• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

6. Organizasyon Şeması

Uygulamanın hazırlık aşamasında, işletmenin sektörde hızlı büyümesi nedeniyle gereken teorik alt yapıyı oluşturamadığı görülmüştür. Bu amaçla uygulamaya ilk olarak işletmenin yapısını ve amaçlarını ifade eden misyon, vizyon ve stratejinin belirlenmesi ile başlanmıştır. Misyon, vizyon ve strateji belirlenmeden önce genel müdür ve bölüm sorumluları ile toplantı yapılarak örgütün güçlü ve zayıf yönlerini, tehdit ve fırsatlarını belirlemeye yönelik SWOT analizi yapılmıştır. SWOT analizinden ortaya çıkan sonuçlar Tablo 4’de sunulmuştur.

Tablo 4. A İşletmesi SWOT Analizi Sonuçları

Güçlü Yanlar Zayıf Yanlar

Sektörde güvenilir marka imajı İşletme içinde esnek üretim yapısının olmaması

Maddi açıdan güçlü olmak İç süreçlerde hazırlık aşamasının zayıf kalması Teknik açıdan uzman çalışanlara

sahip olmak Değişime zor uyum sağlamak

Güçlü organizasyon yapısına sahip

olmak Yüksek genel üretim giderleri

Kaliteli üretim Dinamik bir yapıya sahip olunamaması Güçlü tedarikçi portföyü olması

Şirket içi iletişimin iyi olması Çalışanlara değer verilmesi

Fırsatlar Tehditler

Teknik konularda bilgi birikiminin

olması İşçilik maliyetlerinin artması

Fiziksel olarak geniş bir yerleşim

alanına sahip olunması Enerji maliyetlerinin artması Makine ve teçhizat açısından yeterli

donanıma sahip olmak Pazarda yaşanan fiyat baskısı Sektörde rakiplerin gücünün

zayıflaması Rakiplerin artması

Müşterilerin devamlılığı Müşterilerin alım gücünün düşmesi Çalışan genç nufus Ankara’da faaliyet gösteren bir işletme olması

Üretim açısından model çeşitliliğinin artması

İşletmede yapılan toplantıda markanın belli bir müşteri kitlesini temsil ettiği, marka açısından müşteri sadakatinin ortalamanın üstünde yer aldığı görülmüştür. İşletme için asıl amacın yeni pazarlara açılmak ve müşteri sayısını arttırmak olduğu

belirlenmiştir. Kendi markasını alışveriş merkezlerinde ve bulvar mağazalarında müşterilerine sunan işletmenin müşteri talebi konusunda sorun yaşamadığı, asıl problemin gerçekleşen üretimin mağazaların taleplerini karşılayamamasından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. İşletmede başka isimler altında iki marka daha bulunmaktadır. Bu markalar birbirlerinden bağımsız olarak çalışmakta ve müşterilerine ürün sunmaktadır. Ancak mağazalarda belirtilen diğer markaların ürünlerine yer verilmektedir. Farklı illerdeki mağazalara da ürünlerini sunan markanın, özellikle mağazalaşmaya daha fazla önem vereceği, yeni açılan alışveriş merkezlerinde mağaza sayısını arttırmayı planladığı belirlenmiştir. Bu amaçla görüşmeler sonrasında işletme misyonu ve vizyonu doğrultusunda kaliteden taviz vermeden üretim adetlerini arttırmaya yönelik strateji belirlenmiştir.

Yapılan SWOT analizi sonucunda, işletmenin güçlü ve zayıf yönlerini, tehdit ve fırsatları dikkate alınarak kurumsal misyon, vizyon, strateji ve değerler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Misyon:

• Müşterilerilerimize ayrıcalık oluşturan kalitede ve çeşitlilikte ürünler sunmak, • Hazır giyim sektöründe rekabet avantajı sağlayacak maliyette üretim yapmak, • Sürekli ve hızlı üretim yapmak,

• İşinde profesyonel çalışanlara sahip olmaktır.

Vizyon: Sektörde tercih edilen marka gücü olmak.

