• Sonuç bulunamadı

2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.3. El Dokuması Halı Üretimi Yapan İşletmelerde Kullanılan Bilgisayar Programları

2.3.2. Nedgraphics Texcelle

Nedgraphics Texcelle bilgisayar programı sahip olduğu özellikleri sayesinde tasarımcıya büyük kolaylıklar sağlamakta, tasarım işleminde farklı fonksiyonlar ve kolaylıklar sunmaktadır. Nedgraphics Texcelle bilgisayar programı halı ve kilim üreticileri için tasarlanan bir yazılım programıdır. 10 milyon renk seçeneği ile tasarımda istenilen renk seçeneğinin kullanılmasını sağlamaktadır. Spiral çizgi, simetri motif, aynı anda çoklu aynalama, kes, kopyala, yapıştır, scale, skew, curve, multiply, replicate ve adjust, boyut değiştirme, küçültme, büyültme vb. özellikleri ile çok geniş tasarım yelpazesi bulunmaktadır.

Nedgraphics Texcelle bilgisayar programının özellikleri;

Nedgraphics Texcelle bilgisayar programının “Çalışma Ekranında”, ekrana ilk gelen “Çalışma Sayfası” siyah renktedir. Sayfanın yukarısında yer alan mavi şeritte dosyanın adı (Pattern File 2), çizilecek halı deseninin boyutları (100x100) ve halı desen kağıdının kalitesi (10/10) bulunmaktadır. Dosya adının hemen altında “Dosya Menüleri” yer almaktadır. Dosya menüsünde sırasıyla File, Edit, View, Design, Color, Transform, Tools, Window ve Help menüleri bulunmaktadır. Dosya menülerinin altında “Araç Çubukları” sıralanmaktadır. Araç çubuklarında desen tasarımını kolaylaştıran birçok fonksiyon tuşu bulunmaktadır. “Renk Göstergesi”, o anda kullanılan rengi göstermektedir. Renk göstergesinin altında yer alan kare ise bir önce kullanılan rengi göstermektedir. “Renk Paleti”, el dokusu halının tasarımında kullanılacak renklerin sıralanmış halidir. Tasarımda kullanılacak her rengi renk paletindeki bir kutucuk temsil etmektedir. Çalışma sayfasının solunda ve altında yer alan “Cetveller” ise mause imlecinin koordinatlarını göstermektedir (Şekil 64).

Şekil 64. Nedgraphics texcelle bilgisayar programı çalışma ekranı

Ekranın sağ üst köşesinde bulunan simgelerden üstte yeralan kutucuklar sırasıyla çalışma ekranını simge durumunda küçültme, çalışma ekranını büyültüp-küçültme veya ekranı kaplama ve çalışma ekranını kapatma görevlerini yapmaktadır. Altta yeralan kutucuklar ise sırasıyla çalışma sayfasını simge durumunda küçültme, çalışma sayfasını büyültüp-küçültme veya ekranı kaplama ve çalışma sayfasını kapatma işlevlerini gerçekleştirmektedir (Şekil 65).

Şekil 65. Çalışma ekranı ve çalışma sayfası simgeleri

Nedgraphics Texcelle bilgisayar programının dosya menülerinde; “File, Edit, View, Design, Color, Transform, Tools, Window ve Help” menüleri bulunmaktadır.

“File” menüsünde “New, Open, Close, Save, Save As, Import, Export, Select Source, Scan, Place, Save Selection As, Print Layout, Print Preview, Print Presentation, Print, varolan çalışma ekranı için açılan dosya isimleri ve Exit” seçenekleri yeralmaktadır (Şekil 66).

File menüsündeki “New” seçeneği, çalışma ekranına yeni çalışma sayfası açmak için kullanılmaktadır. Klavye üzerinde bulunan “CTRL+N” tuşları kısa yol tuşu ve araç çubukları içinde yer alan “New” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 91) aynı işlemi gerçekleştirmektedir.

