• Sonuç bulunamadı

MOBİL HAYAT ve BİLEŞENLERİ

5. MOBİL İNTERNET ve UYGULAMALARI

5.1. Mobil İnternetin Tanımı

Mobil internet, yer ve zamandan bağımsız, mobil araçlar ile internet erişimine sahip olmak olarak tanımlanabilir (Aksu, 2007: 23).

Mobil internet, kullanıcıların internete masa üstü bilgisayar üzerinden bağlanma kısıtını ortadan kaldıran bir internet çeşididir. Bu sayede, kullanıcılar, istedikleri zaman, istedikleri yerde, cep telefonlarından, WAP’tan ya da çeşitli mobil telefon operatörlerinin uygulamalarından yararlanarak internete bağlanabilme imkanına kavuşmaktadırlar.

Mobil internet kullanımının yaygınlaşması, üreticilerin de bu konuda bir takım stratejiler geliştirmesini ve mobil internete uygun alt yapılar hazırlama gerekliliğini ortaya koymuştur. Mobil internetin gündeme gelmesiyle Mobil uygulamalar, bilinen elektronik uygulamaların haricinde, başka bir takım kurallarla ihtiyaç duymaktadır. Üreticilerin işlerini mobil ortamlarda da devam ettirebilmeleri için mobil teknolojileri ve kablosuz şebekeleri faaliyetlerine dahil etmeleri gerekmektedir.

Gelişen teknolojiler ile birlikte 2. nesil sistemlerden 3. nesil sistemlere geçilirken mobil iletişim teknolojileri, WAP, EDGE, GPRS gibi uygulamalarla mobil internet ortamı ve sunucuları şekillenmeye başlamış ve 3. nesil sistemlerde kullanılan UMTS ile birlikte mobil internet ortamı daha ilgi çekici ve kolay ulaşılabilir hale gelmiştir.

Yapısal özellikleri nedeniyle mobil internet ortamı, kişisel bilgisayarlardaki internet ortamından farklıdır, bu yüzden fiziksel ve donanımsal özellikleri nedeniyle kendilerine özgü küresel bir ağ ortamına ve tarayıcı yeteneklerine ihtiyaç duymaktadır.

Mobil internet uygulamaları kullanacak üreticilerin, cep telefonlarından internete ulaşmada sorunları gidermek için hipermetin özellikli uygulamalar kullanmaları gerekmektedir. Bunun nedeni hipermetin uygulamasının görüntü ve sesten daha hızlı ve basit iletilmesi ayrıca, en maliyetsiz uygulama olmasından kaynaklanmasıdır. Çünkü metin, en küçük bayt ortamında en yüksek bilgiyi taşıyabilecek olanağı sunmaktadır.

Bu nedenle mobil internet kullanarak hedef kitlelerine çeşitli mesajlar ulaştırmak isteyen üreticilerin hipermetin tabanlı uygulamaları kullanmaları daha avantajlı olmaktadır (Alkaya, 2007: 27).

Mobil internet konusunda yeni açılımlardan birisi de WI-FI teknolojisinin cep telefonlarında kullanılmasıdır. Türkiye’de Türk Telekom, WI-Net ile birçok alanda mobil internet erişimi vermeye başlamıştır. Bu çerçevede, Türk Telekom, hotspot olarak adlandırılan mobil erişim alanlarında (havaalanları, oteller, üniversiteler, fuar alanları, marinalar gibi) kullanıcıların yüksek hızlı mobil internet hizmet ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet sunmaya başlamıştır. Kullanıcılar, taşınabilir bilgisayarları ve WI-FI özellikli cep telefonları ile Türk Telekom’un mobil internet hizmetinden faydalanabilmektedir (www.winet.turktelekom.com.tr, 2006).

Wi-fi teknolojiler ile internetin mobil olarak kullanılabilmesi, üreticilerin ve reklam verenlerin bu hizmetlerden yararlanma imkanına kavuşarak daha fazla insana ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Mobil internetten faydalanılarak, ulaştırılmak istenen mesajlar insanlara daha hızlı ve daha kolay ulaştırılabilir.

5.2. Mobil İnternetin Özellikleri: Mobil internet servisleri, cep telefonlarıyla ya da küçük mobil cihazlarla kullanılabilecek şekilde özelleştirilmiştir, kullanıcının ihtiyacı olan bilgi ve hizmeti verecek şekilde kişiselleştirilebilir ve kullanıcıyı belli bir konumda bulunmaya zorlamaz; mobil şebekenin kapsama alanı dahilinde olan herhangi bir yerden hiçbir kablo ya da bilgisayar bağlantısına ihtiyaç duyulmadan erişilebilmektedir (Köroğlu, 2002: 10).

Mobil internetin bir diğer özelliği ise, bilgisayar sahibi olmayan ya da bilgisayar kullanmayı bilmeyen insanların bile cep telefonları ya da tablet vb. cihazlar aracılığıyla internete erişim imkanına kavuşabilmeleridir. Mobil internet hizmetlerinin cazip olanaklarla tüketicilere sunulması ve insanların her ne kadar diz üstü bilgisayarlar bulunsa da bilgisayarları her yere yanlarında taşıyamamaları da mobil interneti tüketicilerin ilgi alanına sokmuştur (Aksu, 2007: 27).

Mobil internete cep telefonu ile bağlanabilmek için bir takım donanım ve yazılımlara ihtiyaç duyulmaktadır. İhtiyaç duyulan yazılımların çok büyük bir kısmı üretici firma tarafından telefonların içinde sunulsa da bazı uygulamalar da sonradan telefonlara yüklenebilmektedir (Mobimag, 2005).

