• Sonuç bulunamadı

2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.3. El Dokuması Halı Üretimi Yapan İşletmelerde Kullanılan Bilgisayar Programları

2.3.1. Graphic Color Booria Carpet Designer

Booria Carpet Designer, halı ve kilim üreticileri için tasarlanan bir yazılım programıdır. 16 milyon renk seçeneği ile desenlerde herhangi bir renk sınırlamasına gidilmeden sınırsız çalışma özgürlüğü sunmaktadır. Programda kayıtlı, 1750 adet kullanıma hazır motif, çiçek, desen, obje, bordür bulunmaktadır. Spiral çizgi, simetri motif, aynı anda çoklu aynalama, kes, kopyala, yapıştır, rotasyon, dublikasyon, boyut değiştirme, küçültme, büyültme, pratik bir şekilde yuvarlak ve elips bordür oluşturma, dörtgen, elips, oval, sekizgen halı tasarımı vb. özellikleri ile çok geniş tasarım yelpazesi bulunmaktadır. Ayrıca klavuz çizgileri ile desende ayrıntılar daha kolay takip edilebilmektedir.

Graphic Color Booria Carpet Designer bilgisayar programının özellikleri;

Graphic Color Booria Carpet Designer bilgisayar programının “Çalışma Ekranında”, ekrana ilk gelen “Çalışma Sayfası” açık pembe renktedir. Sayfanın yukarısında yer alan mavi şeritte dosyanın adı, çizilecek halı deseninin boyutları (100x100) ve halı desen kağıdının kalitesi (10/10) bulunmaktadır. Dosya adının hemen altında “Dosya Menüleri” yer almaktadır. Dosya menülerinde sırasıyla “Dosya, Düzen, Görünüm, Seç, Desen, Filtreler, Renk, Ton, Efekt, Araç Çubukları, Pencere ve Yardım” menüleri bulunmaktadır. Dosya menülerinin altında ve ekranın sol tarafında “Araç Çubukları” sıralanmaktadır. Araç çubuklarında desen tasarımını kolaylaştıran birçok fonksiyon tuşu bulunmaktadır. Çalışma Ekranın sağ tarafında “Yardımcı Menüler”

bulunmaktadır. Yardımcı Menülerde sırasıyla Tools Özellikleri, Patern, Fırça Biçimi, Rengi Değiştir, Dosya Yönetimi, RGB Düzenle, Kütüphane ve Parça Kütüphanesi bulunmaktadır. “Renk Paleti”, el dokusu halının tasarımında kullanılacak olan renklerin sıralanmış halidir. Tasarımda kullanılacak her rengi renk paletindeki bir kutucuk temsil edilmektedir. “Renk Göstergesi”, o anda kullanılan rengi göstermektedir (Şekil 1).

Şekil 1. Nedgraphics texcelle bilgisayar programı çalışma ekranı

Ekranın sağ üst köşesinde bulunan simgelerden üstte yeralan kutucuklar sırasıyla çalışma ekranını simge durumunda küçültme, çalışma ekranını büyültüp-küçültme veya ekranı kaplama ve çalışma ekranını kapatma görevlerini yapmaktadır. Altta yeralan kutucuklar ise sırasıyla çalışma sayfasını simge durumunda küçültme, çalışma sayfasını büyültüp-küçültme veya ekranı kaplama ve çalışma sayfasını kapatma işlevlerini gerçekleştirmektedir (Şekil 2).

Nedgraphics Texcelle bilgisayar programının dosya menülerinde; “Dosya, Düzen, Görünüm, Seç, Desen, Filtreler, Renk, Ton, Efekt, Araç Çubukları, Pencere ve Yardım” menüleri bulunmaktadır.

“Dosya” menüsünde “Yeni, Aç, Dosya Yönetimi, Tüm Desenleri Görüntüle, Veritabanından Ara, Kaydet, Farklı Kaydet, Al, Gönder, Çoklu Aç, Tara, Yazdır, Özellikler, Dil ve Çık” seçenekleri yeralmaktadır (Şekil 3).

Dosya menüsündeki “Yeni” seçeneği, çalışma ekranına yeni çalışma sayfası açmak için kullanılmaktadır. Klavye üzerinde bulunan “CTRL+N” tuşları kısa yol tuşu ve araç çubukları içinde yer alan “Yeni” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 18) aynı işlemi gerçekleştirmektedir.