Şekil 66. File menüsü

“New” seçeneği tıklanarak ekrana gelen “Design Properties” menüsünden dokunacak el halısının tasarımına ait özellikler bulunmaktadır (bkz. Şekil 67). Menüde yer alan “Design Size” bölümüne el dokusu halının desen boyutu hakkındaki bilgiler girilmektedir. “Width” kutucuğuna desenin eni, “Height” kutucuğuna desenin boyu

yazılmaktadır. “Paper Size” bölümünde el dokusu halının desen kalitesi hakkındaki bilgiler girilmektedir. “Paper Size” bölümündeki “Width” kutucuğuna desen kağıdının karesinin eni, “Height” kutucuğuna desen kağıdının karesinin boyu yazılmaktadır. “Repeat Settings” bölümünde desenin tekrar ayarları yapılmaktadır. “Repeat Settings” bölümünde yer alan seçenekler sayesinde tek çizim, düz tekrar, sadece yukarı ayna simetrisi, sadece sağa ayna simetrisi, hem yukarı hem sağa ayna simetrisi, sonsuz düz tekrar, sonsuz ayna simetrisi yapılabilmektedir. Bu sayede sadece halının yarısını veya dörtte birini çizerek el dokusu halı deseninin tamamı elde edilmekte, ayrıca sonsuz tekrar seçeneği ile halı deseninin tekrar edilmesi istenen kısmı çizilerek, halının tamamı boyunca tekrara edilmesi sağlanmaktadır.

Şekil 67. Design properties menüsü

“Open” seçeneği, daha önce kaydedilmiş olan çalışma sayfalarını, çalışma ekranına çağırmak için kullanılmaktadır. Klavye üzerinde bulunan “CTRL+O” kısa yol tuşları ve araç çubukları içinde yer alan “Open” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 92) aynı işlemi gerçekleştirmektedir. “Open” seçeneğinin tıklanmasıyla ekrana gelen “Aç” menüsünde daha önceden çalışılıp kaydedilmiş olan çalışma sayfaları bulunmaktadır (Şekil 68). “Konum” yazısının önünde bulunan kutucukta açılan klasörün ismi yazmaktadır. Klasör isminin yanındaki kutucuklarda sırasıyla “Geri Dön, Masaüstüne Git, Dosyaları Kapa, Dosyaları Yan Yana Sırala, Dosyaları Açıklamalarıyla Sırala” fonksiyonları bulunmaktadır. “Konum” yazısının altında yer alan büyük kutucukta ise o klasörde bulunan çalışma sayfalarının isimleri sıralanmaktadır. “Dosya Adı” yazısının yanında bulunan kutucuğun içine açılmak istenen dosyanın adı yazılmaktadır. “Dosya

Türü”, açılmak istenen dosyanın uzantısını göstermektedir. “Aç” kutucuğu, mause ile tıklanan veya dosya adı yazılarak bulunan dosyayı açmak için kullanılmaktadır. “Aç” menüsünden çıkılması gerektiğinde “İptal” kutucuğu tıklanarak menü kapatılmış olmakta, aynı işlem menünün sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretine tıklanarak da yapılmaktadır.

Şekil 68. Aç menüsü

“Close” seçeneği, ekranda bulunan çalışma sayfasını kapatmak için kullanılmaktadır. Aynı işlemi kalvye üzerinde bulunan “CTRL+W” tuşları da kısa yol tuşu olarak gerçekleştirmektedir. Çalışma ekranının sağ üst köşesinde bulunan çarpı işareti de ekranda bulunan çalışma sayfasını kapatmaktadır (bkz. Şekil 65).

“Save” seçeneği, çalışma sayfasında yapılan değişiklikleri aynı dosya üzerine kaydetme işlevini görmektedir. Bu işlem kısa yoldan yapılmak istendiğinde klavye üzerinde bulunan “CTRL+S” tuşlarının kullanılması yeterli olmaktadır, aynı işlem araç çubukları içinde yer alan “Save” fonksiyon tuşu ile de (bkz. Şekil 93) gerçekleştirmektedir.

