• Sonuç bulunamadı

Literatür Taramasında Tespit Edilen Kıyı ve Deniz Yönetimi Çevrimiçi (Online) Programlar

KAVRAMSAL ÇERÇEVE

3.4. Verilerin Analiz

4.1.5. Literatür Taramasında Tespit Edilen Kıyı ve Deniz Yönetimi Çevrimiçi (Online) Programlar

4.1.5.1. Literatür Taramasında Tespit Edilen Lisansüstü Derece Programları

Akreditasyona sahip pek çok üniversite çevre bilimi konusunda çok sayıda çevrimiçi (online) lisansüstü derece programı sağlamaktadır. Ġleri teknolojiye sahip olan üniversite sayısı arttıkça çevrimiçi (online) programların da artması beklenmektedir. Çevrimiçi (online) derece programlarının yaygınlaĢması kıyı ve deniz koruma alanları yönetiminde çalıĢan personelin derece yapmaları için de etkin bir imkân sağlamaktadır.

Çevre bilimleri eğitiminde çevrimiçi (online) derece programlarında; bir öğrenci çevrimiçi (online) derslere web demonstrasyonlarına ve simülasyonlara (laboratuvarlara) katılabilmektedir. Gerekli olan arazi ve laboratuvar programları da yerel olarak veya kısa konaklamalar ile gerçekleĢtirilmektedir. Bu konuda Tablo 5.1.3.1.1.‟de çevrimiçi (online) sertifika programları düzenleyen üniversiteler ile kurum ve kuruluĢların bazıları sıralanmıĢtır.

4.1.5.2. Literatür Taramasında Tespit Edilen Sertifika Programları

Çevre bilimleri sertifika programları çevre ile ilgili akademisyenler, araĢtırmacılar ve uzmanlar için çevre bilimleri ile ilgili bilgiye daha fazla odaklanma imkânı ve fırsatı sağlamaktadır. Çevrimiçi (online) çevre bilimleri sertifika programları öncelikle yeni mezunlar için tasarlanmıĢtır. Bu programların büyük kısmı öğrencilerin yönetim, ormancılık ve çevre mevzuatı gibi belirli çevre konularındaki becerilerini geliĢtirmektedir. Çevrimiçi (online) kıyı ve deniz alanı yönetim eğitimi bu konuda kariyer yapmak isteyen bütün bilim insanları için yararlıdır. Ayrıca çevrenin çok özel bir alanında daha fazla tecrübe daha iyi iĢ ve baĢka türlü avantajlar sağlamaktadır. Sertifikasyon programları eğitim kurumlarına göre değiĢiklik göstermektedir. Daha da önemlisi profesyonel bir çevre kurumuna katılmak ile bir ağa bağlanmak, yeniliklerin tartıĢılması ve bilgi ve becerilerin geliĢtirilmesi gibi çeĢitli konularda fırsatlar sunmaktadır.

Tablo 4.1.5.2.1: Çevrimiçi (Online) Sertifika ve Lisansüstü Derece Programları

Kurum Program Web Sitesi

Avusturalya ACS Uzaktan eğitim

Sertifika

 Doğa parkı yönetimi I  Doğa parkı yönetimi II

 Çevre yönetiminde birleĢik diploma  Çevre yönetiminde sertifika

 Muhafaza ve çevre yönetimi  Çevresel değerlendirme  Çevresel atık yönetimi  Su koruma ve yönetimi  Yaban hayatı koruma

600 saatlik bu sertifika programı doğa parkları ve rezervlerinde, millî parklarda, orman ve rezerv alanlarında uzman olarak veya yönetici pozisyonunda çalıĢan ve çalıĢmak isteyen kiĢiler için tasarlanmıĢtır. Bu sertifikasyon programı IARC tarafından akredite edilmektedir.

www.acseduonline.com/courses/produ ct.aspx?id=369

Hayvan bakımı ileri sertifikası 900 saatlik program Hayvan bakımı sertifikası 600 saatlik program Çevre yönetimi sertifikası 600 saatlik program Çevre yönetimi diploma 2100 saatlik program Çevre restorasyonu sertifikası 600 saatlik program Çevre yönetimi birleĢik diploma 1500 saatlik program Bu program IARC tarafından akredite edilmiĢtir.

Yaban hayati yönetimi birleĢik diploma 1500 saatlik program Koruma ve çevre yönetimi sertifikası 100 saatlik program Çevresel sürdürülebilirlik sertifikası 600 saatlik program Deniz bilimleri sertifikası 600 saatlik program

Çevrimiçi (online) okullar

Yüksek lisans programı  Çevre yönetimi,  Çevre politikaları,  Çevre sağlığı ve güvenliği

Çevre yönetimi ile ilgili yüksek lisans programları için aĢağıdaki lisans programlarında diploma sahibi olmak

