• Sonuç bulunamadı

İnsanın kendi bedeni, kendisine verilmiş bir emanettir. Dolasıyla kendi bedenine dikkat etmesi gerekir. Sağlıklı olabilmek için zararlı alışkanlıklardan uzak durduğu gibi beslenmesine de dikkat etmelidir. Özellikle çocuklar gelişme döneminde oldukları için kendi gelişimlerine katkı sağlayacak besinler tüketmelidir. Sağlıklı beslenmek, sağlıklı olmanın yolunu açar.

Gelişme çağındaki çocuklara düzenli beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Bunun yanında sağlıklı olmak için el, yüz ve vücut temizliği konusunda dikkatli olmaları gerektiği üzerinde durulmalıdır.

Aytül Akal’ın romanlarında kahramanlar gelişme çağında oldukları için ebeveynleri tarafından sağlıklı bir gelişim göstermeleri için sık sık uyarılırlar. Beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği, hasta olmamak için temizliğe önem vermeleri gerektiği kahramanlara aşılanmaya çalışılır. Akal, kahramanlar aracılığıyla okuyucuya zararlı besinleri tanıtarak bunlardan uzak durulması gerektiğini öğütler.

Insan vücüdünun sağlıklı olması için dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Evren’in annesi serinin ilk romanında oğlunun gelişme çağında olduğunu bilmekte ve gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için vitamin haplarının önemli olduğunu ve her gün alması gerektiğini söylemektedir. Bu yolla vitamin ilaçlarının insan sağlığı için özellikle de gelişme döneminde alınması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu durum şu şekildedir:

“Sahi nerden çıktı o ilaç?

- Annem verdi. Gelişme çağındaymışım, her gün bir tane almalıymışım.” (SG1,2011: 52).

177 Sağlıklı olmanın bir diğer yolu da düzenli ve dengeli beslenmektir. Hele ki okul çağındaki çocukların sabah kahvaltı yapmaları çok önemlidir. Bu değer, Evren’in annesi üzerinden şöyle verilir:

“Aceleyle giyinip akşam yatmadan önce düzenlediği gazetelerden birkaç tane alıp çantasına yerleştirdi. Annesi her zamanki gibi kahvaltı hazırlamıştı. Bir şeyler yemeden onu asla dışarı çıkarmazdı.” (SG1,2011: 38).

Süper Gazeteciler roman dizisinin 4. cildi, Yener ekseninde cereyan eder. Yener arkadaşları arasında ilginç fikirleri ve esprileri ile tanınır. Evren ile her konuda çok iyi anlaşırlar. Bilgisayar kullanmada ve grafik işlerinde başarılı olduğundan Süper Gazetenin düzenlenmesini o yapar. Annesi ve babası yıllar önce ayrılmıştır. Yener banka müdürü olan annesiyle birlikte yaşar. Süper Gazete fikri ondan mı çıktı yoksa Yener’den mi bu konu net değildir. İleride iyi bir gazeteci olmak ister (Şahbaz ve Güngör, 2012: 99). Babasının düğününe giden Yener, yine maceranın içine atılır. Babasının düğünü için kaldığı otelden bilgisayar oyunu alır ve oyun oynamaya başlar. Yener bilgisayar oynamaktan dolayı sırt ağrıları çekmekte ve göz kuruluğu yaşamaktadır. Yener bu sağlıksız durumu yaşayarak öğrenmiştir. Yener evrensel anlamda günümüz çocuklarını temsil etmektedir. Bugünün çocukları da tıpkı Yener gibi saatlerce bilgisayar oyunu oynamakta ve bunun neticesinde birçok sağlık problemi yaşamaktadır. Yener, başına gelen bu olayla ilgili olarak bilgisayar oyunlarını uzun süre oynamanın sağlıksız durumlar meydana getirdiğini dile getirmektedir. Bu nedenle bilgisayar oyunlarının insan sağlığına olumsuz etkilerinin önlenmesi için bilgisayar oyunu karşısında saatlerce durulmaması gerektiğini örtük bir şekilde dile getirmektedir. Bu durum metinde şu şekilde yapılandırılır:

“Yener bilgisayar oyunlarını çok iyi bilirdi. Oyuna kaptırdı mı saatler geçiyor, hiçbir şey yapmadan gün bitiyordu. Oyun oynadığı sıralarda bilgisayar karşısında hep aynı şekilde oturmaktan sırt ağrıları çekerdi. Gözlerini kırpıştırdığında kirpikleri batıyormuş gibi hissettiğinde, annesi onu göz doktoruna götürmüştü. Göz kuruluğunun suçlusu da bilgisayar çıkmıştı. Aslında pek de öyle sayılmazdı çünkü onun karşısında saatlerce oturmayı seçen Yener’di.”(SG4, 2016: 62).

178 Akal’ın seçtiği karakterler günlük hayatın içinde olan karakterlerdir. Günlük hayatta karşımıza çıkna tipler Akal’ın romanlarında da karşımıza çıkar. O, olan ile olması gerekeni bir arada verir. Karşımıza çıkan yardımcı kahramanlar hayatın olağan akışı içinde verilir: Sigara kullandığı için ciğerleri iflas eden biri, alkol bağımlısı ve alkola düşkün insanlar… Bunlardan bazılarıdır. “Kırmızı Arabanın Hayaleti” romanında, sağlıklı olmak için hastane önünde bekleyen yardımcı kahramanlara Titrek Teyze’nin tavsiye ettiği sağlığa faydalı şişedeki su içirilir ve yardımcı kahraman hemen sağlığına kavuşur. Aslında Akal, bu yolla herkese iyilik yapma idealini gerçekleştirmek ister. Ama bu mümkün görünmese de çizdiği sağlığına dikkat etmeyen insanlar profiliyle sağlıklı olmanın önemli olduğunu dolaylı yoldan aktarır:

“Sigarasının izmaritini çalılıkların önündeki toprak zemine atıp ayakkabısının burnuyla söndüren adamın yanında, derisinin her gözeneğinden ter damlası fışkıran kilolu bir kadın vardı; bir yandan terini siliyor, bir yandan söylenip duruyordu…

- Ne yapayım doktor da söyledi işte. Beyinde bitermiş bu iş. İradem zayıf, tamam mı? Sen beyninde bitirene kadar ciğerlerin seni bitirecek, geberip gideceksin… Bana söyleyeceğine kendine bak, sen zayıfla, söz ben de sigarayı bırakırım.