Strateji: Yurt içi pazarda üretim adedini %20 arttırmaktır. Değerler:

• Çalışanlarımız ve müşterilerilerimiz ile ilişkilerimizde samimiyeti ve güveni ön planda tutmak,

• Yaptığımız işi ilk seferde doğru olarak yapmayı esas almak, • Ürünlerimizde model çeşitliliğine ve kaliteye önem vermek, • Teslimatlarımızı zamanında gerçekleştirmek,

• Yeniliklere açık olarak sürekli gelişmeyi hedeflemek,

2. Alt Problem: Hazır giyim işletmesinde çalışanların görev tanımları nelerdir?

Performans ölçümünde yerinde bir karar verebilmek için işletmede süreç içeriğinin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. İş görenlerin nasıl çalıştıkları, görev tanımları, üretim ortamı, ne tür yenilik beklentilerinin olduğu, işleri ile ilgili problemleri nasıl çözüme ulaştırdıkları belirlenmelidir408. Performans değerlendirme ile çalışanların potansiyel yetenekleri doğrultusunda iş analizi yapmak, görev tanımları doğrultusunda ise görevini başarma düzeyini belirlemek söz konusudur 409.

Performansı ölçmek için önce görevler tanımlanmalı ve hedef çıktılar belirlenmelidir. Performans ölçütleri hedeflerle ilgili, anlamlı, görev ve sorumluluklarla bağlantılı, kurumca kabul edilmiş, dengeli, iyi tanımlanmış, doğrulanabilir, açık, basit ve güvenilebilir olmalıdır410.

Hazır giyim üretiminde bir defada doğru üretim yapmak için işin doğru tanımlanmış olması, işe uygun işçi, makine, malzeme seçilmesi ve iş yapılan alanda çalışma koşullarının insana uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Gerekli veriler toplandıktan sonra her pozisyonun kapsamına giren eylemler, işlemler, sorumluluklar ve bunların yapıldığı koşulların belirlenmesine görev tanımı denir. Görev tanımları hazırlanırken kullanılacak standart form bulunmamaktadır411. Görev tanımlarının belirlenmesinde kullanılan iki yaklaşım vardır. İlk yaklaşımda yetkinlikleri belirlemek için davranışsal durum görüşmeleri, odak grup toplantıları, çalışanı iş başında gözlem gibi içsel veri toplama yöntemleri kullanılır. İkinci yaklaşımda ise daha önce onaylanan yetkinlik modellerindeki iş veya pozisyonlar için hazırlanmış yetkinlik kriterleri kullanılır. Yetkinlik bir bireyin ya da grubun bir işte mükemmel performans gösterebilmesi için sahip olması gereken bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlenebilir davranışlardır412.

Görev tanımlarının oluşturulmasıyla işlerin ve çalışan sorumluluklarının kontrolü kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu kontroller sonucu işlerde gerekli tedbirler zamanında alınabilmektedir. Çalışanların işe alımlarında iş tanımlarının belirttiği hususlar dikkate alınarak uygun seçim işlemi gerçekleştirilmektedir. Çalışanların gerekli işlere yerleşmelerinde ve işler arası geçişlerde de görev tanımlarından yararlanılmaktadır.

408 Öztürk, ÖN. VER., s. 95. 409 Yılmaz ve Ünsar, ÖN. VER., s. 9. 410 Bilgin, ÖN. VER., 2008, s. 70. 411 Aydın ve Özlü, ÖN. VER., s. 508, 509. 412 Akşirin, ÖN. VER., s. 41, 43.

Görev tanımları, işi yapanın işe göre durumunu ve eksikliklerini tayin etme fırsatı vermektedir413.

