• Sonuç bulunamadı

Kongre Konu Bafll›klar›

Belgede Bildiri Kitab›/ Cilt 1 (sayfa 38-58)

Yüksekö¤retim Felsefesi

Bu alan çerçevesinde yüksekö¤retim sistemleri ve yaklafl›mlar›n›n tarihsel süreç içerisinde geçirdi¤i evrelerin tart›fl›lmas›, yüksekö¤retim paradigmalar›nda görülmekte olan de¤iflim ve gelecek yüksekö¤retim paradigmalar›-n›n farkl› aç›lardan de¤erlendirilmesi ve bu kapsamda ilgili fikirlerin tart›fl›lmas› hedeflenmektedir. Kavramsal ola-rak yüksekö¤retim anlay›fl›n›n sorgulanmas› ve yüksekö¤retimin ça¤dafl dünyada geliflen paradigmalar ›fl›¤›nda yönlendirilmesini sa¤layacak unsurlara ulafl›lmas› amaçlanmaktad›r.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. Durmufl Günay (YÖK)

Komite Efl Baflkan›: Prof. Dr. Muharrem K›l›ç (Akdeniz Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Prof. Dr. Orhan Ayd›n (Karadeniz Teknik Üniversitesi)

Prof. Dr. fi. Teoman Dural› (‹stanbul Üniversitesi)

Prof. Dr. Güven Sak (TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi)

Prof. Dr. Süleyman Taflgetiren (Afyon Kocatepe Üniversitesi)

Küreselleflme ve Uluslararas›laflma

Günümüzde yüksekö¤retim art›k ulusal ve yerel unsurlara odaklanmaktan daha çok uluslararas› düzeyde ken-disini göstermek durumundad›r. Ülkelerin birbirleri ile iç içe girmeleri ve ülkelerin aras›ndaki s›n›rlar›n ortadan kalkmas›, bireylerin kendi ülkelerinin d›fl›nda da çal›flma ve yetkinliklerini ortaya koymak durumunda olmalar› her ülkede verilen e¤itimin ayn› niteliklerde ve kalite düzeyinde olmas›n› gerekli k›lmaktad›r. Bu kapsamda Mega Üni-versite kavram› öne ç›kmaktad›r. ÜniÜni-versiteler di¤er ülkelerden ö¤renci almakta ve üniÜni-versiteler aras›nda de¤iflim programlar› yayg›nlaflmaktad›r. Bu alan alt›nda kongrede baflta Bologna süreci olmak üzere uluslararas› nitelikte ve küresel düzeyde yüksekö¤retim kurumlar›n›n varl›klar›n› sürdürebilmeleri ve dünya üniversiteler liginde sahip olmalar› gereken yerlerde nas›l olabileceklerine yönelik fikir ve görüfllerin tart›fl›lmas› ve de¤erlendirilmesi hedef-lenmektedir.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. Yusuf Ulcay(Uluda¤ Üniversitesi) Komite Efl Baflkan›: Doç. Dr. Ayhan Mergen(Marmara Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Prof. Dr. Yunus Çengel(Y›ld›z Teknik Üniversitesi)

Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya(‹stanbul fiehir Üniversitesi)

Prof. Dr. Ümran ‹nan(Koç Üniversitesi)

Prof. Dr. Lerzan Özkale(‹stanbul Teknik Üniversitesi)

Giriflimci E¤itim, ‹novasyon ve ARGE Stratejileri

Her alanda oldu¤u gibi yüksekö¤retim kurumlar›nda da inovasyon ve inovatif yaklafl›mlar kurumsal geliflim ve performans için önemli görülmektedir. Mezun edilen ö¤rencilerin ifl hayat›na at›lmalar›, farkl› yaklafl›m tarzlar› ile topluma fayda üretecek giriflimleri gerçeklefltirebilmeleri için yüksekö¤retim kurumlar›n›n yap›land›r›lmas›, baflta inovasyon ve giriflimcilik olmak üzere sahip olunan bilgi düzeyinin bu kapsamda de¤erlendirilmesine yönelik yak-lafl›mlar›n bu alan alt›nda tart›fl›lmas› hedeflenmektedir.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. Ercan Öztemel(Marmara Üniversitesi) Komite Efl Baflkan›: Doç. Dr. Süphan Nas›r(‹stanbul Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Prof. Dr. Arif Adl›(TÜB‹TAK)

Doç. Dr. fiebnem Ar›kbo¤a(‹stanbul Üniversitesi)

Dr. Mustafa Kaplan (KOSGEB)

