• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: TURİZMDE TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE SOSYAL MEDYA

2.3. Konaklama İşletmeleri ve Sosyal Medya

2.3.2. Sosyal Medyanın Konaklama İşletmeleri Tarafından Kullanımı

2.3.2.1. Kullanım Amaçları ve Örnekler

Sosyal medya içerisinde yer alan konaklama işletmeleri bilinirliklerini artırmakta, rakiplerini takip edebilmekte, ürün ve hizmetlerinin tanıtımlarını yapabilmekte, satış uygulamaları ile promosyonlarını duyurabilmekte ve bu sayede pazarlama verimliliklerini artırabilmektedirler. Konaklama işletmeleri, bu tarz uygulamalar ile değişik iletişim mecralarını tercih eden konuklarını, onlarla aynı platformlarda benzer dili konuşarak memnun etmekle kalmamakta, sosyal medya araçlarını etkili birer müşteri ilişkileri yönetimi aracı olarak da kullanmaktadırlar. Böylelikle konuklar

89

edindikleri tatmin edici kişisel deneyimlerini paylaşmakta ve işletmelerin avukatı, sözcüsü veya satış ve pazarlama elemanı konumuna gelmektedirler.

Cornell Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmada otel işletmelerinin en fazla Facebook, Youtube ve Twitter’ı etkin bir pazarlama aracı olarak kullandıkları ortaya çıkmıştır. Benzer şekilde Chan ve Guillet (2011) de yaptıkları çalışmada konaklama işletmelerinin Twitter ve Facebook sosyal ağlarını yoğun olarak kullandıklarını belirtmişlerdir.

Konaklama sektöründe sosyal medya kullanımına çarpıcı bir örnek olarak İspanya Mallorca’da açılan Sol Wave House Oteli verilebilir. Tatilde de sosyal medyadan uzak kalmak istemeyenler için açılan otel, dünyadaki ilk Twitter temalı otel olma özelliği taşımaktadır. Otelin konukları “hashtag” tabelaları ile otel içinde yönlendirilmekte ve birbirleri ile Twitter hesapları üzerinden “socialwave hashtag”ini kullanarak iletişime geçmektedirler. Otel odaları Twitter temalı dekorlardan oluşurken Twitter üzerinden yapılan tüm etkileşimler otel içi aktiviteleriyle gerçek hayata taşınmaktadır. Kablosuz ağ bağlantısından sadece otele özel olarak geliştirilmiş bir Twitter uygulamasına bağlanan tatilciler buradan birbirlerine fotoğraflar, mesajlar gönderebilmekte; kimlerin çevrimiçi olduğunu ve otelin hangi bölgesinde bulunduğunu görebilmektedir. Cuma günleri düzenlenen #TwitterPoolParty’de konuklar Twitter temalı kokteyllerini yudumlarken Twitter Party Suite adı verilen hizmetle ziyaretçiler özel partiler düzenleyebilmektedirler. Ayrıca konuklar otelin twitter adresi olan @SolwaveHouse’ a tweet atarak #FillMyFridge hastag’i ile yemek ve içecek siparişi verebilmektedirler (www.socialmedya.co).

Facebook Kullanımı

Facebook üzerinden konaklama işletmeleri; odalardan, restoranlardan, havuzlardan ve tesisin diğer alanlarından fotoğraf ve videolar kullanarak görsel etki yaratma avantajına sahip olmaktadırlar. Ayrıca rezervasyon için sıfır maliyetle ek bölümler açarak somut geri dönüşler de sağlayabilmektedirler. Bunun yanı sıra özel teklifleri duyurmak veya şikayetlere cevap vermek gibi müşteri ilişkileri uygulamalarını da Facebook üzerinden yapabilmektedirler.

90

Konaklama işletmeleri Facebook sosyal ağını şu amaçlarla kullanmaktadırlar (Assenov ve Khurana, 2012:328):

Özel Teklifleri Duyurmak: Konaklama işletmeleri promosyon, indirim veya son dakika tekliflerini Facebook üzerinden duyurabilmektedirler.

Facebook “Hayran”ları İçin Özel Fiyat Duyuruları: Konaklama işletmeleri Facebook üzerinden işletmelerini beğenen ve “hayran”ı olanlar için “Hayrana Özel Fiyat” şeklinde bir uygulama ile sadık müşteri sayılarını artırabilmektedirler.

Rekabet Aracı Olarak: Farkındalık yaratma, isimlerini müşterilere hatırlatma ve rekabet avantajı sağlama konaklama işletmelerinin Facebook aracılığı ile ulaşabilecekleri amaçlardandır.

Otel Özelliklerinin Tanıtımını Yapmak: Birçok donanım özelliği bulunan konaklama işletmeleri için bu özelliklerin tamamını bir sayfada sergilemek iyi bir fırsattır.

Anket Uygulamaları: Müşteri istek ve ihtiyaçlarını güncel olarak öğrenmek için Facebook üzerinden anketler uygulanmaktadır.

