• Sonuç bulunamadı

2.1. KOÇLUK KAVRAMI

2.1.1. Koçluk Tanm ve Nitelii

2.1.1.2. Koç Özellikleri

ngilizce “Coach” olarak ifade edilen bu kelime Türkçe’ye “Koç” olarak yerlemitir. Birçok alanda kullanlan bu kavram, kullanld alanlara göre çeitli tanmlara sahiptir. Yönetim uygulamalarnda koç kavramn ele aldmzda aadaki gibi tanmlanmaktadr;

Koç; kiilerin liderlik veya yöneticilik özelliklerini, becerilerini gelitirmeye yönelik, belli bir amac hedefleyerek daha etkili sonuçlara ulamasn salamak için çalan kimsedir156. Gelimek isteyen kiinin performansnn nerelerde ve nasl gelitirilmesi gerektiini bilen, geri bildirim salayan ve kiinin özgüvenini arttran kimsedir157. Çalan motive eden, örenmeyi destekleyen, izleyen, geri bildirim vererek yol gösteren, geliime ve deiime elik eden bireysel bir danmandr158.

Çalann, yaamnda ve kariyerinde örenme yolu ile hedeflerine sürdürülebilir bir verimlilik göstererek çok daha hzl ulamas için ona yol gösteren kiidir159. Koç, çalann örenerek deiimi kendisinin yaratmasna yardmc olan kiidir160.

 hayatnda kullanlan koç kavram ise; çalanlar bulunduklar noktadan alp daha ileri noktalara tamak için onlara elik eden arkada anlamna gelmektedir. Arkada kelimesi, “arkata”’tan türemitir. Orta Asyal Türk savaçlar, düman oklarna kar kendilerini güvene almak için arkalarn taa dayarlarm. Bu

156 Türk Dil Kurumu, Güncel Türkçe Sözlük, (Eriim Tarihi: 05.08.2010), http://tdkterim.gov.tr/bts/?kategori=verilst&kelime=ko%E7&ayn=tam. 157 KOÇEL, a. g. e., s. 25.

158 MEK ve dierleri, a. g. e., s. 218.

159 ROGERS, Jenny; Coaching Skills: A Handbook, Open University Press, New York, 2004, s. 7. 160 UYAR, Demet ve BAYRAKTAROLU, Gamze Acar; Yönetimde Koçluk Yaklam, Sistem Yaynclk, stanbul, 2010, s. 21.

49 dorultuda, koç da srtmz dayayabileceimiz, güven veren bir kii olmas sebebiyle dilimizdeki arkada kelimesiyle özdelemitir161.

Koç; çalanlarn sahip olduu yetenekleri kendisinin gün yüzüne çkartmasn salamak amacyla çalanlar gözlemleyen, geri bildirim salayan ve çalanlarn kararlarn daha etkili bir ekilde vererek hem kariyeri ve hem de performans için, çalanlarn kendilerince belirlenen hedeflere hzl ve net admlar atarak ulamasn salayan kiidir. Bu açdan bakldnda koç, çalan için bir öretmenden ziyade, çalma hayat ve kiisel yaamnda çalann bulunduu noktadan çok daha ileriye ulamasn salayan “yönlendiricidir”.

Koçluk yapmak için alnmas gereken eitimlerin yannda, çalanlara liderlik edecek koçun sahip olmas gereken özellikler bulunmaktadr. Bu özellikleri aadaki gibi sralamak mümkündür162;

x Çözümün bir parças olmak: Koç, doru insanlar, doru yöneticiyi, doru örgütü, doru zaman beklemek yerine, bu artlar kendisi yaratmaldr.

x Resmi anlalr hale getirmek: Koç, gidilecek yönü, hedefleri ve sorumluluklar açklamal ve direnç olmas durumunda dahi bu açklamalarn daha anlalr olmasn salamaldr. Dier bir deile, koçlarn kendileri ve dananlar için yüksek beklentileri vardr ve risk almak için dananlar cesaretlendirirler. Dananlarn baarsz olmas durumunda, onlar suçlamak yerine bu durumu örenme deneyimi olarak görürler.

x Suçlu aramamak: Koç, dananlarna deien koullara kar mücadele etmeleri, gerekli disiplini elde etmeleri, belirsizliklerin üstesinden gelebilmeleri için var olan yetkinliklerini gelitirmeleri için yardmc olmaldr.

161 ÖZTÜRK, Sema; "Ortaöretim Özel ve Resmi Okul Yöneticilerinin Koçluk Becerilerinin

Karlatrlmas", Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, SBE, Eitim Bilimleri Enstitüsü,

Eitim Yönetimi ve Denetimi Anabilim Dal, stanbul, 2007, s. 29.