Yrd. Doç. Dr. Andreas Kuckertz(Duisburg-Essen Üniversitesi, Almanya)

Prof. Dr. Kiril Todorov(Sofya Üniversitesi)

Yüksekö¤retimde Kalite Güvence Sistemi

Bu alan alt›nda yüksekö¤retimde kalite güvence uygulamalar›, akreditasyon, mesleki ve yap›sal yeterlilikler, yetkinlikler, üniversitelerin s›ralanmas› gibi konular›n tart›fl›lmas› hedeflenmektedir. Yüksekö¤retim kurumlar›n-da ortak kalite düzeyini yakalamak, mezun edilen ö¤rencilerin ayn› mesleki yetkinlik düzeyine sahip olmas›, yük-sekö¤retim kurumlar›n›n bu kapsamda kendi yetkinliklerinin belgelendirilmesi, ilgili de¤erlendirme kriterlerinin belirlenmesi, üniversitelerin bu kapsamda s›ralanmas› vb. gibi alanlara odaklan›lmas› düflünülmektedir.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. ‹brahim Belenli(Hakkari Üniversitesi) Komite Efl Baflkan›: Doç. Dr. Ali Fuat Güneri(Y›ld›z Teknik Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Prof. Dr. Nuri Baflo¤lu(Bo¤aziçi Üniversitesi)

Prof. Dr. Resul Eryi¤it(Abant ‹zzet Baysal Üniversitesi)

Prof. Dr. Günefl Gençy›lmaz(‹stanbul Kültür Üniversitesi)

Prof. Dr. Ercan Öztemel(Marmara Üniversitesi)

Prof. Dr. Funda Sivrikaya fierifo¤lu(Düzce Üniversitesi)

Prof. Dr. Fikriye Uras(Marmara Üniversitesi)

Yüksekö¤retim Finansman›

Yüksekö¤retim kurumlar› ülkelerin önemli oranda kayna¤›n› tüketmektedir. S›n›rl› kaynaklar›n en verimli ve etkin bir flekilde kullan›labilmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda kongrenin bu alan› alt›nda yüksekö¤retimde finansman modellerinin oluflturulmas›, uygulamada karfl›lafl›lan sorunlar, beklenen avantajlar, yap›lan maliyet he-saplar›, ve ilgili konuda özel üniversite uygulamalar›n›n tart›fl›lmas› amaçlanmaktad›r.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. Yüksel Kavak(Hacettepe Üniversitesi) Komite Efl Baflkan›: Doç. Dr. Asl›han Nas›r(Bo¤aziçi Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Doç. Dr. Melih Bulu(‹stanbul fiehir Üniversitesi)

Prof. Dr. Naci Gündo¤an(Anadolu Üniversitesi)

Doç. Dr. Abdulmecit Karatafl(‹stanbul Kalk›nma Ajans›)

Prof. Dr. Necla Kurul (Ankara Üniversitesi)

Prof. Dr. ‹smail Tatl›o¤lu(Uluda¤ Üniversitesi)

Yrd. Doç. Dr. Selman Y›lmaz(‹stanbul Üniversitesi)

Üniversitelerin Yap›land›r›lmas›

Üniversitelerin geleneksel yap›lar› ile dünya üniversiteler liginde yaflamlar›n› arzu edilir bir düzeyde yürütme-leri mümkün de¤ildir. Günün koflullar›na göre yeniden yap›lanma kaç›n›lmazd›r. Tüm dünyada her geçen gün da-ha kapsaml› bir flekilde uygulamaya konulan uzaktan e¤itim gibi teknolojilere yüksekö¤retim kurumlar›n›n kay›t-s›z kalmas› düflünülemez. Bu kapsamda kongrenin bu alan› içerisinde uzaktan e¤itim teknolojileri, yaflam boyu ö¤-renme yaklafl›mlar›, üniversitelerin sahip olduklar› anabilim dallar›n›n ve her anabilim dal› içeriklerinin gözden

ge-çirilmesi beklenmektedir. ‹novatif bir üniversite anlay›fl›n›n geleneksel üniversite anlay›fl› üzerinde ne tür yap›sal de¤iflmeler gerektirdi¤i, dünyadaki geliflmeleri yak›ndan izleyebilecek hatta yönlendirebilecek nitelikte bilim ada-m›n›n yetifltirilmesi, bu konuda uygulanan yaklafl›mlar ve bu yaklafl›mlar›n ülke koflullar›na uyarlanmas›, bilim adamlar›n›n atama ve yükseltme kriterlerinin iyilefltirilmesi gibi konular›nda tart›fl›lmas› hedeflenmektedir.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. Abdulkerim Kar(Marmara Üniversitesi) Komite Efl Baflkan›: Doç. Dr. Muammer Koç (‹stanbul fiehir Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Prof. Dr. Eser Karakafl(Bahçeflehir Üniversitesi)

