• Sonuç bulunamadı

Çalışmada Önem ve Sınırlılıklar 30

1.2   Tezin Amacı 20

1.2.2   Çalışmada Önem ve Sınırlılıklar 30

Çalışmanın   önemi,   2001   ve   2010   yılları   arasında   önce   petrol   ve   doğalgaz   sektöründe   farklı   mühendislik   ağırlıklı   projelerin   üretiminin   geliştirme   ve   denetiminde   ve   daha   sonra   da   gayrimenkul   geliştirme   sektöründe   farklı   mimari   tasarım   ağırlıklı   projelerin   üretiminin   geliştirme   ve   denetimini   pratiğindeki   iki   proje   geliştirme   ve   denetim   yönteminin   gözlemlenmesi   sonucu,   bu   konunun   literatür   araştırması   yapıldığında   mimari   tasarım   ağırlıklı   projelerin   geliştirilmesinin   ve   denetiminin   mühendislik   tasarımlarındaki   gibi   ölçülebilir   araçlarla   yapan   bir   proje   geliştirme   ve   denetim   yönteminin  olmadığı  belirlenmesi  ile  ortaya  çıkmıştır.  

Gayrimenkul  sektörü  pratiğindeki  süreçte  yapılan  gözlemler  sonucunda  mimari  tasarım   projelerinde   satın   alınan   tasarım   paketlerinin   net   olarak   neler   içereceğinin   belirtilmediği,   bu   sebepten   dolayı   proje   yönetiminin   rutin   olarak   yapılıp   projenin   ilerleme   ve   verimliliğinin   kazanılmış   değer   yönteminde   olduğu   gibi   sağlıklı   olarak   denetlenemediği,   bu   durumun   da   mimari   tasarım   projelerini   kaosa   sürüklediği   hatta   bazı   durumlarda   herkesi   içine   çekerek   toplam   projeyi   geciktirip   proje   başlamadan   hesaplanan   karlılık   planlarının   gerçekleştirilemediği   tespit   edildiği   için,   bu   konunun   öneminden   dolayı,   tüm   bu   süre   içinde   toplanan   doküman   ve   kaynaklarla,   çalışmanın   yapılmasına   başlanmıştır.   Mimari   projelerin   yönetim   ve   denetlenmesi   konusundaki   eksiklikler,   burada   belirtilen   sorunlara   sebep   olduğu   için   bu   doktora   tezinin   bilimsel   ortamda   hazırlanıp   hem   akademik   hem   de   pratik   alanda   konuyla   ilgili   çalışanlara   -­‐ akademik   çalışmalar   yapan   bilim   insanları,   eğitim   çalışmaları   yapan   öğrenciler,   ilgili   sektör  yöneticileri,  çeşitli  meslek  profesyonelleri,  danışmanlar,  tasarımcılar  v.b.-­‐  önemli   bir  kaynak  oluşturulması  hedeflenmiştir.  

Bu   doktora   tezinde   anlatılan   konular,   proje   yönetiminde,   proje   üretim   aşamalarının   geliştirilme  ve  denetim  yönetimi  üzerine  olduğu  için,  çalışma  genel  proje  yönetim  bilimi   ve   tasarım   yönetiminin   basit   gereklerinin   açıklanmasını   kapsamamaktadır.   Çalışma   proje  yönetim  bilimi  temel  gereklerinin  bilindiğini  varsaymakta,  bu  nedenden  de  proje   yönetimi  biliminin  abc’sinin  anlatılması  bu  çalışmanın  konusuna  dahil  olmamaktadır.     Ayrıca   bu   doktora   tezi   proje   üretim   süreçlerinin   geliştirilmesi   ve   denetimi   konusunu   başından   tanıtma   hedefini   de   içermeyip,   çalışma   proje   yönetimi   konularına   hakim  

olunduğunu   kabul   ettiği   birey   yada   gruplara,   mimari   tasarım   ağırlıklı   projelerin   üretiminin   geliştirilme   ve   denetim   yöntemi   konusu   üzerine   yeni   bir   kapı   açmak   amacıyla   hazırlanmaktadır.   Bu   sebepten   dolayı   bu   tez,   proje   denetiminde   kullanılan   kazanılmış  değer  yöntemi,  proje  ilerlemesinin  ölçümleri,  verimlilik  indeks  hesapları  gibi   bir   dizi   konuları   başlangıçlarından   anlatmayıp   sadece   tezin   içinde   geçen   ilgili   bölümlerde   genel   yapılarını   ve   anlaşılırlığını   sağlamlaştırmak   için   özetleyerek   tanıtmakta  yada  hatırlatmaktadır.  

Bu  doktora  tezi,  proje  geliştirme  ve  denetimi  konularına  en  azından  belli  bir  seviyede   aşina  bir  grubu  hedeflemekte  olduğu  için  tezin  kesin  sınırları  “proje  üretim  süreçlerinin   geliştirilme  ve  denetimi”  konularının  bilindiğini  varsaymaktadır.  

