• Sonuç bulunamadı

MERİ PLAN DURUMU:

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 63-66)

KOMİSYON RAPORLARI

MERİ PLAN DURUMU:

Plan teklifine konu Eyüp İlçesi, Akşemsettin Mahallesi, 148 ada, 23-24 parsellere (eski5-7 parseller) ilişkin 06.01.2010 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli plan tadilatı ile 148 ada, 7 parsel ve bitişiğindeki terkinli alanın bir kısmı Ticaret+Konut alanına, 148 ada 5 parselde bulunan park alanının bir kısmı ve 5 parsel ile 7 parsel arasındaki tescil dışı alan Dini Tesis Alanına alınmış olup, 1/5000 ölçekli plan tadilatı paftasında;"

1-Tasdik sınırı içerisindeki alan Ticaret+Konut ve Dini Tesis Alanıdır.

2-Ticaret+Konut Alanında Ofis, Çarşı, Çok katlı mağaza, Sinema, Apart Konut, Sosyal kültürel tesisler yapılabilir.

3-Ticaret+Konut Alanında Emsal=2,00 H=Serbest'tir. Emsal brüt parsel üzerinden hesaplanacaktır.

Çekme mesafeleri Atatürk Bulvarından 10 mt. Diğer cephelerden 5 mt.'dir.

4-Ticaret+Konut Alanında blok boyut ve şekli serbest olup; bitişik, ayrık, ikiz ve sıralı blok yapılabilir. Kaks'a dâhil olmak üzere asma kat yapılabilir.

5-Bina köşe kotları ve kot alınacak nokta avan projeye göre belirlenecektir. Ön istikametler gerisinde kalmamak kaydıyla bodrum katlarda otopark yapılabilir. +/-0.00 kotun altındaki katlar emsale dâhil değildir.

6-Çatı şekli serbest olup avan projeye göre belirlenecektir. Açık çıkmalar emsal hesabına dâhil değildir.

7-Uygulama aşamasında parsel bazında zemin etüd raporu hazırlanacak ve bu rapor doğrultusunda uygulama yapılacaktır. Avan proje aşamasında Hmax=5 kat sınırı aşılması durumunda ayrıntılı jeolojik jeoteknik etüd yapılarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın ilgili birimine kat yüksekliği belirtilerek onaylatılacaktır.

8-Uygulama, istikamet ve ifraz, tevhid, ihdas v.b. işlemler 19.03.2005 t.t.'li 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planından yararlanılarak ve aşağıda listelenen koordinatlarla sınırlandırılan alanlara ilişkin olarak 1/5000 ölçekli plan doğrultusunda Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır.

9-Açıklanmayan hususlarda İstanbul İmar Yönetmeliği hükümleri geçerlidir." şeklinde plan notları ve 8 nolu plan notunun altında 27 adet X-Y koordinatı bulunmaktadır.

Eyüp İlçesi, Akşemsettin Mahallesi, 148 ada, 23 parsel 19.03.2005 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Alibeyköy Uygulama İmar Planında kısmen "T-Ticaret Alanı'nda (Emsal=1.50, H: 4 kat) kısmen de Nato

Petrol Boru Hattı"nda, 148 ada, 24 parsel ise kısmen Dini Tesis Alanı, kısmen de Yeşil Alanda kalmakta iken 22.06.2011 t.t.li 1/1000 ölçekli plan tadilatı ile 148 ada 23 parsel E:2.00, H:Serbest yapılanma şartında Ticaret+Konut alanına, 148 ada 24 parsel ve bitişiğindeki park alanı ve 23-24 parseller arasındaki tescil dışı alan Dini Tesis Alanına alınmış olup,

1-Tasdik sınırı içerisindeki alan Ticaret+Konut ve Dini Tesis Alanıdır.

2-Ticaret+Konut Alanında Ofis, Çarşı, Çok Katlı Mağaza, Sinema, Apart Konut, Sosyal Kültürel Tesis Alanları yapılabilir.

