• Sonuç bulunamadı

2.6. Eğitim Alanında Kullanılan Sosyal Medya Araçları

2.6.2. Podcastlar

Kelime olarak, “oynatıcı yayın abonelikleri” anlamına gelmektedir. Podcastlar sendikasyon internet yayınları kullanılarak dijital medya dosyalarının (Tipik olarak ses, ancak genellikle video) dağıtımı olarak açıklanabilir. Kullanıcılar, “aboneler”, bireysel beslemeler için toplayıcı adı verilen bir yazılım uygulaması ile besleme adresi sağlayabilir. Apple‟ın iTunes uygulaması belkide en çok tanınan toplayıcıdır. Bunun yanında RSS (Gerçek Temel Sendikasyon) ve ATOM yaygın olarak kullanılan iki besleme biçimidir. Toplayıcı otomatik olarak podcast indirir ve aynı besleme yoluyla diğer medya dosyalarını yanında saklar. Ġndirilen podcast daha sonra oynatma için dinlenilebilir, kullanıcının bilgisayarında izlenebilir ya da taĢınabilir medya oynatıcıya aktarılabilir (Kennedy, Dalgarno, Gray, Judd ve Waycott, 2007). Podcastlar pek çok açıdan blog kavramının zengin medya uzantısından ibarettir. Podcast, bir dizi görsel veya iĢitsel dijital medya dosyasının internette dolaĢıma sokulması anlamına gelir. Bunlara doğrudan bir internet sitesi üzerinden ulaĢılabilir veya daha alıĢıldık Ģekliyle bir bilgisayara indirilerek ya da dijital bir medya cihazıyla senkronize edilerekkullanıcının istediği bir anda dinlenebilir veya izlenebilir (Ryan, 2014, s. 219). Diğer yandan “Podcasting” Apple bilgisayar Ģirketinin ipod‟tan esinlendiği bir kelimedir. Kullanıcıların daha sonra taĢınabilir dijital müzik çalarında dinlemek için kendi bilgisayarlarından doğrudan müzik indirmelerine izin verir. Terim artık özellikle ipod ile özdeĢleĢmiĢ olup, farklı yazılım ve donanımlara da yüklenebilir. Böylelikle kullanıcılar, ses dosyalarını kolaylıkla dinlemek için otomatik olarak cihaza indirebilir. (En yaygın olan dosya biçimi MP3 formatıdır). Geleneksel radyo veya diğer Web tabanlı ses ve medyanın aksine podcast kayıtları dinlerken kullanıcılarkayıtları kontrol edebilirler. Podcasting internetin çok basit besleme standardını kullanır (Educause, 2005). RSS; genellikle haber sağlayıcıları tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan özel bir dosya formatıdır. Kullandığı dosya biçimleri rss ve xml'dir. RSS kısaltmasının açılımı ve zaman içinde geliĢimi Ģöyledir (“RSS”, 2014);

 Rich Site Summary (RSS 0.91) (Zengin Site Özeti)  RDF Site Summary (RSS 0.9 and 1.0) (RDF Site Özeti)  Really Simple Syndication (RSS 2.0.0) (Çok Basit Besleme)

2.6.2.1.iTunes. iTunes podcast uygulaması sevdiğiniz podcastleri keĢfetmek, abone

54 yüzbinlerce ses ve video podcastı keĢfedebilir veya en popüler podcastlara göz atabilirsiniz. Ayrıca iTunes güncellendiğinde favori podcast istasyonlarını ekleyebilir, kendi podcastlarınızı oluĢturabilirsiniz (Apple, 2014).

Şekil 2.12. iTunes ana sayfa görüntüsü

2.6.2.2. TED Talks. TED genellikle kısa, güçlü görüĢmeler Ģeklinde (18 dakika

veya daha kısa sürede) fikir yaymaya hedeflenmiĢ, kâr amacı gütmeyen bir kuruluĢtur. TED teknoloji, eğlence ve tasarımın bir araya geldiği bir konferans olarak 1984'te baĢlamıĢtırve bugün – bilimden iĢe ve küresel konulara, 100'den fazla dilde- hemen hemen tüm konuları kapsamaktadır. Bu arada, bağımsız olarak iĢletilen TEDx etkinlikleri, dünyadaki topluluklarda fikir paylaĢımına yardımcı olmaktadır (Our Organization, 2017).

