• Sonuç bulunamadı

GeliĢen teknoloji ile birlikte içinde bulunduğumuz biliĢim çağında, iletiĢim hızı artmıĢ, teknolojik geliĢmeler neticesinde insanlar her geçen gün daha fazla bilgi ile donatılmıĢ bir hale gelmiĢtir. Öğle ki insanlar herhangi bir ürünü satın almaya karar vermeden önce internet üzerinden yapacakları kısa bir araĢtırma neticesinde değerlendiremeyecekleri kadar çok netice ile karĢı karĢıya kalmaktadır. ĠĢletmelerin müĢterileri tarafından tercih edilmesi için kendilerini tanıtıcı marka, isim veya kimliğe özen göstermesi ve bu çetin rekabet koĢulları içersinde hayatlarını idame ettirebilmeleri için paydaĢlarına, itibara ve kaliteye önem vermesi gerekmektedir (TayĢir, 2005: 45).

1.5.1. PaydaĢlarla ĠliĢkiler

PaydaĢlar, iĢletmeler üzerinden her türlü çıkar sağlamayı amaçlayan kiĢi veya kurumlardır. Her koĢulda, örgütün, misyon ve vizyonunu etkileyen yada bunlardan etkilenebilen kiĢi ya da kiĢiler topluluğu da bize paydaĢları ifade eder (TayĢir, 2005: 45). AĢağıda bazı paydaĢlar ile olan iliĢkileri alt baĢlık altında incelenmiĢtir.

1.5.2. MüĢteri ĠliĢkileri

MüĢteri iliĢkileri, iĢletmelerde müĢteri ile kurulan birebir iliĢkiyi ifade eder. MüĢteri ile kurulan pozitif yönlü bir iletiĢim onların satın alma kararını etkileyecek ve hatta sadık müĢteri olma yolunu açacaktır. Bir ürünü almadan evvel o ürün hakkında araĢtırma yapmak, hem o ürünü tanımak hem de ürünün kendi isteklerine tam olarak cevap verip vermediğini ölçmek açısından önemlidir. ĠĢletmelerin müĢterilerine ne Ģekilde davrandığı satın alma kararı verilmesinde etkilidir. Eğer ki müĢteriler kendilerine sunulan kriterleri yeterli görmezlerse satın alma kararından vazgeçebilirler (AltıntaĢ, 2006: 48)

1.5.2.1. ÇalıĢan ĠliĢkileri

Örgüt itibarını etkileyen en önemli paydaĢ gruplarından biri de çalıĢanlardır. ÇalıĢanlar müĢteri ile doğrudan temas içinde oldukları için iĢletmelerin dıĢa yansıyan yüzüdür (Karaköse, 2007: 64). Kurumu ile kendini özdeĢleĢtirebilen iĢ gören daha verimli çalıĢacak bu da kurumsal itibarı arttıracaktır. ĠĢletmeler hakkındaki algılar çalıĢanların iĢletmeleri hakkında ne düĢünüp ne söyledikleri temeline dayanır. Kurumuna karĢı inancını kaybetmiĢ bir çalıĢan kurumun da itibarının zedelenmesine sebep olur. Bu nedenledir ki çalıĢan iliĢkileri itibar oluĢturmada ilk sıralarda yer alır (Dörtok, 2004: 63). ĠĢletmelerin iĢ görenlerine karĢı etik davranıĢları, çevresiyle ilgili sosyal sorumlulukları ve iĢletmenin tutumu çalıĢanların iĢletmeleriyle gurur duymasına neden olur. ÇalıĢtığı iĢletmeyle gurur duyan iĢ gören mutlu olur ve kiĢisel geliĢimini tamamlayarak davranıĢları ile iĢletmeye katkı sağlar (Akmehmet, 2006: 44). Theaker‟a (2008) göre ĠĢletmelerin çalıĢanların gözündeki itibarı, çalıĢanları ile doğrudan ve etkili bir iletiĢim politikası yürütebilmesiyle yakından ilgilidir. ĠĢ görenlere yönelik yürütülebilecek iletiĢim politikalarında dikkat edilmesi gereken hususlar Ģu Ģekilde açıklanmıĢtır. ĠĢ görenlerin çalıĢtıkları iĢ yerinin, kurumsal sosyal faaliyet ve politikalarından haberdar olacak bir sistem kurulması; her ay farklı bir grup ile birebir iletiĢime girilmesi; iĢletme hakkında çalıĢanların bilgileneceği haftalık bir sistem kurulması; baĢarılı çalıĢanların takdir edilerek geri bildirim sağlanmasıdır (Aktaran; Özcan, 2013: 113)

1.5.2.2. Yatırımcı ve Hissedar ĠliĢkileri

Yatırımcılar yatırım kararı almadan önce, iĢletmenin çevresine duyarlı, iç ve dıĢ paydaĢlarının hakkına saygılı ve onları gözeten, etik değerler ıĢığında hareket eden bir iĢletme olup olmadığına bakarlar. Bir hissedar açısından ise iĢletmenin finansal performansı daha çok ön planda olacağı için iĢletmenin bu günkü değerini uzun dönemde maksimize edebilme yeteneği önem arz eder (Ertuğrul, 2008: 214).