BSC’nin hazırlık aşamasında işletmenin modelhane, planlama, kesimhane, dikimhane ve depo bölümlerindeki çalışanların yaptıkları işler, gözlem ve davranışsal durum görüşmeleri yoluyla incelenmiştir. İki hafta süre içinde işletme içinden iki yönetici ile birlikte her pozisyondan bir kişi seçilerek yaptıkları işler konusunda yapılandırılmamış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sırasında çalışanların pozisyonlarına ait belirtikleri işler kayıt altına alınmıştır. Pozisyonların iş süreçleri görev tanımları kapsamında yazılı olarak oluşturulmuş ve her çalışana görev tanımı okutularak teyit edilmiştir. Pozisyonu gereğince yapmadığı iş varsa görev tanımından çıkarılmış, yazılmayan işler varsa görev tanımına eklenmiştir. Bu uygulama aracılığıyla çalışanların performans değerlendirme sisteminin hazırlık sürecine katılımları ve sorumlulukları ile ilgili geri bildirimler vermesi sağlanmıştır. BSC sisteminin başarıya ulaşabilmesi için öncelikle işletme analizinin yapılmış, iş ve görev tanımlarının belirlenmiş olması zorunludur. Pozisyonlar kapsamında yapılması gereken işlerin araştırmacı tarafından görev tanımları ile belirlenmiş olması, bir anlamda çalışanlar için performans standartları veya hedefleri olarak değerlendirilir. Böylece ölçülen performans ile olması gereken başarı arasındaki fark belirlenmiş olur.

BSC uygulamasının hazırlık aşamasında oluşturulan görev tanımları aşağıda sunulmuştur.

413 Tuba Vural ve Saliha Özelmas, “Hazır Giyim Sektöründe İş Değerlendirmenin Önemi ve Uygulanma Durumu Üzerine Bir

2.1. Stilist Görev Tanımı Ünvanı: Stilist

Bölümü: Modelhane

Görev ve Sorumlulukları

Stilist görev ve sorumlulukları şunlardır;

1. Dönemin trendlerini takip ederek pazar araştırması yapmak. Kumaş, renk, desen,

aksesuar çalışmaları ile bu konuda kendini geliştirmek.

2. Konfeksiyon yardımcı malzemeleri ve aksesuarları ile ilgili seminerlere ve fuarlara

katılmak, yardımcı malzeme gelişimini takip etmek.

3. Kumaş ve aksesuar depoda bulunan malzemeleri araştırarak uyum çalışmaları

yapmak.

4. Dönemin sezon trendlerine uygun model tasarımları gerçekleştirmek. 5. Depo stoklarını takip ederek gereken kumaşları temin ettirmek.

6. Siparişi gelen veya çizilen modellerin kumaş ve aksesuar ihtiyaçlarını kumaş ve

aksesuar şefine bildirmek.

7. Modelde gerekli hazırlıkları ve aksesuarları tamamlamak. Modele uygun baskı, nakış

ve desen özelliklerini belirlemek, gereken süslemeleri yapmak.

8. Modellerin baskı, nakış, desen özelliklerini ve ebatlarını modele, parçaya ve bedene

göre belirlemek. Baskı, nakış ve desen için dış işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.

9. Oluşturulan tasarımların kalıplarını hazırlatıp, model makinecilere üretim numunesi

diktirmek.

10. Dikim sırasında üretim numunelerini kontrol etmek ve varsa gözden kaçan detayları

değerlendirmek.

11. Gelen üretim numunelerinde problem varsa doğru üretim numunesi gelinceye kadar

tekrar talepte bulunmak.

12. Dikimi tamamlanan üretim numunelerini dikiş talimatına, dikiş tekniğine, kalitesine

ve ölçü tablolarına göre kontrol etmek, sonuçlarını kayıt altına almak ve bilgi kartlarını takmak. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra dikilen numuneleri ürün sorumlusuna teslim etmek.

13. Hazırlanan model numunelerini yapılan kritik toplantısında modelist, genel

14. Kritik toplantısında seri üretimi yapılacak modellere karar vermek. Yapılan kritikler

sonucunda gerekli düzeltme ve değişiklikleri belirlemek. Dikilecek modellerin üretim adetlerini kararlaştırmak.

