• Sonuç bulunamadı

Okul Öncesi Eğitimde Alan Gezilerini Değerlendirme Ölçeğine İlişkin Bulguların

Okul öncesi öğretmenlerinin alan gezilerine yönelik görüşleri, tutum ve davranışları öğretmenlerin cinsiyetine göre farklılık göstermemektedir. Kadın ve erkek okul öncesi öğretmenlerin alan gezilerine yönelik tutum ve davranışlarının benzer yönde olduğu görülmektedir. Aynı şekilde Mazman’ın (2007) yaptığı araştırmadada öğretmenlerin gezi-gözlem metodunu kullanma durumları cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık göstermemiştir.

Alan gezilerinin çocuklara kazandırdıkları konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri çalıştıkları kurum türüne göre anlamlı farklılık göstermektedir. Buna göre alan gezilerinin çocuklara kazandırdıkları konusunda ilköğretime bağlı anasınıfında çalışan öğretmenlerin görüşleri bağımsız anaokullarında çalışan öğretmenlerin görüşlerine göre daha olumludur. İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin görüşlerinin daha pozitif olmasının nedeni olarak diğer kurumlara kıyasla daha az öğrenci grubuna sahip olabilirler dolayısıyla öğretmenler alan gezileri esnasında küçük gruplarla daha rahat inceleme gözlem

imkanı bulabilir böylece öğretmenler çocukların kazanımlarına daha fazla şahit olabilirler. Alan gezilerine yönelik öğretmenlerin olumlu tutumu, alan gezisini planlama ve uygulama, alan gezisi sonrası yapılacak çalışmalar, alan gezilerini değerlendirmeye yönelik ölçeğin toplam puanına yönelik bulgulara bakıldığında okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri çalıştıkları kurum türüne göre anlamlı farklılık göstermektedir, buna göre bağımsız anaokullarında çalışan, özel anaokulunda çalışan ve ortaöğretime bağlı anasınıfında çalışan öğretmenlerin alan gezilerine ilişkin tutum, davranış ve görüşleri ilköğretime bağlı anasınıfında çalışan öğretmenlerin tutumuna göre daha olumludur. Kurum türüne göre öğretmen görüşlerinin farklılaşmasının nedeni olarak velilerin alan gezilerine bakış açısı, kurum yöneticilerinin okul öncesi eğitimde alan gezilerinin önemi hakkında farkındalık durumları, çalışılan kurumun maddi olanakları gibi sebepler düşünülebilir. Alan yazın incelendiğinde Demiriz ve Ulutaş (2000) okul öncesi öğretmenlerinin kurum türüne göre fen etkinliklerinde kişisel yeterlilik algılarına ilişkin araştırmanın bulguları; resmi okulöncesi eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin %77’sinin kendini yetersiz algıladığı, özel okullarda çalışan öğretmenlerin %58.4’ünün kendilerini yeterli gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Gündoğan (2002) okul öncesi öğretmenlerinin yaşadıkları sorunların tespitine yönelik yaptığı araştırmada; anasınıfında çalışan öğretmenlerin bağımsız anaokulu ve özel anaokullarına göre okul yönetiminin ilgisizliği, sınıfın fiziksel ihtiyaçları ve buna bağlı olarak amaç ve kazanımları gerçekleştirememe sorunu olduğunu ifade etmişlerdir.

Okul öncesi eğitimde alan gezilerini değerlendirmeye yönelik ölçeğin toplamı göz önüne alındığında alan gezilerinin çocuklara kazandırdıkları, alan gezilerine yönelik öğretmenlerin olumlu tutumu, alan gezisini planlama ve uygulama, alan gezisi sonrası çalışmalar konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin çalışma yılına göre anlamlı farklılık göstermektedir, buna göre çalışma yılı arttıkça öğretmenlerin tutumu daha olumludur. Alan gezilerinin çocuklara kazandırdıkları konusunda 11-15 yıllık çalışan öğretmenlerin görüşleri 1-5 yıllık çalışan öğretmenlerin görüşlerine göre daha olumlu iken, alan gezisi sonrası çalışmalar konusunda 11-15 yıllık çalışan öğretmenlerin görüşleri 6-10 yıllık çalışan öğretmenlerin görüşlerine göre daha olumludur. Alan gezilerine yönelik