Şekil 3. Dosya menüsü

“Yeni” seçeneği tıklanarak ekrana gelen “Yeni Desen” menüsünden dokunacak el halısının tasarımına ait özellikler bulunmaktadır (Şekil 4). Yeni Desen menüsünde “Desen Özellikleri, Palet ve Kalite” menüleri yer almaktadır. “Desen Özellikleri” menüsünde el dokusu halının desen boyutu hakkındaki bilgiler girilmektedir. Desen Özellikleri menüsünde “Ebat ve Yoğunluk” bölümleri bulunmaktadır. “Ebat” bölümüne

el dokusu halının boyutları girilmektedir. Yoğunluk bölümündeki ayarlar değiştirilmemektedir. “Palet” menüsünde, tasarımda kullanılmak istenen renkler ayarlanmaktadır. Bu işlemi “Renk” menüsünde bulunan seçeneklerden (bkz. Şekil 13) ayrıca yardımcı menülerde bulunan “RGB Düzenle” (bkz. Şekil 1) seçeneğinden de yapılmaktadır. “Kalite” menüsünde el dokusu halının desen kalitesi hakkındaki bilgiler girilmektedir. “Tamam” kutucuğu işlemi onaylamak, “İptal” kutucuğu menüden çıkmak için kullanılmaktadır. Menüden çıkmak için menünün sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretinin tıklanması da yeterlidir.

Şekil 4. Yeni desen menüsü

“Aç” seçeneği, daha önce kaydedilmiş olan çalışma sayfalarını, çalışma ekranına çağırmak için kullanılmaktadır. Klavye üzerinde bulunan “CTRL+O” kısa yol tuşları, araç çubukları içinde yer alan “Aç” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 19), yardımcı menülerde bulunan “Dosya Yönetimi” (bkz. Şekil 1) seçeneğinde aynı işlemi gerçekleştirmektedir. “Aç” seçeneğinin tıklanmasıyla ekrana gelen “Aç” menüsünde daha önceden çalışılıp kaydedilmiş olan çalışma sayfaları bulunmaktadır (Şekil 5). “Konum” yazısının önünde bulunan kutucukta açılan klasörün ismi yazmaktadır. Klasör isminin yanındaki

kutucuklarda sırasıyla “Dosyaları Sırala, Geri Dön, Dosyaları Kapa, Masaüstüne Git” fonksiyonları bulunmaktadır. “Konum” yazısının altında yer alan büyük kutucukta ise o klasörde bulunan çalışma sayfalarının isimleri sıralanmaktadır. Çalışma sayfalarının isimlerinin yer aldığı kutucuğun yanındaki bölümde ise mause ile tıklanan çalışma sayfasının minyatürü görülmektedir. “Aç” menüsünün altında bulunan “Dosya Adı” yazısının, yanında bulunan kutucuğun içine açılmak istenen dosyanın adı yazılmaktadır. “Dosya Türü”, açılmak istenen dosyanın uzantısını göstermektedir. “Aç” kutucuğu, mause ile tıklanan veya dosya adı yazılarak bulunan dosyayı açmak için kullanılmaktadır. Menüden çıkılmak istendiğinde “İptal” kutucuğu tıklanmakta aynı işlem menünün sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretine tıklanarakta yapılmaktadır.

Şekil 5. Aç menüsü

“Dosya Yönetimi” seçeneği, çalışma sayfalarının kaydedildiği dosyaları tasarımcının isteğine göre düzenlemek için kullanılmaktadır.

“Kaydet” seçeneği, çalışma sayfasında yapılan değişiklikleri aynı dosya üzerine kaydetme işlevini görmektedir. Bu işlem kısa yoldan yapılmak istendiğinde klavye üzerinde bulunan “CTRL+S” tuşlarının kullanılması yeterli olmaktadır, aynı işlem araç çubukları içinde yer alan “Kaydet” fonksiyon tuşu ile de (bkz. Şekil 20) gerçekleştirmektedir.

