hata terimi içerisinde yer almaktadır. Panel veri analizi, birimlere ait farklı özellikleri her birim için farklı β1i tanımlayarak hata teriminden arındırmaktadır. Sabit etkiler modeli her bir yatay kesit birimi için farklı bir sabit değer oluşturmaktadır.

1 2 2

it i it it

y =β +β x + ε β1j ≠β1i (4.12)

Öte yandan, rassal etkiler modeli ise sabiti rassal bir değişken olarak tanımlamaktadır. Bu durumda sabit değer veya başlangıç noktası; β1i sabit değeri ve sıfır ortalamaya sahip µi rassal değişkeninin toplamından oluşmaktadır.

1 2 2

it i it it

y =β +β x + ε β1j ≠β1i + (4.13) µi

SEM’de kabul edildiğinin aksine bireysel etkiler eğer modelde yer alan açıklayıcı değişkenlerle ilgili değilse, birimlere özgü sabit terimlerin; birimlere göre rassal olarak dağıldığının varsayılması ve ona göre modelleme yapılması daha uygun olmaktadır. Böylece,

_

2 2 ...

it i it it kit kit it

y = +β σ β+ X + +β X + (4.14) ε

modelinde yer alan sabit terim β1i sabit değil, β_ ortalama ile rassal bir değişken olacaktır. Bu durumda her birim için sabit terim değeri, β1i = + β µi olacaktır. Burada da µi, sıfır ortalama ve sabit varyansla tesadüfi hata terimidir. REM ise aşağıda gösterildiği gibidir:

_ 2 2 ... it it it kit kit it i y = +β β X + +β X +ε +µ veya (4.15) _ 2 2 ... it it it kit kit i y = +β β X + +β X +u

Modelden de görüldüğü gibi, eşitlikteki hata terimi (u ) bileşik hata terimidir i ve bileşenleri de bireye özgü hata terimi (µi) ve panel hata terimidir (εit). REM’nin temel varsayımları ise şunlardır:

- Hem bireye özgü hem de panel hata terimi normal dağılıma sahiptir. Yani, 2 ~ (0, ) it N ε ε σ ve ~ (0, 2) i N µ µ σ

- Bireysel hata terimleri ne kendi aralarında ne de panel hata terimi ile ilişkilidir. Yani, ( i it) 0 E µ ε = ( i j) 0 ( ) E µ µ = ij ( it is) ( it jt) ( it js) 0 E ε ε =E ε ε =E ε ε = (ij t s; ≠ )

SEM ile REM arasındaki temel farklılıkları kısaca belirtmek gerekirse; SEM’inde, her kesit birim kendi ayrı sabit terimine sahipken; REM’inde sabit terim, tüm kesit birimleri için ortalama sabit terimi (β_ ) vermekte, hata terimi (µi) ise her kesit birimine ait sabit terimin bu ortalama sabit terimden rassal sapmasını temsil etmektedir. REM’ini tahmin etmekte kullanılan etkin tahmin yöntemi

Genelleştirilmiş En Küçük Kareler (GLS) yöntemidir. Eğer panel veride yer alan kesit birimi sayısı fazla ve zaman dönemi (T ) (N )’den kısa ise, REM, SEM’ine göre daha etkin tahminler sağlar. Öte yandan, (T ) sayısı büyük ve (N) de az ise, iki tahmin sonuçları arasında çok az farklılık beklenmekte ve daha önce de belirtildiği gibi SEM daha tercih edilmektedir. Bununla birlikte, (T ) sayısı az ve (N ) fazla ise, iki tahmin sonucu arasında belirgin farklılık beklenmektedir. Bu durumda kesit birimlerinin büyük örnekten rassal olarak çekildiğine inanılıyorsa REM, değilse SEM daha uygun model olarak değerlendirilmektedir (Özer, Biçerli, 2004; 73).

Panel veri ile yapılan çalışmalarda, birimlere veya birimlere ve zamana göre meydana gelen farklılıklardan kaynaklanan değişim “Sabit Etkili Modeller” kullanılarak incelenebileceği gibi, “Tesadüfi Etkili Modeller” kullanılarak da incelenebilmektedir. Tesadüfi etkili modellerde birimlere veya birimlere ve zamana göre meydana gelen değişiklikler, modele hata teriminin bir bileşeni olarak dahil edilmektedir. Bunun temel sebebi ise sabit etkili modellerde karşılaşılan serbestlik derecesi kaybının önlenmek istenmiş olmasıdır.