• Sonuç bulunamadı

3. ALMANYA POLİS ÖRGÜTÜ’NÜN ÖRGÜTSEL YAPISI VE İŞLEYİŞİ

3.8. Almanya Polis Örgütü’nün Eyaletler Düzeyindeki Yapısı

3.8.2. Berlin Federe Devleti Polis Örgütü

3.8.2.1. Merkezi Görevler ve Trafik Dairesi

Berlin Polis Başkanlığı Merkezi Görevler ve Trafik Dairesi Başkanlığı’nda, Hazır Kuvvet Polisi Birimleri, Su Koruma Polisi, Trafik Birimi, Merkez Koruma Birimi, Köpekli Polis Eğitim Birimi ile Gözaltı Birimleri Merkezi bulunmaktadır.

3.8.2.1.1. Hazır Kuvvet Polisi (Bereitschaftpolizei- BPA)

Berlin Federe Devleti’nde Hazır Kuvvet Polisi iki birlik olarak örgütlenmiştir. Her bir birlikte beş harekat birimi ve teknik birimler bulunmaktadır. Her birliğin sayısı 710 polisten oluşmaktadır. Mevcudun % 13.3’ünü bayan polisler oluşturur. Polis okulunu bitiren polis memurlarından yeteri kadarı bu şubeye atanırlar. Ortalama olarak Hazır Kuvvet Polisinde görev yapma süresi 2 ile 3 yıl arasında değişmektedir (Berlin Polizei BPA, 2003).

Hazır Kuvvet Polisi grevlerde, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, önleyici polis ile ortaklaşa yapılan genel aramalarda, devlet büyüklerinin karşılanmasında, büyük trafik kazalarında, spor karşılaşmalarında, önemli toplantılarda, büyük trafik kazalarında, doğal afetlerde, önemli davaların görüldüğü mahkemelerde, uçak kazalarında ve kayıp kişilerin dağlık ve ormanlık alanlarda aranmasında görevlidir (Galolar, 1973, 84).

3.8.2.1.2. Su Koruma Polisi Şubesi (Wassershutzpolizei- WSP)

Su üzerinde meydana gelen olayları izlemek, suç soruşturmalarını yapmak, kanallardan geçiş güvenliğini ve trafik düzenini sağlamak, deniz taşıtlarında çalışanların kontrollarını yapmak, su üzerinde meydana gelen kazaları soruşturmak, kazalarda ilk yardım hizmetini yerine getirmek, kanallarda doğal dengenin korunması için çalışmalar yapmak Su Koruma Polisi Şubesi’nin görevleri arasındadır.

Su Koruma Şubesi’nde görev yapan polisler, diğer polisler gibi aynı polis okulundan mezun olurlar ve polis karakollarında bitirme uygulamalarını yaparlar. Gönüllü polisler, Su Koruma Şubesi’nde görev yapmak için istekte bulunurlar. Seçilen adaylar Hamburg’da bulunan Deniz Polisi Eğitim Okulu’nda diğer eyaletlerden gelen adaylarla birlikte üç ay süreli eğitim alırlar. Eğitimin sonundaki bitirme sınavını kazananlar, eyaletlerdeki Su Koruma Şubeleri’nde görevlendirilirler (Polizei Berlin, 2003).

3.8.2.1.3. Trafik Dairesi

Berlin Federe Devleti’ndeki Reichsautobahn (Devlet otoyolu), 2. Dünya Savaşı’ndan önce kurulan Federal otoyol ağının bir parçasıdır. Kent içindeki otoyollar, kenti çevreleyen dış otoyol zincirine bağlanmaktadır (Ana Britannica, 1993, 188).

Trafik Dairesi, Merkez Trafik Şube Müdürlüğü ve 6 Polis Bölge Müdürlüğü içerisinde yapılandırılmıştır. Merkez Trafik Şubesi, Federal otoban ve karayollarında trafik güvenliğini sağlamak, trafiği izlemek, tehlikeli madde taşıyan araçların güvenliğini sağlamak, otoban ve karayollarında meydana gelen suçlara el koymakla görevlidir. Trafik Şubesi içerisinde, trafiği hareketli durumda izleme birimleri, okullar, sivil toplum örgütleri, vakıflar, sürücüler ile işbirliği içerisinde çalışan trafik kazalarını önleme birimleri, yol kontrol birimleri ile trafik kazalarında görev alan birimler yer alırlar.

