• Sonuç bulunamadı

1.9 AraĢtırmanın Kaynaklarının Değerlendirilmesi

1.9.2 Müzik, Müzik Eğitimi ve Piyano Kapsamlı Kaynakların

Bu kısımda tezin kuramsal çerçevesinin dayandığı müzik, müzik eğitimi, piyano ve eğitimi gibi konuları kapsayan kitap, tez, makale, bildiri ve ilgili mevzuatların yer aldığı belgeler, kanun, yönetmelik vb. mevzuat bilgilerinin bu tezde kullanımına yönelik gerekçe ve yararlılıkları açıklanmaktadır.

Ergin‟in (1999) “Yıldız Sarayında Müzik Abdülhamid II Dönemi” adlı kitabından piyanonun Türk musiki eğitiminde temel çalgı olarak benimsendiği

günümüz uygulamalarının temelini oluĢturan Batı musikisinin Osmanlı‟da yerleĢik bir uygarlık halini aldığı II. Abdülhamid dönemi musiki hareketlerine yönelik alıntılamalar yapılmıĢtır.

Geray Haluk (2004) “Toplumsal AraĢtırmada Nicel ve Nitel Yöntemlere GiriĢ” nicel ve nitel araĢtırma yöntem tanımlamalarından bu tezde yararlanılmıĢtır.

Kutlay Baydar‟ın (2010) “Osmanlı‟nın „Avrupalı‟ Müzisyenleri” adlı kitabı, Osmanlı‟da piyano, piyano eğitimi ve piyano eğitimini veren yabancı piyanist veya piyano öğretmenlerinin tez kapsamında ele alınmasına kaynaklık etmiĢtir.

Atilla Sağlam‟ın (2011) “Osmanlı‟da Musiki Devrimi” adlı eseri, Osmanlı‟da geliĢen ve yerleĢen Batı sanat musikisi ekini, hem de Türk musiki devriminin kökeni bakımından ele alınarak teze kaynaklık etmiĢtir.

Okan Sungu‟nun “Türk Müziği Portalı Türk Müziği Türleri / ÇağdaĢ Türk Müziği Türleri” adlı internet sayfasındaki yazısından sarayda batı üsluplu müzik etkinliklerinin baĢlaması ve çok sesli Mızıka-yı Hümâyun‟un kurulması ile ilgili bilgiler taranıp tezde alıntılamada kullanılmıĢtır.

Seyit Yöre‟nin (2011) “KültürleĢmenin Bir Parçası Olarak Osmanlı‟da Operanın Görünümü” baĢlıklı çalıĢması, Avrupa müziği olan operanın müziksel bir kültürleĢme aracı olarak Osmanlı‟daki görünümü incelenerek bu tez kapsamında kullanılmıĢtır.

Osmanlı‟da Batı musiki ve medeniyetinin geliĢmesi ve yerleĢmesi, bando, opera, harem Batı müziği konserleri, batılı sanatçı musiki eğitimcileri kapsamında aĢağıdaki kaynaklarda ele alınmıĢtır:

Sevengil, (1962), Saray Tiyatrosu

Sevengil, (1968), Mecmuâ-yı Saz u Söz

Aracı, Emre, (2006), “Donizetti PaĢa: Osmanlı Sarayının Ġtalyan Maestrosu”

Saz, Leyla (1999) “Harem Hatıraları”, “Musiki Mecmuası” Sevengil, Refik Ahmet (1962) “Saray Tiyatrosu Ġstanbul”

Sevengil, Refik Ahmet (1999), “Opera Ġle Ġlk Temaslarımız”, “Musiki Mecmuası”

Koral Çalgan‟ın (1991) “Franz Liszt ve M. R. Gazimihal‟in Bir AraĢtırması Liszt‟in Ġstanbul Konserleri” adlı kitabından piyano eğitimi ve eğitimcileri ile piyano müziğine yönelik bir uygarlık oluĢumunun temeline etki eden Osmanlı dönemi olay, olgu ve adlarına yönelik yararlanılmıĢtır.

Ġsmail Hami DaniĢment‟in (1999) “Eski Osmanlılarda Tiyatro ve Opera” adlı makalesinden piyano müziğini çevreleyen ve bu müziğin Osmanlı‟da yerleĢmesi ve eğitimine olanak sağlayan opera sanatının kökeni ve geliĢimine yönelik alıntılama yapılmıĢtır.

