• Sonuç bulunamadı

3. ALMANYA POLİS ÖRGÜTÜ’NÜN ÖRGÜTSEL YAPISI VE İŞLEYİŞİ

3.7. Polis Yönetici Akademisi (polizei Führungs Akademie-PFA)

Polis Yönetici Akademisi (PFA) Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ne bağlı, Almanya geneline hizmet veren ortak bir eğitim ve araştırma enstitüsüdür. PFA Almanya’da yüksek kademede polis yöneticisi yetiştiren öğretim kurumudur. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin Hiltrup kenti yakınlarında bulunan Münster’de yeralmaktadır. 1945 yılında İngiliz Askeri Hükümeti’nin talimatı ile, Hiltrup’ta Merkez Polis Okulu açılmış ve daha sonra okulun adı

Polis Enstitüsü olarak değiştirilmiştir. 1962 yılından sonra, orta ve yüksek kademe polis yöneticileri yetiştiren okulda eğitim ve öğretim alanında bir dizi yenileştirmeler yapılmıştır. 1969 yılından itibaren Enstitü, araştırma ve eğitim hizmetlerine önem vererek; yüksek kademe polis yöneticileri yetiştirmeye başlamıştır. 1973 yılında Enstitü’nün ismi Polis Yönetici Akademisi (Polizei-Führungsakademie- PFA) olarak değiştirilmiştir. 2000 yılında PFA çıkarılan kanunla Ulusal Polis Üniversitesi olmuştur.

PFA’nın yönetimi Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin İçişleri Bakanı’na bağlıdır. Okulun kontrolu Federal İçişleri Bakanlığı, Eyalet İçişleri Bakanlıkları ve Eyalet Senatörlüklerinin temsilcilerinden oluşan bir konsey tarafından yerine getirilir. Konsey, Federal Cumhuriyetin ve Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin üçer, diğer eyaletlerin ikişer temsilcisinden oluşur. 1972 yılından itibaren, yüksek yönetici yetiştiren PFA’da temel eğitim konularının belirlenmesi Federal- Eyalet işbirliği ile kararlaştırılır (Die Polizei-Führungsakademie Münster, 2002, 28).

Almanya’da polis eğitimi 3 basamaklı bir yapıya sahiptir. Bu yapının basamakları şunlardır:

1. Temel polis eğitimi, polis okullarında ve Hazır Kuvvet Polisi içerisinde,

2. İleri kademe polis eğitimi, dal (branş) polis okullarında ve eyaletlerdeki Kamu Yönetimi Yüksek Okullarında,

3. Üst Düzey kademe polis eğitimi ise görev yapılan eyaletler ile Polis Yönetici Akademisi’nde yapılmaktadır.

Eyaletlerde, eyalet sınavını kazanan ileri kademe polis görevlileri;

Bir yıl süre ile görev yaptıkları eyalette veya BKA ve BGS içerisinde eğitim gördükten sonra, bir yıl daha süreli PFA’da eğitim alırlar. PFA’da ayrıca; eyalet sınavını kazanan polis görevlilerinin kabul edildiği, polisiye konularda uzmanlık eğitiminin verildiği 6 ay süreli kurslar da düzenlenmektedir (Police Command and Staff Academy, 2002).

PFA’da, üst düzey yönetici olabilmek için, kendi polis örgütü içerisinden yükselme sınavını geçmiş ve hukuk fakültesi mezunlarından hakimlik sınavının birinci aşamasını kazanmış adaylar eğitim görmektedir. Sosyoloji, Pedagoloji- Psikoloji ve İşletme bölümleri mezunlarından da katılımlar istenmektedir. Meslek içerisinden yükselmelerin yanı sıra, meslek içerisinde artan suçlulukla savaşımda çeşitli uzmanlık alanlarından (sosyoloji, psikoloji, işletme vb.) katılımlara ayrı bir önem verilmektedir (Çıkar, 2003, 139).

Üniversite bitirmiş olan ve üst düzey polis yöneticisi olmak isteyen adaylar da bu eğitimi almak zorundadırlar. Eğitimi başarı ile bitiren adaylar, büyük polis merkezlerini ve polis birimlerini yönetirler, büyük polis operasyonlarını hazırlarlar ayrıca Federal ve Eyalet düzeyinde üst yönetim kademelerinde görev alırlar. Üst düzey polis yöneticisi olarak mezun olanlar, polis eğitim kurumlarında eğitici olarak görev de alabilirler (Schwindt, 2002).

