• Sonuç bulunamadı

Sıtkı Bilgin Dönemi Belediye Hizmetleri (18 Nisan 1958 27 Mayıs 1960)

Sıtkı Bilgin’in görevi devralmasından sonra yapılmakta olan işler devam etmiş olup kendi ekibini kurmasıyla 1958 yılı Haziran ayı Belediye Meclis toplantısında bazı kararlar alınmıştır. Buna göre “tahsilinin imkanı olmayan bazı gelirlerin terkine, belediye gelir tarifesine, hal tarifesini eklenmesi ve tarifede bazı tadiller yapılması uygun görülmüştür. Temizlik işleri için 175 lira maaşlı 70 adet kadro ihdası ve iki garaj bekçisi alınmasına karar verilmiştir. Sahibiata civarındaki yeşil sahayı müze yeri olarak kabul eden meclis, Göksu tesisleri için İller Bankası’ndan 2.490.000 lira borçlanma yapmayı uygun bulmuştur. Reis vekilliğine Dr. Muammer Çelik, encümen üyeliğine Mustafa Kayacık seçilmiştir. Hacıhasan Camii’nin etrafının açılması bir müddet sonraya bırakılmış, Uluırmak virajı istimlakinin ise buse yapılmasına karar verilmiştir. Meram Geçidi hakkındaki takrir üzerine Sıtkı Bilgin, meclise izahat vermiştir. Buna göre, demiryolları geçitteki köprüyü tamamladıktan sonra belediyenin de yardımıyla hafriyat kısa sürede tamamlanacaktır320.

Belediye Başkanlığının ilk günlerinde Sıtkı Bilgin ve Konya hareketli günler geçirmektedir. Kayıklı Kahve civarında 23 dükkan yanmış, Kıbrıs meselesinde Türk milletinin tavrını ortaya koymak adına Konya’da miting düzenlenmiş, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ikinci ordu karargah binasının açılışı için şehri ziyaret etmiştir. Sıcakların artmasıyla beraber şehirde su kesintileri baş göstermiş basın, Konya’yı ‘Kerbela’321 olarak nitelemeye başlamıştır.

Celal Bayar’ın, Konya ziyaretinde dile getirilen şehrin 1/5000’lik haritası yapımı çalışmalarına başlanmıştır. Konu ile ilgili yayımlanan haber şöyledir. “Şehrin müphem ihtiyaçlarını karşılamak için Belediye Reisimiz tarafından Cumhurbaşkanımıza iletilen dilekler arasında yer alan su, kanalizasyon tesisleri ile imar planına esas teşkil edecek olan 1/5000 mikyaslı haritanın bir an evvel yapılması için çalışmalara başlanmıştır. Konya merkez belediye hududunun, 600 km2 lik bir sahayı içine alan haritanın yapımı için, Nüzhet Varol başkanlığında bir heyet şehrimize gelmiştir… 1/5000 mikyasındaki

320

“Belediye Meclisi Dün Çalışmalarına Başladı”, Yeni Meram, S. 2791, 3 Haziran 1958 s.1-2; “Belediye Meclisi”, Yeni Meram, S. 2798, 10 Haziran 1958 s.1-2.

321

hali hazırdaki haritada DSİ, Tapu Kadastro ve belediye beraber hareket ederek, su, kanalizasyon, elektrik, şebeke planlarına esas olan, ana hat ve istikametler tespit edecek olan bu haritaların 1959 senesinde ikmal edileceği belirtilmektedir”322.