Prof. Dr. Hakan S. Orer(Hacettepe Üniversitesi)

Prof. Dr. Meltem Özturan(Bo¤aziçi Üniversitesi)

Prof. Dr. Muzaffer fieker(Konya Üniversitesi)

Prof. Dr. ‹smail Yüksek(Y›ld›z Teknik Üniversitesi)

Orta Ö¤retimden Yüksekö¤retime Geçifl

Orta ö¤retimden yüksekö¤retime geçifl tüm ülkelerin e¤itim sistemlerinin en önemli konulardan birisidir. Bu kapsamda de¤iflik ülkelerde uygulanan yöntemlerin ve ilgili modellerin tart›fl›lmas› bu alan alt›nda hedeflenmek-tedir. Ö¤rencilerin seçme kriterlerinin belirlenmesi, s›nav sistemlerinin de¤erlendirilmesi, yüksekö¤retime yerlefl-tirme kriterlerinin oluflturulmas›, orta ö¤retim sistemlerinin yüksekö¤retimin baflar›s›na etkisi vb. gibi konularda tart›flmalar›n yap›lmas› ve ilgili fikirlerin de¤erlendirilmesi bu alan› temel odak noktalar›n› oluflturacakt›r.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. Abdullah Çavuflo¤lu(Karabük Üniversitesi) Komite Efl Baflkan›: Doç. Dr. Ahmet fiirin (Marmara Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Prof. Dr. Ayflen Bakio¤lu(Marmara Üniversitesi)

Prof. Dr. Ali Demir(ÖSYM)

Yrd. Doç. Dr. Bekir Gür(Karabük Üniversitesi)

Prof. Dr. ‹brahim Özdemir(Gazikent Üniversitesi)

Vak›f ve Özel Üniversiteler

Bu alan kapsam›nda vak›f ve özel üniversitelerin kurulmas›, devlet üniversiteleri ile iliflkileri, temel sorunlar›, çözüm önerileri vb. gibi konularda tart›flmalar gerçeklefltirilmesi hedeflenmektedir.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. Berrak Kurtulufl(YÖK)

Komite Efl Baflkan›: Doç. Dr. Recep Art›r(Marmara Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Prof. Dr. ‹smail Bircan(At›l›m Üniversitesi)

Prof. Dr. Ensar Gül(Marmara Üniversitesi)

Prof. Dr. Recep Öztürk(‹stanbul Üniversitesi)

Prof. Dr. Muhittin fiimflek(YÖK)

Yüksekö¤retim ve Ö¤renci

Yüksekö¤retim kurumlar›nda en önemli hedef ö¤renci yetifltirmektir. Bu alan alt›nda, ö¤renci merkezli e¤itim ve ARGE olanaklar›n›n de¤erlendirilmesi, ö¤rencilerinde yönetim fonksiyonlar›na kat›lmas›, yüksekö¤retim ku-rumlar›n›n de¤iflik kademelerinde ö¤rencilerin temsil yeteneklerinin ortaya konulmas›, ö¤renci konseylerinin et-kinli¤inin art›r›lmas›, bu kapsamda sosyal konseylerin oluflturulmas›, ö¤renci kulüplerinin oluflturulmas›, bu ku-lüplerin yap›land›r›lmas› ve e¤itim fonksiyonlar› ile bütünlefltirilmesi, kampüs içerisindeki yaflam›n ö¤rencilere ra-hat bir ortam oluflturma yönünde yap›land›r›lmas› vb. gibi konular›n tart›fl›lmas› ve fikirlerin de¤erlendirilmesi amaçlanmaktad›r.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. Salih Murat Akk›n(‹stanbul Üniversitesi)

Komite Efl Baflkan›: Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu(TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Prof. Dr. Yavuz Atar(YÖK)

Prof. Dr. Mehmet Akif Ayd›n(YÖK)

Prof. Dr. Sait Bilgiç(Ondokuz May›s Üniversitesi)

Prof. Dr. Harun Cans›z(‹stanbul Üniversitesi)