3.7.1. Polis Yönetici Akademisi’nin Yapısı

Polis Yönetici Akademisi’nin üst yönetiminde bir başkan ve başkan yardımcısı bulunur. PFA, Yönetim İşleri Bölümü, Eğitim Bölümleri ve bilimsel araştırmaların yapıldığı Polis Teknik Enstitüsü’nden meydana gelir (Ek.4, Sayfa, 225). Eğitim bölümlerinin başkanları, başkan yardımcıları ve profesörler belirli süreler için sözleşmeli olarak görev yaparlar. Bunlar; konularında uzman olan psikolog, sosyolog, kriminolog, pedagog, ekonomist, hakim, yüksek dereceli polis müdürleri veya yöneticilerdir. (DiePolizei- FührungsakademieMünster, 2002, 28). Fakültelerin başkanları üniversite mezunu, bilimsel kariyere sahip öğretmenler, kamu yöneticileri, hakimler veya üst düzey polis yöneticileri olabilirler. PFA’nın eğitim kadrosu ve yöneticileri, federal veya federe birimlerden 3 veya 5 yıl süreli olarak PFA kadrolarına atanırlar (Police Command and Staff Academy, 2002).

3.7.2. Polis Yönetici Akademisi’nin Görevleri

PFA, Federal ve Eyaletler düzeyinde, yüksek polis eğitimi veren bir kurumdur. PFA, ayrıca polis yöneticiliğini geliştirmek, üniversite ve diğer eğitim kurumlarıyla uluslararası işbirliğini sağlamak, polis alanında araştırmalar yapmakla görevlidir (Die Polizei- Führungsakademie Münster, 2002, 28).

Polis Yönetici Akademisi’nde polis yöneticileri ile polis amirleri eğitim görmektedir. Okulun öğretim hedefi, Almanya’da görev yapan her rütbeden personelin iyi bir biçimde eğitim ve öğrenimlerinin sağlanması, hizmetiçi eğitim kurslarının düzenlenmesidir. Ayrıca; ülkede değişen ekonomik ve sosyal koşullara göre polisin çalışma koşullarını biçimlendirecek bilimsel araştırma ve projeler üretmek, polisle ilgili yasa tasarıları hazırlamak okulun görevleri arasındadır (Akbaş, 1993, 129).

Bilim ve teknolojideki gelişmelere koşut olarak, yurttaşlar polisten daha uzmanca bir görev beklemekte, yasalara uygun ve dürüstçe davranmasını istemektedir. Polislik görevi,

yalnızca yasaları uygulamakla kalmamakta, ayrıca polisin görevini yaparken yaptığı ve gösterdiği davranışlar da etkili olmaktadır. Toplumun polisten beklentisi her geçen gün daha da artmaktadır. Bu beklentiler ışığı altında, Almanya geneline yüksek polis yöneticileri yetiştiren PFA’da, polis eğitiminin iskeleti biçimlenmektedir (Police Command and Staff Academy, 2002).

3.7.3. Polis Yönetici Akademisi’nde Eğitim

Birinci öğretim yılında, BKA konuları dahil Polis Yönetici Akademisi’nin Eyaletlerde hazırlık eğitimi konuları çizelgesine uygun bir öğretim şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu öğretim yılında eğitim sorumluluğu eyaletler anlaşması gereğince Polis Yönetici Akademisi’nin belirlediği konuları işlemek koşulu ile eyaletlerdedir. Birinci öğretim yılı sonunda adaylar Münster kentindeki öğretim için yeterli olup olmadıklarına ve hazırlık bilgilerinin alınıp alınmadığına dair bir ara değerlendirmeden geçirilirler. Yeterli görülmeyenler tamamlama niteliğinde bir hak olmak üzere mülakat sınavına alınırlar ve bilgi eksiklerinin giderilip giderilmediği değerlendirilir. Programın birinci yılında adayların farklı dal (branş) ve meslek geçmişlerindeki boşluklar giderilir. Birinci yılda başarısız olan adaylar adaylıklarını yitirmiş olarak kadrolarına geri gönderilirler.

Eyaletlerde birinci öğretim yılında bu uygulama ile başarılı görülen üst düzey yönetici adayları, ikinci öğretim yılı dönemine katılmaya hak kazanırlar. Anılan ikinci öğretim yılı Münster şehrindeki Polis Yönetici Akademisi yerleşkesinde gerçekleştirilmektedir (Çıkar, 2003, 60).