Etkinlik Duyurusu: Konaklama işletmelerinin Facebook sayfaları farklı etkinliklerin duyurularının yapıldığı, hayranlar için bir davetiye niteliğindedir. Rezervasyon İmkanı: Sayfadan ayrılmadan Facebook üzerinden rezervasyon

alınabilmektedir.

Son Haberleri Duyurmak: Facebook sayfası müşterilere en son haberleri duyurmak için etkili bir kanaldır. Hatta bu kanal belki de hedef pazara ulaşmanın en kolay ve en hızlı yoludur.

Ülkemizdeki bazı konaklama işletmelerinin Facebook kullanımlarına ilişkin çeşitli örnekler şu şekildedir:

• Adana HiltonSA Facebook sayfasında Ek 1’de görülen mesaj ile müşterilerine özel tekliflerinin duyurusunu paylaşmaktadır.

• Titanic Resorts& Hotels, aşağıda görülen Facebook paylaşımında “Avrupa’nın En İyi Resort Otel”i seçilmelerini haber olarak “hayran”ları ile paylaşmıştır (Ek:2).

91

• Silence Beach Hotel ile ilgili bir paylaşımda bulunan kullanıcıya otel işletmesi tarafından anlık olarak verilen cevap ve davet görülmektedir (Ek:3).

• Ek 4’te görülen Güral Sapanca Oteli’nin Facebook sosyal paylaşım sitesinde oluşturduğu sayfanın 13.860 hayranı bulunmaktadır. Tesis ve hayranları bu profil üzerinden ileti, fotoğraf, video paylaşımlarında bulunurken aynı zamanda rezervasyon işlemlerini de yürütmektedirler. Ek 5’te görüldüğü gibi tesis, 31 Aralık 2012 yılbaşında Türk pop müziğinin sevilen sanatçısı Aşkın Nur Yengi’nin vereceği konseri bu sayfadan duyurmuştur. Ayrıca 2013 yazında evlenecek çiftlere de bu sayfa aracılığı ile duyuruda bulunulmuştur.

Twitter Kullanımı

Facebook gibi popüler olan bir diğer sosyal medya uygulaması olan Twitter da, bireysel amaçla kullanıldığı gibi kurumsal olarak da tanıtım, tutundurma veya pazar araştırması amacıyla kullanılabilmektedir. Konaklama işletmeleri de takipçileri ile ilişki kurma, kendileri hakkında konuşan tüketicilerle iletişime geçme, hızlı bir şekilde cevap verme, canlı etkinlikle organize etme gibi amaçlarla Twitter’dan yararlanmaktadırlar.

Konaklama işletmeleri Twitter’ı şu amaçlarla kullanmaktadırlar (Assenov ve Khurana, 2012:328):

Özel Teklifleri Duyurmak: Konaklama işletmeleri sadece Twitter’daki takipçisi olan müşterilerine özel teklifler oluşturarak buradan duyurabilmektedirler. Müşteri Hizmetleri: Birçok konaklama işletmesi müşteri şikâyetleri veya

yorumlarını öğrenmek için Twitter’dan faydalanmaktadırlar. Olumlu mesajlara cevap vermek, olumsuz mesajları ilgili birimlere aktarmak; müşterilere işletmenin konuyla ilgilendiğini göstermektedir

Tesis Özelliklerinin Tanıtımını Yapmak: Konaklama işletmeleri tesis özellikleri, hizmet türü, konumu, kalite anlayışı gibi bilgileri takipçileri ile paylaşabilmektedir.

İndirim ve Kampanyaları Duyurmak: Twitter üzerinden tesislerine gelecek olan müşterilerine özel uygulanacak fiyatları, indirim ve kampanyaları paylaşabilmektedirler.

92

Konaklama işletmelerinin Twitter kullanımına ilişkin bazı örnekler şu şekildedir:

• Hilton İstanbul, otelde düzenlenecek olan konferansa katılacaklara, restoranlarında geçerli olacak özel indirimin duyurusunu Twitter profilleri üzerinden takipçileri ile paylaşmıştır (Ek:6).

• Bodrum İnanç Otel, Ek 7’de görüldüğü Twitter mesajlarında muhafazakar turistlere hizmet verdiğini potansiyel müşterilerine duyurmuştur.

• Otelde bulunduğunu Twitter üzerinden duyuran misafirlerine sıcak bir hoş geldin mesajı göndermek de mümkündür (Ek: 8).

• Dedeman Otelleri ise tesiste konaklayan bir müşterinin şikayetini kendisine ait Twitter hesabında paylaşması üzerine derhal müşteri ile etkileşime geçerek bir taraftan şikayeti ile ilgilenmiş diğer taraftan da bu görüşmeye şahit olan kişilere de bu gibi durumlara karşı işletmenin hassasiyetini göstermişlerdir (Ek:9). • Yukarıdaki örnekte otel yönetimi sosyal medyayı takip etmenin avantajını

yaşamış, kendisine doğrudan iletilmemesine rağmen, şikayeti takip altına alarak ilgilenmiştir. Aşağıdaki örnek ise konaklama işletmesi tarafından cevap bulmamış ancak kullanıcının takipçileri ile paylaştığı şikayeti örneklendirmektedir. Fırat Günayer isimli spor muhabirinin Ankara’daki otelle ilgili şikâyetlerini kendi Twitter hesabından nasıl paylaştığı Ek 10’da görülmektedir. Kullanıcının yazdığı her mesajı 61.247 kişi yani takipçisi anında okuyabilmektedir.

