• Sonuç bulunamadı

EKLER LİSTESİ

1. BİRİNCİ BÖLÜM MEDYA GÜNDEMİ MEDYA GÜNDEMİ

1.3. Gündem Belirleme Kuramı ve Aşamaları

1.3.3. Medyalar Arası Gündem Belirleme

Gündem belirleme araştırmalarının birinci aşamasında genellikle ilk yıllarda yapılan araştırmalar da kamuoyu gündemini kimin belirlediği sorunsalı üzerinde durulmuş ve bu yönde araştırmalar yapılmıştı. İkinci dönem gündem belirleme araştırmaları ise konuyu bir ileriki safhaya taşıyarak, medyanın kamuoyunun nasıl düşüneceklerini belirleme gücüne de sahip olup olmadığı üzerine yoğunlaşmıştır. Son dönemdeki bazı çalışmalar ise medyanın gündemini aslında kimlerin belirlediği, medya gündemi üzerinde etkisi olan paydaşlar araştırılma konusu olarak seçmiştir.

56 R STUDIO İLE ÇOK ULUSLU MEDYALAR ARASI GÜNDEM BELİRLEME ANALİZİ

Bir medya aracısında yayımlanan haberin diğer medya aracısı gündemini etkileme ve belirleme gücü ise medyalar arası gündem belirleme araştırmaları altında değerlendirilmeye başlanmıştır (McCombs ve diğ., 2000; Roberts ve McCombs, 1994; Roberts ve diğ., 2002, s. 464). İngilizce literatürde “Inter-Media Agenda-Setting” olarak geçen kavram Türk literatüründe karşılığını Medyalar (Medya) Arası

Gündem Belirleme olarak bulmuştur.

McCombs ve Roberts medyalar arası gündem belirleme çalışmalarını 1949 yılında dayandırmakta, Gates adlı haber editörünün haber seçim davranışlarının inceleyen vaka çalışmasını referans göstermektedir (Roberts ve McCombs, 1994, s.250). Bu vaka çalışmasını 1976 yılında Shaw ile tekrar inceleyen McCombs yedi haber içerik kategorisi arasında (gazete haberleri ve haber ajansı haberleri) güçlü bir korelasyon tespit etmiş ve medyalar arası etkiyi ortaya koymuşlardır (McCombs ve Shaw, 1976).

Atwater, Fico ve Pizante (1987) iki haftalık dönemde iki haber ajansı haberlerini, yedi günlük gazetenin haberlerini, üç radyonun haberlerini ve iki televizyonun haberlerini analiz edip medyalar arası gündem belirleme etkilerini tespit etmeyi amaçlamışlardır. Araştırmacıların topladıkları haberler içerik analizi ile analiz edilip haber aracıları arasında çapraz gecikmeli korelasyon ve Rozelle-Campbell taban hizası formülünden yararlanarak ilişkiyi test etmişlerdir. Araştırma sonucunda gazetelerin özel haberler ile gündem belirleme etkisi yaratabileceği, bunun yanı sıra haber ajanslarının da özgün mesajlar ile eyalet çapında

57

dağıtımı nedeni ile büyük ve heterojen kitleye ulaşabileceği ve diğer gündemleri etkileyebileceği tespit edilmiştir.

Reese ve Danielian (1989a, 1989b) yazdıkları iki makale ile medyalar arası gündem belirleme çalışmalarına katkıda bulunmuşlardır. Araştırmacılar 1985 ve 1986 yılları arasında uyuşturucu özelinde kokain konulu haberleri içeriklerini analiz etmişler, New York Time gazetesinin diğer gazetelerin (Washington Post ve Los Angeles Times gazeteleri) gündemini belirlediğini tespit etmişlerdir.

Roberts ve McCombs ( 1994, s.260) ise 1994 yılında yaptıkları araştırmada gazete ve televizyon arasındaki gündem belirleme etkisini ölçmek istemişlerdir. Bu bağlamda televizyon gündemini belirlemek adına KTBC, KVUE ve KXAN kanallarındaki haberleri ve reklamları, gazete gündemini belirlemek içinde Austin American ve Statesman gazetelerinin habelerini 17 Eylül -7 Ekim arası ve 8 Ekim-29 Ekim arasını farklı iki zaman dilimi olarak içerik analiz ile değerlendirmişlerdir. Bu araştırma sonucunda politik reklamların hem televizyon haberlerini hem de gazete gündemini belirlediğini tespit edilmiştir.