öğretmenlerin olumlu tutumları çalışma yılının artmasıyla birlikte daha da artmıştır. Bu artışa neden olarak öğretmenlerin alan gezisi yapma sayılarının fazlalaşmasına dolayısıyla alan gezileriyle ilgili edindikleri tecrübelerle birlikte öz yeterlilik algılarının artması olarak düşünülebilir. Alan yazın incelendiğinde Koç ve Sak (2017) tarafından yapılan araştırmada alan gezileri etkinliğiyle ilişkili olarak, 12 yıl ve üstü mesleki deneyime sahip öğretmenlerin 0-5 yıl aralığında mesleki deneyime sahip öğretmenlerden daha yüksek düzeyde öz-yeterlik inancına sahip oldukları bulunmuştur. Ünal’ın (2006) okul öncesi öğretmenlerinin karşılaştıkları güçlükleri belirlemek amacıyla yaptıkları araştırmada mesleki kıdem yükseldikçe öğretmenlerin etkinliklerde daha az zorlandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Safran (1993) öğretmenlere yönelik çalışmasında ise kıdem yıl sayısı arttıkça bu tekniğin daha az uygulandığı sonucuna varmıştır.

Alan gezilerini değerlendirmeye yönelik ölçeğin geneli göz önünde bulundurulduğunda, alan gezilerinin çocuklara kazandırdıkları, alan gezilerine yönelik öğretmenlerin olumlu tutumu konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin yaşına göre anlamlı farklılık göstermektedir, buna göre alan gezilerinin çocuklara kazandırdıkları konusunda 31-40 yaşlarındaki öğretmenlerin görüşleri 21-30 yaşlarındaki öğretmenlerin görüşlerine göre daha olumludur. 31-40 yaşlarında ve 41-50 yaşlarında olan öğretmenlerin alan gezilerine ilişkin olumlu tutumu 21-30 yaşlarındaki öğretmenlerin tutumuna göre daha olumludur. 41-50 yaşlarındaki öğretmenlerin yasal sorumluluklar ve risklerle ilgili olarak 21-30 yaşlardaki öğretmenlere kıyasla daha az kaygı duydukları bu durumunda alan gezilerinin değerlendirmesine olumlu yansımış olabilir. 41-50 yaşlarındaki öğretmenlerin alan gezilerini değerlendirmesi, 21-30 yaşlarındaki öğretmenlerin değerlendirmesine göre daha olumludur. Alan gezisi sonrası çalışmalar, alan gezisini planlama ve uygulama konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin yaşlarına göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Araştırma bulgumuz iki alt boyut hariç öğretmenlerin görüşleri, öğretmenlerin yaşına göre değişim gösteriyor. Farklılık olanlara baktığımızda da yaş arttıkça değerlendirmeler de olumlu, yani yaşa göre deneyim arttığı için çalışma yılı arttıkça da artmıştı, buna göre sonuçlar birbirini de destekliyor. Alan yazın incelendiğinde Koç ve Sak (2017)

tarafından yapılan okul öncesi öğretmenlerinin alan gezileri ve diğer eğitim etkinliklerine yönelik öz yeterliliklerinin araştırıldığı araştırma bulgularına göre 30- 35 ve 36 ve üstü yaş aralıklarındaki öğretmenlerin öz-yeterlik inançları 19-23 ve 24- 29 yaş aralıklarındaki öğretmenlerin öz-yeterlik inançlarından daha yüksek bulunmuştur.

Alan gezilerinin çocuklara kazandırdıkları, alan gezisini planlama ve uygulama konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin mezun oldukları fakülte türüne göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Ancak alan gezilerine yönelik öğretmenlerin olumlu tutumu mezun oldukları fakülte türüne göre anlamlı farklılık göstermektedir, Açık Öğretim Fakültesi mezunu ve Mesleki Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerin alan gezilerine yönelik tutumu, Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerin tutumuna göre daha olumlu iken alan gezisi sonrası çalışmalar konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin mezun oldukları fakülte türüne göre anlamlı farklılık göstermektedir, buna göre alan gezisi sonrası çalışmalar konusunda Açık Öğretim Fakültesi mezunu olan öğretmenlerin görüşleri Eğitim Fakültesi mezunu olan öğretmenlerin görüşlerine göre daha olumludur. Okul öncesi eğitimde alan gezilerini değerlendirmeye yönelik ölçeğin geneli göz önünde bulundurulduğunda, okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin mezun oldukları fakülte türüne göre anlamlı farklılık göstermektedir. Mesleki Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerin alan gezilerini değerlendirmesi Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerinin değerlendirmelerine göre daha olumludur. Okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin mezun oldukları fakülteye göre iki alt boyut hariç değişim göstermektedir. Sonuçlara göre, Mesleki eğitim fakültesi mezunu olanlar öne çıkıyorken, eğitim fakültesi mezunları ise en düşük puanlara sahiptir. Mesleki eğitim fakültesi mezunlarının üniversite eğitimlerinde alan gezilerinin bütün aşamalarıyla ilgili gerekli bilgi ve beceriyi edindikten sonra mezun olmaları alan gezilerinin değerlendirilmesine olumlu bakmalarına neden olduğu düşünülebilir. Eğitim fakültesi mezunlarının ölçek sorularını daha objektif cevaplamaları bu sonucun nedeni olarak düşünülebilir.