“Save As” seçeneği ise çalışma sayfasında yapılan değişiklikleri farklı bir dosya olarak kaydetmek için kullanılmaktadır. “Save As” seçeneği tıklandıktan sonra ekrana gelen “Farklı Kaydet” menüsünde daha önceden kaydedilmiş olan çalışma sayfaları sıralanmaktadır (Şekil 69). “Konum” yazısının önünde bulunan kutucukta kaydetmek için açılan klasörün ismi yazmaktadır. Klasör isminin yanındaki kutucuklarda sırasıyla “Geri Dön, Masaüstüne Git, Dosyaları Kapa, Dosyaları Yan Yana Sırala, Dosyaları

Açıklamalarıyla Sırala” fonksiyonları bulunmaktadır. “Konum” yazısının altında yer alan büyük kutucukta ise o klasörde bulunan çalışma sayfalarının isimleri sıralanmaktadır. “Dosya Adı” yazısının yanında bulunan kutucuğun içine kaydetmek için dosyanın adı yazılmaktadır. “Kayıt Türü”, kaydedilen dosyanın uzantısını göstermektedir. “Kaydet” kutucuğu, istenilen değişikliklerin yapıldığı dosyayı kaydetmek için kullanılmaktadır. “Farklı Kaydet” menüsünden çıkılması gerektiğinde “İptal” kutucuğu tıklanarak menü kapatılmış olmakta aynı işlemi menünün sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretine tıklanarakta yapılmaktadır.

Şekil 69. Farklı kaydet menüsü

“Scan” seçeneği, resim veya fotoğrafları tarayıcıda taramak işlemini gerçekleştirmektedir.

“Print Preview” seçeneği, yazıcıdan çıktısı alınmak istenen çalışma sayfasının ön izlemesini yapmaktadır.

“Print Presentation” seçeneği ise, yazıcıdan çıktısı alınmak istenen çalışma sayfasının son görüntüsünü ekrana getirmektedir.

“Print” seçeneği, çalışma sayfasının yazıcıdan çıktısını alabilmek için kullanılmaktadır. Klavye üzerinde bulunan “CTRL+P” tuşları da ayrıca araç çubukları içinde yeralan “Print” fonksiyon tuşu ile (bkz. Şekil 97) aynı işlemi gerçekleştirmektedir.

“Edit” menüsünde “Undo, Redo, Cut, Copy, Paste, Paste Special, Duplicate, Delete, Select All, Select None, Make Big Selection, Find and Replace ve Make Pattern” seçenekleri bulunmaktadır (Şekil 70).

Şekil 70. Edit menüsü

“Edit” menüsünde bulunan “Undo” seçeneği, çalışma sayfasında yapılan işlemleri sadece bir adım geri almak için kullanılmaktadır. Aynı işlemi klavye üzerinde bulunan “CTRL+Z” tuşları da kısa yol tuşu olarak gerçekleştirmektedir.

“Redo” seçeneği ise çalışma sayfasında geri alınan işlemleri, geri alınmadan önceki haline adım adım ilerletmek için kullanılmaktadır. Klavye üzerinde bulunan “CTRL+Y” tuşları da aynı işlemi yapmaktadır.

“Cut” seçeneği, çalışma sayfasında mause ile seçilen alanı kesme işlemini yapmaktadır. Kesme işlemi kısa yoldan yapılmak istendiğinde klavye üzerinde bulunan “CTRL+X” kullanılması yeterli olmaktadır, aynı işlemi araç çubukları içinde yer alan “Cut” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 94) gerçekleştirmektedir.

“Copy” seçeneği, çalışma sayfasında mause ile seçilen alanı kopyalamak için kullanılmaktadır. Klavye üzerinde bulunan “CTRL+C” kısa yol tuşları ve araç çubukları içinde yer alan “Copy” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 95) kopyalama işlemini yapmaktadır.

“Paste” seçeneği, kopyalanan veya kesilen alanı çalışma sayfasına yapıştırma işlevini görmektedir. Yapıştırma işlemini klavye üzerinde yeralan “CTRL+V” tuşları veya araç çubukları içinde bulunan “Paste” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 96) gerçekleştirebilmektedir.

“Paste Special” seçeneği ise kopyalanan veya kesilen alanı çalışma sayfasına özel yapıştırma sistemiyle yapıştırma yapmaktadır.

