• Sonuç bulunamadı

Projelerin  üretim  süreçleri  ana  başlıklarıyla  dörde  ayrılabilir;   1. Teklif  öncesi  süreç,  

2. Teklif  Süreci,  

3. Teklif  Sonrası  Süreç,   4. Proje  Süreci.  

Buradaki  “Teklif  Öncesi  Süreç”  proje  teklifinin  henüz  daha  resmi  olarak  istenmesinden   önceki   süreçtir   ve   teklifin   bir   fırsat   olarak   belirmesiyle   başlamakta   ve   resmi   olarak   istenmesiyle  son  bulmaktadır.  

“Teklif  Süreci”  ise  en  temel  tanımıyla,  proje  teklifinin  resmi  olarak  istenmesinden  sonra   başlayan   ve   proje   teklifinin   hazırlanmasının   tüm   eylemlerini   içeren   süreçtir   ve   eğer   teklifte   düzeltme   talep   edilmediği   varsayılırsa   da   teklifin   resmi   olarak   teslimine   dek   sürmektedir.   Eğer   teklifte   düzeltme   talep   edilirse   de   bu   süreç   düzeltmelerin   tamamlanmasını   da   içermekte   ve   teklifin   düzletmeleriyle   eksiksiz   olarak   müşteriye   teslim   edilip   tekrar   bir   düzeltme   talep   edilmeden   resmi   olarak   kabul   edilmesiyle   son   bulmaktadır.  

“Teklif  Sonrası  Süreç”  ise  esasen  teklifin  hazırlanmasından  sorumlu  olan  Proje  Yönetim   Departmanı   ve/veya   Teklif   Hazırlama   Departmanı’nın   sorumluluğundan   çok,   İş   Geliştirme   Departmanı’nın   görev   kapsamı   içinde   kalmaktadır   ve   genellikle   projenin   kazanılması  için  yapılan  iş  ve  eylemleri  içerir.  Bu  iş  ve  eylemler  ise  genel  olarak  proje   tasarım  şirketinin  teklif  konusu  olan  muhtemel  proje  için  getirdiği  orijinal  bir  tasarım  

fikri   veya   bir   yöntem   gibi   konuların   teklifi   kazanmak   için   proje   sahibi   şirkete   bir   prezantasyon  şeklinde  sunulması  konularıdır.  Teklif  sonrası  süreç,  teklifin  teslim  edilip   Malsahibi   Şirket   tarafından   resmi   olarak   kabul   edildiği   nokta   başlar   ve   teklifin   sonucunun  resmi  olarak  duyurulması  anına  dek  sürer.  

Teklif  Sonrası  Süreç  esasen  şirketlerin  İş  Geliştirme  Departmanları’nın  çalışma  konusu   olduğu  için  Proje  Yönetimi  Departmanı  bu  sürece  destek  verse  bile,  teklif  sonrası  süreç   herhangi   bir   proje   yönetimi   konusu   içermediği   için   tezin   bu   bölümde   proje   süreçleri   anlatılırken  bilgilendirmek  amacı  ile  verilmiştir  fakat  çalışma  içinde  detaylı  incelenmesi   gerekmeyecektir.  

  Şekil  2.  1  Proje  Üretiminin  Geliştirilmesi  ve  Denetim  Süreçleri-­‐I  

Diğer  taraftan  gene  bilgi  olarak  verilirse,  projelerin  teklif  öncesi  süreçten  daha  öncesi   süreçleri   de   vardır.   Bunlar   Due   Diligence1   ve   Fizibilite   süreçleridir.   Fakat   bu   süreçler  

tasarım   üretim   şirketleri   tarafından   bir   eylemi   gerektirmeyen   ve   projeyi   yaptıran                                                                                                                  

1   Due   Diligence,   Durum   Tespiti   olarak   tanımlanabilir   -­‐fakat   aynı   zamanda   “Özenli/Hassas”   anlamı   da   taşıdığı  için  “Hassas  Durum  Tespiti”  demek  daha  doğru  olacaktır.  Yapılacak  projeyle  ilgili  tüm  durumların   ele  alınıp  detaylı  incelendiği,  projenin  sözleşmesi  imzalanmadan  önceki  araştırmaları  içeren  süreçtir.  Bu   sürecin   sonunda   hazırlanan   rapora   da   aynı   ad   verilip   Hassas   Durum   Tespiti   Raporu   (Due   Diligence   Report)  diye  isimlendirilir.  Genellikle  Due  Diligence-­‐I  ve  Due  Diligence-­‐II  olarak  çift  aşamada  yapılır.  bu   aşamalar  kısaca  DD1  ve  DD2  olarak  adlandırılır  (y.n.).  

