• Sonuç bulunamadı

Aracın sürülmesi ile ilgili güvenlik kuralları Sürüú yolları ve çalıúma alanlarıSürüú yolları ve çalıúma alanları

4 østif aracı ile çalıúma

4.1 Aracın sürülmesi ile ilgili güvenlik kuralları Sürüú yolları ve çalıúma alanlarıSürüú yolları ve çalıúma alanları

Bu araç sadece sürülmesine izin verilen yollarda sürülebilir. Yetkili olmayan üçüncü kiúiler çalıúma alanından uzak durmalıdır. Yükler sadece öngörülen yerlere depolanmalıdır.

Forklift sadece yeterli aydınlatmanın mevcut oldu÷u çalıúma alanarında, kiúilerin ve malzemelerin hasar görmesinden kaçınmak için,hareket ettirilmelidir. Yetersiz ıúık hareketlerinde forkliftin çalıútırılması için ek donanım gereklidir.

TEHLøKE!

Sürüú yollarının izin verilen yüzeyleri ve nokta yükleri aúılmamalıdır.

Düzensiz yerlerde ikinci bir kiúinin direktifleri gereklidir.

NOT

Yükler, her zaman eriúimin sa÷lanması gereken trafik ve çıkıú yollarında, güvenlik donanımlarında ve çalıúma düzeneklerinde konulmamalıdır.

153

01.11 TR

Zemin ve zemin özellikleri

Üzerinde istif araçlarının kullanıldı÷ı zemin yatay ve düz olmalıdır. Bu alanda bozulmalar ve su birikintileri v.b. olmamalıdır.

Zemin, istif aracının emniyetli bir úekilde çalıútırılmasını etkileyen kirlere, engellere ve sıvılara karúı temiz tutulmalıdır.

DøKKAT!

østif araçlarının kullanıldı÷ı alanlarda rampalar ve e÷imler yasaktır.

Sürüú yüzeyleri

Etkinli olan çevre koúulları altında sürüú, manevra ve frenleme için gerekli traksiyonun sa÷lanabilmesi için istif aracının çalıútırıldı÷ı sürüú yüzeyleri temiz tutulmalıdır.

østif aracının tip etiketindeki bilgiler yatay ve kuru bir sürüú yüzeyine göre baz alınmıútır. Di÷er zemin özellikleri istif aracının duruú emniyetini olumsuz etkiler. Bu koúullar istif aracının nominal gücünün uyarlanmasını (Örne÷in hızın azaltılması, v.b.) gerektirir.

01.11 TR 154

Aracın sürülmesi

Operatör aracın hızını yerel úartlara göre ayarlamalıdır. Örne÷in virajlarda, dar koridorlarda ve kanatlı kapılardan ve karmaúık yerlerden geçerken, giriúlerde ve çıkıúlarda yavaúlamalıdır. Önünde giden araçlarla kendi aracı arasında belirli bir güvenlik mesafesi bırakmalı ve istif aracına daima hakim olabilmelidir. Ani duruúlar (tehlike durumu hariç), hızlı dönüúler, tehlikeli veya karmaúık yerlerde yasaktır.

Çalıúma ve kullanma alanı dıúına sarkmak veya el çıkartmak yasaktır.

østifleme aracının kullanılması süresince eller serbest görüúme düzene÷i olmadan mobil telefon ve telsiz kullanılması yasaktır.

UYARI!

østif aracının devrilmesi durumunda hareket tarzı

østif aracında devrilme riski söz konusu ise sürücü istif aracından atlamamalı ve vücudunun hiç bir kısmını sürücü kabini dıúında tutmamalıdır.

Sürücünün yapması gereken:

Xçömelmeli,

XHer iki eliyle sürücü kabininde sıkı tutunmalı.

XVücudunu düúme yönünün aksi istikamete do÷ru e÷meli

155

01.11 TR

Dar geçiú haricinde sürüú yaparken görüú oranları

Operatör aracı sürerken daima öne hareket yönüne do÷ru bakmalı ve önünde bulunan yolu kontrol altında tutmalıdır.

Görüúe engel olan yükler taúındı÷ında, istif aracı yük arkaya alınarak sürülmelidir. Bu mümkün de÷ilse, istif aracının önünde yaya olarak giden ikinci bir kiúi veya muavin, öndekileri uyarmalıdır. Bu durumda, araç sadece adım hızında ve daha dikkatli kullanılmalıdır. Muavin ile kullanıcı arasındaki göz teması kesilmeden istif aracının, hemen durdurulması gerekir.

Dikiz aynasını sadece arkadaki trafi÷i seyir için kullanın. Daha iyi bir görünüm için görüntü malzemeleri (ayna, monitör, vs.) gerekti÷inde, bu yardımcı malzemelerle çalıúmayı ö÷renmeniz gerekir.

Kalkık sürücü kabini ve yük tespit elemanı ile çalıúmada hareket tarzı ve görüú oranları

TEHLøKE!