• Sheraton Çeşme ise takipçileri arasında bir yarışmayı Twitter üzerinden gerçekleştirmiştir. Takipçilerinden “#Sheratoncesme nin en çok ……..seviyorum” cümlesindeki boşluğu doldurarak yollamaları istenmiş, en beğenilen yorumun sahibine de iki kişilik mavi bayraklı plaj kullanım hakkı verileceği duyurulmuştur. Gelen onlarca mesaj arasından seçilen mesaj ve sahibi de yine Twitter’dan duyurulmuştur (Ek: 11).

• Cornelia Otellerinin Twitter’da oluşturduğu profilin ise 902 takipçisi bulunmaktadır. Profil incelendiği döneme kadar 176 tweet ile işletme hakkında bilgileri, haber ve güncellemeleri müşterilerine ulaştırmaya çalışmışlardır. Ek 12 Cornelia Otellerinin Twitter sosyal paylaşım sitesindeki profilini göstermektedir. Tesis Aralık 2013’teki paylaşımlarında hammaddenin bilinçli kullanımı ve geri

93

dönüşümünü hedefleyen yatırımlarıyla, doğal kaynakları koruma sorumluluğunu yerine getirmeye çalıştığını ve doğaya sahip çıktığını Twitter aracılığı ile takipçilerine aktarmıştır.

Youtube Kullanımı

Sadece Facebook ve Twitter değil, diğer sosyal ağlar veya paylaşım siteleri de tesisler tarafından kullanılmaktadır. YouTube aracılığı ile paylaşımda bulunmak için öncelikle çok uzun olmayan ve mümkünse işletmenin internet sitesi bağlantısının gömülü olduğu bir video oluşturulmalıdır. Video uygun kategori altında yayınlanmalıdır. İyi tanımlanmış ve uygun etiketler, ziyaretçilerin içeriği bulması açısından çok önemlidir (Weinberg,2009:288).

Örnek olarak The Ritz Carlton oteli video paylaşım sitesi olan Youtube’dan videolar paylaşmaktadır. 533 üyesi olan sitede duyurular, düğünler, etkinlikler, otel açılışları gibi farklı başlıklarda yayınlanan videolar 120 bin kez görüntülenmiştir (Ek:13).

Blog Kullanımı

Otel işletmelerinin kendilerini, hizmetlerini ve kampanyalarını duyurma imkanı buldukları blog uygulamaları sayesinde işletmeler; arama motorlarında üst sıralarda gözükebilmekte, gelen şikayetlere anında cevap verebilmekte, hizmet ve kampanyalarını duyurabilmekte, konaklayan müşterilerin oteldeki anı ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlamaktadır.

www.blogs.marriott.com kurumsal bloglara iyi bir örnek olarak verilebilir. Uluslararası Marriott otellerinin CEO’su ve başkanı Bill JW Marriott tarafından marka konusu ile ilgili yorumlar düzenli olarak bu blogta güncelleştirilmektedir. “Özellikli Postalar” ile ziyaretçilerin yorumlarına cevaplar da verilmektedir (www.blogs.marriott.com).

Ek 14’te Anemon otellerinin blog sayfası görülmektedir. Bu sayfada müşterilerin 10 dolar fark ödeyerek girdikleri saatte otelden çıkış yapabilecekleri, Afyon’daki otellerinin bayram fiyatları ve etkinlik programı, son 6 ayda açılan zincire ait İskenderun, Adana ve Samsun’daki oteller hakkında bilgiler müşterilere verilmektedir.

Bu bölümde öne çıkan sosyal medya uygulamalarının konaklama işletmeleri tarafından kullanımına ilişkin örnekler verilmiştir. Ancak otel işletmeleri için bütün sosyal medya

94

araçları pazarlamada kullanacakları, müşterileri etkileyecekleri fırsatlarla doludur. Örneğin:

• Sosyal etiketleme ağları ile otelin web sayfasını gezenler, diğer kullanıcılarla internet sayfalarını paylaşmaktadırlar.

• Müşteriler özelikle Foursquare yer bildirim ağı üzerinden bir tesise giriş yaptıklarında bunu takipçileri ile paylaşarak otelde bulunduklarını duyurup, yorumlarda bulunabilmektedirler. Otel işletmeleri de “hoş geldin” mesajlarını aynı yolla müşteriye iletebilmektedir.

• Otel memnuniyet ve şikayet paylaşma toplulukları veya değerlendirme ve tavsiye portallarında işletmeler kendilerini tanıtmak için görüntü ve bilgiler paylaşabilmektedir.

• Birçok internet kullanıcısı bilgi arama amacıyla ansiklopedi görevi üstlenen Viki’leri zityaret etmektedir. Bilgi girişinin kullanıcılara bırakıldığı Viki’lerde otel ve hizmetleri hakkında bilgiler paylaşılarak arama motorlarında da üst sıralara çıkılabilmektedir.