Proje Üretim Süreçlerinin Geliştirilmesi ve Denetimi

Proje Geliştirilmesi Proje Denetimi

T

op

la

m

P

ro

je

S

ü

re

çl

er

i

Proje Üretim Süreçlerinin Geliştirilmesi ve Denetimi

Denetim Geliştirme

Teklif Öncesi Süreç Teklif Süreci

şirketin  proje  fikrinin  uygulanabilir  olup  olmadığının  tespiti,  proje  inşa  edildiği  taktirde   karlılık   oranlarının   belirlenmesi,   proje   üretimi   ve   inşası   esnasında   belirebilecek   muhtemel   proje   risklerinin   ortaya   konması   gibi   konuları   içermektedir.   Bu   süreçler   herhangi   bir   proje   üretimi   içermediği   ve   sadece   geçmişe   dayalı   rakamlarla   ve   genel   yüzdelerle  proje  üretim  gereklerinin  hesaplarını  yaptığı  için  bu  süreçlerde  herhangi  bir   proje  geliştirme  ve  denetimi  de  söz  konusu  olmamaktadır.  

Buraya  kadar  anlatılanlar  grafiksel  olarak  özetlenirse,  yukarıdaki  Şekil  2.1  elde  edilir  ve   bu   şekil,   bu   bölümde   anlatılan   proje   üretiminin   geliştirilmesi   ve   denetim   sürecinin   tamamını  ve  kendi  içindeki  ilişkileri  örtüşmeli  olarak  bir  zaman  takvimine  bağlı  olmadan   grafiksel   olarak   vermektedir.   Bu   şekilden   de   izlenebileceği   gibi   proje   geliştirme   ve   denetim  eylemleri  kesin  sınırlarla  birbirlerinden  ayrılabilen  eylemler  değildir  ve  birbiri   içine   girmektedir.   Benzer   şekilde   bu   eylemler   proje   süreçlerinde   de   kesin   sınırlar   ile   birbirinden   ayrılmayıp   ikisi   birden   her   süreçte   farklı   yoğunluklarda   yer   almaktadır.   Örneğin   teklif   öncesi   süreçteki   geliştirme   ve   denetim   eylemleri   ortalama   aynı   yoğunluktayken,  teklif  sürecindeki  geliştirme  eylemleri  daha  yoğun  olmasına  karşın  bu   süreç  az  da  olsa  denetim  eylemlerini  de  içermektedir.  

2.1.1 Proje  Öncesi  Süreç  

Proje  öncesi  süreç,  projenin  resmi  olarak  başlamasından  önceki  tüm  süreçleri  kapsar.   Bunlar  proje  fikrinin  ilk  ortaya  çıkmasından  teklifin  başarılıyla  kazanılıp  projenin  resmi   olarak  başladığı  noktaya  kadar  olan  tüm  proje  üretim  aşamalarıdır  ve  kendi  içlerinde  de   ikiye  ayrılır;    

1. Teklif  Öncesi  Süreç   2. Teklif  Süreci  

Yukarıda   Bölüm   2.1’de   de   anlatıldığı   gibi   bazı   durumlarda   Teklif   Sonrası   sürecin   de   oluşmasına  karşın  bu  süreçte  proje  geliştirme  ve  denetimi  söz  konusu  olmadığı  için  bu   çalışmada   ele   alınmamıştır   fakat   eğer   bu   süreç   aşamasında   teklifte   bazı   değişiklikler   istenirse   bu   durumda   proje   teklifi   üzerinde   yeniden   çalışmalar   gerekecek   ama   bu   çalışmalar  projenin  üretiminden  çok,  projenin  kazanılması  amacıyla  yapıldığı  için  proje  

üretimi   ve   denetimi   konularına   bir   etkisi   olmayıp,   esasen   proje   yönetimde   teklif   maliyetinin  denetlenmesi  konusu  üzerinde  etkili  olacaktır.  

2.1.1.1 Teklif  Öncesi  Süreç  

Teklif   öncesi   süreç   projenin   bir   fikir   olarak   hayata   geçirilme   olasılığı   olduğu   anda   başlayıp,  teklifin  resmi  olarak  talep  edildiği  ana  kadar  devam  eden  süreçtir.    

Bazı  sektörlerde  bu  süreç  çalışmanın  izleyen  3.  Bölümü’nde  de  verileceği  gibi  büyük  bir   titizlikle   geliştirilip   denetlenirken   bazı   sektörlerde   ise   neredeyse   hiçbir   faaliyet   gerçekleştirilmez.    

Teklif  öncesi  süreç  teklifin  bir  fırsat  olarak  belirmesinin  proje  tasarım  şirketi  tarafından   resmi   olarak   kaydedilmesi   ile   başlar   ve   teklifin   Malsahibi   Şirket   tarafından   Proje   Tasarım  Şirketi’nden  resmi  olarak  istenmesi  ile  de  son  bulur.  

Bu  süreçte  fırsatın  kaydedilmesi,  eğer  fırsat  teklif  isteğine  dönüşürse  o  teklifi  hazırlama   maliyeti,  proje  sahibi  şirketin  detayları  ve  bu  şirketle  gelecekteki  muhtemel  işbirlikleri   ve  başka  proje  yapabilme  şansları  gibi  proje  tasarım  şirketinin,  fırsat  projeye  dönüşürse   durumunu  değerlendirip,  stratejik  kararlar  almasını  sağlayan  bilgilerin  kaydedilip,  şirket   üst  yöneticileri  tarafından  değerlendirilmesi  sürecidir.  

