• Sonuç bulunamadı

3.5. Deney Sürec

3.5.3. Özel Eğitim Hizmeti İle Yapabildiklerine Göre Düzenlenen Atatürk’ün Hayatı, Çember ve Noktalama İşaretler Öğretim Süreçler

3.5.3.2. Özel Eğitim Hizmeti İle Yapabildiklerine Göre Noktalama İşaretleri Öğretim Sürec

Noktalama İşaretleri Öğretim Süreci Çarşamba günü 3. ders Türkçe dersinde uygulanmıştır. Bireysel olarak çalışılacak öğrenci için amaç olarak virgül, ünlem, soru işareti, nokta arasından noktayı işaretler; farklı noktalama işaretlerinin kullanıldığı cümlelerde nokta işaretinin kullanıldığı cümleyi işaretler; cümle sonuna nokta konulması gerektiğini işaretler; tarihlerin yazımında gün, ay ve yıl belirten sayıların arasına nokta kullanılması gereken şıkkı işaretler alınmıştır. Sınıftaki diğer öğrencilerle sınıfın gereksinimine göre Noktalama işaretlerinden nokta ve virgül işaretlerinin kullanımı kazanımının öğretimi yapılmıştır.

Öğretim uygulamalarını sınıf öğretmeni gerçekleştirmiştir. Öğretmene uygulama kolaylığı sağlamak için, sınıf için yapılacaklar plan üzerinde açık renk ile bireysel öğrenci için yapılacaklar koyu renk yazılarak gösterilmiştir. Uygulama süreci kamera ile kayıt edilmiştir.

Öğretmen çalışmaya önce sınıfın geneline dersin adını ve çalışılacak konuyu söyleyerek başlamıştır.’’Herkes hazır mı?’’ diye sormuştur.’’E sende hazır mısın ?’’diye sormuştur. Türkçe defterlerini çıkartmalarını istemiştir. Bir öğrenciyi çağırarak Akıllı Karga okuma metnini dağıtmalarını istemiştir. Öğrenciler kâğıtları dağıtırken ‘’ şimdi size verdiğim kâğıdı

ikiye katlamanızı ve ilk hikâyeyi okumanızı istiyorum ve okumasını bitirenler sessizce beklesin’’ demiştir. Bireysel öğrenciye de okuma metnini vermiştir. Öğrencilerin okumalarını beklemiştir. Öğrenciler hikâyeyi okurken öğretmen bir sonraki etkinliğin cümlelerini tahtaya yazmıştır.

‘’ Evet, hikâyeyi okudunuz. Aynı hikâye sayfanın altında bu sefer noktalama işaretleri konmuş şekilde yazılmıştır. Aynı hikâyeyi noktalama işaretlerine dikkat ederek bir kez daha okuyun’’ demiştir. Öğrencilerin hikâyeyi okumalarını beklemiştir.

Sınıfa dönerek’’ aynı hikâyeyi iki defe okudunuz. Hangisini okurken daha rahat okudunuz ve daha iyi anladınız? ‘’ diye sormuştur. Öğrencilere söz hakkı vermiştir. Öğrencilerin verdiği cevapları ‘’evet güzel’’ diyerek pekiştirmiştir.

Öğretmen tahtaya gitmiş ve ‘’tahtaya bazı cümleler yazdım, daha sonra bu cümleleri defterinize yazmanız için zaman vereceğim ‘’demiştir.

Sonbahar insanlarda hüzün yaratmaya devam ediyor Spor yapmak benim için büyük bir keyif

Sınıfa dönmüş ve ‘’Çocuklar nokta ne zaman kullanılırdı ?’’ diye sormuştur. Öğrencilerden cevabı almıştır.’’Peki burada eksik olan ne ?’’diye sormuştur. Öğrencilerin nokta cevabını almış ve cümlenin sonuna nokta koymuştur. Bireysel öğrenciyi yanına çağırmıştır. Sınıfa da dönerek ‘’ bu cümleleri defterlerinize yazın ‘’demiştir. E ‘ye cümlenin sonundaki noktayı göstermiş ‘’bu cümlenin sonuna nokta işareti koyduk, bu nokta’’ demiştir. E’ ye noktayı göstererek ‘’bu cümlenin sonuna ne koyduk ?’’diye sormuştur. E’nin nokta cevabını aferin diyerek pekiştirmiştir.

Öğretmen sınıfa dönmüş ve ‘’ sonuna nokta konulacak üç cümle bulup onları defterinize yazmanızı istiyorum‘’ demiştir. ’’Cümleleri yazmanız bitince arkanıza yaslanarak beni sessizce bekleyin‘’ demiştir.

Bireysel çalışacak öğrencinin yanına giderek ve etkinlik 2 ‘yi vermiştir.’ ’Üstteki nokta işaretini göstermiş ve bu nokta demiştir. Şimdi sen söyle demiştir. Öğrencinin nokta cevabını ‘’aferin çok güzel diyerek ‘’pekiştirmiştir. Şimdi aşağıda gördüğün noktalama işaretlerinden nokta olanları daire içine al’’ demiştir .(Ek- 3.3.1.6.) Öğrencinin nokta olanları daire içine almasını beklemiştir. Bu arada sınıfa dönerek cümleleri yazıp yazmadıklarını sormuştur. Öğrencilerin hepsi

cümlelerini yazmadığı için biraz daha zaman vermiştir. E’ nin etkinliğinde doğru olanların yanına (+) koymuştur. Öğrenciye Etkinlik 3’ü vermiştir. Şimdi aşağıda gördüğün işaretlerden nokta olmayanı daire içine almanı istiyorum’’ demiştir (Ek- 3.3.1.7.). E ‘nin nokta olmayanları bulmasını beklemiştir. Bu arada tekrar sınıfa dönerek ‘’ cümleleri yazmayı bitirdiniz mi?’’ diye sormuştur. Öğrencilerin evet cevabından sonra ’’şimdi yanınızdaki arkadaşınızla defterlerinizi değiştirmenizi ve birbirinizin yazdığı cümleleri kontrol etmenizi istiyorum’’ demiştir. E’nin etkinliği bitirmesini beklemiştir. Doğru yaptıklarına ‘’ bu nokta değil’’ diyerek (+) koymuştur. Yanlış yaptıklarını düzelttirmiştir.