Polis eğitimi ve sınavları başlıca üç alan altında incelenebilir. Alan 1: Liderlik, Yönetim Bilimi ve Ekonomi

Başarı ve iş tatmininin elde edilmesi liderlik bölümünün başlıca konuları arasındadır. Polis örgütü, Almanya’daki en geniş örgüt yapısına sahip kurumlardan birisidir. Personelin seçimi, yükselme, örgüt yapısı, proje planlaması ve uygulamalı eğitim Yönetim Biliminin dersleri arasındadır.

Polis örgütünün de içinde yer aldığı kamu yönetiminde, gereksinimlere uygun, etkili ve verimli bir yönetimi sağlamak uzun dönemli bir çalışmayı gerektirir. Bilimsel ekonomik öneriler, kamu yönetiminin dolayısıyla polis yönetiminin de, gelecekte yenileşmesinin

sağlanması ve etkili bir yönetimin gerçekleşmesi için gereklidir (Police Command and Staff Academy, 2002).

Alan 2: Polis Yönetimi, Kriminalistik- Kriminoloji, Trafik

Polis Yönetimi alanında yapılan eğitim, PFA’nın en geniş alanı olup, polisiye olaylarda izlenecek yol ve yöntemler belirlenir. Yapılan çalışmalar taktik ve teknik olarak çözümlenirler. Kuramsal derslerin devamında uygulamalı olarak dersler izlenir. Suç soruşturmaları, kriminal ve kriminolojik yöntemler kullanılarak çözümlenmeye çalışılır (Die Polizei-Führungsakademie Münster, 2002, 29).

Polis yönetimi eğitiminin başlıca konuları şunlardır: • Büyük polis merkezleri ve birimlerinin yönetimi, • Personel yönetimi,

• Özel operasyonlar,

• Polis yöneticileri arasında eşgüdüm sağlama.

Kriminalistik ve kriminoloji alanında, suça neden olan etmenler, suç önleme araştırmaları, suç ve suçluluk konularında bilimsel çözümler incelenir (Police Command and Staff Academy, 2002).

Trafik Bilimi konularındaki çalışmalara özel bir önem verilir. Trafik kazaları, ülkenin iç güvenliğini tehdit eden bir etken olarak algılanır ve trafik güvenliğinin sağlanması, trafik kazalarının azaltılması için bilimsel genel yaklaşımlar geliştirilir.

Polis Yönetimi’nden elde edilmek istenen amaç, büyük projelerdeki küçük ayrıntıları bir araya getirebilmeyi göstermektir

Alan 3: Adli ve Sosyal Bilimler

Adli Bilimler alanında, polisin günlük hayatta karşılaştığı adli konulardan, uluslararası adli sorunlara kadar geniş bir alanda eğitim verilir. Sosyal Bilimler konusunda, ulusal ve uluslararası alanda polisin çalışmalarını yasal çerçeve içerisinde yapmasının eğitimi verilir. Bunların yanı sıra, meslek etiği konuları da tartışılır (Die Polizei-Führungsakademie Münster, 2002, 29).

3.7.4. Polis Yönetici Akademisi’nde Çalışma Planı

PFA’da üniformalı ve kriminal birimlerden gelen adaylar birlikte eğitim görürler. Eğitimi verilecek dersler, ortak konulardan seçilirler. Adaylar, kendi eğilimlerine göre, daha

derinlemesine inceleme ve araştırma yapabilecekleri konuları seminer dersi olarak seçebilirler. Eğitim süresince adaylar iki yazılı ve bir sözlü seminer hazırlamak zorundadırlar. PFA’da yapılan eğitimlerde, polis ile ilgili bilimsel konuların tartışıldığı bu seminerler büyük önem taşımaktadır. Polis ve uygulamalar konularında oldukça geniş bir bilgi birikimi kazanılmaktadır. Bu seminerler Almanca veya İngilizce olarak hazırlanır ve çoğaltılarak bütün polis birimlerine dağıtımı yapılır (Die Polizei-Führungsakademie Münster, 2002, 29). Öğrencilere sorun çözme yeteneği kazandırılmaya çalışılır. Polislikle ilgili 43 yabancı yayın dikkatle izlenerek, çağdaş gelişmeler öğrencilere verilmeye çalışılmaktadır (Fındıklı, 1996, 475).