Alan gezilerinin çocuklara kazandırdıkları, alan gezisini planlama ve uygulama konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin eğitim durumlarına

göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Ancak alan gezilerine yönelik öğretmenlerin olumlu tutumu ve alan gezisi sonrası çalışmalar konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin eğitim durumlarına göre anlamlı farklılık göstermektedir. Ön lisans mezunu öğretmenlerin alan gezilerine yönelik tutumu, lisans mezunu öğretmenlerin tutumuna göre daha olumlu iken alan gezisi sonrası çalışmalar konusunda ön lisans mezunu olan öğretmenlerin görüşleri lisans mezunu olan öğretmenlerin görüşlerine göre daha olumludur. Okul öncesi eğitimde alan gezilerini değerlendirmeye yönelik ölçeğin geneli göz önünde bulundurulduğunda, okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin eğitim durumlarına göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Aralarında anlamlı fark olan düzeyler incelendiğinde; Ön lisans mezunu olanlar, lisans mezunu olanlara göre avantajlı görülmektedir, bu biraz ilginç gibi olsa da açık öğretim ve ön lisans mezunu öğretmenlerin örgün eğitim almamaları dolayısıyla günlük hayatı daha çok tecrübe etmelerine bunun sonucu gezi etkinliklerine yatkın olmalarına sebep olabilir bununla birlikte yasal sorumluluklar ve oluşabilecek riskler konusunda lisans mezunu öğretmenlerden daha az kaygı duyuyor olma ihtimalleri bu durumu yaratmış olabilir. Alan yazın incelendiğinde bu araştırmanın bulgusuna benzer ve farklı sonuçlara rastlanmıştır. Koç ve Sak (2017) tarafından yapılan araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitim programındaki etkinliklerden sadece ön lisans mezunu okul öncesi öğretmenlerinin alan gezilerine ilişkin öz-yeterlik inançlarının lisans mezunu okul öncesi öğretmenlerinin öz-yeterlik inançlarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Mercan (2015) yılında yaptığı araştırma sonucuna göre çocuk kitapları resimleme özellikleri öğretmenlerin eğitim durumuna göre karşılaştırılmış ve eğitim durumlarına göre farklılaştığı belirlenmiştir. Ön lisans mezunu öğretmenlerin ortalaması, lisans ve daha üstü eğitim almış öğretmenlerden daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aarnio ve Lindeman (2005) tarafından yapılan araştırmadan elde edilen bulgular da eğitim düzeyinin bireylerin rasyonel-yaşantısal düşünme stillerini kullanma düzeyleri üzerinde etkili bir değişken olduğunu ortaya koymaktadır. Adak (2006) yaptığı araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik tutumlarının incelendiği araştırmada eğitim düzeyinin fen öğretimine yönelik öğretmen tutumları üzerinde anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

ALTINCI BÖLÜM SONUÇ VE ÖNERİLER

6.1. Sonuçlar

Okul Öncesi Eğitimde Alan Gezilerinin Uygulanmasına İlişkin Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi amacıyla yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlar aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir:

Okul öncesi öğretmenlerinin yarıdan fazlası yıl içinde 1 ya da 2 kez alan gezisi etkinliği düzenlemektedir.

Okul öncesi öğretmenlerinin çoğunluğu alan gezileri öncesi gezi planı hazırlamaktadır.

Okul öncesi öğretmenleri, alan gezilerinin çocuklarda en çok sosyal gelişim alanını desteklediğini düşünürken en az desteklediğini düşündükleri alan öz bakım becerileridir.

Alan gezisi düzenlenecek yer seçiminde öncelikle kazanım göstergelerin dikkate alındığı, alan gezilerinin zamanını belirlerken ise özel gün ve haftalar takviminin öncelikle tercih edildiği görülmüştür.