1996 yılı Başkanlık seçim kampanyası üzerine araştırmasını şekillendiren Boyle (2001), adayların (Clinton, Dole ve Perot) politik medya reklamlarının gazete gündemi ve televizyon haber gündemine etki ettiğini tespit etmiştir. Bu bağlamda 116 siyasi reklam, 817 gazete haberi ve 101 ağ haber öyküsü analiz edilmiştir. Bu bağlamda içerikler zaman 1 ve zaman 2 diye iki bölüme ayrılmıştır. Zaman 1 12 Eylül-29

58 R STUDIO İLE ÇOK ULUSLU MEDYALAR ARASI GÜNDEM BELİRLEME ANALİZİ

Eylül 1996 ve Zamana 2 ise 2 Ekim -5 Kasım olarak tespit edilmiştir. Bu sayede hem medyanın kendi içindeki zamansal haber değişimlerine, hem de diğer medyaları etkileme gücüne bakılmıştır.

Internet’in gelişimi ile birlikte web sitelerinin de gelişmesi ile birlikte medyalar arası gündem belirleme çalışmaları bu ortama doğru kaymaya başlamıştır.

Roberts, Wanta ve Dzwo (2002) online medya haber içerikler ile elektronik bülten panosu haberlerinin birbiri üzerine etkisini tespit etmek istemişlerdir. Geleneksel medya gündemi için New York Times,

The Associated Press, Reuters, Time ve CNN seçildi. Elektronik ilan

panosu olarak da American Online (AOL) üzerindeki bir blog araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya konu olan dört konunun içinde medyadan AOL elektronik ilan panolarına yönelik açık bir gündem belirleme etkisi tespit edilmiştir. Yine elde ettikleri bulgulara göre online forum kullanıcılarının tartıştığı konular online medya içeriklerinden etkilenmekte ve bu etki bir ila yedi gün arasından gerçekleşmektedir (Roberts ve diğ., 2002).

Bu konudaki araştırmalardan bir diğeri ise Ku, Kaid ve Pfau (2003)’nun yaptığı araştırmadır. Al Gore ve George W. Bush arasındaki 2000 yılı Başkanlık seçimi üzerine kurgulanan araştırmada adayların web sitesi haberleri ile geleneksel medya haberleri ve kamu gündemi arasındaki gündem belirleme etkisi test edilmiştir. Bu bağlamda 3’er yedi günlük periyot tespit edilmiş, gazete gündemi için New York Times ve

59

televizyonları, adayların gündemi için adayların resmî web sitesinde çıkan haberler, kamu gündem için ise anketler ile gündemler ile tespit edilmiş ve sonuçlar içerik analizi ile irdelenmiştir. Araştırma neticesinde aday web siteleri ve bu sitelerdeki haberlerin geleneksel medya gündeminde yer bulduğu, bu neden ile gündeme taşınan haberlerin kamu gündemini de etkileyebileceği, web sitelerine maruz kalan çevrimiçi kullanıcıların, geleneksel medya kullanıcılarına göre kampanya gündemlerine daha fazla maruz kaldıkları, web sitelerinin kamu üzerinde doğrudan gündem belirleme etkisi olduğu tespit edilmiştir (Ku, Kaid ve Pfau, 2003).

B. Lee, Lancendorfer ve Lee (2005) yaptıkları araştırmada 2000 Güney Kore Genel seçimleri özelinde internet bülten (ilan) panoları ile gazete haberleri arasında medyalar arası gündem belirleme etkisi tespit edilmeye çalışmışlardır. Hem birinci aşama gündem belirleme hem de ikinci aşamada gündem belirleme araştırma kapsamında sorgulanmıştır. İçerik analizi ve sonrasında yapılan çapraz gecikmeli korelasyon (Rozelle-Campbell taban hizası kullanımı) neticesinde gazetelerden internet panosuna doğru medyalar arası gündem belirleme etkisi tespit edilmiştir. Ayrıca internet, geleneksel haber medyasını medyalar arası gündem belirleme açısından etkileyen başka bir kaynak olarak tespit edilmiştir.

G. Lee (2005) yazdığı tezde internet haber sitelerindeki haberlerin kamu gündemini belirleme gücünü, yönelim ihtiyacını da değerlendirecek şekilde araştırma konusu yapmıştır. Bu araştırma

60 R STUDIO İLE ÇOK ULUSLU MEDYALAR ARASI GÜNDEM BELİRLEME ANALİZİ

medyalar arası gündem belirleme kuramını test etmemektedir. Burada önemli olan internetin bir gündem belirleme aracı olarak değerlendirilmesidir.