Temmuz ayı sonunda bir basın toplantısı düzenleyen Sıtkı Bilgin, Ankara ziyareti sonrasındaki gelişmeleri yaptığı bir basın toplantısıyla halkla paylaşmıştır. “Konya Mebusları ve Maliye Vekili Hasan Polatkan ile yapılan görüşmeler sonunda 45 bin dolarlık dövizin 27 bin dolarının Ağustosta transferi için merkez bankasına gerekli talimatın verilmesini sağladığını söyleyen Belediye Reisi, mütebaki 27 bin doların transferinin yakında gerçekleşeceğini bildirmiştir. Sağlanan bu dövizle ESO işletmesinin yedek parça ihtiyacı mevzuunda kati bir vaatte bulunamamış, bu işin diğer vilayetlerle birlikte mütalaa edilmesi ve ancak ecnebi bir firmanın kredili olarak, taahhüt teklifinin incelenebileceğini ifade etmiştir. Başvekil Adnan Menderes ile yapılan görüşmede Konya’nın çeşitli ihtiyaçları arzedilmiştir. Şehrin elektrik şebekesinin ıslah ve tevzii için, su ihtiyacının karşılanması için vücuda getirilecek tesislere belediyenin 6.5 milyon liralık kredi talebi belirtilmiştir. Şehrin otobüs sıkıntısı da başvekile anlatılmış, Ankara için getirtilen otobüsler gibi ithali rica edilmiştir. Bunun üzerine Başvekil Ankara valisine talimat vererek 17 adet otobüsün de Konya’ya verilmesini emretmiştir. Konya – Ankara giriş yolu mevzuundaki temennisini de bildirmiş, Menderes bu konuyla İmar Vekilinin meşgul olmasını emretmiştir. Devlet Vekili ve İmar Vekili ile yapılan görüşmede Belediye Reisimiz, İmar Vekiline Konya’nın giriş yolu projesinin karayolları tarafından hazırlandığını, ancak 5 milyon liraya varan istimlak işinin belediyenin mali takatinin üstünde bulunduğunu, vekaletin bu işi üzerine almasını belirtmiş ayrıca belediyenin su, elektrik mevzuunda 6,5 milyon liralık bir krediye şiddetle ihtiyaç duyduğunu anlatmıştır. İmar Vekili Medeni Berk, bu iki talep için derhal yazılı müracaatta bulunulmasını isteyerek bunu kaleme aldırmıştır. İmar Vekili yakında Konya’ya gelerek durumu inceleyeceğini, belediyenin büyük istimlak hareketlerine girişmesini, bu işin Vekaletin vazifeleri arasında bulunduğunu söylemiş, Konya’nın kanalizasyon, sanayi sitesi gibi belli başlı işlerine ait projelerin şimdiden hazırlanarak Vilayet kanalıyla İmar Vekaletine gönderilmesini istemiştir. Ayrıca garaj civarında 41 dükkandan oluşan bir çarşı kurulması

322

için proje çalışmalarına başlanacaktır. Sıtkı Bilgin, işlerin takibi için sık sık Ankara’ya gideceğinden bahsederek toplantıya son vermiştir” 323. Bu dönem içerisinde şehrin en önemli sıkıntılarından bir tanesinin de ulaşım olduğundan bahsedilmişti. Çözüm için Ankara Belediyesi aracılığı ile alınacak otobüslerin yanında Japonya’dan otobüs alımı için çalışma başlatıldığını öğreniyoruz. Şöyle ki; “Konya Belediyesi Japonya’nın beş yıl kredi ile satmayı teklif ettiği otobüslerden 15 tane sipariş vermeyi düşünüyormuş. Pek muvafık bir düşünce. Çocukluğumuzda memlekete bol bol Japon oyuncağı gelirdi… Dört yıldan beri bir türlü sağlayamadığımız döviz tahsisi ve transferi karşısında Japonların halimize acıyıp şimdilik on beş oyuncakla bizi sevindirmelerine teşekkür etmeliyiz”324.

Şehirdeki ulaşım derdi yapılan girişimler sonunda hal yoluna girmeye başlayacaktır. Ankara Belediyesi aracılığı ile Konya’ya 17 adet otobüs alınması için Alman firması ile anlaşma yapılarak, otobüslerin şehre getirilme çalışmaları başlamıştır325.

1958 yılı Ağustos ayı içerisinde Konya’ya büyük hizmetleri dokunan, Konyalıların ‘devlet baba’ olarak niteledikleri Vali Cemil Keleşoğlu’na, Konya Belediye Meclisi tarafından fahri hemşerilik unvanı verilmiştir. Konya’yı ve Konyalıları yürekten seven Cemil Keleşoğlu bu kendisine verilen bu değere çok mutlu olmuştur326.

