• Sonuç bulunamadı

İçten Çekmeli

Tuv. Kağıdı Adet

6 Adet 2 12 24 33 66 4 264

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38 inci maddesinde; “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir.

Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır.

Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.

Anılan Kanun hükmü uyarınca idare tarafından; Beşkat İlt. Gıd. Tar. Orm. Ürn. Teks. Elk. Pen. Tem. San. Tic. Ltd. Şti. ve BCK. Taah. İnş. Tem. San. Tic. Ltd. Şti.’nden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, BCK. Taah. İnş. Tem. San. Tic. Ltd.

Şti.’nin süresi içinde açıklama talebine cevap vermediği, diğer istekli tarafından sunulan açıklamanın kabul edildiği görülmüştür.

Kamu İhale Genel Tebliğinin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78 inci maddesinde; “78.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetlerdir.

78.2. Malzemeli veya malzemesiz temizlik, malzemesiz yemek, özel güvenlik, sayaç okuma ve kesme-açma, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, tıbbi sekreterlik, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi hizmetleri gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı olup, bu tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı olan/olmayan hizmetler arasında sayılmayan işlerin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı yukarıda yer verilen tanıma göre idarelerce değerlendirilecektir.” açıklaması,

Aynı Tebliğin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinde;

“…79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar, b. Fiyat teklifleri,

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,

e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler, f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler, g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.)

79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

altında olamaz.

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle

kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle

kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir…” açıklaması yer almaktadır.

Aktarılan Tebliğ açıklamalarında belirtildiği üzere ihale konusu iş personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesi olup, ihale dokümanı düzenlemeleri kapsamında yukarıda belirtilen, giyim hariç, işçilik kalemleri ve teklif bileşenleri üzerinden hesaplanan asgari işçilik maliyeti üzerine % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler ilave edilmesi sonucu bulunan teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti 398.273,04 TL’dir.

İhale işlem dosyasının incelenmesi neticesinde aşırı düşük teklif açıklaması sunan isteklinin işçiliğe ilişkin teklif bileşenlerini Kurum işçilik hesaplama modülünü kullanmak suretiyle doğru bir şekilde hesapladığı,

Giyim, temizlik malzemesi ve ilaçlama maliyetine ilişkin açıklamalarını ise Tebliğin 79.4.2.4 üncü maddesi kapsamında proforma faturalar sunmak suretiyle yaptığı, fakat maliyete dayalı yapılan açıklamada proforma faturalar üzerine meslek mensubu tarafından yazılması gereken; “…maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresi yerine; “…maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının % 80 altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazıldığı görüldüğünden anılan isteklinin açıklamasının yerinde olmadığı, teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmıştır.

İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinde aritmetik hata bulunduğu iddiasına ilişkin yapılan inceleme neticesinde:

İhale dokümanı kapsamında isteklilere verilen birim fiyat teklif cetvelinin idarece aşağıdaki şekilde düzenlendiği görülmüştür:

A1 B2

Sıra

No İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

Miktarı

1 İşçilik Bedeli Tam Gün Süreli İşçi 8,00 33,00

2 İşçilik Bedeli Kısmi Zamanlı (Günde 4 Saat)İşçi 9,00 23760,00 I. Ara Toplam (K.D.V Hariç)5

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6 Birimi Miktarı Teklif Edilen4 Birim

Fiyat

Tutarı

1 Temizlik Malzemesi Gideri (Teknik Şartname Ek.3 Tablodaki Malzemeler)

Aylık 33,00

2 İlaçlama Gideri Aylık 33,00

II. Ara Toplam (K.D.V. Hariç)7 Toplam Tutar (K.D.V Hariç)

İhale dokümanı düzenlemelerinde 23.760 saatlik çalışmanın 9 işçinin sözleşme süresindeki toplam çalışma saati olduğu yönünde düzenleme bulunmasına karşın, teklif cetvelinin kısmi zamanlı işçilik bedeline ilişkin satırının idare tarafından 9 İşçi x 23.760 Saat x Saatlik Birim Fiyat = Tutar anlamı çıkacak şekilde düzenlendiği, dolayısıyla teklif cetvelinde 9 işçi

çarpanının mükerreren tutarın bulunmasında çarpıma dahil edildiği görülmüştür. İhaleye katılan isteklilerin teklif

cetvellerinin incelenmesi neticesinde; Beşkat İletişim, Bucak Temizlik Yemek, Ramazan Çavur, Hazar Pir Temizlik, BCK Taahhüt İnşaat, EZ-HEL Temizlik’in idari şartname düzenlemesi yönünde fiyatlar teklif ettiği ve bu durumda teklif tutarının bulunmasında teklif cetvellerinde aritmetik hataya meydan verdikleri ( 9 İşçi x 23.760 Saat x 4,61 Saatlik Ücret = 985.802,40 TL bulunması gerekirken 109.533,60 TL bulunması sebebiyle); Arbay Yapı Temizlik, Biter Kardeşler’in ise tekliflerini teklif cetveline uygun şekilde hazırladıkları (Örneğin, Arbay Yapı Temizlik’in teklif cetvelinde: 9 İşçi x 23.760 Saat x 0,62 Saatlik Ücret = 132.580,80 TL) fakat bu isteklilerin de saatlik asgari ücretin altında birim fiyat teklif vermek durumu ile karşı karşıya kaldıkları, idare tarafından yapılan birim fiyat teklif cetveli düzenlemesinin isteklileri tekliflerini hazırlamasında tereddüde düşürdüğü ve sağlıklı teklif hazırlamasından alıkoyduğu anlaşıldığından ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,

Oybirliği ile karar verildi.

asgari işçilik maliyeti içerisinde giyim bedelinin öngörülmediği, yemek ve yol giderlerinin nakdi olarak ödeneceği ve temizlik malzemelerinin idare tarafından karşılanacağı anlaşılmıştır. Başvuru konusu ihalede belgelendirilmek suretiyle açıklanabilecek gider kalemi bulunmadığı

Yazdır

Geri

Anasayfa

Toplantı No : 2011/035

Gündem No : 16

Karar Tarihi : 02.05.2011

Karar No : 2011/UH.II-1450

Şikayetçi:

Küresel Temizlik İlaçlama Bilgi İşl. Hizmet İşletme Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti., Mebusevleri Mahallesi Önder Caddesi 14/4 Bahçelievler – Çankaya/ANKARA

İhaleyi yapan idare:

Outline

Benzer Belgeler