Sürücü kabini ve yük tespit elemanı kalkık konumda çalıúırken kaza tehlikesi Sürücü kabini ve yük tespit elemanı kalkık konumda çalıúma sürücünün görüú açısının etkilenmesine neden olabilir. østif aracının tehlike bölgesinde kiúilerde yaralanma meydana gelebilir. Tehlike bölgesi, yük alma malzemesi, montaj cihazları gibi istif aracının hareketlerinden dolayı kiúilerin tehlike altında bulundu÷u bölgedir.

Bu alana, aúa÷ıya yük düúmesi olana÷ı bulunan veya çalıúma malzemelerinin kapladı÷ı alanlar da dahildir. østif aracının tehlike bölgesine, kullanıcı (normal kullanma pozisyonu) haricinde hiçbir kiúi giremez.

XHidrolik ve / veya sürüú hareketlerinde tehlike alanında hiç kimsenin bulunmadı÷ından emin olunmalıdır.

Xøstif aracının tehlike bölgesinde kiúilerin bulunmasını engelleyin.

XTehlike bölgesinden kiúiler çıkmadı÷ında, istif aracı ile yapılan çalıúmayı hemen durdurun.

01.11 TR 156

Devrilme emniyetleri

Operatör, operatör kabinini kaldırılmıú konumda terk etmemelidir - yapısal düzeneklere veya baúka istif aracına çıkılması ve de koruyucu alanlar ve yan dolaplar gibi emniyet düzeneklere çıkılması yasaktır. Euor paletlerin uzunlamasına yerleútirilmesinde paket parçalarına yardımcı malzeme olmadan muhtemelen kullanıcı platformundan ulaúılamaz. Paket parçalarını tehlikesizce taúınması için kullanıcı personele uygun yardımcı malzeme hazırlamalıdır.

Yük yardım malzemelerinin arasından geçmeye sadece örne÷in palet çevre takviyesi ve palet devrilme emniyeti gibi güvenlik düzenekleriyle müsaade edilir.

UYARI!

Kumanda elemanlarının ve yapı parçalarının kurallara aykırı kullanımı nedeniyle düúme tehlikesi

Emniyet bariyerlerine, kumanda paneli, sürücü kabininin, sürücü koltu÷unun etrafındaki koruyucuların üzerine çıkılması vs. kullanıcının sürücü kabininden düúmesine neden olabilir.

XKullanıcı emniyet bariyerlerinin, kumanda panelinin, sürücü kabini ve sürücü koltu÷u etrafındaki koruyucuların vs. üzerine çıkmamalıdır.

157

01.11 TR

E÷imli veya yokuúlu yerlerde sürülmesi UYARI!

Rampa yokuúları veya iniúlerin sürülmesi yasaktır.

Yükleme köprülerinden/yükleme paletlerinden/yükleme platformlarından sürülmesi

UYARI!

Yükleme köprülerin/yükleme paletlerinden/yükleme platformlarından geçilmesi yasaktır.

Asansörlerden geçilmesi:

Asansörlerin üzerinde sadece, bunların kaldırma kapasiteleri yeterli ise ve yapı tipleri ile iúletici üzerlerinde araç sürülmesine izin veriyorsa sürülebilir. Bu durum sürüúten önce kontrol edilmelidir. østif aracı asansöre malzeme önden yüklenmiú olarak girmeli veúaft duvarlarına temas etmemelidir.

Birlikte yolculuk yapacak kiúiler asansöre istif aracı emniyete alındıktan sonra binmeli ve araçtan önce de asansörden çıkmalıdır.

Römorkların çekilmesi/di÷er araçların çekilmesi DøKKAT!

østif aracı römork çekmek veya di÷er araçları çekmek için kullanılamaz!

01.11 TR 158

Çalıúma platformu.

UYARI!

Çalıúma platformunun kullanılması ulusal yasalara göre düzenlenir. Bazı devletlerde istif aracının çalıúma platformunda kullanılması yasaklanmıú olabilir. Bu kararı dikkate alın. Kullanılaca÷ı ülkedeki yasalar çalıúma platformlarının kullanılmasına izin veriyorsa kullanım serbesttir.

XKullanım öncesinde ulusal resmi makamlardan bilgi alın.

Taúınacak yüklerin özellikleri

Operatör, yüklerin düzgün alınmasına u÷raúmalıdır. Sadece güvenli ve itinalı yerleútirilen yükler hareket ettirilmelidir. Yük parçalarının devrilme tehlikesi söz konusuysa, uygun koruyucu önlemler alınmalıdır. Sıvı yükler kaymaya karúı emniyete alınmıú olmalıdır.

UYARI!

Sıvı yüklerin naklinde kaza tehlikesi

Aúa÷ıdaki tehlikeler sıvı yüklerin nakledilmesi sırasında oluúabilir:

Sıvıların taúması.

Yük a÷ırlık noktasının ani kaldırma ve sürüú hareketi ve bununla ba÷lantılı yükün düúmesi nedeniyle de÷iúmesi.

østif aracının duruú emniyeti kaymıú veya sabit olmayan yükler nedeniyle etkilenir.

X"Yükü taúıyın." baúlı÷ı altında yer alan talimatları dikkate alın. (bkz. "Yükü taúıyın."

sayfa 208)

UYARI!

Sallanan yüklerin taúınması yasaktır.

159

01.11 TR