Üniversite, Toplum, Endüstri ve ‹fl Dünyas› ‹liflkileri

Yüksekö¤retim kurumlar› toplumdan soyutlanamaz. Topluma üretilen bilginin faydas›n› göstermek durumun-dad›rlar. Özellikle üniversite sanayi iflbirli¤i modellerinin incelenerek ülkenin kendi koflullar› ile uyumlu bir mo-delin ortaya konulmas› için gerekli dinamiklerin tart›fl›lmas›, sanayicilerin üniversitelerden, üniversitelerin de sa-nayiciden beklentilerinin ortaya konulmas›, bu kapsamda yasal düzenlemelerin gerçeklefltirilmesi gibi konular›n tart›fl›lmas› hedeflenmektedir. Bu kapsamda ayn› zamanda yüksekö¤retim kurumlar›n›n toplum üzerindeki etkile-rinin sorgulanmas›, teknokentlerin giriflimciler baflta olmak üzere araflt›rma gelifltirme kapasitesine olan katk›s›, teknoloji transferi ofisleri ile üretilen teknolojilerin sadece akademik olarak kalmamas› ve ticarilefltirilmesi yönün-de yeni olanaklar›n yönün-de¤erlendirilmesi, ö¤renmenin sayönün-dece okul yaflant›s› ile s›n›rl› kalmadan sürekli ve yaflam bo-yu ö¤renme olanaklar›n›n art›r›lmas› ve yüksekö¤retim kurumlar›n›n gerçeklefltirebilece¤i sosyal sorumluluk pro-jeleri ve bu propro-jelerin yönlendirilmesi, kat›l›mc› bir anlay›fl ile yürütülmesi vb. gibi konular›nda fikirlerin tart›fl›l-mas› ve ilgili de¤erlendirmelerin yap›ltart›fl›l-mas› amaçlanmaktad›r.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen(Gazi Üniversitesi)

Komite Efl Baflkan›: Prof. Dr. ‹ren Dikmen Toker(Orta Do¤u Teknik Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Prof. Dr. Yasin Aktay(Selçuk Üniversitesi)

Prof. Dr. Ahmet Bolat(Fatih Üniversitesi)

Prof. Dr. Ahmet ‹ncekara(‹stanbul Üniversitesi)

Dr. fiükrü Öztürk(Ulusal Bor Araflt›rma Enstitüsü)

Prof. Dr. Nurkan Ya¤›z(‹stanbul Üniversitesi)

Di¤er Konular

Yukar›daki alanlar›n d›fl›nda kalan yüksekö¤retimin yap›land›r›lmas›, farkl› yaklafl›mlar, temel sorunlar ve çö-züm önerilerinin hepsinin bu alan alt›nda de¤erlendirilmesi ve ilgili fikirler için bir tart›flma platformu oluflturul-mas› hedeflenmektedir.

Komite Baflkan›: Prof. Dr. Durmufl Günay(YÖK)

Komite Efl Baflkan›: Doç. Dr. Asl›han Nas›r(Bo¤aziçi Üniversitesi) Komite Üyeleri:(Alfabetik s›rada dizilmifltir)

Doç. Dr. Recep Art›r(Marmara Üniversitesi)

Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen(Gazi Üniversitesi)

Prof. Dr. Ali Demir(ÖSYM)

Doç. Dr. Ali Fuat Güneri (Y›ld›z Teknik Üniversitesi)

Doç. Dr. Muharrem K›l›ç(Akdeniz Üniversitesi)

Prof. Dr. Berrak Kurtulufl (YÖK)

Prof. Dr. Ercan Öztemel(Marmara Üniversitesi)

27 Mayıs 2011, Cuma Friday, May 27, 2011

Bilimsel Program

Fuji-1 Salonu Room Fuji-1

08:00-09:30 Kay›t - Registration (Swiss Otel) 09:30-12:45 Kongre Aç›l›fl› / Opening Ceremony

09:15 Sayg› Duruflu ve ‹stiklal Marfl› / National Anthem

09:30-10:30 Aç›l›fl Konuflmalar› / Opening Speeches Program Baflkan› / Program Chair: Ercan Öztemel

Kongre Koordinatörü / Congress Coordinator: Durmufl Günay Kongre Baflkan› / Congress Chair: Yusuf Ziya Özcan

Milli E¤itim Bakan› / Minister of National Education: Nimet Çubukçu

Say›n Cumhurbaflkan› Abdullah Gül / President of the Republic of Turkey Yüksekö¤retim Alan›na De¤erli Hizmetlerde Bulunanlara

fiükran Plaketlerinin Sunulmas›

10:30-11:15 I. OTURUM / I. Session

Oturum Baflkan› / Chair: Yunus Söylet 10:30-11:15 Davetli Konuflmac›

The Challenge of Establishing World-Class Research Universities in Developing Countries / Jamil Salmi 11:15-11:30 Kahve Molas› / Coffee Break

