• Sonuç bulunamadı

2011/205173 İhale Kayıt Numaralı “Kültür Merkezi Ve Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt Müzesinde Çalıştırılmak Üzere 4 Kişilik Temizlik Hizmeti İşi” İhalesi

Belgede MBS İHALE DANIŞMANLIK LTD ŞTİ (sayfa 126-129)

Karar:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; 03.01.2012 tarihinde Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan

2011/205173 IKN’li “Kültür Merkezi ve Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt Müzesinde Çalıştırılmak Üzere 4 Kişilik Temizlik Hizmeti Alımı” ihalesine teklif verdikleri, söz konusu ihaleye kendi şirketleri de dahil olmak üzere 2 isteklinin teklif verdiği, işin süresinin 355 gün olarak belirlendiği ve ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olan Orhan Kösedağ İnş. Taah. Şimşek Halı Yıkama’nın uhdesinde bırakıldığı fakat bu firma tarafından sunulan birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hatanın bulunduğu ve bu nedenle firmanın ihale dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

Başvuruya konu ihale 4 kişilik temizlik hizmeti alımıdır. İdari şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25 inci maddesi aşağıda şekilde düzenlenmiştir.

“Madde 25 – Teklif fiyata dahil olan giderler

25.1.Vergi (KDV Hariç), resim, harç ve benzer, giderlerini dahil edeceklerdir

25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuata göre hesaplanacak işçilik üçreti 25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

Ayrıca personele yol, giyecek, yiyecek ve asgari ücretten doğacak farklar gibi giderler fiyata dahildir.

a) İşçilere yıllık olarak verilecek giyim ayni olarak karşılanacaktır.

b) İşçilere yol bedeli nakdi olarak karşılanacak olup,26 gün üzerinden ödenecek yol bedeli 5,00 TL dir c) İşçilere yemek bedeli nakdi olarak karşılanacak olup,22 gün üzerinden ödenecek yemek bedeli 5,50 TL dir

Yüklenici firma çalıştırdığı işçilerin aylık üçret ödemelerinde; firmada çalıştırıldığı her bir işçi için Iğdır ilinde bulunan herhangi bir bankanın şubesinde açacağı hesaplara işçi üçretleri yemek ve yol üçretlerini ayrı dekontlar halinde belirtmek suretiyle yatıracaktır.

25.3.3. Malzeme giderleri:

1 adet sert zemin ve cila makinası 1 adet Çim biçme makinası 2 adet Temizlik arabası 2 adet Çift kovalı döner paspas

KULLANILACAK TEMİZLİK MALZEMELERİNİN LİSTESİ Sıra No Malzemenin Cinsi Birimi Miktarı Kullanım Süresi 1-Tuvalet Fırçası 10 Adet 11 Ay 20 Gün 10-Temizlik bezi 200 M2 11 Ay 20 Gün 11-Süpürge (saplı) 50 Ad.11 Ay 20 Gün 12-Cam sil 200 Kg 11 Ay 20 Gün 13-Koku giderici 170 Ad. 11 Ay 20 Gün 14-Kireç çözücü 150 Ad 11 Ay 20 Gün 15-Rulo tuvalet kâğıdı 250 Ad.11 Ay 20 Gün 16-Kâğıt havlu 300 Ad.11 Ay 20 Gün 17-Sıvı El Sabunu 100 Kg 11 Ay 20 Gün 18-Paspas ve sapı 40 Ad.11 Ay 20 Gün 19-Çöp Kovası 30 Ad. 11 Ay 20 Gün 20-Limon Kolonyası 15 Kg 11 Ay 20 Gün 21-Oda Parfümü 20 Ad 11 Ay 20 Gün İstenen malzeme giderleri teklif fiyata dahildir.

