• Sonuç bulunamadı

Ruhun şad, mekanın cennet olsun

Belgede Kıymetli okuyucularımız (sayfa 90-94)

Paşam…

TAYİNİ KIBRIS’A ÇIKTI Nihat İlhan 1924 tarihinde Harput’ta doğdu. Gençliğinde eğitimine önem vererek çok çalıştı ve tıp fakültesine girdi. 1951’de başarıyla doktor oldu ve Gülhane Askeri Tıp Akademisinde teğmen olarak göreve başladı. 1952 yılında üsteğmen rütbesine yükseldi.

1956 yılında Mürüvvet Hanım ile hayatlarını birleştirdiler. 1957’de doğan İhsan Murat, 1959’da Kutsi ve 1963’te Hakan ile 3 evlada sahip oldular.

Bu sıralarda Nihat İlhan binbaşı olmuştu. Türkiye ise o yıllarda büyük sorunlarla uğraşmaktaydı.

1960 askeri müdahalesi yapılmış, ortaya yeni bir siyasi zemin çıkmıştı. Türkiye bu yeni zemine ayak uydurmaya çalışırken

güneyde EUKA’cı çeteler, Kıbrıs’taki Türk unsurlarına mezalim etmeye başlamışlardı. Kıbrıs içten içe kaynamaya başlamıştı. Nihat İlhan da 1961 yılında Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayında baştabiplik görevine getirildi. Böylece İlhan, Karısı ve çocuklarıyla birlikte yeni görev yerine, Kıbrıs’a geldi.

KANLI NOEL:

20 ARALIK 1963

Tabip Binbaşı Nihat İlhan, buradaki görevi sırasında asker- sivil ayırmaksızın birçok hastanın sıkıntılarıyla ilgileniyordu. 20 Aralık gecesi Nihat İlhan yine görevinin başında, birtakım yaralıları tedavi etmekteydi. O gece muazzam bir olay patlak verdi. EOKA’cı çeteler Lefkoşa’daki Türk köylerini bastılar. Özellikle burada Türk subayların

yaşadıklarını biliyorlardı. Nihat İlhan’ın eşi ve çocukları da buradaydılar. O gece toplamda 103 köy saldırıya uğradı. Bilanço çok ağırdı, 364 Türk canından olmuştu.

O gece Kumsal Mahallesi İrfanbey Sokak Numara 2’de Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet Hanım, dışarıdan gelen silah seslerini duyunca 3 oğlunu hemen odalarından alarak banyoya götürmüştü. Kapıyı sıkıca kapatarak küvetin içerisine girmiş ve çocuklarını kollarının altına alarak saklanmıştı. EOKA’cı çeteler evin içerisine girdiler ve küvetin

içerisinde saklanan Mürüvvet Hanımı gördüler. Silahlarını ateşlediler, Mürüvvet Hanım ve 3 çocuklarının vücuduna birçok mermi isabet etti. Nihat İlhan’ın ailesi kanlar içerisinde katledildiler.

Yaşanan bu acı olaydan sonra Nihat İlhan’a Kıbrıs Türk

büyükelçisi tarafından ailesinin katledildiği haberi verildi.

Nihat İlhan bir anda yapayalnız kalmıştı, karısı ve çocuklarının öldürüldüğünü öğrenince ağzından çıkan ilk kelime ‘’vatan sağ olsun’’ oldu.

‘’ESİR ALINMADIKLARI İÇİN SEVİNDİM’’

Tabip Binbaşı Nihat İlhan, o güne ATV’de katıldığı programda şöyle anlatmıştı: ‘’Dediler büyükelçi seni çağırıyor. Gittim. Büyükelçi dedi ki,

‘’Başın sağ olsun’’

Bende ‘’Vatan sağ olsun’’ ama ne oldu? Ailemi kaçırdılar mı, esir mi aldılar? Ne oldu?’’

Büyükelçi Bey, ‘’Çok üzgünüm aileni katlettiler!’’ dedi. Sevindim.

20 aralık 1923

20 aralık 1923

www.turksagliksen.org.tr

Hizmetkar yapsalardı, hanımın namusuyla oynasalar daha mı iyiydi!