Şehre yeni alınacak otobüslerin finansmanı için bütçede yeterli para olmadığı için belediye meclisi elektrik, su, otobüs fiyatlarına yüksek miktarda zam yapma kararı almak istemektedir. Ancak halkın ekonomik gücü de düşünülerek belediye meclisinde ciddi tartışmalar yaşanır. Eylül ayı boyunca gazetelerde zam haberleri ve halkın tepkisi sıkça dile getirildiği tespit edilmiştir327. Sonuçta zam kararı alınmaz ve Ekim ayındaki meclis toplantısında görüşülmek üzere ertelenmiştir.

323

“Ankara Temasları Ümit Verici Oldu”, Yeni Meram, S. 2844, 30 Temmuz 1958 s.1-2; “Otobüs, Elektrik, Su, İmar İşleri Hallolabilecek mi?”, Yeni Konya, S. 3240, 30 Temmuz 1958 s.1-2.

324

Namık Ayas, “Japon Oyuncağı”, Yeni Konya, S. 3240, 30 Temmuz 1958 s.1. 325

“Belediye Reisinin Ankara Temasları”, Yeni Konya, S. 3246, 6 Ağustos 1958 s.1. 326

“Keleşoğlu’na Fahri Hemşerilik Tevci Edildi”, Yeni Konya, S. 3251, 11 Ağustos 1958 s.1; Keleşoğlu Fahri Konya Hemşerisi”, Yeni Meram, S. 2856, 11 Ağustos 1958 s.1.

327

“Belediye Zam İçin Karara Varamadı”, Yeni Meram, S. 2887, 11 Eylül 1958 s.1; “Belediye Meclisi Fevkalade Toplandı”, Yeni Konya, S. 3282, 11 Eylül 1958 s.1.

Ekim ayı Belediye Meclisi toplantılarında ana gündem maddesini elektrik, su ve otobüs fiyatlarına yapılacak zamlar oluşturmuştur. Yapılan ilk toplantıya Belediye Başkanı katılamadığı için karar alınamamış, ancak meclis zam yapılmasına sıcak bakmamıştır. Ayrıca İşçi Sigortalarına, İşçi Hastanesi yapması için Zindankale civarında devredilen arsa meclis tarafından onaylanmıştır328.

Belediye Başkanının, Ankara ziyaretleri meyvesini vermeye başlamıştır. Şehrin ulaşım ve altyapı sorunlarını çözmek için Başbakan Adnan Menderes’in inisiyatifiyle gerekli kaynak sağlanmıştır. Konu ile ilgili haber şöyledir329. “Konya’nın had safhaya

giren su, elektrik ve otobüs sıkıntısını gidermek için hükümet nezdinde yapılan teşebbüslerin müspet bir neticeye ulaştığını ve Başvekilimizin yakın alakalarıyla Konya Belediyesine bu işler için beş milyon lira tahsis edilmiştir. Beş milyon liralık istikraz için, mukaveleyi imzalamak üzere Reisimize gerekli salahiyet verilmiştir. Bu hafta imzalar tamamlandıktan sonra para Konya’nın emrine verilecektir. Konya’nın belli başlı dertleri haline gelen su, elektrik ve otobüs işinin bu istikrazla kısa zamanda halli beklenmektedir. Şehir halkı artık mazeretler dinlemekten kurtulacaktır.”330 Yaşanan bu gelişme Konya’nın temel sorunlarının giderilmesi açısından büyük bir memnuniyete neden olmuştur. Konya Belediye Meclisi Başvekile teşekkür mektubu göndermiştir. Ayrıca Adnan Menderes, Konya Fahri Hemşerisi ve Fahri Belediye Reisi ilan edilmiştir.

Yapılan girişimler sonunda, yapılan ilk tahsislerin bir milyon dört yüz bin lirasıyla, 10 adet otobüs alınması için Mercedes firmasıyla anlaşma sağlanmıştır. İkinci tahsis, bir buçuk milyon liradır. Bu para elektrik hatları için harcanacaktır. Ayrıca 8 adet kamyon sipariş edilecek olup, bunlardan beşi temizlik işlerinde kullanılacaktır. İki milyon liralık kısım ise su işlerinde kullanılacaktır.331

Konya Belediye Başkanı Sıtkı Bilgin’in Strazburg’ta yapılan Dünya Mahalli İdareler toplantısına katılan Türk delegelerden biri olarak katılması ve orada yapılan

328

“Belediye Meclisi Mutat Toplantısı”, Yeni Meram, S. 2907, 2 Ekim 1958 s. 1-2; “Belediye Meclisi”, Yeni Konya, S. 3303, 11 Ekim 1958 s.1.

