• Sonuç bulunamadı

3.5. Deney Sürec

3.5.3. Özel Eğitim Hizmeti İle Yapabildiklerine Göre Düzenlenen Atatürk’ün Hayatı, Çember ve Noktalama İşaretler Öğretim Süreçler

3.5.3.1. Özel Eğitim Hizmeti İle Yapabildiklerine Göre Atatürk’ün Hayatı Öğretim Sürec

Atatürk’ün Hayatı Öğretim Süreci Salı günü 1.ders Sosyal Bilgiler dersinde uygulanmıştır. Bireysel olarak çalışılacak E için amaç olarak Atatürk’ün ailesindeki kişilerin annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Bey, kardeşi Makbule olduğunu işaretleme alınmıştır. Sınıftaki diğer öğrencilerle yıllık plana uygun olarak “Adım Adım Türkiye Teması -Cumhuriyet Öncesi ve sonrası” konusu işlenmiştir. Kazanım olarak “Atatürk’ün Ülkemize Getirdiği Yenilikleri Söyleme” alınmıştır.

Öğretim uygulamalarını sınıf öğretmeni gerçekleştirmiştir. Öğretmene uygulama kolaylığı sağlamak için, sınıf için yapılacaklar plan üzerinde açık renk ile bireysel öğrenci için yapılacaklar koyu renk yazılarak gösterilmiştir. Uygulama süreci kamera ile kayıt edilmiştir.

Öğretmen çalışmaya önce sınıfın geneline dersin adı söylenerek başlanmıştır. Öğretmen “Dersimiz Sosyal Bilgiler bu ders sizlerle Atatürk’ün ülkemize getirdiği yeniliklerin

neler olduğunu öğreneceğiz’’ demiştir.’’Ama önce Atatürk ile ilgili öğrendiklerimizi tekrar edelim ‘’demiştir.

Bir öğrenciyi yanına çağırarak etkinlik kâğıtlarını dağıtmalarını istemiştir. Öğrenci etkinlik kâğıtlarını dağıtırken öğretmen ’’şimdi size dağıttığım kâğıtlardaki kelimeleri cümlelerdeki boş olan yerlerden uygun olanlara yerleştirmenizi istiyorum’’ demiştir. Bitirenlerin sessizce beklemesini istemiştir.(Ek-3.1.1.6.)

Öğretmen bireysel çalışılacak öğrencinin yanına gitmiş ve “E sende bu dersimizde Atatürk’ün ailesindeki kişilerinin isimlerini öğrenelim mi” demiştir. Önceden hazırlanmış üzerinde Atatürk’ün babasının resminin ve adının yazılı olduğu çalışma kâğıdını öğrenciye göstermiş,’’bu Atatürk’ün babası, Atatürk’ün babasının adı Ali Rıza Bey ‘dir ‘’demiştir.’’Atatürk’ün babasının adı neymiş ?’’diye sormuştur. E, Ali Rıza Bey derse evet çok güzel demiştir’’.Şimdi sana vereceğim çalışma kâğıdındaki isimler arasından Atatürk’ün babasının isminin yazılı olduğu yeri bulmanı ve yanına işaret koymanı istiyorum’’ demiştir. Etkinlik 1’i vermiş ve yanıtlamasını beklemiştir. Doğru olanların yanına (+) işareti koymuştur.( Ek-3.1.1.2. )

Sınıfa dönmüş ve öğrencilerden kâğıtları değiştirip kontrol etmelerini istemiştir.’’Kontrol ettikten sonra herkes kendi çalışma kâğıdını alsın, cevaplarınızı daha sonra birlikte kontrol edeceğiz’’ demiştir.

Bireysel öğrencinin yanına gitmiştir. Öğrencinin bulduğu isimlere bakmış doğru bulduklarını göstererek aferin demiş ve yanına (+) işareti koymuştur. Yanlış işaretlediklerine hayır bu doğru değil demiştir. Şimdi senle Atatürk ün aile ağacını yapalım demiştir. Soy ağacını göstermiş ve Atatürk ün babasının adının yazılı olduğu yeri göster demiştir. E gösterince ‘’aferin güzel’’demiştir. Ali Rıza Bey’in resmini öğrenciye vermiş ve Bu resmi adının altına yapıştır demiştir.(Ek- 3.1.1.1.)

Öğrenci resmi yapıştırırken sınıfa dönmüş ’’Şimdi size yeni bir çalışma kâğıdı vereceğim ‘’demiştir. Bir öğrenciye çalışma kâğıtlarını dağıttırmış ve ’’çalışmasını bitirenler sessizce beklesin ‘’demiştir.(Ek-3.1.1.7.)