15. Dikimhane şefi ile iş birliği yaparak dikişe dönük detayları kesinleştirmek. İlgili

sorumlu ile birlikte üretimi kolaylaştırıcı, kaliteyi arttırıcı faaliyetlerle ilgili çalışmalar yapmak.

16. Seri üretimi kolaylaştırıcı operasyonları tanımlamak. Aparat, makine, iplik, tela vb.

seçimleri yapmak ve bunları üretim birimlerine önermek.

17. Modelin ölçülerini, kumaşını, aksesuarlarını, süsleme özelliklerini ve dikim

talimatlarını belirten teknik çizim föyü oluşturmak.

18. Dikilecek modelde triko, bant gibi özellikler mevcut ise dikim talimatına eklemek. 19. Hazırlanacak modelde aksesuar kumaşları var ise kumaş cinslerini teknik föye

eklemek.

20. Modelde kullanılacak etiketin ürünün neresine takılacağını talimatta belirtmek. 21. Koleksiyondaki ürünlerin kesim ve dikim aşamasındaki çalışmalarını izlemek.

Kesim ve dikimin modele uygun olması için ilgili kişilerle ortak çalışma yapmak.

22. Üretim birimlerinden ve müşterilerden gelen geri bildirimleri değerlendirmek.

23. Hazırladığı modellerin üretim dosyası adı altında saklanmasını sağlayarak,

bölümünün model arşivini oluşturmak.

24. Mesleki gelişim için sektördeki yenilikleri takip etmek ve şirket tarafından organize

edilen eğitim/seminerlere katılma sorumluluğunu taşımak.

25. Bölümündeki malzemelerin doğru ve yerinde kullanımını sağlamak.

26. Bölümüyle ilgili prosedür ve talimatların uygulanmasını, kontrol altında tutulmasını

sağlamak.

27. Yöneticisinin işe ilişkin olarak vereceği diğer görevleri yerine getirmek. 2.2. Modelist Görev Tanımı

Ünvanı: Modelist Bölümü: Modelhane

Görev ve Sorumlulukları

Modelist görev ve sorumlulukları şunlardır;

1. Üretim birimlerinin haftalık kapasite planlarına göre, stilistin ve kesimhanenin kalıp

2. İşletmeye sipariş için gelen müşterilerin yönetici ve stilistle yaptığı toplantılara

destek vermek.

3. Stilistten gelen modellerin kalıplarını hazırlamak.

4. Kumaş cinsine, yıkama testi türüne ve fikse test sonuçlarına göre kalıba müdahale

etmek. Modellerin ölçülerini ve dikiş özelliklerini kalıplar üzerinde belirtmek.

5. Modellerin baskı ve nakış ebatlarını modele, parçaya ve bedene göre ayarlamak. 6. Kesilen modellerin numunelerini model makinecilere diktirmek.

7. Dikim sırasında üretim numunelerini kontrol etmek ve varsa gözden kaçan detayları

değerlendirmek. Üretim numunesinde problem varsa doğru üretim numunesi gelinceye kadar tekrar talepte bulunmak.

8. Stilist tarafından hazırlanan tasarımların teknik eksiklerini ve uygunsuzluklarını

belirleyerek, tasarımcısı tarafından düzeltilmesini talep etmek.

9. Model makineci ile iş birliği yaparak dikişe dönük detayları kesinleştirmek. Üretimi

kolaylaştırıcı, kaliteyi arttırıcı faaliyetlerle ilgili çalışmalar yapmak. Numune denemelerinde seri üretimi kolaylaştıracak operasyonların bilgisini almak. Dikim maliyetlerinin düşürülmesi ve verim arttırıcı her türlü bilgiyi değerlendirmek.

10. Numune üretimi biten modellerin gerekli kontrollerini yaptıktan sonra onay alması

için ürün sorumlusuna veya stiliste teslim etmek.

11. Üretilecek modellerin kesinleştirildiği kritik toplantısında, beden numunesi dikilen

modelleri mankenlere giydirerek prova yapmak. Provada, tasarımcısının ve ürün yöneticisinin yorumlarını alarak modeli düzenlemek.

