• Sonuç bulunamadı

SAĞLANAN EK TEMĠNATLAR

4. BĠR AVUKATLIK MESLEKÎ SORUMLULUK SĠGORTASI POLĠÇESĠ

4.5. SAĞLANAN EK TEMĠNATLAR

“Ek teminatlar”; Türk Ticaret Kanunu, Meslekî Sorumluluk Sigortası Genel

ġartları ve MSSGġ Avukatlık Meslekî Sorumluluk Sigortası Klozu‟na göre poliçede verilmesi zorunlu olmayıp, sigorta ettiren avukat tarafından seçimlik olan teminatlardır. Örnek poliçe incelendiğinde, söz konusu ek teminatlardan bir bölümü için sigortacı tarafından bazı koĢullar getirildiğini, bazıları için ise, herhangi bir koĢul veya ek prim ödeme zorunluluğunun getirilmediğini görmekteyiz.

4.5.1. KoĢulsuz Ek Teminatlar

Sigortacı, poliçe ile sigortalı avukata MSSGġ A.1./b maddesinin yanı sıra, MSSGġ A.1./a hükümlerini de uygulayarak “uzatılmıĢ ihbar süresi” avantajını sağlamaktadır.

Buna göre; sigortalı avukatın, poliçe dönemi içinde vefat, sakatlık ya da

emeklilik durumuna bağlı olarak meslekî hizmetlere son vermesi durumunda veya poliçe vâde bitim tarihinde poliçeyi yenilememesi durumunda, vâde bitim tarihi itibariyle 24 ay süreyle “uzatılmıĢ ihbar süresi“ teminatı söz konusudur.

“UzatılmıĢ ihbar süresi” geriye dönük teminat baĢlangıç tarihi ve sonrasında gerçekleĢen bir kusur veya ihmâlden doğan tazminat talebinin, poliçe vade bitiminden sonra yapılması durumunda, söz konusu tazminat talebinin sigortacıya ihbar edilebileceği ek süre anlamındadır.

Poliçe ile sağlanan diğer bir ek teminat, sigortalı avukatın meslekî faaliyetin icrası esnasında kasıtlı olmayarak, üçüncü Ģahıslara “hakaret” etmesi ya da iftirada bulunması nedeniyle yapılacak tazminat talepleri teminat altına alınmıĢ olmasıdır.

Sigortacı, poliçe ile MSSGġ A.4.2 maddesi “Aksine SözleĢme Yoksa Teminat DıĢında Kalan Tazminat Talepleri” baĢlığı altında yer alan “mânevî tazminat talepleri”ni de teminat kapsamına ilave etmiĢtir. Buna göre; sigortalı avukatın poliçede tanımlı “meslekî hizmet” faaliyetinin icrası esnasındaki bir kusur ve ihmâli sonucu üçüncü kiĢilerin; haksız tutuklama, alıkoyma, kasıtlı kovuĢturma, hakaret,

iftira ya da diğer küçük düĢürücü eylemler, bireysel gizlilik hakkının yazılı ya da sözlü olarak ihlâli, haneye tecavüz durumlarına mâruz kalması nedeniyle üçüncü Ģahısların uğradığı elem, üzüntü ve acı nedeniyle yapılan mânevî tazminat talepleri teminat kapsamındadır.

Sigortacının sağladığı diğer ek bir teminat ta, sigortalı avukatın ilgili vekâletnamesinde “tevkil”309

yetkisi uyarınca sigortalı olmayan yetkili kıldığı avukatların kusur ve ihmâlinden kaynaklanan tazminat talepleridir.

4.5.2. KoĢullu Ek Teminatlar

KoĢullu ek teminatlardan birincisi “yargı benzeri giderler” dir. Bu kapsamda olan savunma giderleri, sigortalı avukata karĢı soruĢturma yetkisine sahip ya da bu gibi durumlarda hüküm verme yetkisine sahip herhangi bir kamu kuruluĢu ya da meslek birliği tarafından yapılan herhangi bir Ģikâyetin, sigortalı avukat tarafından ya da sigortalı avukat adına araĢtırılması, savunması, dâva açılması ya da temyizi safhasında yapılan her türlü makul ücret, harcama ve masrafları kapsayacak Ģekilde düzenlenmiĢtir. Bu ek teminat, 50.000 TL tutarında bir alt limite tâbi tutulmuĢtur. Söz konusu alt limit, poliçe teminat limitinin bir parçası olup, bu limite ek olarak verilmemektedir.