“Duplicate” seçeneği, çalışma sayfasında mause ile seçilen alanı aynı yönde birkez çoğaltmak için kullanılmaktadır. Bu işlemi klavye üzerinde bulunan “CTRL+D” tuşları ile de gerçekleştirilebilmektedir. Araç çubukları içinde yeralan “Duplicate Elipse” ve “Duplicate Line” fonksiyon tuşları (bkz. Şekil 145, Şekil 146) ile aynı işlemin farklı versiyonları yapılabilmektedir.

“Delete” seçeneği, çalışma sayfasında yapılan işlemi iptal ederek bir adım geri almak için kullanılmaktadır. Delete seçeneğinin Undo seçeneğinden farkı, işlemi Undo seçeneği ile geri alındığında Redo seçeneği ile ileri alarak tekrar eski haline getirebilinmektedir fakat işlemi Delete ile iptal ederek geri alındığında tekrar geri getirme olanağı bulunmamaktadır. İptal etme işlemini kısa yoldan yapmak istendiğinde klavye üzerinde bulunan “Del” veya “Delete” tuşunun tıklanması yeterli olmaktadır.

“Select All” seçeneği, çalışma sayfasının tümünü seçmek için kullanılmaktadır. Aynı işlem klavye üzerinde bulunan “CTRL+A” tuşları ile de yapılabilmektedir. Araç çubuklarında bulunan “Elliptical Selection”, “Rectangle Selection”, “Select Figure” ve “Polygonal Selection” fonksiyon tuşlarıyla (bkz. Şekil 118, Şekil 119, Şekil 120, Şekil 121) farklı seçme şekilleri sunmaktadır.

“Select None” seçeneği çalışma sayfasında seçilen alanı iptal etmek için kullanılmaktadır. İptal işlemini gerçekleştirmek için klavye üzerinde bulunan “CTRL+E” kısa yol tuşlarının da tıklanması yeterlidir. Mause ile boş alana sol tıklandığında da seçili alan iptal edebilmektedir.

“Find and Replace” seçeneği, desen çizerken yapılan renk hatalarını bulup değiştirmek için kullanılmaktadır. “Find and Replace” seçeneği tıklanınca ekrana “Find and Replace Color” menüsü gelmektedir (Şekil 71). Menüdeki “Next Color” yazısının yanındaki kutucukta, değiştirilmek istenen renk bulunmaktadır, aranılan renk ekranda görünen (siyah) renk değilse rengin yanında bulunan ok işaretli küçük kutucuğa tıklanaran istenilen renk seçimi yapılabilmektedir. “Replace Color” yazısının yanındaki kutucukta ise değiştirmek istenilen rengin yerini alacak renk bulunmaktadır. Bu renk, kutucuktaki (kahverengi) renk değilse rengin yanında bulunan ok işaretli küçük kutucuğa tıklanaran istenilen renk seçilebilmektedir. Menünün sağ üst köşesinde bulunan “Find New” kutucuğu değiştirilmek istenen (siyah) rengi desen üzerinde bulmak için kullanılmaktadır. “Replace” kutucuğu değiştirilmek istenen (siyah) rengi değişmesini istenen (kahverengi) renge boyamaktadır. “Replace All” kutucuğu değiştirilmek istenen bütün siyah renkleri kahverengiye boyamaktadır. “Cancel” kutucuğu menüden çıkmak için kullanılmaktadır. Bunun için ayrıca menünün üstünde bulunan çarpı işaretini tıklamak yeterli olmaktadır.

“View” menüsünde “Zoom In, Zoom Out, Normal Size, Fit Window, Restore Zoom, Grid, Repeat, Ruler, Paper Format, Scroll Bar, Tool Bars, Full Screen” seçenekleri bulunmaktadır (Şekil 72).

Şekil 72. View menüsü

“View” menüsünde yer alan “Zoom In” seçeneği, çalışma sayfasının ekrana basamak halinde yaklaşmasını sağlanmaktadır. İstenilen yakınlığa gelinceye kadar “Zoom In” tıklanmaya devam edilmesi gerekmektedir. Aynı işlem klavye üzerinde bulunan “+” kısa yol tuşu sayesinde de yapılabilmektedir.