11:30-13:00 II. OTURUM — DAVETL‹ OTURUM KONUfiMACILARI-1 / II. Session — Keynote Speakers-1

Fuji-1 Salonu Room Fuji-1

Oturum Baflkan› / Chair: Ali Demir 11:30-12:15 Future University Paradigms / Riel Miller

12:15-13:00 Osmanl›dan Cumhuriyete Türk Yüksekö¤retimi / ‹lhan Tekeli

Bern Salonu Room Bern

Oturum Baflkan› / Chair: Muzaffer Elmas

11:30-12:15 Yüksekö¤retimin Finansman›na ‹liflin Bir Model Önerisi / Yücel Altunbaflak 12:15-13:00 Knowledge and Power: The New Politics of Higher Education / Hans Weiller 13:00-14:00 Ö¤le Yeme¤i / Lunch

14:15-15:45 III. OTURUM — PARALEL OTURUMLAR-1 / III. Session — Parallel Sessions-1

Fuji-1 Salonu Room Fuji-1

HIGHER EDUCATION & NORMS

Oturum Baflkan› / Chair: Yalç›n Karaya¤›z Raportör / Rapporteur: Muharrem K›l›ç

14:15-14:45 The Idea of the University in the Twenty-First Century: Where’s the Imagination? / Ronald Barnett

14:45-15:00 Transnational Education, Local Needs and International Recognition / Brian Robertson, Fiona Grant, Graeme Bowles 15:00-15:15 The Evolution and Transformation of Higher Education: A Content Analysis of Articles Published in

Journal of Higher Education / Süphan Nas›r, Zehra Binnur Avunduk 15:15-15:30 Leading University by Managing Paradoxes / Robert Biloslavo 15:30-15:45 Tart›flma / Discussions

Fuji-2 Salonu Room Fuji-2

INTERNATINALISATION & MOBILITY

Oturum Baflkan› / Chair: ‹brahim Özdemir Raportör / Rapporteur: Melih Bulu

14:15-14:45 Research on Internationalisation in Higher Education / Barbara M. Kehm

14:45-15:00 Internationalization Through Mobility: The Middle East Technical University Case / Ayflegül Dalo¤lu, Betül Bulut fiahin 15:00-15:15 Mobility in Higher Institution: The European Union and Turkey / Gönül O¤uz

15:15-15:30 Higher Education’s Responsibility in a Growing Global Marketplace / Robert C. Schneider, Ferman Konukman 15:30-15:45 Tart›flma / Discussions

Lausanne Salonu Room Lausanne

INNOVATIVE AND ENTREPRENEURIAL EDUCATION

Oturum Baflkan› / Chair: Abdulmecit Karatafl Raportör / Rapporteur: Ayhan Mergen

14:15-14:45 The Roles of Higher Education Institutions in Networked Knowledge Societies / Jussi Välimaa 14:45-15:00 Entrepreneurship Education: Emerging Trends and Issues for Developing Countries / ‹qbal M. Khan 15:00-15:15 Entrepreneurial University Model: A Proposal for Turkey / Nihat Alayo¤lu, Tu¤ba Karabulut 15:15-15:30 Entrepreneurial Capacity of University Students, Bu Ali Sina University (Iran) / Heshmatollah Saadi 15:30-15:45 Tart›flma / Discussions

Bern Salonu Room Bern

QUALITY ASSURANCE SYSTEMS

Oturum Baflkan› / Chair: ‹brahim Belenli Raportör / Rapporteur: Semih Önüt

14:15-14:45 Strategic Usage of Higher Education Information in a Global Age / Akiyoshi Yonezewa

14:45-15:00 Unique International Implementation of Quality Standards System in Maritime Education and Training Throughout the World and in Turkey / Osman Kamil Sa¤

15:00-15:15 Higher Education in Agriculture and Related Fields in Turkey: Need for Restructuring Programs Considering Global Trends / Uygun Aksoy, Selçuk Arslan, Mehmet Babao¤lu, Cengiz ‹kten, Vahap Katkat, Burhan Özkan,

Nebahat Sar›, Sevilay Topçu, Servet Yalç›n

15:15-15:30 Educational Service Quality Assessment in an Engineering Program in Turkey / Zeynep Ocak, Melek Baflak 15:30-15:45 Tart›flma / Discussions

Montreux Salonu Room Montreux

UNIVERSITY INDUSTRY SOCIETY RELATIONS

Oturum Baflkan› / Chair: Hayrunnisa Bolay Belen Raportör / Rapporteur: Alev Taflk›n Gümüfl