Alan gezisi yapılacak mekân olarak öncelikle yakın çevre gezileri tercih edilirken en son tercih edilen gezi alanı ise doğal mekânlardır.

 Okul öncesi öğretmenleri alan gezileri sırasında oluşabilecek riskli durumlara karşı önlem olarak öncelikle refakatçi veli katılımını tercih etmektedir.

Okul öncesi öğretmenleri alan gezilerini uyguladıktan sonra öğrencileriyle alan gezileriyle ilgili olarak ilk tercihleri yapılan gezi ile ilgili grup sohbeti iken ardından çoğunlukla tercih edilen etkinlik ise resim çalışması olmuştur.

Okul öncesi öğretmenlerini alan gezilerini uygulamaktan uzak tutan nedenler arasında öncelikle tehlikeli ve riskli durumlar gelirken sırasıyla velilerden ücret toplama, bulunulan çevre olanaklarının sınırlı olması, kişisel tecrübenin az olması, planlamanın zahmetli olması, gezinin zaman alması ve yetkili amirlerin alan gezilerine sıcak bakmamasıdır.

Okul öncesi öğretmenleri ilk sırada yerel yönetimlerin alan gezilerine destek vermemesi olmak üzere sırasıyla üniversite eğitimi sırasında alan gezisiyle ilgili gözlem ve uygulama yapılmamış olması, kişisel olarak yatkın olmamaları, aday öğretmenlik sürecinde örnek bir alan gezisi uygulamasının yapılmamış olması gibi nedenlerden kendilerini alan gezileri konusunda yetersiz hissetmektedir.

Alan gezilerinin çocuklara kazandırdıkları konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin çalıştıkları kurum türüne, çalışma yılına ve yaşına göre anlamlı bir farklılık gösterirken cinsiyetlerine, mezun oldukları fakülteye ve eğitim durumlarına göre farklılık göstermemektedir.

Alan gezilerine yönelik öğretmenlerin olumlu tutumu konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin çalıştıkları kurum türüne, çalışma yılına, yaşına, mezun oldukları fakülte ve eğitim durumlarına göre anlamlı farklılık gösterirken cinsiyetlerine göre farklılık göstermemektedir.

Alan gezisini planlama ve uygulama konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin çalıştıkları kurum türüne ve çalışma yılına göre anlamlı farklılık gösterirken cinsiyetlerine, yaşlarına, mezun oldukları fakülteye ve eğitim durumlarına göre farklılık göstermemektedir.

Alan gezisi sonrası yapılacak çalışmalar konusunda okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin çalıştıkları kurum türüne çalışma yılına, mezun oldukları fakülte ve eğitim durumlarına göre anlamlı farklılık gösterirken yaşlarına ve cinsiyetlerine göre farklılık göstermemektedir.

Okul öncesi eğitimde alan gezilerini değerlendirmeye yönelik ölçeğin genel sonucuna bakıldığında, okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri öğretmenlerin çalıştıkları kurum türüne çalışma yılına, yaşına, mezun oldukları fakülteye göre anlamlı farklılık gösterirken eğitim durumlarına ve cinsiyetlerine göre farklılık göstermemektedir.

6.2. Öneriler

Bu bölümde araştırma sonuçlarından elde edilen veriler ışığında eğitimcilere, ilgili birimlere, alan gezisi ile ilgili araştırma yapmayı düşünen araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.

Bulgulara İlişkin Öneriler

Öğretmenler içinde bulunulan çevreyi gezi amaçlı değerlendirerek gezilerde çeşitlilik sağlayabilir. Uygulanan alan gezisi çeşitliliğinin ve sıklığının artması ailelerin, öğretmenlerin ve çocukların kişisel deneyimler edinmelerini olumlu etkileyebilir.

Öğretmenler alan gezilerini gezi öncesi, gezi esnasında ve gezi sonrasında yapılacak olan çalışmalar şeklinde planlayabilir. Alan gezileri sadece gezi alanını gezip gelmek olarak algılanırsa çocuk sadece güzel vakit geçirmiş olur. Ancak gezilerinin bütün aşamalarını içeren detaylı bir planlama çocukların birden çok gelişim alanında kazanımlar edinmelerine destek olabilir.

Okul öncesi öğretmenleri alan gezilerinin öncelikle sosyal gelişimi desteklediğini düşünmektedir. Ancak iyi bir ön çalışmayla diğer gelişim alanlarını da destekleyecek farklı alan gezileri ve farklı alan gezileri etkinlikleri planlanabilir.