“Zoom Out” seçeneği ise, “Zoom In” seçeneğinin aksine, çalışma sayfasının ekrandan basamak halinde uzaklaşmasını sağlanmaktadır. İstenilen uzaklığa gelinceye kadar “Zoom Out” tuşunun tıklanmaya devam edilmesi gerekmekte, bu işlem klavye üzerinde bulunan “–“ kısa yol tuşundan da yapılabilmektedir.

“Normal Size” seçeneği, çalışma sayfasını ekranda standart boyutlara getirmektedir. Çalışma sayfasını standart boyutları, çalışma ekranının ilk açıldığındaki çalışma sayfasının boyutlarındadır (bkz. Şekil 64).

“Fit Window” seçeneği, çalışma sayfasının çalışma ekranını tam kaplamasını sağlamaktadır. Bu işlemi klavye üzerinde yer alan ”/” kısa yol tuşu da yapabilmektedir.

“Restore Zoom” seçeneği, zoom ayarlaması gerçekleştirilirken, çalışma sayfasında yapılan zoom işlemini iptal ederek, bir önceki zoom ayarına geri dönmek için kullanılmaktadır. Klavye üzerindeki “*” kısa yol tuşu da bu işlemi gerçekleştirmektedir.

“Grid” seçeneği, çalışma sayfasını karelemek için kullanılmaktadır. Bu işlem için klavye üzerindeki “CTRL+G” kısa yol tuşları veya araç çubuklarında yer alan “Toggle Grid” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 100) kullanılabilmektedir.

“Ruler” seçeneği, çalışma ekranı üzerinde bulunan cetvellerin (bkz. Şekil 64) ekrana çağrılması veya ekrandan kaldırılması için kullanılmaktadır.

“Paper Format” seçeneği, çalışma sayfasının karelenmemiş düz kağıt formatında gösterilmesini sağlamaktadır. Aynı işlemi araç çubukları içinde bulunan “Toggles Paper Format” (bkz. Şekil 101) fonksiyon tuşu da gerçekleştirmektedir.

“Tool Bars” seçeneği, çalışma ekranı üzerinde bulunan araç çubuklarını (bkz. Şekil 64) ayarlamak için kullanılmaktadır.

“Full Screen” seçeneği, çalışma sayfasının bilgisayar ekranın tamamını kaplamasını sağlamaktadır. Bu işlem klavye üzerinde bulunan “CTRL+F” kısa yol tuşları ile de yapılabilmektedir.

“Design” menüsünde” Change Origin, Fold Horizontal, Fold Vertical, Reset Origin, Resize, Crop, Duplicate, Properties” seçenekleri bulunmaktadır (Şekil 73).

Şekil 73. Design menüsü

Design menüsünde bulunan “Change Origin” seçeneği, deseni seçilen alan içinde mouse ile tıklanan noktaya desenin ortası gelecek şekilde kaydırma işlemini yapmaktadır. Alan seçilmeden “Change Origin” tıklanırsa, çalışma sayfasında tıklanan noktaya desenin ortası gelecek şekilde kaydırma yapmaktadır.

“Fold Horizontal” seçeneği, deseni mause ile seçilen alan içinde yatay olarak yarı yarıya sağ ve sol kenarlara yerleştirmektedir. Alan seçilmeden “Fold Horizontal” tıklanırsa desen yatay sırada simetrik olarak sağa veya sola kaydırılmaktadır.

“Fold Vertical” seçeneği ise, deseni seçilen alan içinde dikey olarak yarı yarıya aşağı ve yukarı kenarlara yerleştirmektedir. Alan seçilmeden “Fold Vertical” tıklanırsa desen dikey sırada simetrik olarak aşağı veya yukarı kaydırılmaktadır.

“Reset Origin” seçeneği, “Change Origin”, “Fold Horizontal” ve “Fold Vertical” seçeneklerinin işlemlerini iptal ederek, deseni bir önceki haline getirmektedir.

“Resize” seçeneği, çalışma sayfasında mause ile seçilen deseni yeniden boyutlandırmak için kullanılmaktadır. Resize seçeneği tıklanınca ekrana gelen “Resize Design” menüsünde “New Size” bölümüne desenin yatay (x) ve düşey (y) koordinatları girilmektedir. “Ok” kutucuğu işlemi onaylamak, “Cancel” kutucuğu menüden çıkmak

için kullanılmaktadır. Menüden çıkmak için menünün sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretinin tıklanması da yeterlidir (Şekil 74).