329

“Menderes, Fahri Konya Hemşerisi ve Belediye Reisi”, Yeni Meram, S. 2926, 21 Ekim 1958 s.1. 330

“Belediye’ye Beş Milyon Lira Veriliyor”, Yeni Meram, S. 2909, 4 Ekim 1958 s.1. 331

ikili görüşmeler neticesinde ABD’nin, Kaliforniya Eyaletinin, Torrance Şehri Belediye Meclisi, Konya ile kardeş şehir olmak için karar almıştır. Konya Belediyesine ulaşan mektupta, Torrance şehrinin tarihi, coğrafi ve kültürel özellikleri anlatıldıktan sonra özellikle Kore Savaşında Türklerin kahramanlıklarından etkilendikleri belirtilmiş ve Konya şehrini ve insanlarını kendilerine yakın hissettiklerinden bahisle, kardeş şehir olma isteğinde bulunmuşlardır332. Konya Belediye Meclisi de gelen talebe olumlu cevap vererek Amerika’nın Torrace Şehri ile Konya kardeş şehir olacak hatta Alaeddin Gazinosuna bu isim verilerek, Torrace Şehri halkın hafızasındaki yerini alacaktır.

Gelecek için ümit verici olan bu gelişmeler, halkın temel gereksinimlerini halledecek gibi görünmektedir. Ancak bu hizmetlerin yapılabilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Gerekli kaynak sağlansa da, ülke ekonomisi dışa bağımlı olduğu için gerek otobüsler, gerekse teknik malzemeler ithal edilmektedir. İthalat için ise, prosedürlerin tamamlanması, imalatın yapılması ve nakliyenin sağlanması için zamana ihtiyaç vardır. Şehir halkı temel gereksinimlerinin halledilmesi için biraz daha beklemesi gerekecektir.

1958 yılı sonuna gelindiğinde, Konya’da belediye hizmetleri devrin şartları nispetinde ilerlemektedir. Milli Koruma Kanununun kaldırılması333, bu kanuna muhalefet edenlerin hapisten çıkarılması gibi gelişmeler sevindiricidir. Gerek ülke, gerekse Konya’nın ekonomisi normalleşmeye başlayacaktır.

Genel bir değerlendirme açısından Konya basınını usta kalemlerinden Namık Ayas’ın kaleme aldığı şu yazı dikkate değerdir334. Şehrin elektriği, suyu, otobüsü, kanalizasyonu,

Alaeddin Gazinosu ve çocuk parkı konuları belediyemizin hala en düşündürücü ve üzücü konuları olarak devam ediyor. Evvela elektrik: Dere Santrali ile İstasyon Santrali ve Et Kombinasından istihsal edilen elektrik bugünkü ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olarak, ESO idaresinin uykusunu kaçıran bir inatla artık çalışmayacağını bildirmekte, sık sık kesilerek, yanıp sönerek koma halleri geçirmektedir. Bütün ümitler Göksu Santralindedir.

332

“Konya ile Kardeşlik İsteyen Amerikan Şehri Torrance”, Yeni Meram, S. 2967, 2 Aralık 1958 s.1; “Konya ile Kardeşlik İsteyen Amerikan Şehri Torrance’den Gelen Mektup”, Yeni Meram, S. 2968, 3 Aralık 1958 s.2.

