• Sonuç bulunamadı

Online Şikayet Yönetim Sürecinde Etik

Dijital ortamın yasal sınırlarının çizilmesi konusunda tüm dünyada her ne kadar çabalar sürmesine rağmen, henüz istenilen gelişme sağlanmış değildir. Denetlenebilirlik ve hesap verilebilirlik kısıtlı olduğundan, dijital ortam kişilere neredeyse sınırsız özgürlük imkanı sağlamaktadır. Ancak kişilerin sahip olduğu özgürlük hakkı, başka kişilerin özgürlük hakkını kısıtlayabilmektedir. Kişilerin özgürlüğünün kısıtlanması yönünde yaşanabilecek olası olumsuzlukları giderebilmek için bir takım kurallara ihtiyaç duyulmaktadır. İnternet, ulusal sınırları ortadan kaldırdığı için yasal düzenlemeler dışında etik kurallar da gündeme gelmektedir.

Etik, kişilerin doğru ve yanlış davranışlarını yönlendiren ahlaki değerler ve ilkeler olarak tanımlanmaktadır (Ülgen ve Mirze, 2013: 477). Etiğin gücü, kişinin vicdanı ile ilgilidir. Ahlaki kabul gören davranışların bireysel, kurumsal ve toplumsal değerler temelinde şekillenmesidir (Erol, 2009: 36).

Etik araştırmalar; normatif, normatif olmayan ve uygulamalı etik olarak üç grupta değerlendirilmektedir. Normatif etik, kişinin ahlaki açıdan nasıl davranması gerektiğini incelenirken; normatif olmayan etik, duygunun ve aklın ahlaki davranış biçimi üzerindeki etkisini araştırır. Uygulamalı etik ise gerçek hayattaki ahlaki sorunlarla ilgilenmektedir. Yazılı ve somut etik kurallar olması gerekeni öngörür. Tıp, medya, iletişim gibi pek çok alanda çalışanların uyması gereken kurallar, evrensel etik kodlar ile yazılmıştır ve genel kabul görmektedir (Hoştut, 2011: 3700- 3702). Uygulamalı etiğin elektronik ortam ve sosyal ağlar için uyulması gereken kuralları açıklayan norm ve kodları, “siberetik” veya “bilişim etiği” olarak adlandırılmaktadır (Spinello ve Tavani, 2004).

Bilişim konusunda elektronik imza, servis sağlayıcıların sorumluluğu, bilişim suçları ve ceza hukuku, kişisel verilerin korunması, elektronik ortamda haksız rekabet ve alan adları gibi konularda yasal düzenlemeler mevcuttur ancak yeterli değildir. Bu nedenle eğitim veya meslek kurumları, bilişim konusunda etik kurallar oluşturma çabasındadır.

Bilişim alanında ilk etik kurallar, Computer Ethics Institude (Bilgisayar Etik Enstitüsü) tarafından 1985 yılında oluşturulmuş ve on emir olarak tanımlanmıştır. Bu kurallar:

 Bilgisayar, başkalarına zarar vermek için kullanılmamalıdır.  Başkalarının bilgisayar çalışmaları karıştırılmamalıdır.  Başkalarının dosyaları karıştırılmamalıdır.

 Bilgisayar, hırsızlık için kullanılmamalıdır.

 Bilgisayar, yalan bilgiyi yaymak için kullanılmamalıdır.

 Bedeli ödenmeyen yazılım kopyalanmamalı ya da kullanılmamalıdır.  Başkalarının bilgisayar kaynakları izin almadan kullanılmamalıdır.  Başkalarının entellektüel bilgileri kendinize mal edilmemelidir.  Yazılan programın sosyal hayata etkilerine dikkat edilmelidir.  Bilgisayar saygı duyulacak, hakkında bahsedilecek şeyler için

kullanılmalıdır.

Bu kurallar, evrensel olarak kabul görmekte ancak çoğu ülkede, bilişim alanında çalışan kuruluşların kurduğu meslek örgütleri, bilişim etiği kurallarına katkı da sağlamaktadır. Türkiye Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER) de bilişim işletmelerinin meslek örgütü olarak Türkiye’de bilişim alanında faaliyet gösteren işletmelerin %90-95’ini kapsamaktadır. Üyesi olan 655 işletme, TÜBİDER’in, bilişimde ahlak ilkeleri olarak yayınladığı kurallara uymayı taahhüt etmektedir. Bu ilkeler, bilişim firmalarının kamuya sözüdür ve tüm sektörler için genellenmiş ifadelerdir. Çalışma konusuna paralel yorumlanarak, gerekli maddelerde online şikayeti yapan kişiler ve alan işletmelerle ilişkilendirilerek sıralanmıştır.

 (Şikayeti olan herkese karşı) adil, dürüst ve güvenilir olunacak, tüm insanlara karşı hiçbir ayırım gözetmeksizin eşit davranılacaktır.  Çalışma ve ilişkilerinde, ahlaki değerler doğrultusunda hareket

edilecektir (Şikayet haklı ya da haksız cevap verilecek ve çözüm sunulacaktır).

 Meslek ile ilgili yasa, kural ve standartlar öğrenilerek, onlara uyulacaktır. Mesleki bilgi, beceri ve yeteneklerini kullanırken kişisel ve kurumsal çıkarlara zarar verilmeyecektir.

