• Sonuç bulunamadı

3.7. Verilerin Çözümlenmesi

3.7.2. Nitel Verilerin Çözümlenmesi

Nitel araştırmalarda veri analizi çeşitlilik, yaratıcılık ve esneklik anlamına gelmekte ve nitel araştırmaların analizi birtakım yeni yaklaşımları gerektirmektedir. Bu nedenle araştırmacıdan elde ettiği verilerin özelliklerinden yola çıkarak var olan bir yöntemi kullanması veya kendine özgü bir veri analiz planı geliştirmesi beklenmektedir. Nitel verilerin çözümlemesinde genel olarak “betimleme, analiz ve yorumlama” şeklinde sınıflandırılan üç temel kavram vurgulanmaktadır. Betimleme daha çok “ne” sorusuna yanıt aramakta ve elde edilen verilerin araştırma problemine ilişkin olarak

neleri söylediği ya da hangi sonuçları ortaya koyduğu ön plandadır. “Neden” ve “nasıl” sorularının cevaplanmaya çalışıldığı analiz sürecinde veri setinde doğrudan görülmeyen ancak temaların kodlama ve sınıflamasıyla, temalar arasındaki ilişkiler ortaya çıkarılma çalışılmaktadır. Yorumlama basamağında ise söylenen ya da gözlenenin ne anlama geldiğini belirleme diğer bir deyişle elde edilen verilerden bir anlam çıkarma söz konusudur (Yıldırım ve Simsek, 2006, 221-222).

Nitel araştırmalardan elde edilen verilerin analiz edilmesinde yaygın olarak betimsel analiz ve içerik analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Betimsel analizde, elde edilen verilerin daha önce belirlenen temalar dikkate alınarak özetlenmesi ve yorumlanması gerekir. Doğrudan alıntılara yer verilebilen bu analizde verilen sistematik ve açık biçimde betimlenmesi, bu betimlemenin açıklanması, yorumlanması ve sonuçlara ulaşılması esastır. İçerik analizinde ise temel amaç toplanan verileri açıklayabilecek kavram ve ilişkilere ulaşmak, bunları okuyucunun anlayabileceği biçimde düzenleyerek yorumlamaktır. İçerik analizi, daha derin bilgiye ulaşmayı, kavramlar arasındaki ilişkileri açığa çıkarmayı amaçlayan kapsamlı bir analizdir. Bu analizde fark edilmeyen kavram ve temalar elde edilebilir (Yıldırım ve Simsek, 2006, 224, 227). Öte yandan nitel içerik analizi dilsel materyal ve metinlerin sistematik olarak analizine, materyallerin bölme ve aşamalı olarak incelenmesine, çözümleme boyutlarının materyalin kuramsal olarak kategorileştirilmesi yoluyla önceden belirlenmesine fırsat tanımaktadır (Mayring, 1996; Akt: Gümüş ve Durgun, 2000, 98). Bu çalışmada nitel verilerin çözümlemesinde “İçerik Analizi Yöntemi” kullanılmıştır.

Araştırmada elde edilen nitel verilerin çokluğu ve nitel veri çözümlemelerinde kaliteyi tehdit edebilecek unsurların önüne geçilmesi amacıyla çözümlemelerin bilgisayar destekli bir biçimde yapılması uygun görülmüştür. Çünkü nitel analizdeki kaliteyi tehdit eden bazı problemleri, Gibbs ve arkadaşları (Akt: Demirli, 2007,76) yanlı çözümleme ve yorumlama, önemsize odaklanma, doğru olmayan genellemeler yapma, olumluya aşırı vurgu yaparken olumsuzu ihmal etme seklinde özetlemiştir. Bu nedenle, nitel verilerin sayısallaştırılması, kodlanması, model oluşturulması özelliğini taşıyan, gösterim öğeleri zengin olan, veriler üzerinde içerik analizi yapılmasına imkân tanıyan NVivo 8 nitel veri analiz programı seçilmiştir.

Görüşme formlarından elde edilen nitel veriler öncelikle word belgesi olarak kayıt edilmiş ve NVivo 8 nitel veri analizi programına aktarılmıştır. Öğretmenlik