333

“Milli Koruma Kanunu”, Yeni Konya, S. 3389, 28 Aralık 1958 s.1. 334

Namık Ayas, “Belediyemiz Yeni Yıla Bin Bir Sıkıntı İle Giriyor”, Yeni Konya, S. 3392, 31 Aralık 1958 s.1-2

Göksu henüz ikmal edilememiştir. Bazı beton işleri vardır. Havalar böyle giderse 15 gün içerisinde bittiği takdirde, Mart başında Göksu’dan elektrik alınabilecektir. Aksi halde Mayısı bulacaktır. Zaten bu santral Konya’nın bugünkü ihtiyacını karşılayabilecek, ilerisi için garantili olamayacaktır. Göksu elektriği geldiği takdirde kesintiler eskisi gibi olmayacak, şehrimizde elektriklerini kendileri sağlayan birçok fabrika mazot tasarrufu sağlayacaktır. Dolayısıyla milli ekonomimiz için önemli bir tasarruf sağlanacaktır. Otobüs: Bilindiği gibi işletme eldeki otobüslerden fennin bütün imkanlarını kullanarak faydalanma çarelerini bulmuş, şehrin en kenar semtlerine varana kadar sefer yapan otobüsleri ayakta tutabilmiştir. Kiralamalarla birlikte bugün belediyenin elinde 8 otobüs kalmıştır. Yeni otobüsler ancak ilkbaharda gelecektir ki, bunların sayısı da 10 dur. Su: Belediyemiz önümüzdeki yıllarda da su işini halledebilecek imkana malik değildir. Evvele Altınapa Barajı’nın ikmali beklenecek, bundan sonra 50 milyon liralık kredi sağlanarak su işi kesin çözülebilecektir. Kanalizasyon: Belediyenin bütün gayretlerine rağmen şehrin çamurlu görünüşü, asfaltların, yan sokakların çirkin manzarası kanalizasyon bulunmayışındandır. Maalesef belediyemiz, 1959’da da kanalizasyon işiyle meşgul olamayacaktır. Gazino: Belediye 1958’de büyük ümitlerle açtığı gazinoyu 1959’a hüsranla devretmektedir. Çünkü gazino işletmeciliğinde ne halk, ne müstecir, ne de belediye memnundur… Çocuk Bahçesi: Bahçe işi şehir halkının bir iç yarası gibi işleyen derttir. Çocuklar nereye gidecek? Yine toz, toprak içinde mi oynayacak? Belediye bunları düşünmekle vazifeli değil mi? … Belediyemizin bunları düşünmeye ne fırsatı, ne de vakti vardır. Belediyenin işi şimdilik yeni bütçeyi ayarlamaktır.

1958 yılına yeni bir Belediye Başkanı ile devam eden Konya şehri, özellikle elektrik, su, kanalizasyon, ekmek vb. sorunlarını daha önce kısmen halletmiş olmasına rağmen, köyden kente göç hareketleri neticesinde nüfusunun artmasıyla beraber bahsedilen konularda yeniden darlığa düşmüştür. Örnek vermek gerekirse 1958 yılında yaklaşık 3 milyon şehir içi yolcu taşınmış, çıkan yangınlara itfaiye teşkilatındaki yetersizlikler nedeniyle yeterince müdahale edilememiştir335. Ancak hükümetin de yardımıyla gerekli maddi imkanlar sağlanarak aksaklıklar giderilmeye çalışılmıştır. Göksu Elektrik Santrali çalışmalarında artık sona yaklaşılmış olup denemeler yapılarak

335

“Belediyemizin 1958’de Yaptığı İşler”, Yeni Meram, S. 3003, 7 Ocak 1959 s.1-2; “Belediye Otobüsleri”, Yeni Konya, S. 4020, 28 Ocak 1959 s.1.

şehre elektrik verilmeye başlanacaktır336. Göksu Santrali, sadece şehri aydınlatmakla kalmayacak aynı zamanda yeni yapılmakta olan Çimento Fabrikası’nın da enerjisini sağlayacak olup, şehrin ekonomisine büyük bir katma değer kazandıracaktır. Aynı zamanda tarlalarda açılan kuyulara da enerji sağlayacak olup tarımsal üretimin artmasını sağlayarak, köylülerin daha müreffeh yaşamalarına katkı sağlayacaktır. Bu gelişmeler daha sonra Hirfanlı Barajı elektriğinin de verilmesiyle kökünden çözülecektir.