 Bilişim ve bilişim teknolojisi uygulamaları hakkında toplumun aydınlanmasına ve toplumda gerekli bilincin oluşmasına katkıda bulunulacaktır (Şikayet etme, bilgi edinme hakkı desteklenecektir).  Bağlı olduğu yükümlülüklere ve sözleşmelere uyulacaktır.

 Başkalarına ait özel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına özen gösterecek; kişilerin özel yaşamına, saygınlığına ve sahiplik haklarına saygı gösterilecektir.

 Ürün ve hizmetler konusunda, müşteriler tam ve doğru olarak bilgilendirilecek, ürün ve hizmet sunumunda yasaların ve ticaretin gerektirdiği belge ve bilgilerin eksiksiz olarak karşı tarafa verilmesini sağlanacaktır (Şikayetçi müşteriler için güven veren bir kuraldır).

 Faaliyetleri ile ilgili olarak ilgili tarafların çıkarları konusunda bilgilendirilecektir.

 Kirli ve dürüst olmayan işler yaptığından kuşku duyduğu kişi ve kurumlarla çalışılmayacaktır (Çalışan, bayi veya şube nedeniyle oluşabilecek şikayetleri çözümlemede önemli bir noktadır).

 İş ortaklarının ve ticari ilişki içinde olduğu kurum ve kişilerin hak ve çıkarlarını korumak konusunda titiz davranılacak, onların kazançlarını yok edici bir ticari faaliyet içinde olunmayacaktır.  Son kullanıcıya, bayi kar marjını yok sayan fiyat

Ürün ve hizmetin makul bir kar marjını koruyacak biçimde satılmasına özen gösterilecek, diğer satıcı ve meslektaşları karşısında fiyat kırma yoluyla haksız kazanç elde etmeye çalışmayacaktır.

 Üreticilerin, patent, telif ve mülkiyet haklarına saygılı davranılacak; sahte ürün satışı yapılmayacak; yazılımların lisanssız ve korsan ticaretine karşı çıkacaktır.

 Haksız rekabet sayılan ticari faaliyet içinde olmayacak, ürün ve hizmet sunumunda tekel yaratıcı davranışlardan kaçınacak, ticari avantaj ve üstünlüklerini meslektaşlarının ve müşterilerinin aleyhine kullanılmayacaktır.

 Tüketicilerin yasalar ve uygulamalardan gelen haklarına saygılı davranılacak, garanti ve satış sonrası hizmet konularında müşteri mağduriyeti oluşturulmayacaktır (Şikayet sebebi olan önemli bir unsurdur).

 Çalışma yaşamının ahlak kurallarına uyulacak, çalışanların yasalardan ve uygulamalardan gelen hak ve çıkarları korunacaktır.  Çalışanların mesleki gelişimine katkıda bulunulacak, onlar bu

konuda özendirilecek; çalışanın sektörel, toplumsal ve kişisel sorumlulukları yerine getirilirken temel ahlak kurallarına uygun davranmaları sağlanacaktır.

Bilişim suçları konusundaki yasal düzenlemeler ve ilgili kuruluşların yazılı etik kodları üzerine çalışmalar sürmektedir. Ancak kültürden kültüre, kişiden kişiye değişen, denetlenmesi zor, sorumluluk sahibi kişilerin yapması istenen ve yazılı olmayan kurallar da mevcuttur.

Önceleri iletişimde pasif olan tüketicinin, internetle birlikte aktif hale gelmesi, etik dışı davranışları da artıran bir durum oluşturmuştur. Anonimlik ve manipülasyon bölümünde ifade edildiği gibi güven en önemli sorundur. Kurumsal bilişim sektörü, ahlaki kurallara uyacağına söz vermesine rağmen kurumsal olmayan işletmeler ya da kişiler de internette faaliyet göstermeye devam etmektedir. İnternet

sitesi kurmanın oldukça kolay olması, neredeyse maliyetsiz ve çok popüler bir iş olan blog yazarlığının ve asıl işi medya olmayan, varolan haberleri derleyen gazete gibi davranan sitelerin ortaya çıkmasına olanak tanımıştır. Bu siteler ücretsizdir ve gelirini reklamlardan sağlamaktadır. İsmini duyuracak bir kaç olayla takipçi sayısını çoğaltmak dolayısıyla reklam gelirlerini arttırmak, bu tür sitelerin sıklıkla başvurduğu bir davranıştır. Bu siteler gerçek gazeteler gibi haberi onaylatma gereği duymadığından, yalan haberleri duyurmaya elverişlidir. Bu durum belirlendiğinde, yasal organlarca engellenmekte ancak yurtdışından alınan alan adları ve kapasiteler, yasal engelleri kaldırabilmektedir. Dolayısıyla işletmeler, gerekli düzenlemeleri yapsalar bile işin bir kısmı da kullanıcıya düşmektedir. Kullanıcı da etik değerlere saygı duymalı, güvenilir olmayan sitelere eğilim göstermemelidir. İnternet kullanıcılarının gerçek hayatta davrandığı özveri ile sanal ortamda hareket etmesi, etik sorunları çözme açısından en önemli adımdır. Kullanıcılar özel hayatla ilgili bilgilerin paylaşılmaması konusuna da dikkat etmelidir. Aksi halde dolandırıcılık, hırsızlık gibi kötü olaylara fırsat verme olasılığı artacaktır. Kullanıcılar, mülkiyet haklarına zarar verebilecek başkalarının veri kaynaklarını, düşüncelerini, yazılımlarını izinsiz kullanmamaya özen göstermelidir.

2.12. Müşteri Şikayetleri ve Müşteri Şikayet Yönetimi ile