3-Ticaret+Konut Alanında Emsal=2,00 H=Serbest'tir. Emsal brüt parsel üzerinden hesaplanacaktır.

Çekme mesafeleri Atatürk Bulvarından 10 m. diğer cephelerden 5 m.'dir.

4-Ticaret+Konut Alanında TAKS, blok boyut ve şekli serbest olup; bitişik, ayrık, ikiz ve sıralı blok yapılabilir. KAKS'a dâhil olmak üzere asma kat yapılabilir.

5-Ticaret+Konut Alanında Bina köşe kotları ve kot alınacak nokta avan projeye göre belirlenecektir.

Ön istikametler gerisinde kalmamak kaydıyla bodrum katlarda otopark yapılabilir. +/-0.00 kotun altındaki katlar emsale dâhil değildir.

6-Ticaret+Konut Alanında Çatı şekli serbest olup avan projeye göre belirlenecektir. Açık çıkmalar emsal hesabına dâhil değildir.

7-Ticaret+Konut Alanında Uygulama aşamasında parsel bazında zemin etüd raporu hazırlanacak ve bu rapor doğrultusunda uygulama yapılacaktır. Avan proje aşamasında Hmax=5 kat sınırı aşılması durumunda ayrıntılı jeolojik jeoteknik etüd yapılarak Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın ilgili birimine kat yüksekliği belirtilerek onaylatılacaktır.

8-Ticaret+Konut Alanında Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır.

9-Ticaret+Konut Alanında Avan proje aşamasında Ulaşım Planlama Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü görüşü alınmadan uygulama yapılamaz.

10-Ticaret+Konut Alanında İmar Planındaki yollara ve "Kabataş-Beşiktaş-Şişli-Alibeyköy- Tekstilkent-Mahmutbey Metro Hattı"na gerekli terk işlemleri bedelsiz yapılacaktır.

11-Ticaret+Konut Alanında "Kabataş - Beşiktaş - Şişli - Alibeyköy - Tekstilkent -Mahmutbey Metro Hattı"nın Veysel Karani İstasyonu komşuluğunda olması dolayısıyla parsel bünyesinde çevre bölgelerinden gelebilecek araçların park edebileceği P&R amaçlı ve ayrıca bölge otoparkı niteliğinde kullanılabilecek kendi fonksiyonunun ihtiyaç duyabileceği alanların dışında ilave park alanları oluşturulacaktır.

12-Açıklanmayan hususlarda mer'i plan notları geçerlidir.

-Peron Tüneline yatayda 5 m yapı yaklaşma mesafesi bırakılacaktır." notları getirilmiştir.

Ayrıca 23 parselin bir kısmı 07.11.2010 tasdik tarihli 1/5000 ve 1/1000 ölçekli "Kabataş- Beşiktaş-Şişli-Alibeyköy-Tekstilkent-Mahmutbey Arası Metro Hattı İmar Planı Değişikliği'nde yer altı metro hattı güzergahında ve metro istasyonunda kalmaktadır.

İLÇE MECLİS KARARI:

İlgi (a) yazı eki Eyüp Belediye Başkanlığı'nın 06.09.2012 gün ve 2012-220 sayılı Meclis Kararında;

'söz konusu plan itirazının kabulüne oy çokluğu ile karar verilmiştir.'şeklinde komisyon görüşünü içeren 21.08.2012 tarih ve 402 sayılı raporun kabul edildiği belirtilmektedir.