Şehrin geleceği için yapılması düşünülen çalışmaların başında her şeyden imar planı yer almaktadır. Bunun için daha önce de karar alınmıştır. Ancak gerekli kaynak bulunamamıştır. Daha önce yapılmış olan 1/5000 ölçekli harita yerine, 1/1000 ölçekli harita yapılması gerekmektedir. Bunun için gerekli olan yaklaşık 2 milyon lira İmar ve İskan Vekaleti tarafından sağlanacaktır337. Bu gelişme ile beraber modern Konya’nın kurulması bir hayal değildir. Yeterli maddi kaynağın sağlanması çalışmalara hız kazandıracak olup, Konya kalkının belediye hizmetlerinden sorunsuz faydalanması hedeflenmektedir.

Şehrin imarıyla ilgili, Demokrat Parti dönemi belediyecilik anlayışı üzerine şu yazı dikkate şayandır338. Konya şehrinin mesut yarınını, çok eski ile çok yeninin istizacı

hazırlamaktadır. Arada son dokuz yıl öncesine kadar uzanan korkunç bir ihmal ve kayıtsızlık devri var. Selçukluların medeniyet ve sanat payitahtı Konya ile günümüzün imar şevk ve heyecanına mevzu olan Konya, iki medeni zihniyetin, yapıcı vatanseverliğin eseri olarak tarihe yeniliklerle intikal edecektir. Gelecek nesiller, Selçuk Veziri Sahibiata ile 9 yıllık genç Türk demokrasisinin Başvekilini birlikte anacaktır. Konya şehri, suyu ve yağmuru kesilmiş, bakımsızlık ve ihmalle kuruyup devrilmiş bir orman kalıntısının, eski ve feyizli köklerinden fışkırır gibi yeniden doğmaktadır… Konya Belediyesi Fen işleri Müdürü Faik Sevilir, bize şu manzarayı çiziyor. – Şu muazzam binanın yerinde birkaç kerpiç ev, şu dev yapının bulunduğu yerde çamurlu arsalar vardı diyor Faik Bey. Anıt Meydanında Heykel ile Lise Binası arasındaki asfalt yol, 9 yıl önce yapılmış, bu 30 yıl içinde Konya’ya layık görülen 80 metre uzunluğundaki meşhur

336

“Yeraltı Suları”, Yeni Meram, S. 3320, 24 Ocak 1959 s.1. 337

“Yeni İmar Planı Çalışmaları”, Yeni Meram, S. 3324, 28 Ocak 1959 s.1. 338

Gökhan Evliyaoğlu “Konya Şehri Baştanbaşa İmar Ediliyor”, Yeni Meram, S. 3324, 28 Ocak 1959 s.2.

caddedir. Sonra 8 metre zarfında döşenen asfalt caddenin uzunluğu nedir biliyor musunuz? 29.875 metre, buna 35.000 metrelik stabilize yolu, 7000 metrelik parkeyi, 8500 metre kaldırımı ilave ediniz. Sadece yol inşaatı için 5 milyon lira para harcanmıştır… Şehrin her tarafında süratli bir inşa ve imar hareketi göze çarpmaktadır. Yedi katlı apartmanlar, yapı kooperatifleri tarafından inşa edilen modern ve güzel evler. Bir yandan tarihi eserler tamir edilir, şehrin estetiği eski ve yeni eserlerle zenginleştirilirken bir yandan geniş imar planı ile şehir yarına hazırlanmaktadır. Hazırlanan projelerle şehir ovaya doğru yayılmaktadır. Sanayi ve atölyeler dış mahallelerle kaydırılmaktadır. Şehrin süratli inkişafı, 1954 yılında tanzim edilen imar planını aşmış ve inkişafa uygun yeni bir imar planına ihtiyaç hasıl olmuştur. Modern şehircilik esaslarına göre, mesken davasının halli, turistik tesislerin kurulması ve tarihi eserlerin restorasyonu üzerine teksif edilmiştir. Belediye ucuz evler inşaatına hız vermiş, Alaeddin Tepesine güzel bir gazino kurulmuştur. Yapı kooperatifleri büyük apartmanları şehre ayrı bir güzellik veriyor. ... Konya genç adamların omuzları üzerinde yükselmektedir. Mühendis, mimar, idareci el birliği etmiş şehri kalkındırıyor. Meydana inşa edilecek muazzam belediye binasının projeleri hazırlanmış, Konya, mimari tarihine layık modern bir esere daha kavuşmuş olacaktır. Tarihi eserler tam bir himaye altına alınmıştır. Selçuk tarihinin muhteşem eserleri topyekûn vatan sathındaki benzerleri gibi fırtınalardan kurtulmuş, Karatay Medresesi deri deposu olmaktan kurtulmuş restore edilerek Türk istikbaline armağan edilmiştir. Alaeddin Camiinin etrafı ağaçlandırılmaktadır. Şehrin tarihi çizgilerini muhafaza eden eski Konya sokakları ve evleri muhafaza edilmektedir. Mevlana Müzesini bu yıl üç yüz bin kişi ziyaret etmiştir. Şehir bu bakımdan büyük bir istikbal vaat etmektedir. Konya Belediyesi ihtiyacı karşılamak için turistik otellerin sayısını arttırmak ve tesisleri çoğaltmak için çalışmaktadır… Kısaca Konya, bütün çizgileri ve renkleriyle tarihine layık bir talihe sahip olmaktadır. Konya, Türk medeniyetinin bozkırda gerçekleşen altın rüyasıdır.

