• Sonuç bulunamadı

3.5. Deney Sürec

3.5.3. Özel Eğitim Hizmeti İle Yapabildiklerine Göre Düzenlenen Atatürk’ün Hayatı, Çember ve Noktalama İşaretler Öğretim Süreçler

3.5.3.3. Özel Eğitim Hizmetiyle Yapabildiklerine Göre Hazırlanan Çember Öğretim Sürec

Çember Öğretim Süreci Perşembe günü 4. ders Matematik dersinde uygulanmıştır. Bireysel olarak çalışılacak öğrenci için amaç olarak gösterilen geometrik şekiller arasından çemberi, çember ile ilgili özellikler arasından iç bölgesini, çember ile ilgili özellikler

arasından dış bölgesini ve çemberin merkezini işaretleme alınmıştır. Sınıftaki diğer öğrencilerle sınıfın gereksinimine göre Çemberin merkezini, yarıçapını ve çapını belirtme ve pergel ve cetvelle çember çizerek merkezini, çapını ve yarıçapını adlandırma kazanımının öğretimi yapılmıştır.

Öğretim uygulamalarını sınıf öğretmeni gerçekleştirmiştir. Öğretmene uygulama kolaylığı sağlamak için, sınıf için yapılacaklar plan üzerinde açık renk ile bireysel öğrenci için yapılacaklar koyu renk yazılarak gösterilmiştir. Uygulama süreci kamera ile kayıt edilmiştir.

Öğretmen çalışmaya önce sınıfın geneline dersin adını ve çalışılacak konuyu söyleyerek başlamıştır. Öğretmen tahtaya farklı geometrik şekiller çizmiş (üçgen, çember, kare) ve ‘’tahtadaki bu şekillere bakın bakalım’’ demiştir. ‘’Bu şekillerden çember olanı kim göstermek ister?’’ diye sormuştur. Öğrencilerden parmak kaldıranlardan bir öğrenciyi tahtaya kaldırmıştır. Çember olan şekli doğru gösterirse ‘’ bu çember’’ diyerek öğrenciyi pekiştirmiştir. Sonra bireysel öğrenciyi yanına çağırmış ‘’…..sende çemberi göster’’ demiştir. Öğrenci çember gösterince ‘’evet güzel bu çember’’ demiştir.

Öğretmen, öğrencilere “çocuklar kültürümüzün bir parçası olan simidi hepiniz biliyorsunuz dimi ?” diye sorar. Öğrencilerden evet cevabını alır. Şimdi çok severek yediğimiz simidin şeklini bir düşünün bakalım ‘’ demiştir. Sınıfa dönerek “ evet, söyleyin bakalım simidin şekli nasılmış kim söyleyecek’’ demiştir. Birkaç öğrenciden cevap almıştır. Çember cevaplarını ‘’ aferin, çok güzel ‘’ vs. diyerek pekiştirmiştir. Çembere benzeyen nesnelerden örnekler vermiştir ve ‘’şimdi bizde sınıfta bir çember oluşturalım ‘’ demiştir. Bireysel öğrenci ve sınıftan seçtiği öğrencilerle çember oluşturmuşlardır.

Öğrenciler yerlerine geçtikten sonra öğretmen sınıfa dönmüş ‘’şimdi sizde şekilleri çembere benzeyen nesneler düşünün ve defterinize 3 tane çembere benzeyen nesne yazın’’ demiştir. ‘’Bitirenler arkalarına yaslanıp sessizce beklesin’’ demiştir.

Bireysel çalışılacak öğrencinin yanına gitmiş ve öğrenciye etkinlik kâğıdını vermiştir. ‘’Bu kâğıtta çember olanları bulmanı ve yanına işaret koymanı istiyorum’’ demiştir. ‘’İşaretlemen bitince arkana yaslan ve beni sessizce bekle’’ demiştir. (Ek-3.2.1.4.)

Öğretmen sınıfa dönmüş ve verilen etkinliğin cevaplarını birkaç öğrenciden almıştır. Örneklerden doğru olanlara ‘’çok güzel, evet bu da söylediğim şekillere benziyor’’ vs diyerek pekiştirmiştir. ‘’ Şimdi defterlerinize pergelle farklı boyutlarda 3 tane çember çizin ‘’ demiştir. ‘’ Çizimlerini bitirenler sessizce beni beklesinler ‘’ demiştir.

Bireysel çalışılacak öğrencinin yanına gitmiş doğru olanların yanına (+ ) koymuş, “aferin doğru yapmışsın, işaretlediğin şekillerin hepsi çember” demiştir. Yanlış işaretlediklerini etkinlik üzerinde düzelttirmiştir. Öğrenciye çemberin iç bölgesinin boyalı olduğu çemberleri göstermiş ve ‘’ bu çemberin içi ‘’ demiştir. Etkinlik kâğıdını vererek bu ‘’çemberlerin boyalı yerlerine bak’’ demiş ve şimdi sana vereceğim kâğıttaki çemberlerin iç bölgesini gösteren çemberlerin altına işaret koymanı istiyorum‘’ demiştir. (Ek- 3.2.1.5)

Öğretmen sınıfı dolaşarak çizilen çemberlere bakmıştır. Öğretmen sınıfa dönerek ’’ çemberi öğrenirken çemberin özelliklerinden de bahsedeceğiz’’ demiştir. Öğrencilere karenin, üçgenin, dikdörtgenin özelliklerini sormuştur. Öğrencilerden cevapları almıştır. ‘’Çemberin kenarı köşesi yok diye bunun bir özelliği yok mu?’’ sizce diye sormuştur. Öğrencilerin hayır cevaplarına ‘’aferin‘’ demiştir. ’’Evet şimdi sizinle çemberin özelliklerinden merkezinin, yarıçapının ve çapının ne olduğunu öğrenelim’’ demiştir. Tanımlarını söyleyerek tahtaya çizmiştir.‘’Ders kitabınızdan çemberin merkezinin, çapının ve yarıçapının tanımlarını öğrencilere okutturmuştur.’’ Şimdi tanımları defterinize yazıp bitirince de arkanıza yaslanarak sessizce beklemenizi istiyorum’’ demiştir.