Reynolds (2005) tezinde siyasi sanal günlüklerin (siyasi bloglar) gündem belirleme etkisini 2004 Amerika Başkanlık seçimi demokrat parti adayları özelinde (Howard Dean, Wesley Clark, Richard

Gephardt, John Kerry, Joe Lieberman, John Edwards, Al Sharpton, Carol Moseley-Braun ve Dennis Kucinich) incelemiştir. Seçilen siyasi

günlüklerin ki toplam 11 blog ve seçilen gazete haberleri gündemleri 11 günlük zaman aralığında derlenmiş içerik analizi ile karşılaştırmıştır. Burada tespit edilen içerikler arasındaki korelasyona bakılmış ve yine ilişki t-testi ile irdelenmiştir. Araştırma sonucunda bloglar ve gazete haberleri arasında yüksek derecede pozitif bir korelasyon tespit edilmiştir.

Tedesco (2005a) araştırmasında; 2004 yılı dört demokratik adayın seçim çalışmalarında kampanyalarındaki basın bültenlerini içerik analiz ile irdelemiş ve sonrasında bültenler arasındaki çapraz gecikmeli korelasyona Rozelle-Campbell taban çizgisi kullanılarak değerlendirmiştir. Bu çalışmayı önemli kılan gündem belirleme çalışmalarını basın bültenlerine taşıması, basın bültenlerini de medya aracısı olarak kabul etmesi ve arasındaki ilişkiyi medyalar arası gündem belirleme kapsamında değerlendirmesidir.

61

Lim (2006), Güney Kore özelinde 2006 yılında online haber ajansı (Yonhap News Agency) gündemleri ile online gazetelerin (Chosun.com ve JoongAng Ilbo online gazeteleri) gündemleri arasında medyalar arası gündem belirleme etkisini araştırmıştır. İki farklı zaman diliminde haberler toplanmış, içerik analizi yapılmış, sonrasında medyalar arası gündem çapraz gecikmeli korelasyon ve Rozelle-Campbell taban hizası formülü ile değerlendirilmiştir. Beklenenin aksine iki online gazetenin online haber ajansının gündemini güçlü bir şekilde etkilediği, ters yönlü bir etkinin bulunamadığı, bir gazetenin ise hem ikinci online gazeteyi ve haber ajansını etkilediği tespit edilmiştir.

Wallsten (2007) ise medya gündeminin blog gündemi üzerine etkisini araştırmıştır. Bu bağlamda 50 amatör blog ve 14 profesyonel blog içerikleri ile New York Times gazetesi içerikleri zaman serisi analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda medyalar arası çift yönlü bir ilişki varlığına ait kanıtlar elde edilmiştir. Çalışma sonucunda medya ve araştırılan blog içerikleri arasında karşılıklı bir anlık etkileşim olduğu yani zaman gecikmesi yaşanmadığı tespit edilmiştir.

Sweetser, Golan ve Wanta (2008) medyalar arası gündem belirleme etkisini televizyon, reklam ve online günlükler açısından 2004 seçimleri özelinde araştırmışlardır. Bu çalışma kapsamında araştırmacılar, medyalar arası gündem belirleme etkisini test etmek için adayların gündemini (reklamlar, blog yayınları) ve medya gündemini (televizyon ağı yayınları) değerlendirmek için üç ayrı içerik analizi

62 R STUDIO İLE ÇOK ULUSLU MEDYALAR ARASI GÜNDEM BELİRLEME ANALİZİ

kullanmışlardır. Bu araştırmadan toplanan veriler sonrasında çapraz gecikmeli korelasyon ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda medyanın halen kampanya iletişimi gündemi oluşturmada en etkili araç olduğu, lakin modern kampanya iletim araçlarının bloglar özelinde zaman gecikmesinin tespiti ve korelasyon gücünün tespiti açısından yeni fırsat yaratacağı değerlendirilmiştir. Ayrıca bloglar ve televizyon haberleri arasında karşılıklı medyalar arası gündem belirleme etkisinin kanıtlarını bulunmuştur (Sweetser ve diğ., 2008).