Konya Belediyesi Şubat ayı Belediye Meclis toplantılarında, 1959 yılında yapılacak çalışmalarla ilgili bazı kararlar almıştır. Belediye bütçesi, imar çalışmaları, Torrance Şehrinin kardeş şehir ilan edilmesi, Mevlana Caddesi’nin düzenlenmesi, Göksu Elektrik Santrali gibi meseleler gündemi oluşturmaktadır.

Şehrin, elektrik, su ve otobüs gibi temel hizmetlerini yürüten ESO işletmesi, Belediye Meclis çalışmalarında 1959 yılı için bir çalışma programı hazırlamış hizmetlerin devam edebilmesi için zam yapılmasını talep etmektedir. İşletme Müdürü’nün Belediye Meclisindeki konuşmasının bir bölümü şöyledir. “ESO işletmesi 1959 mali yılı bütçesi 6 milyon 410 bin 502 liradır. Bütçe, Göksu Santralinin çalışmaya başlayacağı ve yeni otobüslerin hizmete gireceği göz önünde tutularak tanzim edilmiştir… ESO 4 milyon lira elektrik, 625 bin lira su satışından, 900 bin lira su satışından gelir beklemektedir… Belediye Meclisi kabul edildiği takdirde bir miktar zam talebinde bulunmaktadır. Şehir suyunun arttırılması için 1 milyon lira lazım. Gerekli kaynak sağlanamaz, tedbir alınmazsa yaz aylarında su sıkıntısı baş gösterecektir”339. Halkın temel gereksinimlerinin aksamadan devam edebilmesi için ESO işletmesinin kaynak probleminin çözülmesi gerekmektedir. Ancak belediye bütçesinin önemli bir bölümü Göksu Santraline aktarıldığı için ki toplam maliyet 19,5 milyon lirayı bulmuştur, diğer meseleler biraz gecikmeli yapılmaktadır. Meclisin aldığı karara göre santral için 2,5 milyon liralık istikraz yapılması kararlaştırılmıştır. ABD’nin Torrance şehrinin ‘kardeş şehir’ teklifi de değerlendirilerek kabul edilmiş ve Alaeddin Gazinosuna Torrance adının verilmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca 7 Genelev binasının ve zührevi hastalıklar dispanserinin yıkılarak arazinin satılmasına karar verilmiştir340.

Şubat ayı toplantılarında şehrin imarına ilişkin alınan bazı kararlar şöyledir. “Halen 18,5 metre olan Mevlana Caddesi güney taraftan 34 metreye yükseltilecektir. Hükümet Meydanının caddeye uydurulması için ortadaki iki ada kaldırılacaktır. Mevlana Külliyesinin kuzeyindeki meskene ayrılan bölüm, külliyenin açılması bakımından 20 metre genişlikte yeşil saha olacak şekilde açılacaktır. Sultan Selim Camiinin önündeki otopark kaldırılacaktır. İstanbul Caddesindeki yaya trafiğini