Bireysel çalışılacak öğrencinin yanına gitmiştir.’’Şimdi senle Atatürk’ün ailesindeki kişilerin adlarını öğrenmeye devam edelim ‘’demiştir. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanımın resminin ve adının yazılı olduğu kâğıdı göstermiş ’’Bu Atatürk’ün annesi. Atatürk’ün annesinin ismi Zübeyde

Hanım’dır’’ demiştir. Atatürk’ün annesinin adı neymiş? diye sormuştur. Öğrencinin Zübeyde Hanım cevabına evet çok güzel demiştir.’’Şimdi sana vereceğim çalışma kâğıdındaki isimler arasından Atatürk’ün annesinin adını bulmanı ve bulunca yanına işaret koymanı istiyorum’’ demiştir (Ek-3.1.1.3.) Öğrencinin yanıtlamasını beklemiştir. Öğrencinin doğru işaretlediklerine (+) işaretini koymuştur. ’’Atatürk’ün soyağacını yapmaya devam edelim ‘’demiştir. Zübeyde Hanımın resmini öğrenciye vermiş. Bu resmi adının altına yapıştır demiştir. Öğrenci resmi yapıştırmasını beklemiş ve isimleri tekrar ettirmiştir. (Ek- 3.1.1.1.)

Sınıfa dönerek öğrencilerden kâğıtları değiştirip kontrol etmelerini istemiştir.’’Kontrol ettikten sonra herkes kendi çalışma kâğıdını alsın ve diğer çalışma kâğıdınızın yanına koysun ‘’demiştir. ’’Çalışmasını bitirenler sessizce beklesin‘’ demiştir.

Bireysel çalışılacak öğrencinin yanına gitmiştir. ‘’Şimdi bir kez de bana okur musun adlarını ‘’demiştir. Öğrencinin okumasını aferin diyerek pekiştirmiştir. ’’Atatürk’ün ailesindeki kişilerin adlarını öğrenmeye devam edelim ‘’demiştir. Kardeşinin resminin ve adının yazılı olduğu çalışma kâğıdını öğrenciye göstermiş, ’’bu Atatürk’ün kardeşi Atatürk’ün kardeşinin adı Makbule ‘’demiştir.’’Atatürk’ün kardeşinin adı neymiş? ‘’diye sormuştur. Makbule cevabını çok güzel diyerek pekiştirmiştir. ’’Şimdi sana vereceğim çalışma kâğıdındaki isimler arasından Atatürk’ün kardeşinin adının yazılı olduğu kâğıdı bulmanı ve bulunca yanına işaret koymanı istiyorum ‘’demiştir (Ek-3.1.1.4. ). Öğrencinin bulmasını beklemiş öğrencinin doğru işaretlediklerini aferin diyerek pekiştirmiştir. Aile ağacından Makbule yazısını bulmasını ve ağaçta adının altına yapıştırmasını istemiştir.( Ek- 3.1.1.1.) Sınıf çalışmasını bitirmediği için E ile çalışmaya devam etmiştir.

Bireysel çalışacak öğrencinin yanına gitmiş Etkinlik 4’ ü vermiştir.’’Burada Atatürk’ün annesinin, babasının ve kardeşinin fotoğrafları ve isimleri var. Fotoğraflara bak, isimlerini oku ‘’demiştir. ( Ek- 3.1.1.5.) Öğrenciyle birlikte isimlerini okumuştur. Şimdi bana Atatürk’ün annesinin adını söyle demiştir. Doğru cevabı çok güzel diyerek pekiştirmiştir. Sırayla Atatürk’ün babasının ve kardeşinin isimlerini sormuş ve Etkinlik 5’i vermiştir. Atatürk’ün annesinin, babasının ve kardeşinin isimlerinin yan yana verildiği yerleri bulmanı ve işaretlemeni istiyorum’’ demiştir.( Ek- 3.1.1.5.) Doğru işaretlediğinin yanına (+ ) koyarak “bunlar doğru ” demiştir. Yanlış işaretlediği varsa doğrusunu söyleyip tekrar ettirmiş ve çalışma kâğıdı üzerinde düzelttirmiştir. Öğretmen E ‘ye Atatürk ün annesinin babasının, kardeşinin adını tekrar ettirmiştir.

Öğretmen sınıfa dönmüş ‘’Çocuklar Atatürk ülkemiz için pek çok yenilik yapmıştı dimi ‘’demiştir. Atatürk’ün yaptığı yeniliklerle ilgili öğrencilere söz hakkı vermiştir. Öğrencilerin doğru olarak söylediklerine “evet çok güzel, harika, vb.” demiştir. Öğrencilerin yanlış cevaplarını düzeltmiştir. Doğru cevapları ve eksik bıraktıklarını tamamlamıştır.‘’Evet bu söyledikleriniz Atatürk’ün ülkemiz için yaptığı yeniliklerdi ‘’demiştir. Öğretmen sınıfa dönmüş “Evet, yaşamımıza yenilikler getiren bu önemli olayı kim söylemek ister” demiştir. Öğrencilerin birkaçından cevaplarını almış ve öğrencilerden doğru söyleyenlere “evet Cumhuriyetin ilanı doğru söyledin” demiştir. Şimdi size Atatürk’ün yaptığı yeniliklerle ilgili bir çalışma vereceğim, çalışmanızı bitirince beni sessizce bekleyin demiştir. (Ek- 3.1.1.8.)

Ders sona ermiştir.

3.5.3.2. Özel Eğitim Hizmeti İle Yapabildiklerine Göre Noktalama İşaretleri Öğretim