Cep telefonlarından internete bağlanabilmek için gerekli donanıma sahip bir cep telefonu, mobil internete uygun bir operatör, bu operatörlerin kullanıcıları yönlendireceği ayarlar, ve mobil internete uyumlu uygulamalar olması gerekmektedir. Örneğin bir mesajlaşma uygulaması kurularak arkadaşlar arasında telefon üzerinden sohbet edebilir, bir e-posta uygulaması kurularak e-posta alınıp gönderilebilir, farklı dosya formatlarını görüntüleyen uygulamalar yüklenerek internet üzerindeki dosyalar sorunsuz bir biçimde görüntülenebilir (Alkaya, 2007: 29).

Mobil ve internete bağlanabilme özellikli cep telefonlarına sahip olan tüketicilerin gün geçtikçe artıyor olması ile gelişen mobil internet, aynı zamanda üreticilere de yeni bir mecra yaratması açısından önemlidir. Bu sayede üreticiler, daha düşük maliyetlerle daha fazla insana ulaştırmak istedikleri mesajları iletme ve müşteri ilişkilerinde daha çabuk bir geri bildirim alma gibi avantajlara kavuşmuşlardır. Bu durum, üreticiler ile tüketiciler arasındaki iletişimin daha hızlı olmasını ve tüketicilerin özelliklerine göre mesaj iletilebilmesini sağlamıştır.

Tüketiciler, mobil İnternet sayesinde her hangi bir satın alım işleminden önce, ihtiyaçları olan ürün hakkında anında araştırma yapma imkanına kavuşmuşlardır. Bu sayede aradıkları ürün ile ilgili her türlü bilgiye ulaşıp daha önce bu ürünü kullananların yorumlarını da değerlendirebilmektedirler. Ayrıca, acil bir durum ortaya çıktığında, en yakın hastane, eczane gibi unsurlara ulaşmak için de mobil İnternet oldukça faydalıdır. Yine yol durumu, hava durumu gibi bilgilerden haberdar olmak için de mobil internetten faydalanılabilir.

Mobil internet, 13’üncüsü düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde ele alınan konulardan birisi olmuştur. Cep telefonlarında internet hızının artmasıyla cep telefonları artık küçük birer bilgisayar haline dönüşmüştür. Günlük, iş ve eğlenceye dair pek çok paylaşım cep telefonları üzerinden yaşanmaya başlamıştır. Buna göre, kongrede, mobil iletişim sektörünün yeniliklerle büyümeye devam edeceği ifade edilmiştir (Gözütok, 2012).

Türkiye’de İnternet kullanımının yıllara göre gelişimi incelendiğinde mobil İnternet kullanımındaki payın yıllar ilerledikçe artış gösterdiği görülmektedir. 2012 yılı üçüncü çeyrek verilerine bakıldığında mobil cepten İnternet kullanımının bir önceki yıla göre %141,7 oranında artış gösterdiği görülmektedir. Bu durum aşağıdaki tablo ile özetlenebilir.

Tablo: 1.3: 2012 Üçüncü Çeyrek Toplam İnternet Abone Sayıları

Kaynak: www.tk.gov.tr, 2012

2009 yılı Temmuz ayında kullanılmaya başlanan ve 2012 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla üç yıldan uzun bir süredir 3G hizmetlerini sunan mobil işletmecilerden elde edilen verilere göre, mobil bilgisayardan ve cepten internet abone sayısı bir önceki çeyreğe göre yaklaşık %9,2 oranında artmış ve 11.561.579’a ulaşmıştır. Bu dönem içerisinde toplam mobil internet kullanım miktarı ise bir önceki çeyreğe göre yaklaşık %24 oranında artış göstermiştir. Mobil İnternet kullanımının bu denli hızlı bir artışa sahip olması, tutundurma faaliyetlerini mobil alanlarda da yürütmek isteyen firmalar için son derece önemlidir. Firmalar, müşteri veri tabanları sayesinde müşterilerinin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve satın alma alışkanlıklarını irdeleyerek müşterilerine özel mobil reklam mesajlarını mobil İnternet aracılığıyla iletebilirler.

Mobil internet sayesinde üreticiler ve tüketiciler karşılıklı ve sürekli bir ilişki geliştirerek gerekli durumlarda bir birlerine yardımcı olma ya da tavsiyede bulunma imkanına kavuşmuşlardır. Kimi zaman müşteriler ürünlerin özelliklerine kendi ihtiyaçları doğrultusunda müdahalede bulunabilirken kimi zaman da, üreticiler ürünlerinden en fazla nasıl faydalanabileceği hakkında bilgi verebilmektedir. Mobil uygulamalar ve mobil internet, firmalara müşterilerine ulaşma, marka bilinilirliği ve sadakati sağlamada önemli bir kanal olma yolundadır.

Mobil internet uygulamaların başarılı olabilmesi için dikkat edilmesi gereken bir takım noktalar bulunmaktadır. Buna göre, bir mobil internet uygulaması oluşturmak isteyen firma öncelikle uygulamanın kolay anlaşılabilir ve açık olmasına dikkat

etmelidir. Ayrıca, kullanıcıların uygulamayı anlamak ve kullanabilmek için fazla efor sarf etmemesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra kullanıcılar, aynı deneyimi başka cihazlarda da yaşayabilmeli, uygulamalar, kolay anlaşılabilir nitelikte olmalıdır (Yurdagül, 2011).