Sınıfa dönmüş ve ‘’ E sende dinle ‘’ demiştir. Öğrencilerden yazdıkları cümleleri okumalarını istemiştir. ’’Evet, bu cümleler sonuna nokta koymamızı gerektiren cümleler ‘’ demiştir. ’’Nokta bizim en çok kullandığımız noktalama işaretlerinden biridir‘’ demiştir. ’’Peki, biz noktayı sadece cümlelerin sonunda mı kullanıyoruz?’’ diye sormuştur. Öğrencilerden hayır cevabını almıştır. ’’Şimdi sizinle nokta işaretinin kullanıldığı cümlelerle ilgili çalışacağız, size bir yazı vereceğim bu yazıyı okumanızı ve nokta işaretinin nerelerde kullanıldığını bulmanızı ve yazmanızı istiyorum’’ demiştir ve bir öğrenciye etkinlik kâğıtlarını dağıttırmıştır. ’’Çalışmanız bitince beni sessizce bekleyin ‘’demiştir.(Ek- 3.3.1.2.)

Bireysel çalışacak öğrencinin yanına giderek, etkinlik 4’ü vermiş .’’Şimdi aşağıda gördüğün işaretlere bakmanı ve nokta işareti olanları daire içine almanı istiyorum’’demiştir. Öğrencinin nokta olanları daire içine almasını beklemiştir. ’Doğru olanların yanına (+) koymuştur. ’’Güzel bu işaretlediklerin nokta’’ demiştir ve artıları kadar kâğıdına yıldız atmıştır.(Ek- 3.3.1.8. )

Sınıfa dönerek , ‘’E sende dinle’’ demiştir. ‘’Evet, nokta işaretinin nerelerde kullanıldığını buldunuz mu? ‘’diye sormuştur. ‘’Öğrencilerin cevaplarını almış ve doğru bulduklarını evet güzel nokta orda da kullanılır ‘’ diyerek pekiştirmiştir. Eksik bıraktıklarını tamamlamıştır. Etkinlik kâğıtlarını bireysel öğrenci ve başka bir öğrenciye vererek sınıf dağıtmalarını istemiştir.’’Şimdi çalışmanızı yapın sonrada sessizce beni bekleyin’’ demiştir. (Ek- 3.3.1.3. )

Bireysel çalışacak öğrencinin yanına giderek Etkinlik 5 ‘i vermiş ve ‘’senden burada yazan cümleleri okumanı ve sonuna nokta işareti konmuş cümleleri işaretlemeni istiyorum’’ demiştir. Öğrencinin işaretlemesini beklemiş ve doğru işaretlediklerine (+) koyarak ‘’evet tebrik ederim’’ demiş ve yıldız atmıştır. (Ek- 3.3.1.8. )

Öğretmen sınıfa dönerek ‘’Şimdi herkes arkasına yaslansın’’ demiştir. Yaptığı etkinliğin cevaplarını öğrencilerden almıştır.

E ‘ye etkinlik kâğıdını verip’’ bu kâğıtta yazılanları incele ‘’ demiştir. (Ek- 3.3.1.9.)

Sınıfa dönmüş ve ’’Tahtaya bir işaret koyacağım ben sormadan bu işaretin adını kimse söylemesin’’ demiştir. Tahtaya virgül işareti koymuştur.’’Bu işaretin adı ne?’’ dermiştir. Öğrencilerden birine söz vermiştir. Sınıfa etkinlik kâğıtlarını vermiş. ’’Bitirenler sessizce beni beklesin’’ demiştir. (Ek- 3.3.1.4. )

Bireysel öğrencinin yanına giderek birlikte etkinliği yapmışlardır. Doğru olanların yanına (+) işareti koymuş ve artıları kadarda kâğıda yıldız atmıştır.

Sınıfa dönmüş ve öğrencilere’’ çalışmanız bitince kâğıtlarınızı yanınızdaki arkadaşınızla değiştirin ve cevaplarınızı kontrol edin ‘’demiştir.

Bireysel öğrencinin yanına giderek etkinlik kâğıdını vermiştir. ’’Cümlelerin sonuna nokta konulur ‘’ demiştir. ‘’Şimdide noktanın kullanıldığı diğer yerleri öğrenelim’’ demiştir.’’ Nokta tarihlerin arasında da kullanılır ‘’demiştir. O günün tarihinin olduğu çalışma kâğıdını öğrenciye göstermiştir. Bak bu tarihin arasına da nokta işareti konulur demiştir. Tarihlerin arasına nokta işaretini koymuştur. ’’Şimdi sana vereceğim tarihlerin arasına sende nokta işaretlerini koy‘’ demiştir. (Ek-3.3.1.11.) İşaretlemesini beklemiştir. Doğru yaptıklarına (+) koymuştur. Diğer etkinliği vererek incelemesini istemiştir.

Sınıfa dönerek cevapları kontrol etmiştir. Doğru olanlara evet güzel der. Yanlış cevaplara hayır dikkat et burada virgül kullanılmaz ‘’ demiştir. Cevapları kontrol etmiş ve dersi bitirmiştir.

3.5.3.3. Özel Eğitim Hizmetiyle Yapabildiklerine Göre Hazırlanan Çember Öğretim