• Sonuç bulunamadı

Matematik Disiplin Alanında Özel Eğitim Hizmetiyle Yapabildiğine Göre Yapılan Öğretim Sonucunda Öğrencinin Amaç Geçekleştirme Düzeyine İlişkin

BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. Özel Eğitim Hizmetiyle Yapabildikleri Dikkate Alınarak Yapılan Öğretimler Sonucunda Öğrencinin Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler Disiplin

4.1.3. Matematik Disiplin Alanında Özel Eğitim Hizmetiyle Yapabildiğine Göre Yapılan Öğretim Sonucunda Öğrencinin Amaç Geçekleştirme Düzeyine İlişkin

Bulgular Ve Yorumlar

Birlikte eğitim ortamına yerleştirilmiş zihinsel yetersizliği olan öğrenciye sağlanan özel eğitim hizmetiyle Matematik disiplin alanında yapabildiği dikkate alınarak göre desenlenen öğretim planının, sınıf öğretmeni tarafından uygulanmasının, öğrencinin Matematik disiplin alanında (Çember) öğretim amaçlarını kazanmasına yol açıp açmadığı araştırılmıştır. Özel eğitim hizmeti ile Matematik dersinde öğrencinin yapabildiği dikkate alınarak hazırlanan ve uygulanan öğretimle ilgili bulgular Grafik- 1’de gösterilmiştir.

Öğrencinin Matematik dersi Çember Ölçü Aracında gerçekleştirmesi beklenen 15 amaç yer almaktadır. Grafik-1’de görüldüğü gibi, Öğrenci Matematik disiplin alanı başlama düzeyinin üç oturumunda da çember ile ilgili sıfır amaç gerçekleştirmiştir. Özel eğitim hizmeti ile öğrencinin Çemberle ilgili yapabildiği belirlenerek hazırlanmış öğretim planının sınıf öğretmenince bir ders saatlik öğretim uygulaması sonunda çember ile ilgili hedeflenen dört amaçtan üçünü yani % 75 ini gerçekleştirmiştir. Özel eğitim hizmeti ile yapabildiklerine göre yapılan öğretim öğrencinin çember ile ilgili amaçları gerçekleştirmesine yol açtığı izlenimi edinilmiştir.

Grafik-1 incelendiğinde, yoklama, başlama düzeyi evresindeki çemberde gerçekleştirilen amaç gerçekleştirme düzeyini gösteren eğri, öğretim sonunda çember ile gerçekleştirilen amacı belirten noktayla öğretim karşılaştırıldığında, öğretim sonundaki nokta başlama düzeyindeki eğriden ve yatay (x) eksenden daha fazla uzaklaştığı görülmektedir. Buna göre, özel eğitim hizmetiyle yapabildiklerine göre hazırlanan öğretim planının sınıf öğretmeni tarafından uygulanması, öğrencinin belirlenen öğretim amaçlarını gerçekleştirmesine yol açmıştır.

4.2. Özel Eğitim Hizmetiyle Yapabildikleri Dikkate Alınarak Yapılan Öğretimler Sonucunda Öğrencinin Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler Disiplin Alanlarındaki Amaçları Gerçekleştirmesindeki Etkililiğine İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Birlikte eğitim ortamına yerleştirilmiş zihinsel yetersizliği olan öğrencinin özel eğitim hizmetiyle, Türkçe, Sosyal Bilgiler ve Matematik disiplin alanlarındaki yapabildikleri dikkate alınarak yapılan öğretimlerin amaçları gerçekleştirmesinde etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Özel eğitim hizmetiyle Türkçe, Sosyal Bilgiler ve Matematik derslerinde öğrencinin yapabildiği dikkate alınarak hazırlanan ve uygulanan öğretimler ile ilgili bulgular Grafik-1’de verilmiştir.

Grafik-1’de görüldüğü gibi, Sosyal Bilgiler disiplin alanında öğrenci başlama düzeyinin üç oturumunda da Atatürk’ün Hayatı konusu ile ilgili belirlenen 23 amaçtan hiç birini gerçekleştirememiştir. Öğrencinin başlama düzeyinde üç oturumda amaçları gerçekleştirme düzeyi % 0 düzeyindedir. Özel eğitim hizmeti ile yapabildiği dikkate alınarak sınıf içinde yapılan bireyselleştirilmiş öğretim planı ile yapılan öğretim sonunda öğretimi yapılan birinci (Atatürk’ün babasının ismini işaretleme) ikinci (Atatürk’ün annesinin ismini işaretleme) ve üçüncü (Atatürk’ün kardeşinin ismini işaretleme) amaçları gerçekleştirmiştir. Dördüncü (Atatürk’ün ailesindeki kişilerin ismini işaretleme) amacı ise gerçekleştirememiştir. Öğrencinin öğretim oturumu sonunda amaç gerçekleştirme yüzdesi % 75 düzeyindedir. Türkçe ve Matematik disiplin alanlarında ise alınan yoklamalarda öğrenci amaçlardan hiç birini gerçekleştirememiştir. Buda çocukta meydana gelen davranış değişikliğine yapabildiği dikkate alınarak yapılan öğretimin yol açtığı izlenimini vermektedir.