12. Kritik toplantısında üretim ile ilgili problemleri ve zorlukları ürün yöneticisine,

tasarımcısına ve gerekli gördüğü üretim birimlerine iletmek.

13. Toplantılarda tasarımcı veya ürün yöneticisi tarafından onaylanan numunenin

yapılan kritiklere göre yeniden kalıp kontrolünü yapmak ve son istekleri de dikkate alarak kalıpta gerekli düzeltmeleri gerçekleştirmek.

14. Üretime hazır duruma getirilen her model için dikiş talimatının ve ölçü tablosunun

yer aldığı teknik föy hazırlamak.

15. Modellerde kalıp ve kumaş özelliklerinin dikime tam yansıması için gerekli bilgileri

içeren kalıp dosyası oluşturmak.

16. Kesilecek modellerin işaret, ütü ve kırım kalıplarını hazırlamak. Hazırladığı yardımcı

kalıpları kontrol ederek model dosyasının içine koymak.

17. Hazırlanan model uygulamalı baz beden kalıbını serilenmesi için planlama bölümü

18. Koleksiyondaki modellerin kesim ve dikim aşamasındaki çalışmalarını izlemek. Seri

üretime geçildiğinde müşteri isteklerinin ve model özelliklerinin üretime tam yansıması için ilgili üretim sorumluları ile iş birliği yapmak.

19. Üretim tarafından iletilen geri bildirimleri değerlendirmek

20. Hazırladığı kalıpların üretim dosyası adı altında saklanmasını sağlayarak, bölümünün

kalıp arşivini oluşturmak.

21. Bölümündeki malzemelerin doğru ve yerinde kullanımını sağlamak.

22. Mesleki gelişimi için sektördeki teknolojik yenilikleri takip etmek ve şirket

tarafından organize edilen eğitim/seminerlere katılma sorumluluğunu taşımak.

23. Bölümüyle ilgili prosedür ve talimatların uygulanmasını, kontrol altında tutulmasını

sağlamak.

24. Yöneticisinin işe ilişkin olarak vereceği diğer görevleri yerine getirmek. 2.3. Yardımcı Modelist Görev Tanımı

Ünvanı: Yardımcı Modelist Bölümü: Modelhane

Görev ve Sorumlulukları

Yardımcı modelist görev ve sorumlulukları şunlardır;

1. Modelistin verdiği işleri zamanında ve doğru olarak tamamlamak. 2. Çizim, ütü, kırım ve işaret için gereken kalıpları hazırlamak.

3. Hazırladığı tüm kalıpların kontrolünü yaparak varsa aksaklıklara müdahale etmek. 4. Provadan çıkan modellerin ilgili kritiklere göre kalıpta gereken düzeltmelerini

yapmak.

5. Üretim numunesi için kesilecek modellerin kumaşlarını incelemek, kalitelerini

kontrol etmek.

6. Modelist ve stilistin yönlendirmeleri doğrultusunda numunelerin kumaş ve tela

kesimini gerçekleştirmek.

7. Her bir model numunesi için kumaşları en ekonomik şekilde fire vermeden hatasız

kullanmak.

8. Üretim numunesindeki baskı nakış, ilik, düğme gibi işlemlerin modele, parçaya,

kumaşa ve bedene göre ayarlamasını yapmak.

9. Modeller için birim malzeme miktarlarını tespit ederek, kesim kontrol çizelgesine

10. Üretimi biten numunelerin ilk kalite kontrollerini yapmak. Numunelerin üzerine

tanıtım kartlarını takmak.

11. Hazırlanan model uygulamalı baz kalıpları, serilenmesi ve pastal planlarının

yapılması için bilgisayarlı kalıp uzmanına teslim etmek.

12. Modelhanede mevcut olan kumaşların envanterini tutmak.

13. Üretime karar verilen modellerin ölçü tablosu ve dikim talimatlarını hazırlamak.

Üretim için gerekli yönlendirmeleri yapmak.