14:15-14:45 A Magic Triangle for Technological Success: University-Government-Industry / ‹brahim Dinçer

14:45-15:00 Knowledge and Technology Transfer from Universities to Industries: A Case Study Approach from the Built Environment Field / Yusuf Aray›c›, Paul Coates, Lauri Koskela, Mike Kagioglou

15:00-15:15 Social Engagement versus Academic Engagement: Controversy Today in U.S. Higher Education / Neil Korostoff 15:15-15:30 Western Blacksea Universities Association: A Good Example of Enhancing Regional Cooperation Among Higher

Education Institutions / Sezer fiener Komsuo¤lu, Mahmut Özer, Muzaffer Elmas, Hayri Coflkun, Burhanettin Uysal,

Funda Sivrikaya fierifo¤lu, Ramazan Kaplan

15:30-15:45 Tart›flma / Discussions

15:45-16:00 Kahve Molas› / Coffee Break

16:00-17:30 IV. OTURUM — PARALEL OTURUMLAR-2 / IV. Session — Parallel Sessions-II

Fuji-1 Salonu Room Fuji-1

ÜN‹VERS‹TEN‹N YAPILANMASI

Oturum Baflkan› / Chair: Abdulkerim Kar Raportör / Rapporteur: Muammer Koç

16:00-16:15 ‹flyerinde Üniversite Kavram›n›n Ö¤retmen E¤itimine Uygulanmas›: Okulda Üniversite Modeli / Mustafa Özcan 16:15-16:30 Üniversite ve Ö¤retim Teknolojileri Destek Ofisi: Mevcut Durum ve Türkiye Üniversiteleri için Gereklili¤i / Kürflat Ça¤›ltay 16:30-16:45 Üniversitelerde De¤iflim ve Yeni Gerçeklik / Fevzi Y›lmaz, Hüseyin Cömert

16:45-17:00 Üniversitelerin Yap›lanmas›nda Mesleki Kriterler / M. Taner Albayrak, M. Celal Barla, Zehra Akdeniz

17:00-17:15 Hesap Verme Yükümlülü¤üne Dayal› Özerk Üniversite Yönetimi / Fatma Özmen, Cemal Aküzüm, Leyla Aküzüm 17:15-17:30 Tart›flma / Discussions

Fuji-2 Salonu Room Fuji-2

YÜKSEKÖ⁄RET‹M VE Ö⁄RENC‹

Oturum Baflkan› / Chair: Abdullah Çavuflo¤lu Raportör / Rapporteur: Ayflen Bakio¤lu

16:00-16:15 Beklenti ve Sonuçlar›yla Farabi De¤iflim Program›ndan Yans›malar / Tuba Gökçek, Gönül Günefl

16:15-16:30 Üniversite Ö¤rencilerinin Yaflam Boyu Ö¤renme E¤ilimlerinin Baz› De¤iflkenler Aç›s›ndan ‹ncelenmesi / Yelkin Diker

Coflkun, Melek Demirel

16:30-16:45 Yüksekö¤retimde Duygular Ö¤renci Odakl›l›k ve Duygusal Zekan›n Akademik Baflar› ve Yaflam Tatminine Etkisi / Elif Boyraz, Sema Polatc›

16:45-17:00 Ö¤renci Konseyi Deneyimi ve Ö¤renci Sorunlar›n›n De¤erlendirilmesi: Hacettepe Üniversitesi Örne¤i / U¤ur Sadio¤lu 17:00-17:15 Yüksekö¤retim Kurumlar›nda Ö¤renci Sadakati / ‹brahim Alper Köse

17:15-17:30 Tart›flma / Discussions

Lausanne Salonu Room Lausanne

YÜKSEKÖ⁄RET‹M F‹NANSMANI

Oturum Baflkan› / Chair: Yüksel Kavak Raportör / Rapporteur: ‹smail Hira

16:00-16:15 Türkiye'de Yüksekö¤retimin Finansman›: Kriterler, Zorluklar ve Alternatif Stratejiler / Asl› Günay 16:15-16:30 Türkiye’de Yüksekö¤retimin Finansman›nda Yol Ayr›m›: Etkin, Adil ve Cesur Ad›mlar / M. Hanifi Aslan 16:30-16:45 Geliflmifl Ülkeler Yüksekö¤retim Finansman Modelleri ve Türkiye için Model Öneriler / Dilek Teker, Suat Teker 16:45-17:00 Yüksekö¤retim Kurumlar›na ayr›lan Finansman›n, Talep Kanal›ndan (Demand-side) Kullan›m›: Dünyadaki