1.5.2.3. Tedarikçi ĠliĢkileri

ĠĢletmelerin mal ve hizmetleri üreterek bunların uygun bir Ģekilde değiĢimini yapması sebebiyle tedarikçilerin önemi gittikçe artmaktadır. Doğru malların doğru zamanda ve minimum maiyetlerle satın alınması iĢletmelerin tedarik zincirini oluĢturur. Tedarikçiler iĢletmelere sadece mal ve hizmet sağlamakla kalmayıp, iĢletmenin yetiĢmiĢ eleman ihtiyacını karĢılayan meslek okulları, sigorta firmaları, finans kuruluĢları gibi kuruluĢlarla iĢletmenin geliĢmesinde önemli yer tutarlar. Tedarikçilerin önemi de iĢletmenin ihtiyaçlarına cevap verdiği ölçüde rekabeti arttırmasında etkin rol oynamasından kaynaklanır (Aktan ve Börü, 2006).

1.5.2.4. Medya ĠliĢkileri

Günümüzde pek çok iĢletme medyanın etkisi ve gücü altındadır. Medya araçlarının ulaĢılabilirliğinin kolaylaĢması, iletiĢimin büyük bir hızla artması, bilgiye eriĢimde fırsat eĢitliğinin sağlanması, iĢletmeler açısından medyanın dikkate alınması gereken önemli bir paydaĢ olduğu sonucunu oluĢturmuĢtur. Medya herhangi bir ürünün bilinirliğini ve ilgisini arttırırken aynı zamanda yanlıĢ yürütülen politikalar sayesinde beklenmedik problemlerde oluĢturabilmektedir. ÇağdaĢ ekonomi içinde yer almak ve Pazar payını arttırarak tutunmak isteyen pek çok iĢletme ulusal, bölgesel ve uluslar arası medya iletiĢim araçlarını kullanmaktadır. Bu bağlamda medya iliĢkilerinde ön plana çıkan ve önemle üzerinde durulan asıl amaç iĢletmenin ve ürünlerinin itibarını arttırmak ve doğru yer ve zamanda paydaĢların bilgilenmesini sağlayarak onları etki altına almaktır (ġakar, 2011: 63). Medya iliĢkileri içinde değinilmesi gereken bir diğer konu ise medya çalıĢanları ile yürütülen düzenli iliĢkiler sayesinde iĢletme hakkında haberleri izlenmeli ve nerede nasıl yayınlandığı takip edilmelidir. Medya ile kurulan tüm iliĢkilerde doğruluk ve dürüstlük göz

önünde bulundurulmalı, medyanın iĢletmeyle alakalı bilgi istenildiğinde en kısa sürede geri dönüĢ yapılmalıdır (Okay ve Okay, 2007: 38).

1.5.2.5. Toplum ĠliĢkileri

Toplum ĠĢletmelerin mal ve hizmetlerini sunabilmek için ihtiyaç duydukları ortam olarak karĢımıza çıkar. GeniĢ anlamda düĢünülecek olursa tüm paydaĢların bu gruba dahil edilmesi gerekmektedir. Bu nedenledir ki tüm hissedarlar topluma karĢı sorumludurlar (Ertuğrul, 2008: 215).

Toplum örgütlerden sadece istihdam ve baĢarı değil, sosyal adalet ve çevresel faktörlerin kalitesi arasında dengeyi kurmasını da beklemektedir. Topluma karĢı iliĢkilerin temel amaçları; ĠĢletmenin malları, uyguladıkları hizmet politikaları ile ilgili toplumu bilinçlendirmek, iĢletme hakkındaki yanlıĢ bilgileri düzeltmek, olumlu bir izlenim oluĢturmak, toplumun özelliklerini ve beklentilerini belirlemek, toplumsal kültür, eğitim ve sağlık için projeler hazırlamak ve tüm bunlarla ekonomiye destek vermektir (Ergenç, 2010: 23).

ĠKĠNCĠ BÖLÜM

ÖRGÜTSEL BAĞLILIK

Benzer Belgeler