14. Hazırladığı kalıpları üretim dosyası adı altında saklayarak, bölümünün kalıp arşivini

oluşturmak.

15. Bölümündeki malzemeleri doğru ve yerinde kullanmak.

16. Mesleki gelişimi için sektördeki teknolojik yenilikleri takip etmek ve şirket

tarafından organize edilen eğitim/seminerlere katılma sorumluluğunu taşımak.

17. Bölümüyle ilgili prosedür ve talimatların uygulanmasını, kontrol altında tutulmasını

sağlamak.

18. Yöneticisinin işe ilişkin olarak vereceği diğer görevleri yerine getirmek. 2.4. Kumaş ve Aksesuar Tedarikçisi Görev Tanımı

Ünvanı: Kumaş ve Aksesuar Tedarikçisi Bölümü: Modelhane

Görev ve Sorumlulukları

Kumaş ve aksesuar tedarikçisi görev ve sorumlulukları şunlardır;

1. Stilistin istekleri doğrultusunda üretim numunesi veya seri üretim için gereken

kumaş ve aksesuarların temin edilmesini sağlamak.

1. Sipariş edilen kumaş ve aksesuarların planlanan tarihlerde firmaya ulaşmasını

sağlamak.

2. Tedarikçi firmalardan gelen kumaş ve aksesuarları nitelik ve niceliklerine göre teslim

almak.

3. Firmalardan gelen kumaş ve aksesuarları saymak, ölçmek, tartmak ve raflarına

yerleştirmek.

4. Tedarikçi firmalardan gelen tüm kumaş ve aksesuarların giriş kaydını yapmak,

belgelerini ait olduğu irsaliye ve fatura ile onaylatmak, mali işler bölümüne teslim etmek.

6. Onaylanarak satın alınan ürünlerin görüntüsünü, kodunu ve tüm bilgilerini kayıt

altında tutarak yardımcı malzeme dosyası adı altında arşiv oluşturmak.

7. Yöneticisinin istediği rapor düzenini kurmak, tespit edilen esaslarda raporlarını

hazırlamak ve yöneticisine iletmek.

8. Bölümündeki malzemelerinin doğru ve yerinde kullanımını sağlamak. Çalışmaların

düşük maliyetle gerçekleşmesine yardımcı olmak.

9. Bölümüyle ilgili prosedür ve talimatların uygulanmasını, kontrol altında tutulmasını

sağlamak.

10. Bağlı bulunduğu yöneticisinin işe ilişkin olarak vereceği diğer görevleri yerine

getirmek.

2.5. Kumaş ve Aksesuar Depo Sorumlusu Görev Tanımı Ünvanı: Kumaş ve Aksesuar Depo Sorumlusu

Bölümü: Modelhane

Görev ve Sorumlulukları

Depo sorumlusu görev ve sorumlulukları şunlardır;

1. Satın alınan kumaş ve aksesuarların sayım, tartı ve kalite kontrollerini yaparak

sevkiyattan teslim almak ve giriş işlemlerini gerçekleştirmek.

2. Satın alınan her partiden test etmek için numune alıp, gereken testleri yapmak.

3. Kumaştaki hataları hata raporuna ve kumaşın üzerine prosedürlere uygun şekilde

işaretlemek.

4. Gelen her partinin tanıtım etiketini hazırlamak ve üzerine yapıştırmak.

5. Numune veya üretim için istenilen kumaş ve aksesuarların çıkış işlemlerini yapmak. 6. Depoda bulunan kumaş ve aksesuarların envanterini tutarak bilgisayar ortamına

aktarmak.

7. Kontrolü yapılan partileri düzenli bir şekilde stoklamak. 8. Depoda bulunan kumaş ve malzemelerin düzenini sağlamak.

9. Günlük olarak kesime gidecek kumaşı kendisine gelen iş emrine göre aksesuarlarıyla

birlikte hazırlayarak kesimhaneye teslim etmek.