Uygulamalar ve Türkiye / H. Hüseyin Taflar

17:00-17:15 Yüksekö¤retimde E¤itim Hizmetlerinin Pazarlanmas›: Bir Pilot Araflt›rma / Hulisi Binbafl›o¤lu 17:15-17:30 Tart›flma / Discussions

Bern Salonu Room Bern

STRUCTURING HIGHER EDUCATION

Oturum Baflkan› / Chair: ‹rem Dikem Toker Raportör / Rapporteur: Ali Fuat Güneri

16:00-16:15 Stakeholders’ Perceptions on Distance Education Delivery Models in International Contexts / W. James Jacob, Enes Gok, Ted D. Serrant

16:15-16:30 A Model Proposal for Restructuring of the Turkish Vocational Higher Education / Meltem Özturan

16:30-16:45 The Role of Academic Service Learning in Higher Education in 21st Century / Ferman Konukman, Robert C. Schneider 16:45-17:00 Educational Technology Provides Cross Borders Degree Programs / Khalid J. Siddiqui, Gurmukh Singh

17:00-17:15 A Pioneering Endeavour Towards Effective Higher Maritime Education: Problem Based Learning at

Dokuz Eylül University Maritime Faculty / Mustafa Kalkan, D. Ali Deveci, A. Güldem Cerit, Yusuf Zorba, Ender Asyal› 17:15-17:30 Tart›flma / Discussions

Montreux Salonu Room Montreux

ÜN‹VERS‹TE ENDÜSTR‹ TOPLUM ‹L‹fiK‹LER‹

Oturum Baflkan› / Chair: Günefl Gençy›lmaz Raportör / Rapporteur: ‹hsan Kaya

16:00-16:15 Üniversitelerde Sosyal Sermayeyi Art›rmada Yöneticilerin Rolü Üzerine Nitel Bir Çal›flma / Abdurrahman Ekinci, M. Cevat Y›ld›r›m

16:15-16:30 Bölgesel Kalk›nmada Üniversite Sanayi ‹flbirli¤i Stratejileri / Süreyya Sak›nç, Sibel Aybarç Bursal›o¤lu 16:30-16:45 Ankara ‹lindeki Üniversite Teknoparklar›n›n Analizi / Hüseyin Kudak, Hakan fientürk, F. Canan Çilingir 16:45-17:00 2006 Y›l›nda Kurulan 15 Yeni Üniversitenin Akademik, Ekonomik ve

Sosyo Kültürel Katk›lar› / Funda Sivrikaya fierifo¤lu, Nigar Demircan Çakar, ‹lter Bekar 17:00-17:15 Üniversitelerin Bulunduklar› Bölgelere Sosyo Ekonomik Etkileri / Selman Y›lmaz, Murat fieker 17:15-17:30 Tart›flma / Discussions

Neucthetel Salonu Room Neucthetel

ULUSLARARASILAfiMA

Oturum Baflkan› / Chair: Kemal ‹nat Raportör / Rapporteur: Bünyamin Bezci

16:00-16:30 Uluslararas›laflma ve Türkiye'deki Üniversitelerin Uluslararas›laflma Anlay›fllar› / Füsun Özerdem, Senem Demirk›ran Küreselleflme ve Üniversitede De¤iflim Paradigmalar› / Halil ‹brahim Ülker

Yeni Üniversiteler için Uluslararas› Ö¤renci Çekim Stratejisi: ‹stanbul fiehir Üniversitesi Tecrübesi / Vügar ‹manov Erasmus Çerçevesinde Yurtd›fl›na Giden Ö¤retim Eleman› ve Ö¤rencilerin Kurum Kültürüne ‹liflkin

Görüfllerinin Belirlenmesi / Tuba Yavafl

16:30-17:00 Erasmus Program›'n›n Türkiye Üniversiteleri'ne ve Üniversite Ö¤rencilerine Etkileri / U¤ur Tekin Bologna Sürecinde Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi (AKTS) Uygulamalar› / Filiz K›l›ç Türkiye ve Avrupa Birli¤i Ülkeleri Yüksekö¤retim Kurumlar›n›n Kurulufl Amaçlar› Do¤rultusunda Genel Amaç, Vizyon ve Misyonlar›n›n Karfl›laflt›r›lmas› / Nezahat Güçlü, Nazife Karada¤

Hayat Boyu Ö¤renmede Üniversite Faktörü: ‘Webderslik ile Akademik Etki Projesi’ Örne¤i / Hüseyin Dafltan,