 Çevre ile ilgili bölümler,

 Mekanik mühendislik kurumsal liderlik,  ĠĢletme yönetimi,

Doktora programları  Çevre yönetimi,

http://www.onlineschools.org/online- conservation-certification-programs

 Çevre ile ilgili diğer bölümler Sertifika programı

 Korumacılık eğitimi,

 Çevresel sürdürülebilirlik eğitimi,  Yaban hayatı eğitimi

Columbia Southern

Üniversitesi Mezunlar için çevre yönetiminde sertifika programı

http://collegeatlascondensed.elearners.c om/programs/Environmental-

Sciences.htm

Kaplan Üniversitesi Çevre politikalarında yüksek lisans programı http://online.kaplanuniversity.edu/Page s/Learning_At.aspx

Oregon Eyalet Üniversitesi

Yüksek lisans programları  Doğa kaynakları yönetimi

 Balıkçılık ve yaban hayatı yönetimi Sertifika programları

 Balıkçılık yönetimi  GIS

 Sürdürülebilir kaynak yönetimi  Su kullanımında çatıĢma yönetimi

http://ecampus.oregonstate.edu/online- degrees/graduate/

Rio Salado Koleji Sürdürülebilirlik ve ekolojik okuryazarlık konulu sertifika programı http://www.riosalado.edu/programs/sus tainecolit/Pages/ac.aspx

Webster Üniversitesi

Viyana YerleĢkesi Yüksek lisans programı  Çevre yönetimi

http://www.webster.ac.at/academics/on line-programs

Montana Eyalet

Üniversitesi Arazi kaynakları ve çevre bilimlerinde yüksek lisans programları

http://eu.montana.edu/online/

Western Kentucky Üniversitesi

Çevre sağılığı ve güvenliği sertifikası http://www.wku.edu/online/

Michigan Eyalet Üniversitesi Su AraĢtırma Enstitüsü Sertifikasyon programı  Su havzası yönetimi http://35.9.116.206/IWR/VU/index.asp

New Jersey Teknoloji Enstitüsü

Sürdürülebilir çevre yönetimi ve politikalarında mezuniyet sonrası sertifika programı

Bu program çevre alanındaki meslek grupları için, bilim insanları, mühendisler, fizik, biyolojik bilimler, sosyal bilimler ve yönetim bilimleri gibi farklı akademik geçmiĢe sahip Ģirket yöneticileri için hazırlanmaktadır.

http://online.njit.edu/programs/certs/su stainabilitypol-cert.php

Florida Üniversitesi Orman Kaynakları ve Muhafaza Okulu

Orman kaynakları ve muhafazasında yüksek lisans programı (ekolojik restorasyon). Bu program çevre bilimi alanında çalıĢan kariyerini geliĢtirmek isteyen meslek grupları için düzenlenmiĢtir. Okul bu alanda çalıĢan meslek gruplarının ulusal ihtiyaçları göz önünde bulundurarak ekolojik restorasyon sertifika programları düzenlemektedir. Bu tür programlara kamu ve özel Ģirketler ilgi göstermektedir. Toprak ve su kaynakları plȃnlama ve yönetimi lisans programı (çevre bilimlerinde uzmanlaĢma) çevre mühendisliğinde yüksek lisans (Sistem ekolojisi ve ekolojik mühendislik)

http://www.distance.ufl.edu/er

Northwest Teknik Koleji

Yenilenebilir enerji giriĢimcilik sertifikası Rüzgar enerjisi sertifikası

http://www.ntcmn.edu/academics/progr ams/online/

SPICOSA kamu web sitesi

Avrupa Komisyonu Altıncı Çerçeve Program tarafından desteklenen bir projedir. Bu program hakkında kapsamlı bilgi daha önce (Üçüncü Pilot Programlar ve projeler bölümünde) verilmiĢtir.

www.spicosa.eu

Coastlearn web sitesi Kıyı ve Deniz Birliği (EUCC) eğitim projesidir. Bu eğitim paketi, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini hedeflemekte ve onların iĢbirliği yoluyla geliĢtirilmektedir. 'Coastlearn halen geliĢme aĢamasındadır.

www.coastlearn.org

NOAA web sitesi Kıyı ve denizel alanlarla ilgili pek çok konuda internet üzerinden eğitim programları uygulamaktadır.

http://www.csc.noaa.gov/digitalcoast/w ebinar/

4.1.5.3. Literatür Taramasında Tespit Edilen BKAY Kursları

I- BiyoçeĢitlilik SözleĢmesi Korunan Alanlar ĠĢ Programı Çevrimiçi (Online) Kurslar

Biyolojik ÇeĢitlilik SözleĢmesi sekretaryası tarafından korunan alanlar iĢ programının uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla çeĢitli eğitim modülleri geliĢtirilmiĢtir. Bu modüller birer saatlik kısa programlara benzemekte olup anahtar terimler, kavramlar, kaynaklar ve yaklaĢımlar hakkında bir görüĢ sunmaktadır. Biyolojik ÇeĢitlilik SözleĢmesi sekretaryası tarafından geliĢtirilen çevrimiçi (online) kurslara ulaĢmak için sözleĢmenin web adresi ziyaret edilebilir (CBD, 2012).