‘’O GECE RÜYAMDA ONLARI GÖRMÜŞTÜM’’

Bir şeyler hissettim. O gece rüyamda hanım çok güzel bir Fransız elbisesi giymişti çocuklara da bahriyeli elbiseler yaptırmıştım, onları giymişlerdi. Beş Parmak Dağlarından Toroslar’a doğru uçuyorlar. Cenazeleri almak için Türkiye’den özel uçak gönderildi.

Bir şeye şahit oldum. Şehitler ne morarıyor, ne katılaşıyor. Aynı gün cenazeleri Elazığ’a götürdüm.

Uçakta yaraları kanıyordu, kendi ellerimle pansuman koydum.

O günden sonra Kıbrıs’a hiç gitmedim.’’

TUĞGENERAL RÜTBESİYLE EMEKLİ OLDU

Karısı ve çocuklarının cenazesini memleketi Erzincan’a defnetmek istedi. Çocuklarının cenazelerini kendi elleriyle yıkadı, bu bir baba için en acı andı.

Bu olaydan sonraki yıllarda Nihat İlhan, Kıbrıs dışında görevine devam etti. Yeni bir hayata başlamak için ikinci kez evlendi ve 2 çocuğu daha oldu. Türk Silahlı Kuvvetlerinden Tuğgeneral rütbesiyle emekli oldu. İlerleyen

yaşıyla birlikte birtakım sağlık sorunlarına yakalandı. Geçtiğimiz günlerde, uzun süredir tedavi görmekte olduğu Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde 92 yaşındayken hayata veda etti.

Nihat İlhan 25 Ekim 2016’da Elazığ’da düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

KATLİAMIN YAPILDIĞI O EV BARBARLIK MÜZESİ OLDU Barbarlık Müzesi, Başkent Lefkoşa’nın Kumsal Mahallesi İkinci İrfan Bey Sokak’ta

bulunuyor. Müze tek katlı, bahçeli ve tam köşede şirin bir ev aslında.

Lefkoşa Belediyesi sonradan bu sokağın adını Nihat İlhan’ın eşi “Mürüvvet İlhan Sokak”

olarak değiştirmiş. Müze 1 Ocak 1966 tarihinde açılmış. 1975 yılında onarım görmüş. 1980

yılında Bakanlar Kurulu Kararı’yla kamulaştırılmıştır. Müzenin duvarlarındaki siyah-beyaz fotoğraflar Rumların 21 Aralık 1963’teki katliamları sonucunda kadın, erkek, genç, ihtiyar Kıbrıslı soydaşlarımızın şehit edilişlerini, bu soydaşlarımızın evlerinin, köylerinin yakılıp yıkılışını yansıtıyor bugünlere…

Murat Ağa, Sandallar, Atlılar ve daha birçok bölgede soykırımlar yapıldı. 1963-74 arasında 103 Türk köyü yerle bir edildi. Her kare fotoğrafta, ayrı bir öykü var. Bu öykülerin ortak adresi ise Kıbrıs Türkü’nü “ya ölümle”, “ya da göçle”

yok etmek, adayı tamamen ele geçirip, Yunanistan’a iltihak etmek.

MÜZEDE NELER VAR?

Müzenin kapıdan girişte sağ tarafta kırmızı boya ile tavandan aşağıya doğru insanın üzerine akan kan motifi verilen “Aralık 1963” yazısı göze çarpıyor.

Tavanda, baskından kalma kurşun izleri siyah çerçeve içerisinde gösteriliyor. Bir odada 1963-1964 yıllarında yaşanan “Rum Katliamları”yla ilgili yabancı basında yayınlanan haberler sergileniyor. Bir diğer odada şehit edilen Türkler, yok edilen kültürel miraslar, bir başka odada Mürüvvet İlhan ve çocuklarına ait eşyalar, fotoğraflar, izleyenleri yeniden o günlere götürüyor.

Barbarlık Müzesi’nin bahçesinde de aynı yılda yaşayan “Kumsal Katliamı”nda şehit edilen 11 Kıbrıs Türk vatan evladının anısına bir anıt yaptırılmış.

20 aralık 1923

20 aralık 1923

www.turksagliksen.org.tr

Türkiye Kamu-Sen

Belgede Kıymetli okuyucularımız (sayfa 90-94)