Şekil 2.13. TED Talks ana sayfa görüntüsü

2.6.2.3. Google Educast. Google Educast, 2010‟dan bu yana eğitim medyası için

temel bir podcast olmuĢtur. BaĢlangıçta EdReach Ağı aracılığıyla yayınlanan Google

Educast, EdTech / K12 kategorisi için sürekli olarak ilk 10‟da yer alan podcast platformu

olmuĢturve dünya çapında eğitimciler için amiral gemisi kaynağı olmaya devam etmektedir. Kevin Brookhouser, Fred Delventhal, Kim Zimmer, Sean Williams, Chris

55 Betcher, Juan DeLuca, Megan Ellis ve daha birçok uluslararası eğitimciyitarafında barındırıyor vebu eğitimciler sınıfa en iyi desteği vermeye devam ediyor. Haziran 2015‟te, www.googleeducast.com adresine, yaniyeni bir çevrimiçi platforma taĢınmıĢtırve Ģu an EdReach Ağı'ndan bağımsız olarak yayınlanmaktadır. Orijinal EdReach arĢivihttps://sites.google.com/a/edreach.us/wiki/google-educast adresinde hâlâ çevrimiçi olup, geçmiĢ bölümlerin kademeli olarak yeni siteye taĢınması planlanmaktadır (About Us, 2017).

Şekil 2.14. Google Educast ana sayfa görüntüsü

2.6.2.4. Podcastların eğitimde kullanılması. Bireylerin kendi podcastlarini

oluĢturabilmelerine rağmen, eğitimsel podcastler iĢbirliğine dayalı çalıĢmada oldukça etkilidir. Sosyal yapılandırmacı öğrenme ortamlarında öğrenciler bilgilerini/fikirlerini oluĢturur ve paylaĢır. Podcastler akran öğrenmede de olağanüstü fırsatlar sağlar. Sosyal medyanın bu formunu oluĢtururken az da olsa teknik arızalar ortaya çıkabilir. Bu arızalar özellikle dijital ses kaydını oluĢturmayı, düzenlemeyi ve yayınlamayı öğrenmenin ilk günlerinde ortaya çıkar. Öğrenciler müzakere ve analiz sürecinde problemleri tanımlama ve çözme iĢlemleri sırasında birlikte çalıĢmalıdır (Poore, 2013, s. 95).

Hazırlanan eğitim podcastları internet üzerinden yayınlanır ve konuya ilgi duyan veya o konu üzerinde araĢtırmalar yapan kiĢiler bu eğitim podcast yayınlarına ulaĢabilir. Kullanıcılar yayınlara abone olarak ses dosyalarını öncelikle bilgisayarlarına daha sonra da kiĢisel ses çalarlarına yükler. Böylece, zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın öğrenim faaliyetleri devam edebilir (Tarımer ve Ġstanbullu, 2007). Farklı programlar kullanılarak kaydedilen ve dağıtılan yayınlar, çok yakın zamanda yaygınlaĢacaktır. Özellikle uzaktan eğitim konusunda yeni bir çağ baĢlattığı kabul edilen podcastler sayesinde bir yerde kaydedilen bir eğitim/toplantı/seminer belirli bir gruba kolayca yayılabilir, zaman ve

56 mekân kısıtlaması ortadan kaldırılarak konuya hedeflenen tüm kitlenin eriĢimi sağlanabilir (ÖzkaĢıkçı, 2012, s. 122).

Podcasting her ne kadar eĢzamanlı bir etkinlik olmasa da öğrencinin kendini öğrenme ortamıyla iliĢkili hissetmesini sağlayacak Ģekilde bilgiyle etkileĢim sağlar. Hatta bazı derslerde öğrencilerin sınıf içinde kendi podcastlerini oluĢturmaları bile mümkündür. Bazı eğitimciler öğrencilerine, dersin içeriğine ve dinamiğine uygun konu baĢlığı önermelerinden baĢlayarak takımlar hâlinde konu araĢtırmaya, bilgileri elemeye, skript yazmaya ve gösterilerini kaydetmelerine kadar aktif katılımlı süreçlerden geçirip bunları paylaĢmalarına olanak tanır (Beldarrain, 2006; akt. Horzum, 2010). Podcastler sesli materyallerle öğrenen öğrenciler için tercih edilebilecek biçimde bir içerik sunumusağlar ve sözlü sunumlara göre daha ekonomiktir; ancak etkileĢim amacıyla kullanılmazlar, daha önce kullanılmıĢ materyalleri tekrarlama amacıyla kullanılırlar. Bunun yanında wiki ve web günlüklerinde sesli ve görsel sunumlar sağlamak amacıyla kullanılabilir (Horzum, 2010, s. 610).