“Farklı Kaydet” seçeneği, çalışma sayfasında yapılan değişiklikleri farklı bir dosya olarak kaydetmek için kullanılmaktadır. Aynı işlemi klavye üzerinde bulunan “SHIFT+CTRL+S” tuşları ile ayrıca araç çubukları içinde yer alan “Farklı Kaydet” fonksiyon tuşu ile de (bkz. Şekil 21) kısa yoldan yapılabilmektedir. “Farklı Kaydet” seçeneği tıklandıktan sonra ekrana gelen “Farklı Kaydet” menüsünde daha önceden kaydedilmiş olan çalışma sayfaları sıralanmaktadır (Şekil 6). “Konum” yazısının önünde bulunan kutucukta kaydetmek için açılan klasörün ismi yazmaktadır. Klasör isminin yanındaki kutucuklarda sırasıyla “Dosyaları Sırala, Geri Dön, Dosyaları Kapa, Masaüstüne Git” fonksiyonları bulunmaktadır. “Konum” yazısının altında yer alan büyük kutucukta ise o klasörde bulunan çalışma sayfalarının isimleri sıralanmaktadır. “Dosya Adı” yazısının yanında bulunan kutucuğun içine kaydetmek için dosyanın adı yazılmaktadır. “Kayıt Türü”, kaydedilen dosyanın uzantısını göstermektedir. “Kaydet” kutucuğu, istenilen değişikliklerin yapıldığı dosyayı kaydetmek için kullanılmaktadır. Menüden çıkılmak istendiğinde “İptal” kutucuğu tıklanmakta aynı işlem menünün sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretine tıklanarakta yapılmaktadır.

Şekil 6. Farklı kaydet menüsü

“Tara” seçeneği, resim veya fotoğrafları tarayıcıda taramak işlemini gerçekleştirmektedir.

“Yazdır” seçeneği, çalışma sayfasının yazıcıdan çıktısını alabilmek için kullanılmaktadır.

“Dil” seçeneği, bilgisayar programında kullanılabilecek diller sıralanmaktadır.

“Çık” seçeneği, ekranda bulunan çalışma sayfasını kapatmak için

kullanılmaktadır. Çalışma ekranının sağ üst köşesinde bulunan çarpı işareti de ekranda bulunan çalışma sayfasını kapatmaktadır (bkz. Şekil 2).

“Düzen” menüsünde, “Geri, İleri, Kes, Kopyala, Yapıştır, Temizle, Panoyu Temizle, Kopyala, Arka Renk ile Boya, Pattern Tanımla, Arka Rengi Pattern ile Doldur, Seçili Alanı Patern ile Doldur, Effects Bindings, Aynalamali Çizim Fonksiyonu ve Simetri Çizim” seçenekleri bulunmaktadır (Şekil 7).

Şekil 7. Düzen menüsü

“Düzen” menüsünde bulunan “Geri” seçeneği, çalışma sayfasında yapılan işlemleri sadece bir adım geri almak için kullanılmaktadır. Aynı işlemi klavye üzerinde bulunan “CTRL+Z” tuşları da kısa yol tuşu olarak gerçekleştirmektedir.

“İleri” seçeneği ise çalışma sayfasında geri alınan işlemleri, geri alınmadan önceki haline adım adım ilerletmek için kullanılmaktadır. Klavye üzerinde bulunan “SHIFT+CTRL+Z” tuşları da aynı işlemi yapmaktadır.

“Kes” seçeneği, çalışma sayfasında mause ile seçilen alanı kesme işlemini yapmaktadır. Kesme işlemi kısa yoldan yapılmak istendiğinde klavye üzerinde bulunan “CTRL+X” kullanılması yeterli olmaktadır.

“Kopyala” seçeneği, çalışma sayfasında mause ile seçilen alanı kopyalamak için kullanılmaktadır. Klavye üzerinde bulunan “CTRL+C” kısa yol tuşları da kopyalama işlemini yapmaktadır.

“Yapıştır” seçeneği, kopyalanan veya kesilen alanı çalışma sayfasına yapıştırma işlevini görmektedir.

“Temizle” seçeneği, çalışma sayfasında yapılan işlemi iptal ederek bir adım geri almak için kullanılmaktadır. Temizle seçeneğinin Geri seçeneğinden farkı, işlem Geri seçeneği ile geri alındığında İleri seçeneği ile ileri alarak tekrar eski haline getirebilinmektedir. Fakat işlem Temizle ile iptal ederek geri alındığında tekrar geri getirme olanağı bulunmamaktadır. İptal etme işlemi kısa yoldan yapmak istendiğinde, klavye üzerinde bulunan “CTRL+Del” tuşunun tıklanması yeterli olmaktadır.