Öğrencinin Türkçe dersi Noktalama İşaretleri başlama düzeyinin üç oturumunda da noktalama işaretleri ile ilgili belirlenen 20 amaçtan hiçbirini gerçekleştirememiştir. Öğrencinin başlama düzeyinin üç oturumunda da amaçları gerçekleştirme yüzdesi % 0 düzeyindedir. Özel eğitim hizmeti ile yapabildiği dikkate alınarak yapılan öğretim oturumunda öğretimi yapılan birinci (noktayı işaretleme) ikinci( noktanın kullanıldığı

cümleyi işaretlemeyi) üçüncü (cümlede boş bırakılan yere nokta işaretinin geleceğini işaretlemeyi) ve dördüncü (tarihlerin arasına nokta işaretini koymayı) amaçları gerçekleştirmiştir. Öğrencinin öğretim oturumu sonunda amaç gerçekleştirme yüzdesi % 100 düzeyindedir. Alınan yoklama ile başlama düzeyi verileri arasında bir değişiklik olmamıştır. Arada öğrenme gerçekleştirmemiştir. Matematik dersinde 2.yoklama alınmış düzey % 0 çıkmıştır. Yine çocukta Türkçe dersinde noktalama işaretlerinde meydana gelen değişikliğe yapabildiğine dayalı öğretim yol açmıştır.

Matematik disiplin alanında, öğrenci başlama düzeyinin üç oturumunda da Çember Ölçü Aracında yer alan on beş amaçtan hiç birini gerçekleştirememiştir. Öğrencinin başlama düzeyinde üç oturumunda da amaçları gerçekleştirme yüzdesi % 0 düzeyindedir. Özel eğitim hizmetiyle yapabildiği dikkate alınarak sınıf içinde yapılan bireyselleştirilmiş öğretim planı ile yapılan öğretim sonunda öğretimi yapılan birinci (çemberi işaretleme) ikinci (çemberin iç bölgesini işaretleme) ve dördüncü (çemberin merkezini işaretleme) amaçları gerçekleştirmiş. Öğretimi yapılan üçüncü (çemberin dış bölgesini işaretleme) amacını gerçekleştirememiştir. Öğrencinin öğretim oturumu sonun da amaç gerçekleştirme yüzdesi % 75 düzeyindedir. Alınan yoklama ile başlama düzeyi verileri arasında bir değişiklik olmamıştır. Arada öğrenme gerçekleşmemiştir. Yine çocukta Matematik dersinde çember konusunda meydana gelen değişikliğe yapabildiğine dayalı öğretim yol açmıştır.

Türkçe, Sosyal Bilgiler ve Türkçe disiplin alanlarında özel eğitim hizmetiyle yapabildiklerini dikkate alarak hazırlanmış bireyselleştirilmiş öğretim planıyla öğretmen tarafından yürütülen öğretim Grafik -1’ de görüleceği gibi başlama evresindeki eğriler yatay eksene uzaklığı sabit kalırken uygulama evresindeki noktalar yatay eksenden uzaklaştığından ve her bir derste amaçlar gerçekleştiğinden konular değişmiş olmasına rağmen amaçlarda değişiklik meydana yol açtığından özel eğitim hizmetiyle öğrencinin yapabildiğini dikkate alarak hazırlanan öğretim geldiğinden planının sınıf öğretmeni tarafından uygulanması zihinsel engelli öğrencinin amaçları kazanmasında etkili olduğu belirtilebilir.

Bu bulgular değerlendirildiğinde birlikte eğitim ortamına yerleştirilmiş zihinsel yetersizliği olan öğrenci için Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler disiplin alanlarında yapabildiklerine göre hazırlanan öğretim planlarının özel eğitim hizmetiyle sınıf öğretmeni tarafından uygulanmasının öğrencinin amaçları gerçekleştirmesinde etkili olduğu bulunmuştur.

4.3. Özel Eğitim Hizmetiyle Yapabildikleri Dikkate Alınarak Yapılan Öğretimler Sonucunda Öğrencinin Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler Disiplin Alanlarındaki Amaçların Sürekliliğine Yönelik Bulgular ve Yorumlar

Araştırmanın alt amacından, Birlikte eğitim ortamına yerleştirilmiş zihinsel yetersizliği olan öğrencinin Matematik, Sosyal Bilgiler ve Türkçe derslerinde yapabildiğine göre hazırlanan öğretim planlarının özel eğitim hizmetiyle sınıf öğretmeni tarafından uygulanmasının sonucunda, öğrencinin Noktalama İşaretleri, Atatürk’ün Hayatı, Çember konularında gösterdikleri artışların, öğretimin tamamlanmasından 15 gün sonra da sürmekte olup olmadığına ilişkin bulgular Grafik-2’de gösterilmektedir.

Grafik-2’de görüldüğü gibi Atatürk’ün Hayatı, Çember, Noktalama İşaretleri ile ilgili 15 gün sonra yapılan öğretim sonu değerlendirmelerde öğrencinin Noktalama İşaretleri ile ilgili kazandığı amaçları % 100, Çember ile ilgili kazandığı amaçları % 75 ve Atatürk’ün Hayatı ile ilgili kazandığı amaçları % 75 düzeyinde gerçekleştirdiği görülmüştür.

Bu bulgular ışığında, birlikte eğitim ortamına yerleştirilmiş öğrenci için akademik alanlardan Matematik, Sosyal Bilgiler ve Türkçe derslerinde yapabildiklerine göre hazırlanan öğretim planlarının özel eğitim hizmetiyle sınıf öğretmeni tarafından uygulanması sonucu öğrenci tarafından gerçekleştirilen amaçların öğretim bittikten 15 gün sonra da sürdürülmesinde etkili olduğu izlenimi edinilmiştir. Ayrıca öğrenci Noktalama işaretleri ile ilgili daha önce gerçekleştiremediği bir amacı daha gerçekleştirmiştir.

4.4. Özel Eğitim Hizmetiyle Yapabildikleri Dikkate Alınarak Hazırlanmış Öğretim