Sikanku (2008) yazdığı tezinde Gana devleti özelinde kamu ve özel sektör basının medyalar arası gündem belirleme etkisini tespit etmek istemiştir. Bu bağlamda iki gazete seçilmiştir. Bu gazetelerden birisi devlete diğeri özel sektöre aittir. Internet medya gündemini araştırmak içinde birisi devlete birisi ise özel sektöre ait iki web sitesi seçilmiştir. Bu dört medya aracısı üzerinden araştırma planlamıştır. Haberler üçer hafta süre ile toplanmış ve içerik analizi uygulanmış, aralarındaki medyalar arası etki ise çapraz gecikmeli korelasyon ve Rozelle-Campbell taban hizası ile tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda Gana

News Agency (GNA) diğer medya aracıları üzerinde direkt medyalar

arası gündem belirleme etkisi yarattığı tespit edilmiştir (Sikanku, 2008). Meraz (2011a) geleneksel medya ile politik bloglar arasındaki medyalar arası gündem belirleme etkisini Zaman serisi analizi ve Granger nedenselliği ile tespit etmek istemiştir. Bu bağlamda 18 politik blog ki bunların altı adedi sağ eğilimli ve altı adedi sol eğilimli ve iki gazete

New York Times ve Washington Post araştırmaya dahil edilmiştir.

63

eğilimli blog ağı, ılımlı blog ağı, geleneksel medya online haberleri ve geleneksel medya blog ağı. Meraz, yaptığı analiz neticesinde politik blogların geleneksel medyanın çevrimiçi haber makalelerini ve diğer blogları etkilediğini tespit etmiştir.

Vamvakasi ve Dimitrakopoulou (2012) medyalar arası gündem belirleme çalışmalarını Yunanistan özelinde Öfkeliler Halk Hareketi çerçevesinde 25 Mayıs – 30 Haziran 2011 tarihleri arasında 398 ilk sayfa gazete haberleri ve 278 internet blog içeriği ile test etmişlerdir. Bu çalışma gündem belirleme çalışmalarına benzer özellikler göstermemekte, iki medya aracısının harekete bakış açıklarını tespit etmeye yönelik bir araştırma olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ünlü (2012) tezinde Taraf Gazetesinin gündemini belirleyen unsurları tespit etmeyi ve gazete gündeminin diğer seçilen 16 gazete gündemine olan etkisini içerik analizi ile tespit etmeye çalışmıştır(Ünlü, 2012). Artwick (2012) sosyal medyanın gündem belirleme etkisini kayıp bir ceset (Morgan Harrington) için yapılan paylaşımlar üzerinden Twitter aracısında atılan tweet, retweets ve verilen tweet içinde verilen web adresi (Link) ile tespit etmeye çalışmıştır. Morgan Harrington kayıp cesedi ile alakalı 1261 tweet paylaşımı incelenmiş, tweet ve retweet olan paylaşımların nerede ise yarısından fazlasının haber kaynağının alternatif haber kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ceset ile ilgili ana haber kaynağı ana akım medya olmamıştır. Bunun yanında bir diğer tespit ise retweet edilen içeriğin eğlence içeriği olmasıdır.

64 R STUDIO İLE ÇOK ULUSLU MEDYALAR ARASI GÜNDEM BELİRLEME ANALİZİ

Meraz’ın politik blogları incelemesi, Saffer (2013) yayımladığı makalesine de ilham kaynağı olmuştur. Seçili blogların hyper linkleri üzerinden ağ analizi (Hyperlink Network Analysis) yapmayı amaçlayan araştırmacı iki haftalık süre içinde toplam 1107 blog paylaşımını incelemiştir. Araştırmacı, ağ içindeki en merkezi blog ve içeriklerinin diğer blogların içeriklerini az da olsa etkilediğini tespit etmiştir. En merkezi konumdaki blogların birçok konu ve kaynağı diğer bloglar ile paylaştığı ve araştırmanın bu blog üzerinden şekillendirilmesinin doğru olacağı araştırmacı tarafından tespit edilmiştir.

Du (2012) yaptığı çalışma ile ulusal düzeyde gerçekleşen gündem belirleme araştırmalarını uluslararası düzeye taşımıştır. Küreselleşme bağlamında 11 ülke medya gündemi ile kamu gündemini araştırma konuş yapan araştırmacı ülke medyaları arasında gündem belirleme etkisinin kanıtlarını tespit etmiştir.