“Panoyu Temizle” seçeneği, çalışma ekranında yapılan bütün işlemleri iptal ederek çalışma ekranını temizlemek için kullanılmaktadır.

“Kopyala” seçeneği, çalışma ekranındaki desenin tümünü kopyalayarak desenin aynısını yeni bir çalışma ekranında açmak için kullanılmaktadır.

“Effects Bindings” seçeneği, tasarımda farklı efekt seçenekleri sunmaktadır.

“Aynalamalı Çizim Fonksiyonu” seçeneği, mouse ile seçilen alanı yatay veya dikey yönde ayna simetrisi yaparak kopyalamaktadır. Araç çubukları içinde yer alan “Aynalamalı Çizim Fonksiyonu” fonksiyon tuşuda (bkz. Şekil 22) aynı işlem kısa

yoldan yapılabilmektedir. “Aynalamalı Çizim Fonksiyonu” seçeneği tıklandıktan sonra ekrana gelen “Görünüm Oranı” menüsü seçilen alanın yatay veya dikey yönde istenilen oranda kopyalama işlemi için kullanılmaktadır. “Tamam” kutucuğu işlemi onaylamak, “İptal” kutucuğu menüden çıkmak için kullanılmaktadır. Menüden çıkmak için menünün sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretinin tıklanması da yeterli olmaktadır (Şekil 8).

Şekil 8. Görünüm oranı menüsü

“Simetri Çizim” seçeneği, araç çubukları içinde yer alan “Kalem Fonksiyonu” (bkz. Şekil 50) fonksiyon tuşu ile çizilen deseni çizim yönü doğrultusunda çizim yaparken aynı anda istenilen sayıda simetrik olarak çizim yapma imkanı vermektedir. Aynı işlem araç çubukları içinde bulunan “Simetri Çizim” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 23) ile de gerçekleştirilebilmektedir.

Şekil 9. Yardımcı menüler

“Görünüm”, menüsünde, “Gerçek Görünüm, Büyült, Küçült, Zoom, Pencereye Sığdır, Görünüm Oranı, Pencereyi Resme Uydur, Tam Ekran Görünüm, Grid Çizgilerini Gizle, Girid Çizgisi Özellikleri, Klavuz Çizgisini Göster, Klavuz Çizgisi Özellikleri, Pile Ve Loop Birleştirici, Bilgi, Renk Bilgisi” seçenekleri bulunmaktadır (Şekil 10).

“Görünüm” menüsünde bulunan “Gerçek Görünüm” seçeneği, çalışma sayfasını ekranda standart boyutlara getirmektedir. Çalışma sayfasını standart boyutları, çalışma ekranının ilk açıldığındaki çalışma sayfasının boyutlarındadır (bkz. Şekil 1). Klavye üzerinde bulunan “SHIFT+CTRL+A” kısa yol tuşlarıda bu işlemi gerçekleştirmektedir.

“Büyült” seçeneği, çalışma sayfasının ekrana basamak halinde yaklaşmasını sağlanmaktadır. İstenilen yakınlığa gelinceye kadar “Büyült” tıklanmaya devam edilmesi gerekmektedir. Aynı işlem klavye üzerinde bulunan “NUM+” kısa yol tuşu sayesinde de yapılabilmektedir.

“Küçült” seçeneği ise, “Büyült” seçeneğinin aksine, çalışma sayfasının ekrandan basamak halinde uzaklaşmasını sağlanmaktadır. İstenilen uzaklığa gelinceye kadar “Küçült” tuşunun tıklanmaya devam edilmesi gerekmekte, bu işlem klavye üzerinde bulunan “NUM-” kısa yol tuşundan da yapılabilmektedir.

“Pencereye Sığdır” seçeneği, çalışma sayfasının çalışma ekranını tam kaplamasını sağlamaktadır.

“Pencereyi Resme Uydur” seçeneği, internetten bulunan veya taranarak bilgisayara kaydedilen yüksek çözünürlülüklere sahip fotoğraf veya resimleri kendi birebir boyutlarında çalışma sayfasında açmak için kullanılmaktadır. Klavye üzerinde bulunan “SHIFT+CTRL+W” kısa yol tuşları ve araç çubukları içinde yer alan “Pencereyi Resme Uydur” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 24) aynı işlemini yapmaktadır.

“Tam Ekran Görünüm” seçeneği, çalışma sayfasının bilgisayar ekranın tamamını kaplamasını sağlamaktadır. Araç çubukları içinde bulunan “Tam Ekran Görünüm” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 25) bu işlemi gerçekleştirebilmektedir.

