• Sonuç bulunamadı

2.6. Eğitim Alanında Kullanılan Sosyal Medya Araçları

2.6.8. Bulut Depolama Servisleri

Amerikan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü‟nün [National Institute of Standards and Technology (NIST)] yapığı tanıma göre Bulut BiliĢim; minimum yönetim çabası veya servis sağlayıcı etkileĢimi ile hızla tedarik edilebilen ve serbest bırakılabilen, paylaĢılabilir ve yapılandırılabilir bilgisayar kaynakları havuzuna (ağlar, sunucular, depolama, uygulamalar ve hizmetler gibi) uygun, isteğe bağlı ağ eriĢiminin sağlandığı bir sistemdir (Mell ve Grance, 2011, s. 2). Ülkemizde sık kullanılan bulut biliĢim sistemleri baĢlıklar hâlinde açıklanmıĢtır.

2.6.8.1.Dropbox. En popüler bulut servisidir. BaĢlangıçta 2 GB ücretsiz alana sahip

olunabilen uygulamanın, akıllı telefonlar ve tabletler için mobil uygulamaları mevcuttur (Kazancı ve Dönmez, 2013, s. 146). Dropbox son zamanlarda adından sıkça söz ettiren, alanındaki geliĢmelere ve iyileĢtirmelere paralel olarak kendini yenileyen bir program. Son zamanların en kayda değer ve pratik teknolojisi bulut depolamanın (cloud computing) en güzel yanlarındanbiridir. Dropbox‟ı en basit hâliyle bir dosya paylaĢım platformu olarak tanımlayabiliriz. Yıllardır resim, müzik, doküman ya da sık kullandığımız diğer birçok dosyayı içinde depoladığımız flash diskin son ve en geliĢmiĢ hâlidir Dropbox. Flash

82 diskten farkı ise yanımızda taĢımamızı ve unutmuĢ olma ihtimalinde kaygılanmamızı gerektirmez. Bu uygulamadan faydalanabilmek için tek Ģart çevrimiçi olmaktır (Ġnce, 2014).

Şekil 2.36. Dropbox ana sayfa görüntüsü

2.6.8.2. Google Drive. Google Drive, Türkçe'de “Google Sürücü” anlamına

gelmektedir. Google Drive; web üzerinde size ait bir alanda kiĢisel dosyalarınızın barındırılması hizmetine verilen isimdir. Google Drive hizmeti ücretsizdir. Google Drive hizmetini kullanabilmeniz için bir Google hesabınızın bulunması gerekmektedir (Google Drive Nedir?, 2017). Google Drive mevcut Gmail hesabınızla beraber gelir. 5 GB ücretsiz depolama yapabilirsiniz. Google Docs ile uyumlu çalıĢtığı için oluĢturduğunuz çevrimiçi dokümanlar burada otomatik olarak depolanır (Kazancı ve Dönmez, 2013, s. 146).

Şekil 2.37. Google Drive ana sayfa görüntüsü

2.6.8.3. Yandex.Disk. Rus Google olarak da bilinen Yandex; Dropbox ve Onedrive‟a rakip yeni bir hizmet olan Yandex.Disk ile bulut biliĢim sektörüne Nisan

83 2012‟de giriĢ yapmıĢtır. Yandex.Disk, bu alandaki diğer popüler hizmetler gibi, dosyaları yüklemek / senkronize etmek için Yandex.Disk klasörüne sürükleyebileceğiniz Dropbox‟a benzer bir masaüstü istemcisi kullanarak senkronize eder. Ayrıca, tarayıcıda kolay eriĢim için bir web ara yüzünün yanı sıra Android ve iOS uygulamaları da içerir. Kullanıcılar 3 GB boĢ alanla baĢlar ancak masaüstü istemcisini yükleyerek, ilk yüklemenizi gerçekleĢtirerek ve ardından hizmeti Facebook ve Twitter‟a paylaĢarak kolayca 10 GB‟a eriĢebilirsiniz. Ayrıca, Yandex posta, kamera yüklemeleri ve grup paylaĢımı ile ek uyumunu destekler (Nicolas, 2012).

Şekil 2.38. Yandex Disk ana sayfa görüntüsü

2.6.8.4. OneDrive. Microsoft tarafından geliĢtirilen ve tüm Microsoft hesabı

kullanıcılarına sunulan bulut veri depolama servisidir. Mevcut Hotmail hesabı ile birlikte gelir. 7 gb ücretsiz depolama yapılabilir. Dokümanlar ve resimler kolayca depolanıp paylaĢılabilir (Kazancı ve Dönmez, 2013, s. 146). OneDrive hesabı tüm Microsoft hesabı kullanıcılarına belli depolama alanı sınırına kadar ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kullanıcılar bu hizmet sayesinde kolaylıkla dosyalarını bulut üzerine yedekleyebilmekte ve istediği anda internet bağlantısı sayesinde farklı bir bilgisayar veya platform üzerinden de bu dosyalara eriĢebilmektedir. OneDrive Ģuan için One, 8, Windows 8.1, Windows 10 ve kullanıcıları tarafından istenildiği takdirde özelleĢtirilmiĢ seçeneklerle birlikte otomatik yedekleme iĢlemi de gerçekleĢtirebilmektedir. Böylece kullanıcılar istedikleri dosyalarını, temalarını, uygulama ayarlarını ve hatta internet içerisindeki verilerini bile yedekleme Ģansına sahip olmaktadır (OneDrive Nedir, 2017).