25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

1,5 ”

Başvuru sahibi, ihale üzerinde bırakılan isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hata yaptığını iddia etmekte olup, ihale dokümanı kapsamında isteklilere verilen birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

A B

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Miktarı

İdari şartnamenin yukarıda aktarılan 25 inci maddesinde teklif fiyata dahil giderler arasında temizlik malzemesi giderinin de bulunduğu ve sözleşme tasarısının 9.1 inci maddesi uyarınca işin süresinin 10.01.2012-31.12.2012 tarihleri arasını kapsadığı anlaşılmaktadır. Konuyla ilgili olarak Kamu İhale Genel Tebliğinin 78.22 nci maddesinin üçüncü paragrafında “Teklif fiyatına dahil edilmesi öngörülen malzemelerin tamamı tek bir iş kalemi olarak kabul edilmek suretiyle birim fiyat teklif cetvelinde malzeme için tek bir satır açılması halinde “birim” sütununda “ay” veya “gün” ibaresine yer verilecek, her bir malzeme için ayrı satır açılması halinde ise “birim” sütununa malzemenin türüne göre adet, kg, lt, m, kutu, paket vb. yazılacak ve “miktar” sütununda işin toplam süresi boyunca kullanılması öngörülen malzeme miktarı (toplam adet, kg, lt, m, kutu, paket vb.) belirtilerek teklif alınacaktır.”açıklamasına, 78.12 nci maddesinde ise “İhale konusu işin niteliği dikkate alınarak işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemleri hariç, birim fiyat teklif cetvelindeki işçilik kalemleri için (işçi x ay) üzerinden teklif alınması zorunludur. Ancak, işin başlama tarihi ile bitiş tarihi arasında, hafta tatili ve genel tatil günleri dahil 30 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen aylar ile takvim yılına göre 29 veya 28 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen Şubat ayı için (işçi x gün) üzerinden teklif alınacaktır.” açıklamasına yer verilmiştir.

İdarece hazırlanan birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde, idari şartnamenin 25 inci maddesinde yer alan giderlerden temizlik malzemesi giderinin ayrı bir iş kalemi olarak düzenlenmesi gerekirken işçilik kaleminin içerisine dahil edildiği, kıst çalışma yapılması öngörülen Ocak ayı için “işçi x gün”, diğer aylar için ise “işçi x ay” üzerinden ayrı iş kalemleri şeklinde teklif alınması gerekirken aynı iş kalemi içerisinde 355 gün üzerinden teklif alındığı ve iş kaleminin biriminin “adet” olarak belirlendiği tespit edilmiş olup, idare tarafından birim fiyat teklif cetvelinin mevzuata aykırı ve tereddüde neden olacak şekilde düzenlenmesi ve “iş kaleminin adı ve kısa açıklaması” bölümünde de gerekli açıklamaya yer verilmemiş olmasının, isteklilerin birbirinden farklı şekilde teklif vermelerine yol açtığı, ayrıca temizlik malzemesi için işçilik kalemi içerisinde teklif alınmasının sözleşmenin uygulanması aşamasında gerçekleştirilecek iş artışı ve eksilişlerinde hukuki uyuşmazlıklara neden olabileceği, diğer taraftan kıst çalışma yapılması öngörülmeyen Şubat-Aralık ayları arasında kalan 11 ay için ay sayısı yerine gün sayısı üzerinden teklif alınması nedeniyle Şubat ayında eksik, 31 gün çeken aylarda ise fazla ödemeye sebebiyet verileceği, bu durumda ihale dokümanının bir parçası olan birim fiyat teklif cetveline yönelik herhangi bir şikâyet başvurusunda bulunulmadığı görülmekle birlikte, yukarıda belirtilen aykırılıkların ihalenin mevzuata uygun şekilde sonuçlandırılmasını olanaksız hale getirdiği anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,

Oybirliği ile karar verildi.

Kazım ÖZKAN Başkan V.

II. Başkan Bahattin IŞIK

Kurul Üyesi

Hakan GÜNAL Kurul Üyesi

Adem KAMALI Kurul Üyesi

Abdullah DÜNDAR Kurul Üyesi

Erkan DEMİRTAŞ Kurul Üyesi

Aşırı düşük teklif açıklaması sunan isteklilerin açıklamalarının belgelere dayalı olmadığı, sunulan

Belgede MBS İHALE DANIŞMANLIK LTD ŞTİ (sayfa 126-129)

Outline

Benzer Belgeler