KoĢullu ek teminatlardan ikincisi “iletiĢim giderleri” dir. Sigortacı, poliçe vâdesi içinde sigortalı avukat tarafından;

- Poliçe teminat kapsamı altında olan bir tazminat talebi nedeniyle sigorta

ettiren avukatın itibarına gelen zararı hafifletmek için ya da,

- Sigorta ettiren avukatın herhangi bir ortak ya da çalıĢanının beklenmedik ölümü ya da mâlûliyeti hâline bağlı olarak sigorta ettiren avukatın katlanacağı herhangi potansiyel iĢ durması masraflarını hafifletmek amacıyla yapılan iletiĢim masrafları teminat kapsamında yer almaktadır. Bu ek teminat ta 50.000 TL tutarında

309

Tevkil etme: “Vekillik verme; bir kimseyi vekil olarak atamadır”. Tevkil yetkisi: “Bir baĢkasının adına bir kimseyi vekil tayin edebilme izni; vekil olarak tayin edilen kiĢinin, örneğin bir avukatın (kendi) vekillik yetkisini bir baĢkasına devretme yetkisidir; AKCAN, Recep. Vekilin BaĢkasını Tevkil Etme Yetkisi”, SÜHFD, Cilt 9, Sayı 3-4, Yıl 2001, [7-28], s.8.

bir alt limite tâbi tutulmuĢtur. Söz konusu alt limit, poliçe teminat limitinin bir parçası olup, bu limite ek olarak verilmemektedir.

Poliçede, Meslekî Sorumluluk Sigortası Genel ġartlarının A/A.4.1 maddesinin (a) bendi aksine, “belge kayıpları”, belirli Ģartlar altında teminat kapsamına alınmıĢtır.

Buna göre; poliçe vâdesi içinde, sigortalı avukatın veya sigortalı avukatın meslekî hizmet faaliyetleri sırasında emanet ettiği, koruma ya da emanet altına almasını istediği baĢka bir Ģahsın, koruması altında olduğu sanılan veya olduğuna inanılan, sigortalı avukatın yasal olarak sorumlu olduğu belgelerden herhangi birinin tahrip edildiğini, hasar gördüğünü, kaybolduğunu, tahrif edildiğini, silindiğini ya da unutulduğunu sigortalı avukatın fark etmesi ve sigortacıya bildirmesi durumunda,

poliçe dönemi süresinde, söz konusu belgelerin ikame edilmesi ve geri getirilmesi

için makul surette yaptığı tüm harcamalar ve masraflar teminat altına alınmaktadır.

Kayıp doküman teminatının geçerli olabilmesi için poliçede yer alan Ģartlar Ģunlardır;

- Söz konusu tahrip, belgeler nakil hâlindeyken ya da sigortalı avukatın veya sigortalı avukatın iĢlerinin normal seyri çerçevesinde emanet ettiği herhangi bir Ģahsın koruması altındayken gerçekleĢmelidir ve kaybedilen ya da unutulan belgeler,

sigortalı avukat tarafından dikkatli bir araĢtırmaya tâbi tutulmuĢ olmalıdır.

- Bu teminat kapsamında bahsi geçen harcamalar ve masraflar için yapılan herhangi bir tazminat talebi, sigortacı tarafından tayin edilen yetkili bir kiĢinin onayına tâbi tutulmuĢ faturalar ve belgelere bağlı olmalıdır.

Bu ek teminat, olay baĢına ve yıllık toplamda 100.000 TL alt limite tâbi tutulmuĢtur. Söz konusu alt limit, poliçe teminat limitinin bir parçası olup, bu limite ek olarak verilmemektedir. Poliçe teminat limitinin 100.000 TL‟den az olduğu durumlarda, bu ek teminat için herhangi bir alt limit uygulanmayacağı belirtilmiĢtir.

almaktadır. Sigortacı:

- Herhangi bir konĢimento ya da sevkiyat belgesiyle sınırlı olmamak kaydıyla, herhangi bir menkul kıymetin ya da kıymetli evrakın kaybından, tahribinden, çalınmasından, kötüye ya da hileli kullanımından doğan, söz konusu durumlara dayandırılan, atfedilebilen ya da söz konusu durumları dolaylı ya da dolaysız herhangi bir Ģekilde içeren herhangi bir tazminat talebinden kaynaklanan, “tazminat” ya da “savunma giderlerinden”,

- Yıpranma ve zaman içinde bozulmadan, güve ve haĢarattan kaynaklanan

tazminat taleplerinden,

- Ġsyan ya da sivil ayaklanmadan kaynaklanan tazminat taleplerinden,

- Belgelerin değiĢtirilmesi ya da yenilenmesinden kaynaklanan ve söz konusu ek teminat için geçerli olan alt limiti aĢan tazminat taleplerinden sorumlu değildir.

Söz konusu ek teminatın konu olduğu “belge” tanımı; tüm anlaĢmalar, plânlar, kayıtlar, kitaplar ve mektuplar anlamındadır. Ancak, bir üçüncü şahsın malı olan ve

sigortalı avukatın yasal olarak sorumlu olduğu menkul kıymetleri, kâğıt para, senet

ya da döviz ve damgaları bu tanımın dıĢında tutulmuĢtur.