162 STARCEVICH, Matt M.; "Breaking the Entitlement Cycle" (Eriim Tarihi: 22.08.2010), http://www.coachingandmentoring.com/Articles/entitled.html.

50 x Art ve Eksi’leri konumak: Koç, danann art ve eksilerini ele

almal ve dananla birlikte bu konular tartmaldr.

Koçun belirtilen özelliklerinin yan sra temel koçluk eitimine sahip koçun aada belirtilen özelliklere sahip olmas baar orann arttracaktr163.

x Ortaklk likisi: Koç, danan ile arasndaki ortak ilikisinin bilincindedir. Bu ortaklk ilikisinde koç, danan ile hiyerarik olarak arasnda bir fark olmadn, dier deile danan ile ayn düzeyde olduunun bilincindedir ve bunu danana yanstr. Bu ortaklk ilikisinde danan eit koullarda ancak ön plandadr. Koç, danann aktif olarak dinler ve danann belirttii her konuya ilikin arka plandaki düüncelerini aça çkarmak için danan sorgular.

x Gelecee Yöneltmek: Koç, danann olay ve durumlara yeni bak açlaryla bakmasn ve anlayn kuvvetlendirici yeni yaplar ortaya koyarak durum veya problemlerin ortaya çkaraca gelecee ilikin potansiyel fayday görmesini salar.

x Yeniden Balangç: Koç, danann mevcut durumu deerlendirmesine, belirlenen hedeflere ulaabilmesi ve baarya ulamas için hayatnda deiiklikler yapmasna yardmc olur.

x Farkndalk: Koçluk görümeleri süresince koç, danann bilinçli olarak düünmesi için çaba gösterir. Koç, danann farkndaln arttracak frsatlar deerlendirir.

x Geliim: Koç, danann durumunu her daim göz önünde bulundurur ve çalann ihtiyaç ve isteklerinin karlanmasnn yannda koçluk sürecindeki gelimeleri tespit ederek çalan ile paylar.

Bu özelliklere ek olarak koç, danann sahip olduu ancak farknda olmad becerilerini örenmesini ve danann sahip olduu becerilerden salad fayday arttrmasn salar. Koçun burada en etkin özellii karakteridir. Dier bir deile iletiim becerisidir. Yüksek iletiim becerisine sahip koç, kendini ifade edebilmelidir.

51 kinci olarak, koç dürüst olmaldr. Dürüstlük, koçluk ilikisinin temelini oluturmaktadr. Üçüncü olarak koç sevgi ve efkat göstermelidir. Her ne kadar koç bütün dananlarna eit yaklamasa da adil olmak zorundadr. Son olarak koç, inançlarn davranlar ile birletirerek danann hedefine ulatrma cesaretine sahip olmaldr. Eylem plannn kurgulanmasnda, plann kilit noktalarn, ana çerçevesini, özen gösterilecek hususlar, yap talarn en inci ayrntsna kadar hesaplamal ve olumsuzluklarn olma ihtimaline kar gerekli önlemi almaldr164.

Öyleyse, koçun genel ve en belirgin özelliklerini aadaki ekilde ifade edilebilir:

x Düünce ve davranlar ile danann ihtiyaç ve isteklerini karlayabilecek kapasiteye sahip,

x Dananlarn kendilerini açk ve dürüst bir ekilde ifade etmelerine olanak salayacak iklimi yakalayabilen,

x Dananlarnn tümüne kar adil ve ayn zamanda karar ve davranlarna kar sayg gösterebilen ve dananlarna deer verebilen,

x Danann eylem plannda belirtilen basamaklara ulamasn salayacak inanç, davran ve beklentilerini dananna açk bir ekilde aktarabilen,

x Motive etme gücü son derece yüksek ve geçmiteki olumsuzluklar saplant haline getirmenin tersine, eksi durumlar danannn lehine çevirebilen, x Ayrntlara son derece önem veren, danann sadece kendisine aktardklarn

deil, danann düünce yapsn hissedebilen, x Dikkatini yönlendirebilen ve gözlemleyebilen,

Koçun baars ve kiisel özellikleri danann baarsn ve kiisel özelliklerini tetiklemektedir. Bir dier anlatmla, koçun belirtilen özelliklere sahip olmas, danann performans düzeyinin arttrlmas ile doru orantldr.

164 KIRKPATRICK, Donald L.; Improving Employee Performance Through Appraisal and Coaching, 2nd edition, AMACOM, New York, 2006, s. 80.

52

Benzer Belgeler