“Grid Çizgilerini Gizle” seçeneği, çalışma sayfasındaki kareleri gizlemek için kullanılmaktadır. Aynı işlemi araç çubukları içinde yer alan “Grid Çizgilerini Gizle” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 26) gerçekleştirmektedir.

“Girid Çizgisi Özellikleri” seçeneği, çalışma sayfasındaki karelerin ebatlarını, renklerini vb. özelliklerini belirlemek için kullanılmaktadır. Bu işlemi klavye üzerindeki “CTRL+G” kısa yol tuşları ve araç çubukları içinde yer alan “Girid Çizgisi Özellikleri” fonksiyon tuşu da (bkz. Şekil 27) yapabilmektedir.

“Klavuz Çizgisini Göster” seçeneği, çalışma sayfasındaki klavuz çizgilerini göstermek yada kaldırmak için kullanılmaktadır.

“Klavuz Çizgisi Özellikleri” seçeneği, çalışma sayfasındaki klavuz çizgilerinin ebatlarını, renklerini vb. özelliklerini belirlemek için kullanılmaktadır.

“Seç” menüsünde, “Hepsini Seç, Seçimi İptal Et, Tersini Seç, Sili Seç, Arka Rengi İptal Et, Ön Rengi Seç, Seçilen Rengi Alma, Değiştir, Dikdörtgen Çerçeveyi Bul, Seçili Alan Yanıp Sönsün, Deseni Koru, Yüzmeleri İşaretle, Korunmuş Parça, Korunmuş Katmanları Sabitle, Korunmuş Parçayı Sil, Taşı, Mod, Bölge Yükle, Bölge Gönder” seçenekleri bulunmaktadır (Şekil 11).

“Hepsini Seç” seçeneği, çalışma sayfasının tümünü seçmek için kullanılmaktadır. Seçme işlemi kısa yoldan yapılmak istendiğinde klavye üzerinde bulunan “CTRL+A” kullanılması yeterli olmaktadır.

“Seçimi İptal Et” seçeneği, çalışma sayfasında mouse veya “Hepsini Seç” seçeneği ile seçilen alanı iptal etmek için kullanılmaktadır. Aynı işlem klavye üzerinde bulunan “SHIFT+CTRL+N” tuşları ile ayrıca araç çubukları içinde yer alan “Seçimi İptal Et” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 28) ile de yapılabilmektedir. Mouse ile boş alana sol tıklandığında da seçili alan iptal edebilmektedir.

“Tersini Seç” seçeneği, çalışma sayfasında mouse ile seçilen alanın dışındaki alanı seçmek için kullanılmaktadır. Bu işlem “SHIFT+CTRL+I” kısa yol ile de gerçekleştirilebilmektedir.

“Sili Seç” seçeneği, çalışma sayfasında mouse ile seçilen alanı silmek için kullanılmaktadır. Silme işlemini gerçekleştirmek için klavye üzerinde bulunan “DEL” kısa yol tuşu da tıklanması yeterlidir.

“Seçilen Rengi Alma” seçeneği, çalışma sayfasında mouse ile seçilen alandaki rengi çizim kalemine almak için kullanılmaktadır. Araç çubuklarında bulunan “Seçilen Rengi Alma” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 29) ile de aynı işlem gerçekleştirilmektedir.

“Deseni Koru” seçeneği, mouse ile seçilen deseni korumaya alarak “Parça Kütüphanesi”ne (bkz. Şekil 1) kaydetmektedir. Araç çubukları içinde yer alan “Deseni Koru” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 30) da aynı işlemi yapmaktadır.

“Korunmuş Parça” seçeneği, korunmuş desenlerin bulunduğu “Parça Kütüphanesi” menüsünü çalışma ekranına çağırmak için kullanılmaktadır. Aynı işlemi klavye üzerinde bulunan “CTRL+Y” kısa yol tuşları da gerçekleştirmektedir.

“Korunmuş Parçayı Sil” seçeneği, korumaya alınan deseni “Parça Kütüphanesi” nden silmek için kullanılmaktadır.