Diğer  taraftan  belirtilmesi  gereken  önemli  konu,  literatürde  bazı  çalışmalarda  dördüncü   kısıt  olarak  belirtilen  kalitedir,  (Schwalbe  de  [128]    de   bu   dördüncü   kısıtı   vurgulamaktadır).  Kalite  konusu,  proje  yönetimi  bilimi  için  gerçekten  çok  önemlidir  ve   kesinlikle  göz  ardı  edilmemelidir.  Proje  yönetiminde  kaliteyle  belirtilen,  projelerin  son   ürününün   müşteriyi   memnun   edecek   standartlarda   olmasıdır.   Mimari   projeler   için   kalite   konusu,   son   ürünler   olan   teslimatların   içerikleridir   ve   bu   da   literatür   araştırmasında   belirtilen   çizimlerin   eksik   ve   hatalı   hazırlanması,   spesifikasyonlarla   iletişim   kuramaması   gibi   kapsam   yetersizliği   problemiyle   doğrudan   bağlantılıdır.   Bu   probleme  çözüm  olarak  tezde,  üretilen  mimari  çizimlerin  tashih  sayısı  arttırılmakta  ve   bu  süreç  işverenin  onayı  alınarak,  tezde  oluşturulan  proje  kilometre-­‐taşı  eşiklerinin  her   birinde   yapılmakta   ve   bu   eşikler   de   farklı   yüzdeler   ile   orantılı   olarak   takvime   dayalı   oluşturulduğu   için,   bu   problemin   önlenmesi   üçlü   kısıtın   takvim   maddesiyle   çözülmektedir  ve  bu  durumdan  dolayı  da  tez  çalışması  içinde  kalite  konusu  dördüncü   kısıt  olarak  kabul  edilmesine  karşın  ayrı  olarak  ele  alınmamaktadır.  Ayrıca  bu  doktora   tezi,  proje  geliştirme  ve  denetiminin  hesaplandığı  ölçümlerin  yapıldığı  sürecin  detayıyla   nasıl   uygulandığını   da   içermemektedir   çünkü   pratikte   proje   yönetiminin   proje   geliştirme   ve   denetimi   departmanları   ve   bu   departmanların   profesyonelleri,   bu   denetimlerin   hesaplarını   genellikle   çeşitli   programlar   kullanarak   yerine   getirmektedirler.  

Ayrıca   çalışma   modelin   kullanılacağı   organizasyonların   yapısının   sosyo-­‐psikolojik   gibi   boyutlarını,   kullanıcı   eğilimlerini,   şirket   içi   ilişkileri,   kişilerin   yetenekleri   ve   değer  

sistemlerini   de   modelin   başarısı   doğrultusunda   birer   faktör   olarak   göz   önüne   almamaktadır.   Cicmil   ve   Hobson   [101]   benzer   duruma   dikkat   çekmekte   ve   proje   yönetiminde   yönetim   yetenekleri   ve   bilgisinin   değer   sisteminden   bağımsız   bir   yetkinliğe  indirildiğini,  organizasyonun  politik  aspektleri,  etik  ve  ahlaki  konularının  göz   ardı  edilip,  teknik  bir  yolla  terminoloji  ve  anlam  üzerinde  hemfikir  kalınarak,  yönetimin   konseptüalize   edilebileceği   inanışının   kuvvetlendirildiğine   dikkat   çekmektedirler.   Yazarların  doğru  olan  bu  tespiti  proje  yönetiminin  başarısını  etkileyen  başka  faktörlerin   araştırma   konusudur   ve   bu   çalışma   oluşturduğu   modelin   başarısında   bu   konuların   etkisini  kapsamamaktadır.  

Son  olarak,  bu  doktora  tezi  çalışması  proje  yönetimin  in   ne   olduğu   ve   yöneticilerin   ne   yaptığının   (planlama,   organizasyon,   koordinasyon,   ve   denetim)   konvansiyonel   ve   evrensel  tanımlarının  çoğunlukla  karmaşık,  belirsiz,  dağınık  ve  politik  karakterleri  olan   organizasyonel   gerçeklikler   hakkında   çok   fazla   bilgi   vermediği   üzerine   sözbirliğinden   bahseden   Alvesson   &   Deetz’in   [129]   belirttiğinin   haklılığına   katılmakla   beraber   oluşturduğu   modelin   uygulanacağı   organizasyonları,   proje   yönetiminin   uygulanması   öncül  hedefiyle  oluşturulmuş  profesyoneller  kurumlar  olarak  kabul  etmektedir.  Burada   unutulmaması   gereken   bu   verilenle   ilgili   diğer   nokta,   modelin   şirket   içi   politikaları   önlemeye  yönelik  herhangi  bir  amacı  olmadığıdır  çünkü  Dobson,  M.  ve  Dobson,  D.’nin   de  [130]  da  vurguladığı  gibi;  ikiden  fazla  sayıda  kişinin  olduğu  her  organizasyonda  ofis   politikaları  kaçınılmazdır.    

Bu   sınırlamalar   bu   doktora   tezinin   hedeflediği   konunun   içinde   kalmasını   sağlama   açısından   belirlenmiş   ve   konunun   bütünlüğü   ve   özgünlüğünün   sağlanması   açısından   gerekmiştir.