10. Fason üretim için atölyelere kumaş ve aksesuarları göndermek. 11. Hazırladığı sayım raporlarını yöneticisine sunmak.

12. Üretim bölümlerinden gelen iade kumaş ve aksesuarları model ismi ile giriş fişi

13. Malzemelerin şartlara uygun olarak stoklanmasını, depo alanının temiz ve düzenli

olmasını sağlamak.

14. Diğer birimlerle arasındaki ilişkinin işletme prensiplerine uygun olarak işlemesini

sağlamak.

15. Bölümüyle ilgili prosedür ve talimatların uygulanmasını, kontrol altında tutulmasını

sağlamak.

16. Bölümündeki çalışmaların planlanan biçimde yürümesi için bireysel

sorumluluklarını yerine getirmek.

17. Yöneticisinin işe ilişkin olarak vereceği diğer görevleri yerine getirmek. 2.6. Model Makineci Görev Tanımı

Ünvanı: Model Makineci Bölümü: Modelhane

Görev ve Sorumlulukları

Model makineci görev ve sorumlulukları şunlardır;

1. İş organizasyonu yaparak, verilen modelin en uygun şekilde dikimini

gerçekleştirmek.

2. Modelist ve stilistle iş birliği yaparak dikişe dönük detayları kesinleştirmek, üretimi

kolaylaştırıcı, kaliteyi arttırıcı önerilerde bulunmak.

3. Seri üretimi kolaylaştırıcı operasyonları tanımlamak, aparat, makine, iplik, tela gibi

seçimleri yapmak ve bunları üretim birimlerine önermek.

4. Ürün kalite özelliklerini belirlemek. Ana ve yardımcı malzeme kontrolü yapmak. 5. Ürünlerin modele uygunluğunu kontrol etmek.

6. Üründe çekme- esneme özelliklerini kontrol etmek. 7. Kalıp kontrolü yapmak.

8. Ürün parçalarını birleştirmek.

9. Farklı dikiş makineleri ile üretim yapabilmek.

10. Bitmiş üretim numunesini prova yapmak. Modelin ölçü ve dikiş kontrolünü yapmak.

11. Makinesinin bakım ve kontrolünü yapmak, gerektiğinde küçük arızalarını

giderebilmek.

12. Bölümünde kullanılan malzemelerin bakım ve kontrolünü yapmak. Çalıştığı alanın,

13. Bölümündeki malzemelerinin verimli kullanılmasını sağlamak. Çalışmaların en

düşük maliyetle gerçekleşmesine yardımcı olmak.

14. Hedeflenen performans kriterlerine bağlı olarak çalışmak. Bağlı olduğu şefinin

talimatı uyarınca iş arkadaşlarına yardımcı olmak ve performans standartlarına ulaşılmasına destek vermek.

15. Bölüm yöneticisinin işe ilişkin olarak verdiği görevleri yerine getirmek, işyerinin

belirlediği çalışma düzen ve kurallarına uymak.

2.7. Planlama Sorumlusu Görev Tanımı Ünvanı: Planlama Sorumlusu

Bölümü: Planlama

Görev ve Sorumlulukları

Planlama sorumlusu görev ve sorumlulukları şunlardır;

1. Modellerin üretim amaçlı bütün hesaplamalarını gerçekleştirmek. Maliyet hesaplama

talimatına uygun olarak üretim maliyetlerini hesaplamak.

2. Stok durumlarını ve üretim tarihlerini göz önünde bulundurarak kumaş ve

aksesuarlar siparişlerini belirlemek. Satın alma birimini gerekli malzemelerle ilgili bilgilendirmek.

3. Fiyat açısından en uygun satın alma kanallarını tespit etmek. Firmanın kalite ve

hizmet anlayışını göz önünde bulundurarak doğru kumaş ve aksesauar tedarikçi seçimini yapmak.

4. Yardımcı malzeme kaliteleri ve teknolojileriyle ilgili bütün yenilikleri takip etmek. 5. Düşük maliyetle hızlı temin etme uygulamalarını sistemleştirmek ve denetlemek. 6. Hazırlıkları yapılan modeller için kumaş ve aksesuarların zamanında işletmeye