Berlin Federe Devleti’ndeki yolların toplam uzunluğu 5.320 km.dir. Toplam kayıtlı özel taşıt sayısı 1.237.000 dir. Ayrıca 87.000 kamyon, 888.000 motorsiklet kayıtlıdır. 144 km. Metro, 187 km. Tramvay hattına sahiptir.

Kent içindeki yol ve trafik güvenliğinin sağlanması, kazaların yoğun olduğu kara noktaların tespiti, kazaların nedenlerinin çözümlenmesi ve önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması Trafik Şube Müdürlüğü’nün görevlerindendir (Polizei Berlin Verkehrsmanagement, 2003).

Eyalet genelindeki otobanların kontrolundan ve meydana gelen olaylara müdahaleden sorumlu olan otoban polisi genel olarak; Türkiye’deki trafik ekiplerine benzer araç-gerece ve çalışma dizgesine sahiptirler. Ancak, otoban polisinin her aracında telsize ilave olarak araç telefonu mevcuttur. Araçların üzerinde siren panosunun arka yüzünde uyarı levhaları olarak kullanılabilecek elektronik ekran vardır. Bu ekran sayesinde otoban polisi, durdurmak istediği aracın sürücüsüne görsel olarak “Dur!”, ”Sağa Yanaş”, ”Yavaşla” gibi komutları ekrana getirerek verebilmektedir. Araçların tavanında helikopterden bakılınca görülebilecek şekilde ve büyüklükte ekip aracı numarası yazılmaktadır. Her devriye aracının bagajında kaza sonrası yol üzerine dağılan cam kırıkları ve benzeri parçaları süpürüp zararsız hale getirmek ve gerektiğinde delilleri toplamak amacıyla fırça ve kürek taşınmaktadır (Meral ve diğ. 2002; 7).

Berlin Federe Devleti sınırları içerisinde toplam 484 trafik polisi, trafiği denetlemekle görevlidir. Önleyici polis birimlerinde görevli olan polisler de trafiğin kontrolunda görev

almakta ve hatalı olan araç sürücülerine ceza işlemi uygulayabilmektedir (Polizei Berlin, 2003).

3.8.2.1.4. Merkez Koruma Dairesi

Berlin Federe Devleti sınırları içerisindeki, hassas bölgelerin koruması ile görevlidir. Koruma görevlileri polis olmayan Polis Yardımcısı olarak adlandırılan koruma memurları (Ülkemizdeki Çarşı ve Mahalle Bekçi Örgütü) tarafından yerine getirilir.

Bina Koruma Bürosu, Yönetim Birimleri Koruma Bürosu, Şehir Merkezi Koruma Bürosu, Operasyon Bürosu, İstihdam Bürosu ile Planlama ve Lojistik Bürosu’ndan oluşmaktadır.

Koruma Dairesinin merkezi Tempelhoff’ta bulunmakta, planlama ve örgütleme buradan yapılmaktadır.

Diplomatik merkezlerin, Federal ve Federe birimlerin, polis birimlerinin ve Yahudilere ait birimlerin korunması ile görevlidir.

Berlin, 3 koruma bölgesine ayrılmış bulunmakta ve bu bölgelerdeki hassas birimler 1600 koruma memuru tarafından korunmaktadır. Koruma memurları, polis üniforması giymekle beraber polis değildirler. Bu memurların üniformalarının polisinkinden farkı, siyah şapka giymeleri ve apoletlerinin siyah olmasıdır.

Temel eğitimini tamamlamış, sürücü belgesine sahip, 18-36 yaş arasındaki, erkekler 1.65 cm. bayanlar 1.60 cm.den kısa olmamak koşuluyla koruma memuru olmak için başvuruda bulunabilirler. Başvuran adaylar, yazılı, sözlü ve spor sınavlarından geçirilirler. En sonunda sağlık raporu alınır. Başarılı olan adaylar 9 hafta süreli bir eğitime alınırlar. Eğitimde hukuk, silah ve atış eğitimleri yaptırılır. Başarılı olanlar gece ve gündüz değişimli görev yaptıkları birimlere verilirler. 6 ay süreli deneme eğitimini başarıyla bitirenler asil koruma memuru olarak atanırlar (Polizei Berlin Central Security, 2003).