• Sonuç bulunamadı

2.6. Eğitim Alanında Kullanılan Sosyal Medya Araçları

2.6.7. Anlık MesajlaĢma (Skype, WhatsApp ve Twitter)

Anında mesajlaĢma ve sohbet, bilgisayarınızı indirdiğiniz ve yüklediğiniz yazılımlar aracılığıyla (Windows Live Messenger, Skype vb.) veya web tabanlı bir hizmet aracılığıyla (Facebook, Togetherville, Clup Penguin ve Meebo dâhil olmak üzere pek çok sosyal ağ ile gelen Google Sohbet veya Anında MesajlaĢma hizmetleri gibi) kullanılabilir. Bunun yanında Windows Live, Google Sohbet ve Skype gibi birçok sohbet servisinin de video özellikleri vardır (Poore, 2013, s. 123).

2.6.7.1.WhatsApp Messenger. Brian Acton ve Jan Koum tarafından kurulmuĢtur. WhatsAppMessenger, SMS‟e para vermeden mesaj alıĢveriĢi sağlayan bir çapraz platform

mesajlaĢma uygulamasıdır. Facebook tarafından 2014 yılında satın alınmıĢtır. Yükselen bir grafiğe sahip olan uygulama, WhatsApp Messenger iPhone, BlackBerry, Android, Windows Mobile ve Nokia içinde kullanılabilir. WhatsApp; internet üzerinden mesajlaĢma, video yollama, ses kaydı yollama, resim yollama, görüntülü konuĢma gibi özellikler sunmaktadır. Reklam içeriği kullanmayanuygulama yenilikleri ile dikkat çekmektedir. Dünyada en sık kullanılan 2648. Sitedir. Sitede günlük geçirilen zaman 2 saat 15 dakikadır. Hindistan, Brezilya, ABD, Almanya ve Meksika‟da yaygın kullanılmaktadır (Eraslan ve Eser, 2015, s. 183).

Şekil 2.33. WhatsApp ana sayfa görüntüsü

2.6.7.2. Twitter. En önemli mikroblog ortamlarından biri Twitter web sitesidir. 26–

27 ġubat 2006 tarihlerinde; Jack Dorsey, Noah Glass, Evan Williams ve Biz Stone; insanların, durumlarını mesaj olarak paylaĢabileceği bir proje üzerine konuĢuyorlar. Bu konuĢma sonrasında projeyihayata geçirmeyekarar veriyorlar. Orijinal fikri Jack Dorsey‟e ait olan bu proje, “Durum” kavramı olarak adlandırılıyor ve böylece Twitter kuruluyor (Ayan, 2016, s. 339). Kullanıcılar Twitter üzerinden takip etmek istedikleri kiĢileri

79 ekleyerek kendilerine bir ağ oluĢturabilir hatta kendi profesyonel öğrenme ağlarını kurabilirler. Twitter üzerinde kullanıcılar, 280 karakter ile, aynı web güncelerinde olduğu gibi düĢüncelerini, resimlerini, videolarını ve diledikleri sayfaların web adreslerini paylaĢabilirler. BaĢka kullanıcılar da bu paylaĢımlara yorumlarda bulunabilir ya da kendi ağlarındaki diğer bireylerin de görebilmesi için yeniden paylaĢabilirler. Kendi ağlarını kuran kullanıcılar bu ağları kullanarak iletiĢim ve iĢbirliği içinde belirli konular üzerinde hızlı bir Ģekilde fikir sahibi olabilir hatta hiç bilmedikleri bir konu hakkında kendilerini eğitebilirler (Greenhow, 2009; akt. OdabaĢı ve diğ. 2009).

Şekil 2.34. Twitter ana sayfa görüntüsü

2.6.7.3. Skype. Merkezi Lüksemburg'ta olan ve 2003‟te kurulan Skype Microsoft

Corp'un bir parçasıdır. Skype; nerede olursanız olun, sizin için önemli olan kiĢilerle metni, sesi, videoları ve deneyimi paylaĢmayı kolaylaĢtırır. Skype ile her gün birlikte yapmanız gereken birçok Ģey yapabilirsiniz. Bir hikâye paylaĢabilir, doğum gününü kutlayabilir, dil öğrenebilir, toplantı yapabilir, meslektaĢlarınız ile çalıĢabilirsiniz. Sizin için en iyi olanı yapmak için Skype'ı kullanabilirsiniz. Örneğin; telefonunuzda, bilgisayarınızda veya üzerinde Skype bulunan bir TV‟de konuĢabilir, görüĢebilir ve anında mesajlaĢabilirsiniz.