DEĞERLENDİRME:

31.07.2012 gün ve TN: 836600-149611 sayılı yazısında; Gül inşaat Proje ve Petrol Ürünleri A.Ş.'nin 26.07.2012 tarihli dilekçesi ile 148 ada 23 sayılı parsele ait 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği notlarında "+0,00 kotu altındaki katlar emsale dahil değildir"

notunun bulunduğu, Belediyesi'nden bu şartlar altında satın alındığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından avan proje onayı esnasında ikiden fazla bodrum katın iskan edilemeyeceği ve ana kitle üzerinde yükselen bloklarda yapılan açık çıkmaların çıkma sayılamayacağının bildirildiği, mağduriyetin giderilmesi açısından "±0.00 kotunun altındaki katlar iskan edilebilir, emsale dahil değildir. Ana kitle üzerinde yükselen bloklarda kat adedine bakılmaksızın açık çıkma yapılabilir, emsale dahil değildir,

"şeklinde düzenleme yapılmasının gerekmekte olduğu, konuya ilişkin Emlak Müdürlüğü kurum görüşünün Eyüp Belediye Başkanlığı'na iletilmesinin istendiği belirtilerek Emlak Müdürlüğümüzce Eyüp Belediye Başkanlığı Plan Proje Müdürlüğüne bahse konu plan notu değişikliğinin yapılmasında sakınca bulunmadığı gerekli çalışmaların Eyüp Belediye Başkanlığı tarafından yapılarak karar alınmak üzere ilçe belediye meclisine sunulması hususunda gereği istenmiştir. Eyüp Belediye Başkanlığı Plan Proje Müdürlüğü 31.07.2012 gün ve TN:836600-149611 sayılı Emlak Yönetim Daire Başkanlığı Emlak Müdürlüğü'nün görüş yazısını talep olarak kabul ederek Başkanlık Oluru ile plan notu tadilatını hazırlamıştır.

İlgi (a) yazı eki 06.09.2012 gün 2012/220 sayılı Eyüp Belediye Başkanlığı Meclis Karan ile kabul edilerek iletilen 1/1000 Uygulama İmar Plan Tadilat Paftaları incelendiğinde; -5 nolu plan notunun sonuna"

Bu katlar iskan edilebilir" ibaresinin eklenerek 5 nolu plan notunun, "5-Ticaret+Konut Alanlarında bina köşe kotları ve kot alınacak nokta avan projeye göre belirlenecektir. Ön istikametler gerisinde kalmamak kaydıyla bodrum katlarda otopark yapılabilir.±0.00 kotunun altındaki katlar emsale dahil değildir. Bu katlar iskan edilebilir" şeklinde düzenlendiği, -6 nolu plan notunun sonuna "Ana kitle üzerinde yükselen bloklarda kat adedine bakılmaksızın açık çıkma yapılabilir, emsale dahil değildir." ibaresinin eklenerek 6 nolu plan notunun,

"6- Ticaret+Konut Alanında Çatı şekli serbest olup avan projeye göre belirlenecektir. Açık çıkmalar emsal hesabına dâhil değildir. Ana kitle üzerinde yükselen bloklarda kat adedine bakılmaksızın açık çıkma yapılabilir, emsale dahil değildir." şeklinde düzenlendiği görülmektedir.

Ancak ilgi (a) yazı ve eklerinde plan notu tadilatının 148 ada 23 parsele ait olduğu belirtilmesine rağmen eklenen notların 23 parsele özel olduğuna dair bir ibare görülmediğinden 148 ada 24 parseli de kapsamaktadır.

İstanbul İmar Yönetmeliği 6.09.1 Maddesine göre en fazla 2 bodrum kat iskan edilebilir, ve 7.03.1.

Maddesinde;

"5 kat irtifaya kadar olan yapılarda (5'inci kat dahil) çıkma genişliği çevre yapılanma koşullarına uymak koşulu ile maksimum (1.50) m.'dir.

6- 10 kat irtifaya kadar olan yapılarda (10'uncu kat dahil) çıkma genişliği çevre yapılanma koşullarına uymak koşulu ile maksimum (1.20) m.'dir.

10 katın üzerindeki yapılarda ise tüm katlarda çıkma yapılamaz." denilmektedir.