Şekil 74. Resize design menüsü

“Crop” seçeneği, çalışma ekranında sadece mause ile seçilen alanı bırakmaktadır.

“Duplicate” seçeneği, mause ile seçilen alanı yeni bir çalışma ekranında tüm çalışma sayfasını kaplayacak şekilde göstermektedir. “Crop” seçeneğinde mause ile seçilen alan kendi boyutlarında kalırken, “Duplicate” seçeneğinde seçilen alanı tüm çalışma sayfasını kaplayacak şekilde büyütmektedir.

“Properties” seçeneğinde çalışma sayfası boyutu ve desene ait özellikler bulunmaktadır. “Properties” seçeneği tıklanınca ekrana gelen “Design Properties” menüsü, “File” menüsündeki “New” seçeneği tıklanınca ekrana gelen “Design Properties” menüsüyle (bkz. Şekil 67) aynı işlemi yapmaktadır (Şekil 75).

“Color” menüsünde “Average, Reduce, Show Current, Accentuate, Statistics, Delete Unused, Define, Sort, Open, Save As, Replace ve Combinations” seçenekleri bulunmaktadır (Şekil 76).

Şekil 76. Color menüsü

“Color” menüsünde bulunan “Reduce” seçeneği, internetten bulunan veya taranarak bilgisayara kaydedilen yüksek kaliteli ve çok renkli fotoğraf veya resimlerin, kalitesini düşürmek ve renk sayısını azaltmak için kullanılmaktadır. “Reduce” seçeneği tıklanınca ekrana gelen “Reduce Colours” menüsündeki “Automatic” bölümünde dönüştürülmek istenen dosya seçenekleri bulunmaktadır. “Number Of Colours” yazının yanında bulunan kutucuğa resim için istenilen renk sayısı yazılmaktadır. “Ok” kutucuğu işlemi onaylamak, “Cancel” kutucuğu işlemi iptal etmek ve menüyü kapatmak için kullanılmaktadır. Menüyü kapatma işlemi menünün sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretiyle de gerçekleştirilebilmektedir (Şekil 77).

Şekil 77. Reduce colours menüsü

“Show Current” seçeneği, tasarımda kullanılan renklerden istenilen renklerin siyah renkle kapatılmasını sağlamaktadır.

“Statistics” seçeneği, tasarım için kullanılan bütün renklerin çalışma sayfasındaki kaç karede tekrar edildiğinin sayısal sonuçlarını göstermektedir. “Statistics” seçeneği tıklandığında ekrana “Colour Statistics” menüsü gelmektedir. Menüde tasarım için kullanılan renkler ve bu renklerin ne kadar tekrar edildiği sıralanmaktadır. Menüden çıkmak istenildiğinde “Cancel” kutucuğu veya menünün sağ üst kısmında bulunan çarpı işaretinin tıklanması gerekmektedir (Şekil 78).

“Delete Unused” seçeneği, tasarımda kullanılmayan renkleri renk paletinden silmektedir.

“Define” seçeneği, tasarımda kullanılacak renkleri belirlemek için kullanılmaktadır. “Define” seçeneği tıklanarak ekrana “Color Menu” menüsü açılmaktadır. “Color Menu”ye farklı yollardan da ulaşılabilmektedir. Bu işlem için mausenin imleciyle ekranın solunda bulunan “Renk Paleti”nde (Şekil 64) yer alan gri/siyah kutucuklardan birinin üzerine gelinerek mausenin sağ tuşu ile tıklanmak gerekmektedir. “Color Menu”de “Color Settings”, “Colourbook” ve “Model” bölümleri bulunmaktadır. “Colourbook” bölümünde tasarım için istenilen renkler ayarlanmaktadır. Tasarımda istenilen renkler için renk çemberinde bulunan renk kutusuna çift tıklayarak, tıklanan rengin daha ayrıntılı renk skalası ekrana gelmektedir. Renk çemberinde her rengin bir seri numarası bulunmaktadır. “Page: 34” yazan kutucuk mausenin imlecinin ucunda bulunan rengin seri numarasını göstermektedir. “Colourbook” bölümünde ayarlanan renkler “Color Settings” bölümünde bulunan kutucuklar içinde görüntülenmekte ve sıralanmaktadır. Ayrıca bu renkler ana ekranda bulunan “Renk Paleti” için de kaydedilmektedir. “Model” bölümünde, “Color Settings” bölümünde kaydedilen renklerin ince ayarlaması yapılmaktadır (Şekil 79).

