• Sonuç bulunamadı

2.2. KOÇLUK PROGRAMI

2.2.4. Koçluun Uygulanmas

2.2.4.1. Koçun Sorumluluklar

Koçluk programlar süresince çalann koçluktan tam anlamyla faydalanabilmesi için koç tarafndan yerine getirilmesi gereken baz sorumluluklar bulunmaktadr. Koçun kendi sorumluluklarn yerine getirmesi çalann en iyi performans düzeyine ulamasnda kilit önem tamaktadr253. Koçun sorumluluklar aadaki gibidir254;

x Koçun çalann performansn gelitirmesi: Çalann performansn gelitirmesini salayacak durumun tespit edilmesi, geliim için gerekli davranlarn tespit edilmesi ve bu davranlarn çalana kazandrlmas koçun sorumluluundadr. Çalannin geliim plan bu açdan koç tarafndan çerçevelendirilmekte ancak geliim plannda yer alacak alanlar çalann katlm ile tamamlanmaktadr. Bu ortaklk süreci boyunca koç, çalann geliimine ilikin geribildirimde bulunacak ve geliim sürekli olarak koç tarafndan izlenecektir255.

253 O'CONNOR ve LAGES, a. g. e., s. 62.

254 WAGE, Helen; “Managerial Growth: "A Coaching Case Study", Emerald Group Publishing Limited, Industrial and Commercial Training, Volume: 36, No:2, 2004, s. 73-74.

84 x Koçluu örgüte benimsetme, tantma ve tevik etme: Uygulanan

koçluk programlarnn örgüte tantlmas, benimsetilmesi ve bu programlara katlmn tevik edilmesi öncelikli olarak üst yönetimin sorumluluundadr. Örgütte yer alan destekleyici kültür ve örgüt içerisinde belirlenen politika ve prosedürler çalan geliimini her yönüyle destekleyen nitelik tamaldr256. Bu açdan bakldnda koçun sorumluluu çalann görevlerini kazand yeni becerilerin yardmyla ve sadece koçluk sürecinde deil genel olarak yüksek düzeyde etkinlikle yerine getirmesini salamak amacyla tevik etmektir. Koç, çalann bamsz olarak da koçluk sürecinde edindiklerini kullanmas yönünde yetitirmelidir.

x Koçun çalann geliimi için uygun bir modeli temsil etmesi: Koçluk ilikisinin kurulmasndan, sürecin tamamlanmasna kadar Çalan destekleyen koç bir model olarak alnmaktadr. Koç çalann kendisini model alabilecei niteliklere sahip olmal ve Çalan geliime tevik etmeli, örnek olacak davranlar sergilemelidir257. Çalan için bir model olan koçun özellikle davranlar sözleriyle uyumlu olmaldr.

x Koçun zor ve karmak görevleri basamaklandrmas: Koç çalanlara yükledii görevleri zorluk derecelerine göre gruplandrmaldr. En kolaydan daha zor ve karmak görevleri orantl bir ekilde çalana aktarmaldr. Bu sayede çalan baar duygusunu tadacak ve özgüveni artacaktr258. Çalann niteliklerine uygun görevler verilebilmesi açsndan koçluk süresi boyunca çalann davranlarnn izlenmesi kilit önem tamaktadr. Verilen bir görev karsndaki davranlar analiz edilmeli, çalann bu davranna ilikin olarak bilgi alnmal ve çözümü gelitirme imkânna ilikin olarak çalan tevik edilmelidir. Çalan farkl

256 PAIGE, Helen; "Examining the effectiveness of Executive Coaching on Executives", International Education Journal, Volume: 3, No: 2, July 2002., s. 66-67.

257 KIRKPATRICK, a. g. e., s. 81-82.

258 HAWKINS, Leo; "Solution Coaching? No Problem! Part 1", Emerald Group Publishing Limited, Industrial and Commercial Training, Volume: 35, No: 7, 2003, s. 288.

85 alternatiflere yöneltmek, konuyu farkl açlardan çok boyutlu olarak düünmesini salayacaktr259.

x Koçun ibirliini ön plana çkaran bir yaklam sergilemesi: Koçluk sürecinin her aamasnda çalan konuya dâhil edilmelidir. Çalann sorumluluk duygusunun gelimesi açsndan koç ile çalan arasndaki ibirlii önem kazanmaktadr. Bunun yan sra ibirlii ile çalann düüncelerine deer verildii her iki taraf açsndan da görünür olacaktr. Koç çalana sahip çkmal ve koçlukta çalann düüncelerinin ibirliindeki önemini ortaya koyan bir yaklam sergilemelidir260.

x Koçun sürekli iyiletirmeyi tevik etmesi: Koç öncelikle Çalan sürekli iyiletirme hakknda bilgilendirmeli ve sürekli iyiletirme alkanl kazanmas için onu tevik etmelidir. Bu balamda çalann katlmyla ve örnek-olay yöntemiyle destek olmaldr. Çalande koçluk ile salanan bu deiim sürecinde, karlalan zorluklarn ksa sürede üstesinden gelebilmek için kazanlan yeni davranlarn koç yardmyla i alkanlklarna dönütürülmesi salanmaldr261. Böylece koçluk sürecinin sona ermesinden sonra da çalan ii ile ilgili noktalarda alternatif düünceleri ortaya koyabilecektir.

x Koçun çalann davranlarn deitirmesi: Performansn geliimini engelleyen davranlarn tespit edilmesi ve geliim salayabilmek için deitirilmesi gerekmektedir. Koç bu konuda analiz yaparak performans etkileyen davrann deitirilebilirliine karar verecektir262. Koç çalann performans engellerini dorudan çözmeyecek aksine çalann bu engellerin farkna varmasn

259 WHITMORE, a. g. e., s. 153.

260 REINA, Michelle L. ve REINA, Dennis S.; "Coaching for High Potentials to Become High-

Performing Leaders", Building High-Performance People and Organizations, Volume 2, Praeger

Publishers, London, 2008, s. 177.

261 RIEMAN, Melissa L. ve LONGENECKER, Clinton O.; "Making Organizational Change Stick:

Leadership Reality Checks"; Emerald Group Publishing Limited, Development and Learning in

Organizations, Vol. 21, No. 5, 2007, s. 8-9.

262 WALDROOP, James ve BUTLER, Timothy; "The Executive as Coach", Harvard Business School Publishing, Harvard Business Review Reprint No: 96611, November-December 1996, s. 112.

86 salayarak alternatif çözümler üretmeye yönlendirecektir. Böylece çalan davranlarn daha iyi analiz edebilecek, bu davranlarn sonuçlarn deerlendirebilecek ve farkl bir sonuca ulaabilmesi için yeni davranlar sergilemesi gerektiini anlayabilecektir263. Davran deiikliinde koçun geribildirimi ayr bir öneme sahiptir. Çalann hangi davrann neden deitirmesi gerektiinin farkna varmas deiikliin balangç noktasn oluturacaktr264.

Koç, çalandan beklenenin ne olduunu net bir ekilde ortaya koymaldr. Hangi admlar takip ederek sonuca ulalabileceine ilikin çalan sürekli olarak bilgilendirmeli ve geliimini izlemelidir. Koçluk sürecinin baars büyük ölçüde koçun sorumluluklarn yerine getirme düzeyi ile doru orantldr. Ancak koçluk özünde davran deiiklii gerektiren bir süreçtir. Dolaysyla, bu süreçte çalann kiilii ve davran deiikliine olan yatknl da göz önünde bulundurulmaldr.

Benzer Belgeler