Atilla Sağlam‟ın (2009) “Türk Musikisi‟nde „Evrim Devrim‟ YaklaĢımı” kitabından Osmanlı‟da Batı müziği uygarlığının yerleĢmesi ve geliĢmesine yönelik evrimsel ve devrimsel hareketlerin açıklanması boyutuyla yaralanılmıĢtır.

Ziya ġakir‟in (1999) “Saray Harem Musikisi ve Harem Bandosu” baĢlıklı makalesinde saraydaki musikinin geliĢmesi ve haremde bandonun geliĢimi ile ilgili bilgi taranmıĢ ve tezde alıntılamalar yapılmıĢtır.

Ord. Prof. Dr. Ġsmail Hakkı UzunçarĢılı‟nın (1977) “Osmanlılar Zamanında Saraylarda Musiki Hayatı” adlı makalesinden Osmanlılarda Batı sanat müziğine dayalı yeni bir müzik uygarlığının geliĢimine yönelik alıntılama yapılmıĢtır.

Etem Ruhi Üngör‟ün (1999) “Osmanlı Ailesinde MusikiĢinas-Bestekâr ġehzade ve Sultanlar” adlı makalesinde Osmanlı döneminde Ģehzade ve sultanların musikiyle olan ilgileri ve aldıkları eğitime yönelik bilgilere yer verilmiĢtir.

Fatma MenteĢ‟in (2006) “Osmanlı Ġmparatorluğu‟nda YenileĢme Sürecinde Harem” adlı tezinde Osmanlı sarayı ve çevresinde Batılı bir müzik uygarlığının yerleĢtiğinin kanıtlarından biri olarak Batı sanat müziği topluluk ve icrasının “Harem”deki müzik etkinliklerine kadar yansıması ele alınıp taranarak tezde kullanılmıĢtır.

Ancan Özasker‟in (1997) “Muzıka-i Humayun‟dan CumhurbaĢkanlığı Senfoni Orkestrasına” adlı kitabında Mızıka-yı Hümâyun‟un kuruluĢu, çok sesli müziğin kurumsallaĢması ve operanın sarayda baĢlamasına yönelik alıntılar yapılarak bu tez kapsamında kullanılmıĢtır.

AyĢe Osmanoğlu‟nun (1986) “Babam Sultan Abdülhamid (Hatıralarım)” adlı kitabında AyĢe Sultan‟ın çocukluğunda padiĢah olan babası ile iliĢkisi, babasının piyanoya verdiği önem ve çocukluk anılarına iliĢkin alıntılama bu tezde yer verilmiĢtir.

Nazmi Özalp‟in (1986) “Türk Musikisi Tarihi-Derleme” kitabından Darül Elhan‟da eğitim öğretimin yapılandırılması ve programlarda piyano derslerine yer verilmesi bakımından yararlanılmıĢtır.

Osmanlı‟dan Cumhuriyet‟e geçiĢ döneminde Darül Elhan‟da piyano eğitimi yapılandırılmıĢ ve musiki eğitimi varlığını geliĢtirmiĢtir.Darül Elhan‟da Batı ve Türk musikisi bölümlerinin bulunması ve Cumhuriyet ile birlikte Batı musikisi eğitimine yönelme ve piyano eğitiminde güçlü bir mesleki eğitim sürecinin baĢlatılması ile ilgili alıntılamalar yapılarak tez kapsamında aĢağıdaki kaynaklar kullanılmıĢtır:

Tongur, Hikmet (1992) “Türk Musikisi [Müziği] Devlet Konservatuarı‟nda Musiki Eğitimi”, Yüksek Lisans Tezi

Türkiye‟deki Ġlk Modern Tiyatro “Dârülbedayi”

Töre, Abdülkadir (Dr. M. Nazmi Özalp-Türk Musikisi Tarihi kitabından alıntı)

Özalp, Dr. Mehmet Nazmi, Eğitim, Kültür, Sanat, TRT ĠliĢkisi, Cilt 1, TRT Yayınları, Ankara, 1986.