“Desen” menüsünde, “Ebatlama, Canvas Ölçüsü, Kırpmak, Görüntü İçin Yinele, Eğim, Aynala 45 Derece, Rotasyon, Kıvrım, Raporla, Shift Kontür, Dairesel Desen Oluştur, Perspektif Görüntü, Cross Planting, Dörtgen Bordür Shirbazı, Halı Simulasyonu” seçenekleri bulunmaktadır (Şekil 12).

Şekil 12. Desen menüsü

“Ebatlama” seçeneği, çalışma sayfasında mouse ile seçilen deseni veya alanı yeniden boyutlandırmak için kullanılmaktadır. Dosya menülerinin altındaki araç çubukları arasında bulunan “Ebatlama” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 31) da aynı işlemi yapmaktadır. Ekranın solunda bulunan “Serbest Ebatlandırma” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 60) da benzer görevi üstlenmektedir.

“Eğim” seçeneği, çalışma sayfasında mouse ile seçilen deseni veya alanı belirli açı doğrultusunda yatay veya dikey olarak kaydırmak için kullanılmaktadır.

“Eğim” seçeneğinin alt seçenekleri de bulunmaktadır. Bu seçenekler “Yatay ve Dikey” seçenekleridir.

“Yatay” seçeneği, mouse ile seçilen desen veya alanın yatay olarak belirli açıda kaydırılmasını sağlarken “Dikey” seçeneği, dikey olarak belirli açıda kaydırılmasını

sağlamaktadır. Araç çubuklarında yer alan “Yatay” fonksiyon tuşu “Yatay” seçeneği ile “Dikey” fonksiyon tuşu “Dikey” seçeneği ile aynı işlemi yapmaktadır (bkz. Şekil 32- Şekil 33).

“Aynala 450 Derece” seçeneği, mause ile seçilen desen veya alanın, ayna simetrisi yapacak şekilde çevrilmesini sağlamaktadır.

“Aynala 450 Derece” seçeneğinin farklı alt seçenekleri de bulunmaktadır. Bu seçenekler “Aynala 450 Yukarı Sol, Aynala 450 Aşağı Sol, Aynala 450 Yukarı Sağ, Aynala 450 Aşağı Sağ ” seçenekleridir.

“Aynala 450 Yukarı Sol” seçeneği seçilen desen veya alanın yarısını desenin sol yukarısına, “Aynala 450 Aşağı Sol” seçeneği desenin sol aşağısına, “Aynala 450 Yukarı Sağ” seçeneği desenin sağ yukarısına, “Aynala 450 Aşağı Sağ” seçeneği desenin sağ aşağısına kırkbeş derecelik açıyla ayna simetrisi yaparak yapıştırmaktadır. Araç çubuklarında yer alan “Aynala 450 Yukarı Sol” fonksiyon tuşu ile “Aynala 450 Yukarı Sol” seçeneği, “Aynala 450 Aşağı Sol” fonksiyon tuşu ile “Aynala 450 Aşağı Sol” seçeneği, “Aynala 450 Yukarı Sağ” fonksiyon tuşu ile “Aynala 450 Yukarı Sağ” seçeneği, “Aynala 450 Aşağı Sağ” fonksiyon tuşu ile “Aynala 450 Aşağı Sağ” seçeneği aynı görevi üstlenmektedir (bkz. Şekil 34, Şekil 35, Şekil 36, Şekil 37).

“Rotasyon” seçeneği, seçilen desen veya alanın istenilen yönde ve oranda döndürülmesini sağlamaktadır.

“Rotasyon” seçeneğinin farklı alt seçenekleri de bulunmaktadır. Bu seçenekler “900 Sol, 900 Sağ, 1800 ve Serbest” seçenekleridir.

“900 Sol” seçeneği, seçilen desen veya alanın sola doğru doksan derece, “900 Sağ” seçeneği, sağa doğru doksan derece, “1800” seçeneği ise yüzseksen derece döndürmektedir. “Serbest” seçeneği, seçilen desen veya alanın istenilen yönde ve açıda döndürülmesini sağlamaktadır.

“Raporla” seçeneği, seçilen desen veya alanı, yan yana sonsuz kez tekrar edebilme imkanı sunmaktadır. Araç çubuklarında bulunan “Raporla” fonksiyon tuşu da aynı görevi üstlenmektedir (bkz. Şekil 38). Benzer işlemi “Shift” seçeneği ile yapılabilmekle birlikte “Raporla” seçeneğinde alan köşeden çekilip büyütüldüğünde rapor ne kadar genişletilirse genişletilsin motif bu kısma tam olarak oturabilmekte, “Shift” seçeneğinde ise alan köşeden çekilip büyütüldüğünde motif yarım kalabilmektedir.