Bireysel çalışılacak öğrencinin yanına giderek etkinliği kontrol etmiştir. Doğru işaretlediklerine (+) koymuştur. Yanlış işaretlerini düzelttirmiştir. ‘’ Şimdi senle yeni bir çalışma yapacağız’’ demiştir. ‘’Çemberin dış bölgesini gösteren çemberleri bulacağız ‘’ demiştir. Dış bölgesi taralı kısımları gösteren çemberi göstererek ‘’ burası çemberin dış bölgesi’’ demiştir. ‘’ Şimdi sen göster’’ demiştir. Öğrenci gösterdiğinde ‘’evet doğru

gösterdin ‘’ demiştir. Etkinlik kâğıdını vererek ’’bu kâğıttaki çemberlere bak, çemberin dış bölgesini gösteren çemberlerin altına işaret koy’’ demiştir. ( Ek- 3.2.1.6.)

Öğretmen sınıfa dönerek ’’herkes beni dinlesin‘’ demiştir. ‘’Tanımları okudunuz ‘’ demiştir.’ ‘’Şimdi okuduğunuz tanımlardan yola çıkarak çizdiğiniz çemberlerin merkezlerini işaretleyip, merkeze göre yarıçap ve çaplarını çizin’’ demiştir.

Bireysel çalışılacak öğrencinin yanına giderek verdiği etkinliği kontrol etmiştir. Doğru yaptıkların (+) koymuştur. Yanlış işaretlediğine ‘’ bu çemberin dış bölgesini göstermiyor’’ demiştir. Yanlışları etkinlik üzerinde değiştirmiştir.

Öğretmen sınıfa dönerek ’’Şimdi beni izleyin ‘’ demiştir. ’’E sende beni izle‘’ demiştir. Tahtaya bir çember çizerek ’’ Önce çemberin iç ve dış bölgelerinin olduğu yerleri tekrar edelim ‘demiştir. ’’Bu çemberin iç bölgesini kim göstermek ister?’’ demiştir. Bir öğrenci göstermesini istemiştir. ’’Evet ‘’ demiştir. E yi çağırmış ‘’şimdi sen çemberin iç bölgesini göster’’ demiştir. Öğrenci gösterirse ‘’çok güzel’’ demiştir. ’’Peki, kim çemberin dış bölgesini gösterecek?’’ demiştir. Bir öğrenci göstermiştir. Öğretmen evet güzel demiştir. E ‘yi çağırmış ‘’sen de çemberin dış bölgesini göster’’ demiştir. ’’Gösterince çok güzel E’’ demiştir.

Sınıfa dönerek ’’Şimdi kim gelip bu çemberin merkezini işaretlemek ister ?’’ demiştir. ’’E sende izle’’ demiştir. Bir öğrenci kalkıp merkezi işaretlemiştir. ‘’Çok güzel burası çemberin merkezi ‘’ demiştir. ’’Çemberin merkezi M ile ifade edilir ‘’ demiştir. M harfini koymuştur. ’’E sen de gel çemberin merkezini göster’’ demiştir. Gösterirse ‘’evet çok güzel’’ demiştir. Sırayla öğrencilere yarıçapı, çapı çizdirmiştir. Kısaltmalarını söylemiş ve yazmıştır. ’’Şimdi size vereceğim çalışma kâğıdındaki boşlukları doldurmanızı istiyorum’’ demiştir. Etkinlik kâğıdını iki öğrenciye dağıttırmış ve ’’çalışmasını bitirenler sessizce beklesin ‘demiştir.

Bireysel çalışılacak öğrencinin yanına giderek kâğıda merkezi işaretli çemberi göstermiştir. ‘’Bu çemberin merkezi’’ demiştir. Sende çemberin merkezini göster demiştir.

Öğrenci gösterirmiş ‘’çok güzel ‘’ demiştir. ‘’Şimdi sana verdiğim çemberleri incelemeni ve çemberin merkezinin işaretli olduğu çemberin altına işaret koymanı istiyorum’’ demiştir. (Ek-3.2.1.7) Etkinliği bitirmesini beklemiştir. Doğru yaptıklarına (+) işareti koymuş ve kâğıdın kenarına yıldız atmıştır.

Sınıfa dönerek ’’Kâğıtlarınızı yanınızdaki arkadaşınızla değiştirerek cevaplarınızı kontrol edin ‘’ demiştir.

E ‘ye ’’Şimdi senden sana verdiğim çemberlerin merkezlerini işaretlemeni istiyorum‘’ demiştir. (Ek-3.2.1.8.)İşaretlemesini beklemiştir. E işaretlerken bir öğrenciye etkinlik kâğıdını vermiş ve dağıtmasını istemiştir. E’nin etkinliğini yapmasını kontrol etmiş ve dersi bitirmiştir.