Yaşin (2013) farklı ideolojilere sahip gazetelerin medyalar arası gündem belirleme etkilerini test etmek istemiştir. Bu amaçla araştırma konusu için örnek olayı Hrant Dink cinayeti olarak belirlenmiştir. Ana akım medyanın merkezi çekim etkisinin ve medyalar arası gündem belirleme etkisini test eden araştırmada basın savundukları ideolojilerine göre ikiye ayrılmıştır. Birinci grup Posta, Milliyet, Sabah, Bir Gün, Yeni Şafak, Radikal ve Takvim gazetelerinden ikinci grup ise Millî Gazete, Ortadoğu, Türkiye, Gözcü, Cumhuriyet, Vakit, Zaman ve Yeni Çağ gazetelerinden oluşmaktadır. Haberler belirtilen gazetelerden toplanmış, içerik analizine tabii tutulmuş, elde edilen veriler ile iki grup gazeteler arasındaki fark bağımsız örneklem t-testi ile analiz edilmiştir.

65

Araştırmacı her medyanın başlangıçta kendi öncelikleri ve önemli gördükleri konular ile haber yaptıklarını, bir önemli konu ortaya çıktığında ise haber gündeminin yoğunlaşması ve merkezi eğilim oluşturdukları görülmüştür. Konu ilk ortaya çıktığında habere uzak durma eğilimde olan farklı görüşlerdeki basın o konuya daha az yer ve zaman ayırmaktadır. Araştırmacı sonraki aşamada konuya uzak duran medyalarında merkezi eğilim doğrultusunda haber ağrılıklarını yeniden dağıtarak o yöne doğru sonradan eğildiklerini saptamıştır.

Du (2012) katkıları ile medyalar arası gündem belirleme çalışmaları ulusal boyuttan, uluslararası boyuta taşınmıştı. C. Rosenthal (2014) ise Du’nun yolundan giderek medyalar arası gündem belirleme etkisini global anlamda test etmek istemiştir. Araştırmasında hem medya gündemini kamu gündemi üzerine etkisini hem de medyaların birbirleri üzerindeki gündem belirleme etkisi sekiz dilde, 15 ülkede ve 29 büyük ulusal gazete haberleri ile araştırılmıştır. Araştırmada yöntem olarak içerik analizi ve korelasyon -çapraz gecikmeli korelasyon yöntemleri kullanılmıştır. İki ülke hariç tüm ülkelerin medya gündemleri arasında anlamlı ve pozitif bir gündem belirleme etkileri tespit edilmiştir. Araştırmacı dilsel ve kültürel farklılıklara rağmen medyanın uluslararası bağlamda benzer çalıştığının altını çizmiştir.

Parmelee (2014) araştırmasında siyasi liderlerin attıkları tweetlerin siyasi haber yapan muhabirlerin yaptıkları haberleri etkileyip etkilemediğini, eğer etkiliyor ise neden bazı tweetlerin daha fazla etki yarattığını araştırmıştır. Araştırmacı bu sorunsalı çözmek adına beş

66 R STUDIO İLE ÇOK ULUSLU MEDYALAR ARASI GÜNDEM BELİRLEME ANALİZİ

muhabir ile telefonda, altı muhabir ile de email aracılığı ile görüşme (röportaj) yapmıştır. Araştırmacı yaptığı yarı yapılandırılmış görüşmeler neticesinde muhabirlerin iş nedeni ile Twitter kullandıklarını ve iş hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olarak gördüklerini belirtmiştir. Bunun yanında muhabirlerin bakış acısı ile siyasi liderlerin Twitter paylaşımları, paylaştıkları basın bültenlerinde daha fazla ikna edici olmadığını tespit etmiştir. Sonuçta siyasi liderlerin paylaşımlarının medyalar arası gündem belirleme etkisi olduğu lakin bu etkinin gücü zayıf olarak tespit edilmiştir.

2014 yılında gündem belirleme araştırmalarına Büyük Veri kavramının da dahil olduğu görülmektedir. R. Neuman, Guggenheim, Jang ve Bae (2014) yaptıkları araştırmada 29 politik başlık üzerinde geleneksel medya haberlerini ve sosyal medya gündemini zaman serisi analiz yöntemi ile test etmişlerdir. Dijital ekosistem içinde gündemi kimin belirlediğini ölçmek adına belirlenen politik konular Twitter, bloglar, forumlar ve geleneksel medyada araştırılmıştır. Araştırmanın evreni olarak Amerika ve araştırma yılı olarak 2012 yılı seçilmiştir. Tipik bir günde 5000 haber makalesi, 10.000 yakın tweet, 600 blog yazısı ve 2000 tartışma tespit edilmiştir. Elde edilen bilgiler zaman serisi ile analiz edilmiştir. Lakin nedensellik tespiti için de araştırmacılar Granger Nedensellik testine başvurmuşlardır. Araştırmacılar özellikle doğal afetler, siyasi protesto ve olaylar (Arap Baharı vb.), silah kontrolü gibi konularda, LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Transseksüel) haber ve konularda sosyal medyanın geleneksel medya üzerine etkisini tespit etmişlerdir (Russell Neuman ve diğ., 2014).