Bu  süreçteki  eylemler  genel  olarak  aşağıdaki  aktivite  ve  formlarının  hazırlanmasından   oluşmaktadır;  

• Fırsatın  bildirilmesi  ve  formlarla  kaydedilmesi,  

• Fırsat  teklife  dönüşürse  teklifi  kazanabilmek  için  gerekli  stratejinin  daha  fırsat   aşamasından  planlanıp  teklif  başlaması  durumunda  yapılacaklara  hazır  olunması,   • Teklif  verilip  verilememesini  kararlaştırılabilmesi  için  teklif  maliyetinin  ön  hesabı,  

teklif  hazırlama  süresi,  tasarım  şirketinin  o  andaki  yoğunluğu  gibi  konuların   hesaplanması.  

Teklif  öncesi  süreç,  fırsatın  resmi  olarak  istenmesiyle  son  bulmakta  ve  eğer  teklif   verileceği  kabul  edilirse  ardından  projenin  aşağıdaki  teklif  süreci  başlamaktadır.  

2.1.1.2 Teklif  Süreci  

Teklif  süreci  ise  yukarıda  anlatılan  teklif  öncesi  sürecin  bitişiyle  başlar  -­‐diğer  bir  değişle   teklifin   resmi   olarak   tasarım   şirketinden   istendiği   an   teklif   sürecinin   başlangıcıdır-­‐   ve   teklifin  hazırlanıp  teklifi  isteyen  şirkete  resmi  olarak  teslim  edilmesiyle  de  son  bulur.   Bu  süreçte  amaç  teklif  kapsamını  ve  şartnamelerini  inceleyip  her  yönüyle  eksiksiz  bir   teklif   hazırlamaktır.   Teklif   sürecindeki   eylem   ve   faaliyetler   aşağıdaki   konularından   oluşmaktadır   ve   teklif   süreci   özetle   esasen   projenin   kapsamının   detayıyla   fiyatlandırılması  sürecidir;  

• Proje  dokümanlarının  incelenmesi,     • Teklif  verilecek  kapsamın  anlaşılması,     • Teklifin  nihai  maliyeti,    

• Şirketin  bu  tasarıma  getireceği  yenilikler,    

• Teklif  kazanıldığı  takdirde  proje  yönetiminin  nasıl  yapılacağı  ve  denetiminin  nasıl   raporlanacağı.  

Teklifin  hazırlanması  tamamlanıp,  kapalı  ve  mühürlü  bir  paket  olarak  işverene  imzası   alınarak  teslim  edilmesiyle,  teklif  süreci  tamamlanır  ve  eğer  teklif  kazanılırsa  ardından   aşağıdaki  proje  süreci  başlar.  

2.1.2 Proje  Süreci  

Proje  süreci,  teklifin  kazanılmasının  ve  tasarım  hizmetleri  sözleşmesinin  imzalanmasının   ardından   yapılan   ilk   proje   toplantısı   olan   “proje   başlangıç   toplantısı”   ile   başlar   ve   projenin  sonlandığı  proje  kapanışı  sürecinin  tamamlanması  ile  de  sona  erer.    

Bu   süreç   içinde,   farklı   proje   tasarım   evrelerinin   (konsept   tasarım,   şematik   tasarım,   uygulama  projesi  v.b.)  üretimi  ile  geliştirilmesi  ve  denetimi  yapılır.    

Daha   önce   verilen   Şekil   2.1,   bu   noktaya   kadar   anlatılan   proje   öncesi   ve   proje   süreçlerinin  de  dahil  edilmesiyle  grafiksel  olarak  tekrar  oluşturulursa,  bu  kez  aşağıdaki   Şekil  2.2  elde  edilir.  Bu  şekilde,  projelerin  tüm  süreçleri,  başlangıç  ve  sonlanmalarının   birbiri   ile   ilişkileri   de   dahil   olmak   üzere,   proje   geliştirme   ve   denetim   örtüşmeleri  

içerecek   biçimde   verilmektedir.   Bu   şekil   bu   bölümde   şu   ana   kadar   anlatılan   proje   üretim  süreçlerinin  tüm  özetini  vermektedir.  

    Şekil  2.  2  Proje  Üretiminin  Geliştirilmesi  ve  Denetim  Süreçleri-­‐II  

Çalışmanın   Şekil   2.2   ile   özeti   verilerek   sonlanan   bu   bölümünde   proje   süreçlerinin   ne   zaman   başlayıp   ne   zaman   bittiğinin   ve   içeriklerinin   rahat   anlaşılabilmesi   için   proje   süreçlerinin   sınırlarının   tanımlanması   yapılmıştır.   Burada   anlatılan   bu   proje   süreçlerinde  gereken  eylemler  ise  çalışmanın  3.  Bölümü’nde  detaylı  olarak  verilecektir.   Aşağıdaki  Bölüm  2.2  ile  Bölüm  2.3’de  de  bu  bölümde  anlatılan  bu  süreçlerde  uygulanan   ve   bu   doktora   tezinin   konusu   olan   “proje   geliştirme   ve   denetim”   eylemlerinin   proje   yönetimi  bilimi  içindeki  işlemleri  tanımlanacaktır.