- Diyetisyenin verdiği diyeti uyguluyorum ya, iki ayda 10 kilo verdim, daha ne olsun? Ben gayret ediyorum.” (KAH, 2016: 96).

“Fantastik Galaksi Serisi”nin ikinci cildinde Hexonyalıların Dünya’yla macereları kaldığı yerden devam eder. Gezegenlerarası Güvenlik Birimi’nden Ozezi Dünya’dan zamanında dönmeyince oğlu Hex meraklanır. Arkadaşlarının bu durumuna üzülen dört Hexonyalı kafadarlar Dünya’ya gidip Ozezi’yi kurtarmaya karar verirler. Ozezi, son bir şekil değiştirerek Elif formuna dönüşür. Elif ise okula gitmiştir. Elif formuna dönüşen Ozezi, evde Elif’in annesi tarafından şaşkınlıkla karşılanır. Çünkü annesi Elif’i okula göndermiştir. Elif’i karşısında görünce şaşırır ve hasta olduğunu düşünür. Gerçekte ise Ozezi, Elif formuna dönmüştür ve Hexonya gezegenine gitmek için fırsat beklemektedir. Annesi Elif’i karşısında görünce hasta olabileceğini düşünür ve telaşlanır. Elif’in sağlığına önem vermesi gerektiğini söyler ve onun sağlığına

179 kavuşması için çeşitli önlemler alır. Sağlıklı olmak için neler yapılması gerektiği Elif’in annesi çerçevesinde verilir:

“Hadi canım, şuraya uzan da ateşine bakayım.

- Ozezi direnmeden, annenin gösterdiği geniş koltuğa yayıldı. Hazırladığı ıhlamuru içti. - Ohh, çok güzelmiş. Limon da.

- Televizyon sesini kısıyorum, uyumak istersen seni rahatsız etmesin. - Yok, yok uyuyamam.

- Az sonra baban gelecek, o gelene kadar dinlen biraz.” (YU, 2014: 66).

“Çılgın Uzay Planı” romanında insanların sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiği dile getirilir. Dünya gezegeni ile Hexonya gezegeni arasında kurulan kurguda Dünya’ya gelen uzaylılar şekerli yiyeceklerin sağlıklı olmadığını dile getirmektedirler. Şekerli yiyecekleri aşırı derecede seven Dünyalılara şekerli yiyeceklerin aşırısının zararlı olduğunu uzaylılar başlarından geçen olayla anlatır. Dünya’ya gelen ve çocuk bedenine dönüşen uzaylılar; çikolata ve dondurmayı çok sevmektedir fakat bunların zararlı olduğunu da aktarmaktadır:

“Bayan Tonto mızıldanmaya başladı. Ben acıktım. Dondurma istiyorum. - Nen kaşlarını çattı. Dondurmayla karın mı doyurulur, hayret bir şey. - Çikolata?

180 - Hex keyifsizce başını salladı. Bu insan çocukları nasıl da biliyorlar şekerli şeylerin tadını. Oysa şeker çok zararlı bir şey…” (ÇUP, 2015: 123).

“Renk Delisi” “Süper Çocuklar 1” romanında kendi özelliğinin ne olduğunu anlamaya çalışan Mete, sağlıklı olmanın spordan geçtiğini bilir. Spor sayesinde kendisinin sağlıklı ve atletik bir vücuda sahip olacağını düşünerek sık sık spor yapar. Mete’nin sağlıklı olmaya verdiği önem metinde şu şekilde geçmektedir:

“…hemen yere uzanıp mekik çekmeye başladım. O anda aklıma geldi. Belki göbeğimi eritmekle kalmayacak, böylelikle kaslarımın süper gücünü de fark edecektim. (RD, 2015: 35).

“Abur Cubur Canavarı” romanında Bora sürekli abur cubur yemektedir. Öyle ki onun bu yeme sevgisini ailesi de desteklemektedir. Fakat Bora, aşırı kilo alır ve bunun sebebi olarak da yediği abur cuburların olduğunu söyler. Sağlıklı olma noktasında karar alan Bora, artık abur cubur yemeyeceğini, yediklerine dikkat edeceğini vurgular. Çocukların çok sevdiği ve zararlarını gördüğü abur cubur yeme alışkanlıkları Bora üzerinden okuyucuya hissettirilir:

“ Ben artık yediklerime dikkat etmeye karar verdim, onu söyleyecektim. Akşam yemekten sonra abur cubur yemeyeceğim, bana bir şey getirmeyin, istemiyorum.” (ACC, 2016: 17).

Erol’un arkadaşı Bora’ya olan tavsiyesi sağlıklı olmak için yapılması gerekenlere örnektir. Erol, “Yemeklerini mutlaka yemelisin. Yoksa sağlığın bozulur. Ara öğünlerden vazgeç. Özellikle akşamları abur cuburu kes, yeter.” (ACC, 2016: 46). Cümleleriyle sağlıklı olmak için yapılması gerekenlerin önemli olduğunu belirtmektedir.