Alan gezilerini olumsuz kılan en önemli faktörlerden biri oluşabilecek riskli durumlardır. Bu durum hem okul idarelerini hem de öğretmenleri kaygıya düşürebilir. Ancak gidilecek bölgenin önceden araştırılması, yol güzergâhı, gezinin ne kadar zaman alacağı, gezi alanındaki mevcut güvenlik durumu, havanın durumu, refakatçi velilerin belirlenmesi, kaybolma ihtimallerine karşı tedbirler, gidilecek aracın özelliği, öğrencilerin olası ihtiyaçları gibi konular önceden dikkatli bir şekilde planlanır ve velilerden gereken izinler alınırsa alan gezileri daha güvenli ve zevkli olabilir.

Alan gezilerine ilişkin izin süreci öğretmenler için sorun teşkil edebilir. Öğretmenler planlamada alan gezisine ihtiyaç duydukları her an alan gezilerine başvurabilmelidir. İdari silsile sürecinde izin onayları almak günler sürebilir bu durum gezi planlamasını aksatabilir. Bununla birlikte alan gezileriyle ilgili araç ruhsat bilgileri, sözleşmeler gibi detaylar öğretmenlere angarya bir iş haline dönüşebilir bunun sonucunda öğretmenlerin gezi planlama motivasyonunu düşebilir. Geziler için sadece çocukların velilerinden alınacak izinin yeterli olması yönetmeliklerle desteklenebilir.

Alan gezilerini olumsuz kılan nedenlerden biri de ekonomik sorunlardır. Bunların başında gidilecek yerin ulaşım masrafı, çocukların beslenme ihtiyaçları,

bazı alanlarda alınan giriş ücretleri planlayıcı için problem oluşturmaktadır. Meb okullarda alan gezilerinin sıklıkla uygulanabilmesi için gerekli güvenlik, ulaşım, ekonomik, rehberlik desteği sağlayabilir.

Okul öncesi eğitimi öğretmenliği okuyan üniversite öğrencilerine alan gezilerinin uygulama süreciyle ilgili gerekli teknik bilgi ve beceri üniversite eğitimleri sırasında kazandırılabilir. Öğrenciler gerekli bilgi ve beceriyi edindikten sonra öğretmenlik mesleği staj uygulamalarında örnek bir alan gezisi etkinliğine dahil edilebilir. Uygulama eğitimi yapılan okullarda alan gezilerinin bütün aşamaları uygulamalı olarak üniversite öğrencisine tanıtabilir ve örnek bir uygulama da üniversite öğrencisine uygulatılabilir. Yine aday öğretmenlik esnasında da öğretmen adayı alan gezileri etkinliğine dâhil edilebilir ve rehber öğretmeni eşliğinde örnek birkaç alan gezisi düzenleyebilir.

Alan gezileriyle ilgili teknik ve uygulama bilgi eksiği olan okul öncesi öğretmenlerine farklı gezi alanlarında, uygulamalı gezinin tüm aşamalarını kapsayan eğitimler verilebilir.

 Mesleki kıdemi fazla olan öğretmenler, öğretmenlik mesleğinin ilk yıllarında olan okul öncesi öğretmenlerine alan gezilerinde yaşadıkları deneyimleri ve örnek uygulamaları içeren seminer verebilir.

Okul yöneticilerine alan gezilerinin önemi ile ilgili seminer verilebilir böylece okul yönetimleri öğretmenlerin alan gezilerini planlamalarında aktif destekçisi olabilirler.

 Alan gezileri imkânların az olduğu okullarda daha az uygulanmakta ve bu durum öğretmenlerin alan gezilerine bakış açılarını olumsuz etkilemektedir. Yerel yönetimler fırsat eşitliği sağlamak adına bulunulan bölgedeki okullara öğretmenlerin de görüşlerini alarak belli tarihlerde alan gezileri etkinlikleri planlayabilirler.

Eğitimcilere Öneriler

 Alan gezileri mesai saatleri dışında da gerçekleşebilir. Sabahçı ya da öğleci olarak görev yapan öğretmenler kendi eğitim saatleri dışında da planlama yapabilir. Örneğin sabahçı bir öğretmen öğleden sonra gösterimde olan bir tiyatroya çocukları

götürebilir, öğleden sonra görev yapan bir öğretmen de fırından çıkan taze ekmekleri görmeleri için sabah saatlerinde çocuklarla fırın vb. yerlere geziler düzenleyebilir.