Darül Elhan‟da müzik eğitim tarihi, çalgı eğitimi konusundaki bir sınıflama müzik eğitimi alanında ilk olma özelliği ve müzik eğitim türleri ile ilgi alıntılamalar aĢağıda belirtilen kaynaklardan yapılmıĢtır:

BinbaĢıoğlu, Cavit; ( 1982) “Eğitim DüĢüncesi Tarihi”

Aydın, M. Beste, (2004) “Âlem-i Mûsiki” Yüksek Lisans Tezi

Bu tez kapsamında, söz konusu Ģehzade veya sultanların musiki mesleğini yaptıkları, piyano eğitiminde hedef, yapılandırılma ve süreçleri ele alınarak incelenmiĢ ve alıntılama yapılmıĢtır:

Üngör, Etem Ruhi, (2000) “MusikiĢinas PadiĢahlar” Özalp, Nazmi, (2004) “Türk Musikisi Tarihi”

Yücel ġarman‟ın (2005) www.konser.hacettepe.edu.tr/adk.php?action= huadk&go=full&aid=2# (15.05.2013) adresli sanal sayfasından Musiki Muallim Mektebinden Devlet konservatuarlarına geçiĢ ve konservatuar ile ilgili alıntılama yapılıp bu tez kapsamında kullanılmıĢtır.

Cumhuriyet döneminde müziğin yapılanma sürecindeki toplumsal kültürel değiĢme ve müzik eğitimi ile ilgili bilgiler aĢağıdaki kaynaklardan alıntılanmıĢtır:

Mustafa ġAHĠN - RuĢen DUMAN “Cumhuriyetin Yapılanma Sürecindeki Müzik Eğitimi”

Denizli-2006, Pamukkale Üniversitesi, http://muzikegitimcile- riçnet/bilimsel/bildiri/pamukkale/F-Yayla.pdf

BarıĢ ve Ece, “a.g.m. 268”

Sağlam‟ın (2009) “Türk Musiki/Müzik Devrimi” adlı kitabından Osmanlı‟da Batı müzik yerleĢmesi ve geliĢmesi, müzik devrimi hareketlerinin açıklanması boyutuyla yaralanılmıĢtır.

Osmanlı‟nın Avrupa‟daki yenileĢme ve yüksek medeniyet düzeyini gözlemlemek üzere kullandığı elçilik kurumu, özellikle Fransa‟daki operanın

yenileĢme hareketi bakımından bu tez kapsamında önem arz etmiĢtir. AĢağıdaki kaynaklar, bu bakıĢ açısıyla yararlı görülmüĢtür:

Kuran, Ercüment (1976) “Osmanlı Ġmparatorluğu‟nda YenileĢme Hareketleri”, Türk Dünyası El Kitabı

Karaer, Nihat (2010) “Paris‟te Ġlk Ġkamet Elçiliğimiz Kuruluncaya Kadar (1797) Osmanlı - Fransız Diplomasi ĠliĢkilerinin Genel Seyri” F. Yayla (2006) “Üniversiter Yapı Ġçinde Müzik Öğretmeni YetiĢtirme Sistemi”, Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi. Müzik eğitimi yetiĢtiren bu kurumların kuruluĢ amaçları, kurulan eğitimin kurumun yapısı ile ilgili bilgiler bu tez kapsamında kullanılmıĢtır.

Burton A. Zipser‟in (1997) ““Adult Keyboard Learners” Source: Music Educators Journal” Piyano eğitiminde çocuklarla yetiĢkinlerin arasındaki farklar ve piyano derslerinin onlar üzerindeki etkileri hakkında alıntılama bu tezde yer verilmiĢtir.

Thelma L. Cooper‟ın (2001) “Adults' Perceptions of Piano Study: Achievements and Experiences” adlı çalıĢmasından müziğin toplumda önemli bir yeri olduğu, toplumsal aktivitelerde özel durum oluĢturduğu, müziğin çok yönlü bir eğitimin parçası olduğu vurgulanmıĢtır. Okulda tüm müfredat programında olması gerektiği ve ergenlik çağında bireylerin piyano ile bağlantısı ile piyano çalmanın faydaları yönündeki görüĢleri tez kapsamında kullanılmıĢtır.

Joel Wapnick‟in (1993) “Consistency in Piano Performance Evaluation” baĢlıklı eserinden müzikal performans değerlendirilmesi ve müzikal eserlerin bireysel yargıçlar arasındaki performans değerlendirilme güvenilirliğine iliĢkin bilgiler alıntılama yapılarak tezde kullanılmıĢtır.

Jean Harvey‟in (1982) “Bu Müzik Sınavları”, adlı yazısı Ġngiliz Kraliyet Müzik Okulları BirleĢik Kurulu yayınları, KMOBK‟un yapılan sınavlarda adayın bilmesi gereken koĢullar, sınavda verilen notlar ve sınayıcının değerlendirilmeleri,

bunların kriterleri, sınav puanlamaları, sınavla ilgili öğretmen ve veliye yönelik bilgiler, diploma ve kaç türlü diplomanın olduğu yönünde bilgiler alınarak bu tezde kullanılmıĢtır.