• Sonuç bulunamadı

3. ALMANYA POLİS ÖRGÜTÜ’NÜN ÖRGÜTSEL YAPISI VE İŞLEYİŞİ

3.8. Almanya Polis Örgütü’nün Eyaletler Düzeyindeki Yapısı

3.8.2. Berlin Federe Devleti Polis Örgütü

3.8.2.5. Berlin Polis Okulu

Berlin Federe Devleti’nde görev yapacak olan polislere, temel düzey polis eğitimi ile ileri düzey polis yöneticilerinin eğitimlerinin bir bölümü Berlin Polis Okulu’nda verilmektedir. Okul, Yönetim (İdari) Bölümü ile Polis Okulu Bölümü’nden meydana

gelmektedir. Yönetim Bölümü; Okul Merkez Yönetim Şubesi, Hizmetler Şubesi, Medya İlişkileri Şubesi ve Kontrol Şubesi’nden oluşmaktadır. Polis Okulu Bölümü ise; Polis Alma Şubesi, İleri Dal (Branş) Eğitimi Şubesi, Teknik İleri Düzey Eğitimi Şubesi, Sosyal ve Politik Bilimler Eğitimi Şubesi ile polis komiserlerini yetiştiren İleri Düzey Polis Eğitim Şubesi’nden oluşmaktadır (Polizei Berlin LPS, 2003).

Bir kişinin Polis Okulu öğretmeni olması için; 3 aşamalı eğitim görmesi gerekmektedir. Bu süreç toplam 6 ay sürer. 1. Aşama 2 hafta süreli Pedagoji eğitimi, 2. Aşama: Öğretmen olacak kişi, uzman öğretmenlerin derslerine izleyici olarak katılır. Kısa konular anlatılır ve uzman öğretmen onu destekler. Bu süreç 5 ay sürer. 3. Aşama: Pedagoji bölümündeki konular daha da derinleştirilir. Hangi bilgilerin öğrenildiği test edilir. Tüm eğitimlerin sonunda bir sınav yapılır ve sınavda başarılı olanlar eğitici olarak görevlendirilir (Meral ve diğ. 2002; 18).

3.8.2.5.1. Temel Polis Eğitimi

Temel polis eğitimi Berlin Polis Okulu’nda verilmektedir. Polis Okuluna kabul edilmenin koşulları şunlardır:

• Alman vatandaşı olmak (AB vatandaşı ve Almanya’daki diğer Türk, Polonya ve eski Yugoslavya vatandaşları için özel koşulları taşıyor olmak),

• 16-24 yaşları arasında olmak, • Temel eğitimi bitirmiş olmak, • Sürücü belgesine sahip olmak,

• Bayanlar için 1.60 cm. Erkekler için 1.65 cm.den kısa boylu olmamak, • Yazılı, sözlü ve spor sınavlarını geçmek,

• Sağlık raporu olumlu olmak.

Temel polis eğitiminin süresi 2.5 yıldır. 1. Eğitim yılı, bir polis merkezinde 1 hafta süreli kurs ile başlar. Temel eğitim; kuramsal hukuk eğitimi, spor, uygulamalı eğitim, mesleki yazışma, mesleki ve psikolojik seminerler ile genel polis bilgilerini kapsar. 1. eğitim yılı ders yılı sonu bitirme sınavı ile sona erer.

2. Eğitim yılında, mesleki teknik bilgiler daha derinlemesine öğrenilir. Spor ve ileri düzeyde psikolojik seminer eğitimleri eğitimin bir parçasıdır. 2. Eğitim yılı bitirme sınavı ile sona erer. Kariyer sınavını 2 ortalama not ile geçenler mesleğe erkenden atanırlar.

6 Aylık son eğitim döneminde mesleki derslerle psikolojik seminer eğitimleri devam eder ve polis merkezlerinde uygulamalı eğitim yapılır. Uygulamalı derslerin bir kısmı, polisin sürekli ilişki içerisinde bulunduğu hastaneler, itfaiye, mahkemeler ve özel güvenlik şirketleri içerisinde yapılır. 1. Kariyer sınavını geçenler aday polis memuru olarak Hazır Kuvvet Polisi kadrolarına atanırlar (Mittlerer Dienst Shutz Polizei, 2003).

Okulda verilen dersler; üç ana görevi yerine getirebilecek biçimde planlanmaktadır. Bunlar; Trafik (%50), Devriye ve Suç Soruşturması’dır. Dersler, konuların kuramsal kısımlarının anlatılmasından sonra aynı konuların uygulamasının yapılması biçiminde birbirini izleyerek işlenmektedir. Uygulamalı derslere; Hukuk, Psikoloji ve Polis Taktik ve Tekniği konularında uzman (3) öğretmen birlikte katılmaktadır. Uygulamalı eğitim sırasında kamera çekimi yapılmakta ve ders bitiminde öğrencilerin kendi hatalarını görmesi sağlanmaktadır. Davranış ve konuşma tarzı, Psikoloji öğretmeni tarafından izlenmekte ve ders sonu değerlendirmede ayrıntılı olarak eleştiri yapılmaktadır.