84

Şekil 2.39. OneDrive ana sayfa görüntüsü

2.6.8.5.Netdisk. Türk Telekom Ġnternet‟in (TTNET) sunmuĢ olduğu bir çevrimiçi

dosya depolama hizmetidir. Bu hizmetsayesindedosyaları, size verilen alana depolayarak yedekleyebilir, saklayabilir, daha sonra herhangi bir cihazdan bağlanarak ulaĢabilirsiniz.

Netdisk kullanmaya baĢlamak için TTNET abonesi olmak gerekmektedir. Abone bilgileri

ve sahip olunan Tek ġifre adlı Ģifre ile ttnetbulutu.com adresinden sisteme kayıt olunabilmektedir. Netdisk, kayıt olunduğu sırada ücretsiz olarak 1 GB alan sunmaktadır. Bu 1 GB‟lık alan üzerine kayıt ettirilen her kiĢi için ise 100 MB fazladan alan vermektedir.

Netdisk‟in sağladığı bir diğer avantaj ise tüm iĢletim sistemleri için uygulamasının

olmasıdır. Yani Windows için olan programının dıĢında; Mac, iPhone, iPad, Android Tablet, Android Mobil için uygulamaları bulunmaktadır(Durmaz, 2012).

Şekil 2.40. Netdisk ana sayfa görüntüsü

2.6.8.6. Bulut Depolama Servislerinin Eğitimde Kullanılması. Bulut biliĢim;

Ģimdiye kadar web hizmetleri sayesinde sosyal paylaĢım siteleri, dosya paylaĢım portalları veya dosya transfer protokolleri (ftp–File Transfer Protocol)üzerinden yaptığımız bilgi

85 paylaĢımını bir adım daha öteye götürerek her an her yerde eriĢilecek bir mantığa bürümüĢtür. Bu sayede küreselleĢen dünya daha da küçülmüĢ, kiĢisel ya da kurumsal bilgilerimize ulaĢmak çok daha kolay hâle gelmiĢtir (Armutlu ve Akçay, 2013, s. 17). Dunn (2012) bulut biliĢim teknolojilerinin eğitimde kullanılması ile ilgili önemli noktalara dikkat çekmiĢtir: Sınıfa ait bir Google Drive hesabı ile öğretmenler ve öğrenciler; sunularını, çizimlerini veya yazılarını Google Docs ortamında tek bir dosya veya birbirinden bağımsız dosyalar üzerinde yetkileri çerçevesinde saklayabilir, düzenleyebilir ve paylaĢabilirler. Her Ģeyin tek bir alan üzerinde yer alması kontrol ve etkililik açısından önem arz etmektedir. Öğrenenler, gittikleri veya gezmek isteyecekleri alanları görselleĢtirecekleri özel haritalarını Google Maps ile oluĢturabilirler. Aynı Ģekilde kendi yaĢam alanları ve bölgeleri ile ilgili haritalar oluĢturup bu alanlarla ilgili detay ve fotoğraflar ekledikleri özel haritalarını bir proje olarak sunabilirler. Sınıf hesabında Google Play gibi platformlardan satın alınan kitap ve benzeri dokümanlar yayınlanabilir, öğrencilerin bu tür materyallerden yararlanması sağlanabilir. Ayrıca, Google Drive da boyutu büyük elektronik posta eklerini, Google kitaplarını ve bloggerçoklu ortam materyalleri saklanarak paylaĢılabileceğini belirtmiĢtir (Arslan, 2015, s. 206-207).

Sevli de (2011) eğitimin her çağdaki yadsınamaz önemine değinerek eğitimde teknoloji-tabanlı uygulamaların giderek artıĢ gösterdiğini belirtmiĢ, öğrenim kalitesini artırmak ve beklentileri karĢılamak için eğitimde bulut biliĢim altyapılarının kullanılmasının bir gereklilik hâline geldiğini ifade etmiĢtir. Bu altyapılar sayesindeözellikle eğitim kurumlarında donanım ve yazılım satın alımlarında, teknik kurulumları için gerekli olan bütçe harcamalarında ve iĢ yükünde ciddi boyutlarda azalma meydana gelmektedir. Çünkü bu teknoloji düĢük performanslı bilgisayar ve bilgisayar türevi cihazlar vasıtasıyla dahi çeĢitli uygulamaların çalıĢabilmesine olanak tanımaktadır. Bulut teknolojisinin “ölçeklenebilirlik” özelliği ile farklı hizmetlerin (örn. Altyapı, platform, yazılım) etkili ve verimli bir Ģekilde kullanılması mümkün hâle gelmiĢtir. Ayrıca, veriler birkaç sunucu üzerinde tutulduğundan veri kayıpları ciddi oranda azalmakta ve internet eriĢimi olan birçok araçtan (bilgisayar, cep telefonu, tablet bilgisayar, vb.) veriye anında eriĢim sağlanabildiğinden veri transferi problemleri ortadan kalkmaktadır (SarıtaĢ ve Üner, 2013, s. 199).

2.6.9. Ġmleme (Bookmarking), Kırpma (Clipping), Zihin Haritalama (Mindmapping)