uygulaması öğretim programına yönelik olarak uygulama öğretmen adaylarının, öğretmenlerinin ve öğretim elemanlarının deneyim ve izlenimleri, sorunları ve önerileri ile uygulama okul yönetimi ve koordinatörünün karşılaştıkları sorunlar için elde edilen veriler ayrı ayrı çözümlenmiştir. Verilen çözümlenme sürecinde tüm katılımcı gurupların ve katılımcı guruplarında yer alan her katılımcının deneyim ve izlenimleri, sorunları ve önerilerine ilişkin ana kategoriler oluşturulmuştur. Bu ana kategoriler içerisinde, katılımcıların ortak görüşte birleştikleri deneyim ve izlenim, sorun ve önerileri ise ortak temaya alınarak yorumlanmıştır. Çözümlemeler sonucunda ortaya çıkan deneyim ve izlenim, sorun ve önerilerden elde edilen ana kategoriler ve bu kategoriler içerisindeki temalar aralarındaki bağları gösterir şekilde modellenmiş ve katılımcıların demografik özellikleri dikkate alınarak her kategori ve tema için yapılan yüklemeler ayrıca sayısal (nicel) olarak tablolaştırılmıştır. Nitel düşüncesinin önemli bir işlevi de anlamlı bir nicelleştirmeye imkân tanımasıdır. Bu bütünlük anlayışı aracılığıyla nitel-nicel zıtlaşması yumuşatılmakta ve bağlantı çizgileri gösterilmektedir. Nitel yönelimli insan bilimleri araştırmalarında nitel çözümleme araçlarıyla sonuçların çıkartılması ve genelleştirilebilmesinde nicelleştirmeler bir ön koşul haline gelmektedir (Mayring, 1996; Akt: Gümüş ve Durgun, 2000, 27-28).

Modelde yer alan ilişkileri gösteren ok kalınlıklarının belirlenmesinde şu yol izlenmiştir: Öncelikle ilgili modelde yer alan kategoriler ve temalar için yapılan yükleme (atıfta bulunulan görüşlerin) sayısı toplanarak elde edilen sayı beşe bölünmüştür. Bu işlem sonucunda ortaya çıkan sayısal değer (n) temel alınmış ve bu değer 1xn, 2xn, 3xn, 4xn ve 5xn şeklinde işleme tabi tutularak yeni bir sayısal değer elde edilmiştir. Elde edilen bu sayısal değer ise her bir kategori ve tema için yapılan yükleme sayısıyla karşılaştırılarak 1n-5n aralığına göre ok kalınlıkları belirlenmiştir. Bu bağlamda kategoriler ve temalar için belirlenen okların kalınlıkları arttıkça ilgili kategori ve tema için yapılan yükleme sayısı da aynı oranda artmaktadır.

Nitel verilerin çözümü sonucunda elde edilen bulgular, sayısal kodlar kullanılarak verilmiştir. Kodlarla ilgili çözümlemelerde aşağıdaki yol izlenmiştir:

Uygulama öğretmen adayları için örnek: “……….(1,2,4,85).”

Birinci sayı fakülteyi (1. FÜEF, 2. EÜEF, 3. AÜKKEF, 4. DÜZGEF, 5. İÜEF, 6. AİCÜEF), ikinci sayı cinsiyeti (1. Kadın, 2. Erkek), üçüncü sayı ABD’deyi (1. Sınıf

Öğretmenliği, 2. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, 3. Fen ve Teknoloji Öğretmenliği, 4. Türkçe Öğretmenliği), dördüncü sayı ise katılımcı numarasını işaret etmektedir.

Uygulama öğretmenleri için örnek: “……….(5,1,1,4,259)”

Birinci sayı ili (1. Elazığ, 2. Erzincan, 3. Erzurum, 4. Diyarbakır, 5. Malatya, 6. Ağrı), ikinci sayı branşı (1. Sınıf Öğretmenliği, 2. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, 3. Fen ve Teknoloji Öğretmenliği, 4. Türkçe Öğretmenliği), üçüncü sayı cinsiyeti (1. Kadın, 2. Erkek), dördüncü sayı kıdemi (1. 1-5 Yıl, 2. 6-10 Yıl, 3. 11-15 Yıl, 4. 16-20 Yıl, 5. 21- 25 Yıl, 6. 26 Yıl ve Üzeri), beşinci sayı ise katılımcı numarasını göstermektedir.

Uygulama öğretim elemanları için örnek: “……….(5,3,5,2,6,3,2,4)”

Birinci sayı fakülteyi (1. FÜ EF, 2. EÜ EF, 3. AÜ KKEF, 4. DÜ ZGEF, 5. İÜ EF, 6. AİCÜ EF), ikinci sayı bölümü (1. İlköğretim, 2. Türkçe Eğitimi, 3. Eğitim Bilimleri, 4. Diğer), üçüncü sayı ABD’yi (1. Sınıf Öğretmenliği, 2. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, 3. Fen ve Teknoloji Öğretmenliği, 4. Türkçe Öğretmenliği, 5. Eğitim Bilimleri, 6. Diğerleri), dördüncü sayı cinsiyeti (1. Kadın, 2. Erkek), beşinci sayı görev türünü (1. Dekan, 2. Dekan Yardımcısı, 3. Bölüm Başkanı, 4. Bölüm Başkan Yrd., 5. Anabilim Dalı Başkanı, 6. Yönetim Görevim Yok, 7. Diğerleri), altıncı sayı ünvanı (1. Prof. Dr., 2. Doç. Dr., 3. Yrd. Doç. Dr., 4. Öğretim Gör., 5. Arş Gör., 6. Okutman, 7. Uzman. 8. Diğer), yedinci sayı kıdemi (1. 1-5 Yıl, 2. 6-10 Yıl, 3. 11-15 Yıl, 4. 16-20 Yıl, 5. 21-25 Yıl, 6. 26 Yıl ve Üzeri), sekizinci sayı ise katılımcı numarasını temsil etmektedir.