67

Conway, Kenski ve Wang (2015) gündem belirleme araştırmalarını başka bir boyutta değerlendirmişlerdir. 2015 yılında yaptıkları araştırmada, 2012 Cumhurbaşkanlığı seçimleri adayların ve adayların resmi hesaplarından atılan tweetlerin geleneksel medya üzerindeki etkilerini test etmişlerdir. Araştırmada bilgisayar destekli içerik analizi, zaman serisi analizi ve korelasyon yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Twitter ve geleneksel medya için analiz edilen konulara bağlı olarak (bütçe, ekonomi, istihdam, enerji, dış politika / ticaret, sağlık ve vergiler) yoğunluk ve süreye göre değişen bir karşılıklı ilişki tespit edilmiştir. Zaman etkisindeki gecikmeler ve diğer kampanyaya etki eden olası nedenler tespit edilmeden Twitter paylaşımlarının doğrudan ana akım medyayı etkilediğinin söylenmesinin zorluğuna vurgu yapan araştırmacılar, ayrıca birçok muhabirinde Twitter kullanmaya başladığını, geleneksel medyanın bu haberlerden de etkilenebileceğini belirtmişlerdir.

Frederick, Burch ve Blaszka (2015) Twitter’ı başlı başına bir medya aracısı olarak değerlendirip, Londra Olimpiyatları özelinde “@London2012” tarafından gönderilen tweetlerin “#London2012” paylaşımları medyalar arası gündem belirleme etkisini genelinde içerik analizi ile değerlendirmişlerdir. Yapılan araştırma sonrasında iki grup medya gündemi arasında, belirtilen spor dallarında ve ülke vurgularında bir benzerlik tespit edilememiş ve gündem belirleme etkisi gözlemlenememiştir ( Frederick, Burch ve Blaszka, 2015).

68 R STUDIO İLE ÇOK ULUSLU MEDYALAR ARASI GÜNDEM BELİRLEME ANALİZİ

Doğal afetlerde, toplumsal olaylarda Twitter paylaşımlarının halk üzerindeki etkisi birçok çalışmada ortaya çıkmıştır. Risk iletişimde sosyal medyanın aktif rolü 2015 yılında bir kez daha test edilmiştir. Araştırma Fukushima felaketi için yazılan 30 adet akademik makale içerikleri temelinde şekillenmiştir (Mays, Perko, Nagy ve Valunch, 2015). Araştırma medyalar arası gündem belirleme çalışması olmaması neden ile geniş olarak açıklanmamıştır.

Melek (2015) tezinde ve sonrasında yayınladığı makalesinde medyalar arası gündem belirleme etkisini Hürriyet gazetesi online haberleri ve Twitter özelinde Erdoğan arama kelimesi baz alınarak araştırmıştır. Araştırmasında çapraz gecikmeli korelasyon ve Rozelle-Campbell taban hizasından yararlanan Melek, yedi günlük sürede günde iki kez olmak üzere (sabah ve akşam) topladığı haberleri içerik analizi ile incelemiştir. Araştırma neticesinde ana akım medya ile sosyal ağlar arasında karşılıklı bir gündem belirleme etkisi tespit edilememiştir. Başkanlık seçimleri üzerinden yapılan bir diğer araştırmada Kim, Gonzenbach ve Vargo (2016) tarafından yapılan araştırmadır. İki büyük gazete özelinde (The New York Times ve The Washington Post) ve Twitter arasında karşılık medyalar arası gündem belirleme etkisi bu araştırmada test edilmiştir. Siyasal reklamlar çerçevesinde (65 adet Obama ve 121 adet Romney) şekillenen araştırmada reklamların yanında 349 adet Obama ile ilgili haberler ve 317 adet Romney ile ilgili haberler toplanmış yine toplam 29,218 adet Obama tweeti ve 18,025 adet Romney tweeti ARIMA zaman serisi analizi ile karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda gazeteler, Twitter ve politik reklamlar arasında

69

medyalar arası gündem belirleme etkisini destekleyen kanıtlara ulaşılmıştır. Bu araştırmayı özel kılan ikinci aşama gündem belirleme etkisine ait kanıtlarında ortaya çıkmasıdır.

Liu (2016) yaptığı araştırmada ana akım medyanın halen gündem