• Sonuç bulunamadı

b. İLETİLER

3. Korkutarak, zorla insanlara istediklerini yaptıranlar; bunu uzun süre devam ettiremezler

c. KAHRAMANLAR

Burada çatışmayı yaratan asıl kahramanlar, padişahın kız ile Arap’tır.

Arap: Zorba, sadece kendi isteklerine önem veren biri olarak olumsuz biridir.

Padişahın Kızı: Akıllı, kararlı ve cesur birisi olarak okuyucunun beğenisini kazanmaktadır. Sonunda sevdiği kişiyle evlenerek mutluluğa ulaşır.

Aslan: Diğer masallarda da mevcut olan kahramanın sorunları çözmesine yardımcı unsuru üstlenmiştir. Arap’ın alt edilmesini sağlamıştır.

d. DEĞERLENDİRME

Arap, özdeşim kurulacak bir karakter olmamakla birlikte onun yaptıklarından yola çıkılarak tek taraflı alınan kararlarla, zorla yapılan işlerden hayır gelmeyeceği, her durumda ilgililerin rızasının olması gerektiği fikrinin kazandırılması sağlanabilir. Birinci ileti, ağacı bilene kızını vereceği sözünü, tutan padişahın davranışıyla sembolize edilmiştir. Bu durum özellikle güven sağlamada problem yaşayan ergenlere rehberlik edebilecek bir mesajdır. İkinci ve üçüncü iletiler Arap’ın yaptıklarına paralel olarak çıkarılan sonuçlardır. Arap’ın saçında anahtar bulan kızın evdeki ölüleri görmesiyle birlikte heyecanın ve gerilimin arttığı masalda bu Arap’ın ölmesine kadar sürmektedir. Kızın nasıl kurtulacağı sorusu ancak masalın sonunda yanıt bulmaktadır. Bu da ilgiyi metne çekmektedir. Bu yönleriyle tavsiye edilebilinecek bir masaldır.

SONUÇ

Çalışmamızın konusunu tespit ederken iki çıkış noktamız bulunmaktaydı. İlki, 1949-1980 yılları arasında yayımlanmış ve artık edebiyat tarihinin derinliklerinde unutulmuş bir derginin, çalışmamız vasıtasıyla tekrar gün yüzüne çıkarılması, ikincisi de ilköğretim ikinci kademede kullanılan Türkçe ders kitaplarına edebî niteliği bulunan ve aynı zamanda çocuğa yapılandırmacı anlayışın ön gördüğü becerilerin (eleştirel düşünme, kendinin ve toplumun farkında olma, farklı düşüncelere saygı duyma, sosyal rol edinebilme, kendini ifade becerisi kazanma, yaratıcı düşünme, işbirliği yapabilme vb.) kazandırılmasına yardımcı olacak yeni, farklı metinlerin kazandırılması idi.

İlgili dergi bir folklor dergisi olması sebebiyle efsane, halk hikâyesi, masal, şiir, sohbet, röportaj gibi birçok türde metne kaynaklık etmiştir. Bu metinler içinde çocuğun ilk tanıştığı edebî tür olan ve onun dünyayı ve çevresini anlamlandırmasına yardımcı olan, düşünce dünyasını, hayal gücünü zenginleştiren, önce dinleme sonra okuma ve daha sonra da yazma becerisinin gelişmesini sağlayan masalların değerlendirilmesine geçtik.

Masallar, bir Halk Edebiyatı ürünü olması nedeniyle yüzyıllardan süzülüp gelen bir dille yazılması özelliğiyle çocuğun dil gelişimine katkıda bulunacak hem de onlarda millî kültürün ögelerinin kazandırılması yoluyla millî şuur oluşmasına yardımcı olacaktır.

Bu amaçla yola çıktığımız ve teması, iletileri ve kahramanları ölçüt alınarak değerlendirmede bulunduğumuz çalışmamızda 79 metin içerisinden 53 tane farklı ve yeni masalın, 11-14 yaş grubu çocuklarının okuma becerisini geliştirmek adına kullanılmak üzere önerebilmekteyiz.

Bu yolla, var olan masalların yeni basımlarından öteye gidilememesi ve yeni, orijinal masalların çocuklara sunulması ihtiyacının karşılanması adına öğretmenlere, araştırmacılara bir nebze katkı sağlayabileceğiz.

Bu masalların öğrencilerimize okutulmasıyla da onların anlama ve anlatma becerilerinin gelişimine, toplumsal değerlere uygun davranışlar göstermelerine, insan haklarına saygılı, yaratıcı düşünebilen, çözüm üretmede etkin bireyler olmalarına yardımcı olabileceğiz.