Skype'ı kullanmaya baĢlamak ücretsizdir. Skype'ın son sürümüyle birlikte grup videosuna

katılabilirsiniz. Belli bir ödeme yaparsanız; arama yapma, Wi-Fi‟ye eriĢme veya metin gönderme gibi daha birçok açıdan, daha fazla kiĢi ile daha fazla Ģey yapabilirsiniz (About Skype, 2017).

80

Şekil 2.35. Skype ana sayfa görüntüsü

2.6.7.4. Anlık MesajlaĢmanın Eğitimde Kullanılması. Twitter 280 karakterlik

sınırlamasıyla kısa ifadelerin kullanılması gerektiği (yansıtma, dönüt, görüĢ) için özetleme etkinliklerinde kullanılabilir. Bu da öğrencilerin yazım becerilerinin geliĢmesine yardımcı olabilir. Bu özelliğinin yanında anlık iletiĢimdeki hızı sayesinde sınıf içinde de kullanılabilir. Öğrencilerin dönütlerini teker teker dile getirmek yerine Tweet atmaları ve dersin bitiminde bunları okumaları, söz almaya çekinen öğrencilerin derse katılmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında, herkesin görüĢünün ifade edilmesi farklı bakıĢ açılarını görmeyi ve eleĢtirel düĢünme becerilerinin geliĢtirilebileceği bir ortamı mümkün kılabilir.

Facebook ders dıĢı zamanlarda dersi destekleyici bir sosyal ağ olarak düĢünebilirken Twitter sayılan özellikleri nedeniyle özellikle anlık olarak dersi desteklemek için

kullanılabilecek bir sosyal ağdır (Kazancı ve Dönmez, 2013, s. 44). Twitter eğitimcilere sadece sosyal ağ sitesi olarak değil, aynı zamanda mikroblog ortamı olarak da eğitim- öğretim amacıyla kullanabilecekleri birçok olanak sunmaktadır. Twitter; kullanıcıların arkadaĢlarını, yeni kaynakları ve akademi dünyasını takip edebilmelerini sağlamaktadır.

Twitter ilgili alanlarda veya aynı konuda ilgileri birleĢen bireyler arasında bir sosyal ağ

oluĢturma imkânı vermektedir (Büyükaslan ve Kırık, 2015, s. 200). Eğitim ortamlarında

Twitter etkili bir Ģekilde güncel olayları vehaberleri öğrenmek, web site adreslerini

paylaĢmak, düĢünceleri paylaĢmak, bir olay veya kiĢiyi takip etmek, dil öğrenmek, diğerleri ile tartıĢmak ve iĢbirliği sağlamak amacıyla eğitim süreçlerinde kullanılabilir (Gülbahar, Kalelioğlu ve Madran, 2010).

Skype‟ın eğitimde kullanımının artmasıyla beraber, sadece eğitime yönelik education.skype.com adresinden hizmet sunmaya baĢlamıĢtır. Burası Skype‟ı kullanan ve

81 kullanılmaktadır. Burada dersler verilebilir, var olan derslere katılım yapılabilir, ortak dersler oluĢturulabilir, konuĢma sınıflarına dâhil olunabilir ya da yenileri oluĢturulabilir. Bu özellik Skype firması tarafından sağlanmakla birlikte ondan bağımsız olarak çalıĢmaktadır. Bu nedenle siteye girip kayıt olmak gerekir. Kayıt için farklı seçenekler mevcuttur. Skype adresikullanarak oturum açılabileceği gibi Microsoft e-posta, Facebook ve Twitter hesaplarını bu uygulamaya bağlayarak da kayıt iĢlemi yapılabilir. Bu sırada

Skype üyesi olmakla ilgili bir sayfa çıksa da bunu kapatıp üye olmadan da bu hizmetten

yararlanılabilir (Kazancı ve Dönmez, 2013, s. 87-88).

Ġlk kurulduğu günden itibaren çok geniĢbir kullanıcı kitlesine sahip olan WhatsApp uygulaması eğitim alanında da gün geçtikçe daha fazla kullanılmaya baĢlamıĢtır.

WhatsApp uygulamasının en önemli özellikleri anlık mesajlaĢma, resim, görsel, ses ve

video paylaĢımı yapmasıdır. Bu özellikleri eğitim alanında da kullanmak avantaj olabilir. Eğitim kurumları içinde Ģimdilik tam olarak kullanılamasa da ilerleyen zamanlarda öğrencilerin, öğretmenlerine ulaĢabilmesi konusunda en çok baĢvuracağı uygulamaların baĢında gelebilir. Öğrenciler öğrenemediği, eksik kaldığı veya anlamadığı bir soruyu

WhatsApp uygulaması sayesinde öğretmeniyle paylaĢarak informal bir öğrenme durumu

oluĢturabilir. Öğretmenler de öğrencilerine soru görselleri, videoları, konu anlatımları gönderebilir veya tartıĢma grupları oluĢturabilir.