“Kontür” seçeneği, desenin içine veya dışına kontür çekilmesini sağlamaktadır. Aynı işlemi araç çubukları içinde bulunan “Kontür Aracı” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 63) da gerçekleştirmektedir.

“Dairesel Desen Oluştur” seçeneği, kare veya dikdörtgen formatta çizilen motifleri dairesel formata çevirmek için kullanılmaktadır.

“Perspektif Görüntü” seçeneği, tasarımda kullanılmak üzere internetten bulunan veya taranarak bilgisayara kaydedilen resimlerin veya fotoğrafların perspektifini alarak çalışma sayfasına aktarılmasını sağlamaktadır. Araç çubukları içinde yer alan “Perspektif Görüntü” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 39) da bu işlemi gerçekleştirmektedir.

“Dörtgen Bordür Shirbazı” seçeneği, programın kendi arşivinde bulunan dörtgen bordür kalıplarını ekrana çağırmak için kullanılmaktadır. Araç çubukları içinde bulunan “Dörtgen Bordür Shirbazı” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 40) da aynı işlem için kullanılmaktadır.

“Halı Simulasyonu” seçeneği, tasarımı yapılan el dokusu halı deseninin dokunmuş halı görünümünde üç boyutlu similasyonunu görmek için kullanılmaktadır. Bu işlem araç çubukları içinde bulunan “Halı Simulasyonu” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 41) ile de yapılabilmektedir.

“Renk” menüsünde, “24 Bit Olarak Değiştir, Renk Çözünürlüğü, Renk Düşürme, Tersyüz Ve Değiştir, Creel Map, Renkden Kalan, Renk Dizinini Kaldır, Tersyüz, Değiştir, Renk Ortalaması, Renk Ara, Bul ve Değiştir, Aktif Rengi Göster,

Renk Paletini Düzenle, Renk Paletini Sıfırla, Renk Paleti Yükle, Renk Paletini Kaydet” seçenekleri bulunmaktadır (Şekil 13).

Şekil 13. Renk menüsü

“24 Bit Olarak Değiştir” seçeneği, internetten bulunan veya taranarak bilgisayara kaydedilen yüksek kaliteli ve çözürnülülükteki fotoğraf veya resimleri standart kalite ve çözürnülülüğe getirmek için kullanılmaktadır.

“Renk Çözünürlüğü” seçeneği, internetten bulunan veya taranarak bilgisayara kaydedilen yüksek kaliteli ve çözürnülülükteki fotoğraf veya resimlerin, istenilen oranda kalitesini ve çözürnülülüğünü düşürmek için kullanılmaktadır.

“Renk Düşürme” seçeneği, çok renkli desen, resim veya fotoğrafların renk

sayısını azaltmak için kullanılmaktadır. Renk sayısını azaltma işlemi

“SHIFT+CTRL+C” kısa yol tuşlarıyla ayrıca araç çubukları içinde yer alan “Renk Düşürme” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 42) ile de gerçekleştirilmektedir.

“Renkden Kalan” seçeneği, tasarımda kullanılmayan renkleri renk paletinden silmektedir.

“Tersyüz” seçeneği, desende kullanılan rengi zıt rengiyle değiştirmek için kullanılmaktadır.

“Değiştir” seçeneği, çizim sırasında o anda kullanılan rengi istenilen başka bir renkle değiştirmek için kullanılmaktadır.

“Renk Ortalaması” seçeneği, tasarım için kullanılan bütün renklerin çalışma sayfasındaki kaç karede tekrar edildiğinin sayısal sonuçlarını göstermektedir.

“Renk Ara” seçeneği, istenilen rengi, renk paletinde aramak için kullanılmaktadır. Renk arama işlemi “SHIFT+CTRL+E” kısa yol tuşları ile ayrıca araç çubukları içinde bulunan “Renk Ara” fonksiyon tuşu (bkz. Şekil 43) ile de yapılabilmektedir.

“Bul ve Değiştir” seçeneği, desen üzerinde değiştirilmek istenen rengi bulup kullanılmak istenilen renge boyamak için kullanılmaktadır.

“Aktif Rengi Göster” seçeneği, çizim sırasında o anda kullanılan rengi görmek için kullanılmaktadır.