Muammer Yaylal›, Hüseyin Özer, E. Muhsin Do¤an, Ergün Aktürk, Gürkan Çalmaflur, A. Fatih Aydemir

Tart›flma / Discussions

17:00-17:30 Türkiye’de Özel Yüksekö¤retim Kurumlar›n›n Kuruluflu ve Finansman› / Süleyman Karatafl, ‹lhami Söyler

Türkiye'deki Üniversitelerde Yaflam Boyu Ö¤renim / Nilgün Ulutafldemir, R. Selçuk Tabak, S. Erhan Deveci, Ebru Öztürk Kamu Ekonomisi Kapsam›nda Yar› Kamusal Hizmet Olarak Yüksekö¤retimde D›flsall›klar ve Türkiye’de

Finansman› Konusunda Optimizasyon Çözümlemeleri / Özden Görücü

Karabük Üniversitesi-Kardemir A.fi. ‹flbirli¤i / Meral Topcu Sulak, Durmufl Kaya, Mustafa Yaflar, Muharrem Eyido¤an,

Erhan Sonverdi, Cebeci Pelenk Ayflegül Uslu

Tart›flma / Discussions

Geneve-Luzern Salonu Room Geneve-Luzern

QUALITY AND IMPROVEMENT

Oturum Baflkan› / Chair: Hüseyin Bafll›gil Raportör / Rapporteur: Bahad›r Gülsün 16:00-16:30 Bologna Sürecinde Kalite Güvencesi / ‹smail Y›ld›z

Sectoral Qualifications: A Framework Suggestion / Metin Toprak, Arma¤an Erdo¤an, Ömer Aç›kgöz

Case Studies on the Processes of Academic Evaluation and Quality improvement in Turkish Universities / Özcan Konur A Quantitative Study on the Perception of Sustainability and Sustainable Development From the Perspective of Students ›n Higher Education / Zeynep Hale Öner

Tart›flma / Discussions

16:30-17:00 The Development, Importance and Evaluation of Distance Education in Turkey: The Case of Istanbul University / Mithat Zeki Dinçer, Füsun ‹stanbullu Dinçer, Zehra Binnur Avunduk

Standard Electronic Devices and Digital Boards for Special Purposes: Advanced Learning and

Teaching in University Setting / Fabio Bertarelli, Stefania Padoa, Giacoma Guaraldi, Elisabetta Genovese, Matteo Corradini Dump It: Case for High Efficiency and Effectiveness for Turkish Universities by Gradual Centralisation of

All Information Technology Functionalities / Kutluk Özgüven, B. Gültekin Çetiner, Mete Gündo¤an

Mentorship Model for Preservice Teacher Education: A Proposal to the Council of Higher Education and Ministry of Education / Ayfle K›z›lda¤

Tart›flma / Discussions

17:00-17:30 T›pta Uzmanl›k E¤itiminin Eksikleri / Ömer Karahan, Bar›fl Sevinç, Mehmet Ali Ery›lmaz, Ahmet Okufl,

Ali Yavuz Karahan, Nergis Aksoy, Serden Ay

T›p E¤itiminde Senaryolaflt›r›lm›fl Problemler Kullanmak Duygusal ve Sosyal Problemleri Çözmemize Yarar m›? / Nazan Karao¤lu, Yusuf M›st›k,

Ö¤renci Hemflirelere Göre Hemflirelik E¤itiminde Gözlenen Eksiklikler / Nursan Ç›nar, ‹nsaf Altun, Dilek Köse Sa¤l›k Yüksekokulu Ö¤rencilerinin Yaln›zl›k Durumlar›n›n De¤erlendirilmesi: Sakarya Üniversitesi

Örne¤i / Dilek Aygin, Olcay Semiz, Sevin Alt›nkaynak

Tart›flma / Discussions

17:30-17:45 Kahve Molas› / Coffee Break

17:45-18:30 V. OTURUM — DAVETL‹ OTURUM KONUfiMACILAR-2 / V. Session — Keynote Speakers-2

Fuji-1 Salonu Room Fuji-1

Oturum Baflkan› / Chair: Yavuz Çoflkun

17:45-18:30 University Leadership: Bringing Technology-Enabled Education to Learners of All Ages / Richard C. Larson

Bern Salonu Room Bern

Oturum Baflkan› / Chair: ‹smail Yüksek

17:45-18:30 Dünya Dinamikleri, E¤itim, Araflt›rma, Bilim ve Karar Sistemleri Etkileflimi / Orhan Güvenen

Belgede Bildiri Kitab›/ Cilt 1 (sayfa 38-58)