KAYNAKÇA

AKSAN, Doğan (1998), Her Yönüyle Dil Ana Çizgileriyle Dilbilim, TDK Yayınları, Ankara. AKYOL, Hayati (2006), Türkçe Öğretim Yöntemleri, Kök Yayıncılık, Ankara.

BAŞARAN, İbrahim Ethem (1969), Gelişim Psikolojisi, Ayyıldız Matbaası, Ankara. BAŞARAN, İbrahim Ethem (1991), Eğitim Psikolojisi, Kadıoğlu Matbaası, Ankara.

ÇIKLA, Selçuk (2005), “Tanzimattan Günümüze Çocuk Edebiyatı ve Bazı Öneriler”, Hece Aylık

Edebiyat Dergisi, Y. 9, S. 104-105, Ağustos-Eylül 2005, s. 89-107.

DİLİDÜZGÜN, Selahattin (2004), İletişim Odaklı Türkçe Derslerinde Çocuk Kitapları, Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.

ELÇİN, Şükrü (1993), Halk Edebiyatına Giriş, Akçağ Yayınları, Ankara. ERCAN, Ahmet Rahmi (2000), Eğitimde Biz ve Çocuklarımız, MEB, İstanbul. ERGİN, Muharrem (2001), Türk Dilbilgisi, Bayrak Yayınları, İstanbul.

EROL, Abdullah, vd. (2006) Türkçe 6. Sınıf Ders Kitabı, MEB Yayınları, Ankara.

FEDAİ, Özlem (2007), “Tarık Dursun K’nın Çocuk Edebiyatı Alanındaki Eserlerinin 0-15 Yaş Grubu Çocuklarının Kişilik Gelişimlerine Katkıları Üzerine Bir İnceleme”, Milli Eğitim, Sayı 175, Yaz 2007, s. 47-55.

FINDIKOĞLU, Z. Fahri (1950), Çocuk Edebiyatı Folklorunun Değerlendirilmesi, Türk Folklor Araştırmaları Dergisi, Cilt 1, Sayı 11, s. 161-163.

FRANZKE, Erich (2001), Psikoterapide Masallar, Çev. Ömer Demircan, Ataday Matbaası, Mayıs. GARDİNER, Harry W. , Mary J. Gander (2005), Çocuk ve Ergen Gelişimi, yay. haz. Bekir Onur,

İmge Kitabevi.

GÖĞCELİ, Yaşar Kemal (1952), Tekerlemeler Nerede ve Nasıl Söylenir?, Türk Folklor Araştırmaları Dergisi, Cilt 2, Sayı 32, s. 497-499.

GÖKŞEN, Enver Naci (1960), Folklor ve Masal, Türk Folklor Araştırmaları Dergisi, Cilt 6, Sayı 126, s. 2057-2060.

GÜREL, Zeki (1998), Cumhuriyet Devri Çocuk Edebiyatı, Çocuk Edebiyatçıları Birliği Yayını, Ankara.

GÜREL, Zeki, Fahri Temizyürek, Namık Kemal Şahbaz (2007), Çocuk Edebiyatı, Öncü Kitap, Ankara.

HINÇER, İhsan (1949), Türk Folklor Araştırmaları’nı Niçin Çıkarıyoruz, Türk Folklor Araştırmaları Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, s.1.

İŞCAN, Adem, Süleyman Efendioğlu, Şükrü Ada, “Türkçe Ders kitaplarında Yer Alan Edebî Metinlerin Öğrencilere Estetik Zevk Kazandırmadaki Rolü” Sosyal Bilimler

Araştırmaları Dergisi. S. 1, (2007), s. 59-76

KABAKLI, Ahmet (1971), Türk Edebiyatı, 3. Cilt, 3. Baskı, Türk Edebiyatı Yayınları, İstanbul. KAPULU, Ahmet vd. , (2006) Türkçe 6. Sınıf Ders Kitabı, Koza Yayınları, Ankara.

KAVCAR, Cahit, Ferhan Oğuzkan, Sedat Sever (1998), Türkçe Öğretimi, Engin Yayınevi, Ankara.

KIBRIS, İbrahim (2000), Uygulamalı Çocuk Edebiyatı, Eylül Kitap ve Yayınevi, Ankara.

KOÇ, Gürcü, (2002), “Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımının Duyuşsal ve Bilişsel Öğrenme Ürünlerine Etkisi”, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. KORKMAZ, Zeynep, Hamza Zülfikar, Mehmet Akalın, Necat Birinci, Ahmet B. Ercilasun, İsmail

Parlatır, Tuncer Gülensoy (2003), Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri, Yargı Yayınevi, Ankara.

KÖKTÜRK, Muhsin, Metin Gül (2006), 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı, Yıldırım Yayınları, Ankara. KUZU, Türkan (

2001)

, Masalın Değişmez Yasaları –İşlevsel Birimler-

Anadolu Üniversitesi