Uygulama okul yöneticisi ve koordinatörü için örnek: “……….(2,2,3,2)”

Birinci sayı cinsiyeti (1. Kadın, 2. Erkek), ikinci sayı görev türünü (1. Müdür, 2. Müdür Yrd.), üçüncü sayı ili (1. Elazığ, 2. Erzincan, 3. Erzurum, 4. Diyarbakır, 5. Malatya, 6. Ağrı), dördüncü sayı ise katılımcı numarasını göstermektedir.

Bir araştırmada veriler ne kadar incelmiş ölçüm yöntemlerle toplanırsa toplansın, hangi ölçüm yöntemleriyle çözümlenirse çözümlensin, araştırmada kullanılan yöntemlerin geçerli ve güvenilir olması gerekir (Aziz, 2008, 58). Bu bağlamda nitel araştırmanın inandırıcılık ve aktarılabilirliği / transfer edilebilirliği (nicel araştırma yaklaşımı açısından geçerliğini) ile tutarlık ve teyit edilebilirliğini (nicel araştırma yaklaşımı açısından güvenirliğini) sağlamak için çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Uzman incelemesi ve katılımcı teyidi yöntemleriyle çalışmanın inandırıcılığı, ayrıntılı

betimleme yöntemiyle çalışmanın aktarılabilirliği; tutarlık incelemesi yöntemiyle çalışmanın tutarlığı, teyit incelemesi yöntemiyle de çalışmanın teyit edilebilirliği sağlanabilir (Yıldırım ve Şimşek, 2006, 265-272). Öte yandan Yıldırım (2010, 85), ayrıntılı alıntılar yapma stratejisinin nitel araştırma kalitesini artıracağını vurgulamaktadır.

Araştırmanın inandırıcılığını sağlamak için, araştırmanın deseninden toplanan verilere, verilerin analizinden sonuçların yorumuna kadar olan süreçte, araştırma konusu hakkında genel bilgiye sahip ve nitel araştırma yöntemleri konusunda uzman olan iki kişinden eleştiri ve dönüt alınmıştır. Çalışmanın inandırıcılığı için kullanılan diğer yöntem ise katılımcı teyididir. Bu bağlamda çalışmadan elde edilen veriler, ulaşılan sonuçlar ve yapılan yorumlar Elazığ ilinden çalışma gurubu içerisinde yer alan 20 uygulama öğretmen adayı, 10 uygulama öğretmeni, iki uygulama öğretim elemanı, beş uygulama okul yöneticisi ve koordinatörünün teyidi ile teyit edilmiştir. Çalışmanın aktarılabilirliği açısından, verinin doğasına mümkün olduğunca sadık kalınarak ortaya çıkan kategori ve temalara göre ham verilerin yeniden düzenlenerek ayrıntılı betimlemesi yapılmıştır. Araştırmanın tutarlığını tutarlık incelemesi yöntemi kullanılarak sağlamak amacıyla, araştırmacı kendisinin araştırma sürecinde tutarlı davranıp davranmadığını kontrol ettirmek için nitel çalışma konusunda uzman iki kişiden destek almıştır. Araştırmanın teyit edilebilirliği sağlamak amacıyla da nitel araştırma konusunda uzman olan bir kişinin teyit incelemesi yöntemini kullanarak, çalışmadan elde edilen kategoriler, temalar, yorumlar, sonuçlar ve önerilerden ham verilere geri gidilerek teyit ettirilmiştir. Diğer taraftan araştırmanın bulguları, ilgili kategori ve tema içerisinde yer alan görüşlerin genelini yansıtacak şekilde ayrıntılı alıntılar yapılmış ve araştırma kalitesi yükseltilmeye çalışılmıştır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM BULGULAR VE YORUMLAR

Araştırmanın bu bölümünde nicel ve nitel veri toplama araçlarından elde edilen bulgular ile bu bulguların yorumlarına yer verilmiştir.

4.1. Nicel Veri Toplama Araçlarından Elde Edilen Bulgular ve Yorumlar