“Colourbook” bölümündeki renk çemberindeki renklerden biri tıklandığında ekrana gelen renk skalasında, renk çemberinde tıklanan rengin en açıktan, en koyusuna ve en parlağına kadar birçok farklı versiyonu bulunmaktadır (Şekil 80).

Renk skalasındada her rengin bir seri numarası bulunmaktadır. Şekil 17’de yer alan rengin seri numarası 34-1205RGB olarak görülmektedir. 34 numarası renk çemberinde bulunan ana rengin numarasıdır (bkz. Şekil 79). Tire sonrasındaki 1205RGB numara ise mausenin imlecinin ucunda bulunan rengin seri numarasını göstermektedir. Her rengin seri numarası aranılan rengin bulunmasına kolaylık sağlamaktadır. İstenilen rengin seri numarasını “Search” yazısının altında yer alan beyaz kutucuğa yazılarak klavye üzerinde bulunan enter tuşuna basılmakta bu sayede aranılan renk bulunmaktadır (Şekil 80).

Şekil 80. Colourbook

“Color” menüsünde bulunan “Sort” seçeneği, tasarımda kullanılan renklerin renk paletindeki sırasının değişimini sağlamaktadır. “Sort” seçeneğinin tıklanmasıyla ekrana gelen “Sort Colours” menüsünde tasarımda kullanılan renkler kutucuklar halinde sıralanmaktadır. Sırası değitirilmek istenen rengin bulunduğu kutucuğa mouse ile tıklanarak istenilen kutucuğa kadar sürüklenip ve bırakılması gerekmektedir. “Ok” kutucuğu istenilen değişiklikleri onaylamak için “Cancel” kutucuğu ise menüden çıkmak için kullanılmaktadır. Menüden çıkmak için menünün sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretine tıklanması da yeterlidir (Şekil 81).

Şekil 81. Sort colours menüsü

“Open” seçeneği, önceden kaydedilmiş çalışma sayfalarını çalışma ekranında açmak için kullanılmaktadır. Open seçeneği tıklanınca ekrana gelen “Aç” menüsü, “File” menüsündeki “Open” seçeneği tıklanınca ekrana gelen “Aç” menüsüyle (bkz. Şekil 68) aynı işlemi yapmaktadır (Şekil 82, Şekil 68).

Şekil 82. Aç menüsü

“Save As” seçeneği, çalışma sayfasında yapılan değişiklikleri farklı bir dosya olarak kaydetmek için kullanılmaktadır. “Save As” seçeneğinin tıklanmasıyla ekrana gelen “Farklı Kaydet” menüsünde, “File” menüsündeki “Save As” seçeneği tıklanınca ekrana gelen “Farklı Kaydet” menüsüyle (bkz. Şekil 69) aynı işlemi yapmaktadır (Şekil 83, Şekil 69).

Şekil 83. Farklı kaydet menüsü

“Combinations” seçeneği, çalışma ekranları arasında geçişi sağlamaktadır. Çalışma ekranları arasında geçiş için klavye üerinde bulunan “Tab” kısa yol tuşu da kullanılabilmektedir. “Combinations” seçeneği tıklanınca ekrana gelen “Colour Combinations” menüsünde “Nr.of Windows” yazısının yanındaki kutucuğa gitmek istenilen çalışma ekranının numarası yazılmaktadır. “Ok” kutucuğu yapılan işlemi onaylamak için, “Cancel” kutucuğu yapılan işlemi iptal etmek ve menüden çıkmak için kullanılmaktadır. Menüden çıkma işlemini menünün sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretini tıklanarak da gerçekleşmektedir (Şekil 84).