Bahse konu teklif incelendiğinde, eklenmek istenen ibarelerin İstanbul İmar Yönetmeliği Madde 7.03.01'e ve 6.09.1. 'e aykırı olduğu ve yoğunluk arttırıcı etkisi olduğu görülmektedir. İskan edilebilir bodrum kat adedinin belirsiz olması nedeniyle yoğunluk kontrolsüz bir şekilde arttırılmaktadır. Çıkmaların yapılması ve emsale dahil edilmememsi sonucu öngörülemeyen büyüklükte fazladan kullanım alanları oluşturulmakta ve bina gabarisi arttırılmaktadır. Ayrıca İlçe Belediyesince Başkanlık Oluru doğrultusunda hazırlanıp iletilmesine rağmen, T+K lejantlı E:2.00, H:Serbest yapılanma şartlarındaki 148 ada 23 parsel özel şirket mülkiyetinde olup, ilgi (a) yazı eki plan notu tadilatı teklifinde kamu yararı görülmemiştir. " denilerek İlgi (a) yazı eki İlçe Meclis Kararı ve eki 1/1000 ölçekli plan tadilatı teklifi yazımız ekinde olup, ilgi (b) Başkanlık Oluru ve Genelge, yürürlükteki yasalar ve yönetmelikler ile 5216 sayılı yasanın 7.b ve 14.maddelerine göre değerlendirilmek ve hakkında karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine havale olunmuştur.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ:Eyüp İlçesi, 148 ada, 23 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği teklifi incelenmiş olup 22.06.2011 tt’li 1/1000 ölçekli planda bodrum katlar ve açık çıkmalarla ilgili gereken düzenlemeler yapılmış olduğu, ilçe belediyesi tarafından bu doğrultuda uygulama yapılması gerektiği dolayısı ile plan değişikliğini gerektiren bir husus bulunmadığı tespit edildiğinden 22.06.2011 tt’li 1/1000 ölçekli plan hükümlerinin korunması komisyonumuzca uygun görülmüştür.

Meclisimizin Onayına Arz Olunur.

Sefer KOCABAŞ Timur SOYSAL Mustafa DEMİRKAN İmar ve Bayındırlık Başkan Vekili Raportör

Komisyonu Başkanı

İrfan MERT Oktay BİRİNCİ Hayri KIR Üye Üye Üye

Ömer Lütfü SOMUN M. Sedat ÖZKAN Nevzat ŞELİMEN Üye Üye Üye

T.C

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

KOMİSYON RAPORLARI

İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU

Rapor No:

41 Tarih:

12.03.2013 Dosya No:

2013/347

KONUNUN ÖZÜ: Küçükçekmece İlçesi 1/5000 ölçekli Sefaköy Halkalı Caddesi RNİP’na itiraz.

KOMİSYON İNCELEMESİ: Şehir Planlama Müdürlüğünün 11/02 /2013 gün ve BN:1999 sayılı yazısında;

" İlgi: a) 13/04/2010 tarih ve TN: 2806026 sayılı Başkanlık Oluru, b) 05/07/2010 tarih ve 2010-S / BN:11276 sayılı yazımız, c) 10/01/2011 tarih ve 3737057 sayılı Başkanlık Katına yazımız,

d) 18/03/2011 tarih ve 582 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis kararı, e) 14/05/2012 tarih ve 6644 sayılı Başkanlık Katına yazımız,

f) 14/06/2012 tarih ve 1341 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis kararı, g) Küçükçekmece Belediyesi’nin 15/10/2012 tarih ve 945-543605 sayılı itiraz yazısı, h) Küçükçekmece Belediye Meclisi’nin 07/12/2012 tarihli ve 2012/150 sayılı kararı,

ı) Küçükçekmece Belediye Başkanlığı’nın 18/12/2012 tarih ve 1179-557328 sayılı sayılı yazısı.

Küçükçekmece İlçesi Sefaköy Halkalı Caddesi Çevresi 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı 16/08/2012 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanı’nca onaylanmış ve 14/09/2012 – 15/10/2012 tarihleri arasında Başkanlığımızca 1 ay süre ile askıya çıkartılmıştır.

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 63-66)

Benzer Belgeler