Okul öncesi öğretmenleri alan gezilerini düzenlerken genelde kendi tecrübe ettikleri yerleri tercih etmektedirler ancak gezi düzenlemeden önce gezinin en önemli öğesi olan çocukların da fikrinin alınması önemlidir. Çocukların merakları, ilgileri ve ihtiyaçları muhakkak alan gezileri planlanmadan önce sorulmalı ve planlamaya çocukların görüşleri de dâhil edilmelidir.

Öğretmenler alan gezisi yapmayı planladıkları alanları arayarak bilgi verebilir böylece olası bir karmaşa durumu önceden önlenmiş olur. Alan gezisi yapılan yerdeki görevlilere teşekkür etmek onları güdüleyebilir böylece görevlilerin okul gezilerine daha sıcak bakmalarına sebep olabilir.

Alan Gezilerine Olumlu Bakış Geliştirmeye Yönelik Öneriler

Okullar web sayfalarında alan gezileri ile ilgili bir seçenek oluşturarak eğitim yılı boyunca planlanan alan gezilerine ait görselleri herkesin görebileceği şekilde paylaşabilirler. Böylece okul öncesi öğretmenleri diğer okullarda uygulanan alan gezileri etkinliklerinden fikir edinerek planlamalarında çeşitliliğe gidebilirler. Ayrıca web sayfası yoluyla alan gezileri etkinliklerinde neler yapıldığı hakkında velilerinde bilgi edinmeleri sağlayabilirler.

 Okul rehberlik servisi okulda eğitim yılı boyunca yapılacak olan alan gezileri ile ilgili velilere bilgi ve değerlendirme toplantıları yapabilir. Afişler, broşürler, bilgi kitapçıkları aracılığıyla alan gezileri etkinlikleri konusunda veliler bilinçlendirilebilir.

Okullarda okul yönetiminin, öğretmenlerin ve ailelerin katılımından oluşturulan alan gezilerini planlama komisyonları oluşturulabilir. Böylece alan gezilerinin sıklığı daha da artacak böylece öğretmen planlama ve uygulama konusunda tek kalmayacaktır.

Yönetici ve öğretmen performans değerlendirmelerinde, yapılan alan gezileri ilgili bir puanlamanın olması idareciler ve öğretmenleri teşvik edici olabilir. Alan gezilerini aktif olarak sıklıkla uygulayan okullara teşvik edici ödülleri verilebilir.

İlgili Birimlere Öneriler

 Meb tarafından, alan gezilerinde kazanım durumlarına göre öğretmenlerin hangi etkinlikleri gerçekleştirebilecekleri ve bu etkinliklerin örneklerinden oluşan örnek alan gezileri uygulama kitabı yayınlanabilir.

Sosyal etkinlikler yönetmeliğinde gezilerle ilgili hususlar öğretim kademelerine göre değiştirilerek okul öncesi eğitimde alan gezileri ile ilgili bir bölüm oluşturulabilir. Okul öncesi eğitim programıyla paralellik sağlayacak şekilde ilgili maddeler düzenlenebilir. Sosyal etkinlikler yönetmeliğinde yapılan değişikler konusunda öğretmenlerin daha etkin yollarla bilgilendirilmeleri sağlanabilir.

Gezi alanlarında çocukların toplanma alanı oluşturulabilir. Böylece alan gezisi esnasında neler yapılacağı gezi sonunda nerede bir araya gelecekleri geziye katılan bütün bireyler tarafından bilinmiş olur.

Okullar alan gezisi planlayacak yapılandırılmış gezi alanlarına ihtiyaç duymaktadır. Yerel yönetimler tarafından çocukların özgürce deneyim kazanacakları aynı zamanda güvenli öğrenme ortamları oluşturmaları alan gezilerinin planlanmasında eğitimcilere çeşitlilik sağlayacaktır.

Okulların alan gezileri düzenlediği alanlarda çocukların bilgilenmesini sağlayacak çeşitli görsel materyaller kullanılabilir.

 Alan gezileri sırasında yardımcı hizmetliye ihtiyaç olmaktadır ancak bazı okulların yardımcı personeli bulunmamaktadır. Yerel yönetimler okullara alan gezileri için servis, güvenlik görevlisi ve yardımcı personel görevlendirebilir.

Gezi alanları çocukların ihtiyaçlarına yönelik detaylar düşünülerek