Polis okulu eğitimi süresince verilmekte olan üçer aylık uygulamalarda; öğrenciler gönderildikleri karakollarda görevli bulunan pedagoji eğitimi almış personel tarafından kuramsal olarak öğrendikleri konuların uygulamalarını yapma olanağı bulmaktadır.

Mezun olan öğrenciler, 2 yıl süresince hazır kuvvet polisi görevinde bulunmakta, daha sonra karakollarda görevlendirilmektedirler. Bu süre içerisinde, gereksinim halinde karakollardaki devriye polisine takviye görevini de yerine getirmekte ve bu şekilde bir sonraki aşamadaki göreve hazır hale gelmektedirler.

Polis Okullarında uygulanacak izlencelerin, içeriğin, kuramsal ve uygulamalı eğitimin veriliş biçiminin belirlenebilmesi amacıyla öğretim görevlileri ve değişik birimlerde görev yapan farklı rütbelerdeki polislerden oluşan bir “Çalışma Komitesi” kurulmuştur.

Söz konusu bu çalışma komitesi, ayrıca eğitim-öğretim dizgesinin işleyişini ve doğruluğunu da sürekli denetlemektedir (Meral ve diğ. 200, 17).

3.8.2.5.2. İleri Düzey Polis Eğitimi

İleri düzey polis eğitimi, 3 yıl sürmekte ve Berlin Yönetim ve Hukuk Yüksek Okulu’nda verilmektedir. Okula başvuru koşulları şunlardır:

6 yıl süreli polis olarak görev yapan, iyi sicil not ortalamasına sahip, komiserlik giriş sınavını kazanan polisler ile birlikte, dışarıdan alınacaklarda şu koşullar aranır:

• Alman vatandaşı olmak (AB vatandaşı ve Almanya’daki diğer Türk, Polonya ve eski Yugoslavya vatandaşları için özel şartları taşıyor olmak),

• En fazla 31 yaşında olmak,

• Yüksek Okul veya Meslek Yüksek Okulu mezunu olmak, • Sürücü belgesi sahibi olmak,

• Bayanlar için 1.60 cm. Erkekler için 1.65 cm.den kısa boylu olmamak,

• Yazılı, sözlü ve spor sınavlarını geçmek. Sözlü sınav; bireysel fikirlerin açıklanması, grup tartışması, polisiye bir olayın çözümlenmesi ve polisiye bir olayın medya önünde anlatılması konularını içerir.

• Sağlık raporu olumlu olmak

3 yıl süren eğitim dönemi, 2 yıl süreli eğitim ve 1 yıl süreli uygulamalı eğitim dönemlerine ayrılmaktadır. 3 Yıllık eğitim dönemi, 6 devreye ayrılmaktadır. 1. devre tam dönem eğitim, 2. devre temel uygulama, 3. devre tam dönem eğitim, 4. devre ana uygulamalı eğitim, 5. devre tam dönem eğitim, 6. devre tam dönem eğitim sürecinden oluşur. 6. devrenin sonunda bitirme sınavı yapılır. Bitirme sınavı, Anayasa Hukuku, Kamu Hukuku, Polis Yasası, Ceza Hukuku, Ceza Usul Hukuku ve Trafik Hukuku konularından yapılır.

6. Devre sonunda, komiser adaylarının; Çalışma Projesi içinde yer alma (1 Puan), 2 Seminer içinde yer alma (2 Puan), 1 Ev ödevi hazırlama (1 Puan), 5 Kurs (5 Puan), Ana uygulama eğitimi (1 Puan) olmak üzere toplam 10 not ortalaması üzerinden Yöneticilik Notu verilir. Komiser adaylarının ileriki meslek yaşantılarında, yeni atanacakları görevlerde bu yöneticilik notları göz önünde tutulur. Projelerde adayların sorun çözme yetenekleri ön plandadır (Gehöbener Dienst Shutz Polizei, 2003).

3.8.2.5.3. Hizmetiçi Eğitimi

Bir polis yılda 52 saat hizmet içi eğitim almak zorundadır . Personel hizmet içi eğitim konularını kendisi belirlemektedir. Hizmet içi eğitim; Temel Eğitim, Uzmanlık Eğitimi ve İleri Düzey Eğitimi olmak üzere üç aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir.