• Sonuç bulunamadı

2.3. ÇALIAN PERFORMANSININ GELTRLMESNDE KOÇLUK:

2.3.2. Çalan Performansnn Gelitirilmesinde Performans Koçluu

2.3.2.2. Bireysel Davran Geliimi

Bireysel davran deiiklii, koçluk programlarnn en önemli bileenlerinden birisidir. Davran deiiklii için koçlarn uyguladklar çeitli

332 BLUCKERT, a. g. e., s. 48

333 RICHARD, James T.; "Ideas on Fostering Creative Problem Solving in Executive Coaching", Educational Publishing Foundation and the Society of Consulting Psychology Journal: Practice and Research, Vol. 55, No. 4, Fall 2003, s. 251.

113 modeller bulunmakta ve bu modeller, dananlarn iyerlerindeki davranlarn gelitirmelerine olanak salamaktadr334. Bireysel davran deiiklii, bu çalma kapsamnda özgüven art, cesaret ve sorumluluk duygusu geliimi balamnda ele alnmtr.

2.3.2.2.1. Özyeterlik

Özyeterlik, koçluk programlarnda davransal açdan ele alnmaktadr. Bu balamda, esas nokta bir kiinin karlat durumlarn üstesinden gelebilecek ya da kendisinden talep edilenleri karlayabilecek güce sahip olduu ve motivasyonel ayn zamanda bilisel kaynaklarn kullanarak aksiyon planlar oluturacak kabiliyeti olduudur335.

Özyeterlik, bilisel faktörlere younlaarak kiinin davranlarnn çou üzerinde etkilidir ve motivasyonun harekete geçirilmesinde merkezi bir rol oynamaktadr. Dier bir deile, kii düündüklerinin tümünü gerçekletirebilecek kapasiteye sahiptir. Özyeterlik temelindeki bu düünce, kiinin kendi kaynaklarn fark etmesi, kendini deerlendirmesi ve kendini ikna gücü arasndaki bantya dayanmaktadr336. Özellikle kiinin sahip olduu becerileri ile yapabilecekleri üzerinden durmaktadr. Bu sebeple öz-yeterlik, genelde özgüven olarak da belirtilmekle birlikte, kiinin kendine özgü becerilerini kullanarak karlat problemleri ya da kendine verilen görevleri ele al biçimlerinde ne kadar kendinden emin davranddr. Dolaysyla bu bak açs, kiinin planlama ve görevi baar ile tamamlamak için yapt planlar uygulamaya koyabilme kabiliyetini vurgulamaktadr337.

334 CAIGER, Leigh ve SHERIN, Jessica; "Rational–Emotive Behavior Therapy: A Behavioral

Change Model for Executive Coaching?", Educational Publishing Foundation and the Society of

Consulting Psychology Journal: Practice and Research, Vol. 56, No. 4, Fall 2004, s. 230-231. 335 CILLIERS, Frans; "Executive Coaching Experiences: A Systems Psychodynamic

Perspective", SA Journal of Industrial Psychology, Vol. 31, No. 3, 2005, s. 24.

336 PAGLIS, Laura L. ve GREEN, Stephen G.; "Leadership Self-efficacy and Managers'

Motivation for Leading Change", Journal of Organizational Behavior, Volume 23, Issue 2, March

2002, s. 216-217.

114 Koçluk, dananlarn becerilerini gelitirmeye yönelik bir süreçtir338. Buradan hareketle koçluk programlar kapsamnda, kiinin öz-yeterlii yükselmekte ve davranlar üzerinde yüksek bir etkiye sahip öz-yeterlilik, kiinin davranlarn gelitirmesini salamaktadr.

2.3.2.2.2. Cesaret

Cesaret, koçluk programlar kapsamnda, danann daha çok insiyatif almasn salamaktr339. Korkusuzca hareket edebilen dananlar, i sonuçlarnn daha baarl olabilmesi için risk almay göz önünde bulunduracaklardr.

Her ne kadar korkusuzca hareket edebilme, çalann iyeri kültürü ile dorudan iliki de olsa340, danann olaylara farkl gözle bakabilmesi ve risk almas performansn üst düzeye çkartmas açsndan kaçrlmayacak bir frsattr.

Cesaret, danann problemin detaylarna inmesini ve problemlere kalc çözümler bulmasn salamaktadr341. Korkusuzca hareket edebilme düüncesi, dananlara yeni düüncelerini (daha önce test edilmemi) sonuçlarn pozitif çkmama durumunu göz önünde bulundurarak suçluluk ya da korku duygusuna kaplmadan uygulamaya koymalarn belirtmektedir. Hâlbuki genel olarak karlatmz problemlerin neticesinde ürettiimiz seçeneklerin negatif sonuç verme ihtimali olmas bizim o seçenein uygulamaya konmadan elenmesine sebep olmaktadr342. Birinci denemenin danann istedii sonucu vermemesi durumunda, koç danann bir adm geriye çekilmesini ve seçenekleri yeniden gözden geçirerek daha geni bir bak açs ile yeniden denemesine yardmc olmaktadr. Koçluk programlarnn özellii gerei, koç danan yönlendirmekte ancak her koulda bütün kararlar ve uygulamalar danan tarafndan gerçekletirilmektedir.

338 LUECKE, a. g. e., 2009, s. 3.

339 GOLDSMITH, Marshall ve LYONS, Laurence S.; Coaching for Leadership, Second Edition, Pfeiffer Publications, San Francisco, 2006, s. 147.

340 GOLDSMITH ve LYONS, a. g. e., s. 147.

341 LATINO, Robert J. ve LATINO, Kenneth J.; Root Cause Analysis: Improving Performance for Bottom-Line Results, 3rd Edition, CRC Press Taylor&Francis Group, Boca Raton, 2006, s. 6. 342 JACKSON, Paul Z. ve MCKERGOW, Mark; The Solutions Focus: Making Coaching and Change Simple, Second Edition, Nicholas Brealey International, Boston, 2007, s. 45.

115 Koçluk programlar kapsamnda, hatalar örenmeyi salayan tecrübeler olarak nitelendirilmektedir. Dananlar, ald kararlarn ya da uyguladklar seçeneklerin sonuçlarndan tecrübe sahibi olduklar kadar, uygulamadklar ve eledikleri kararlardan da örenmektedirler. Koç, danann esiz tecrübelerden ve danann yaamnn etkilerinden oluan topraklarda yer alan bir yabancdr. Bu topraklarda yetkili danandr. aretleri bulacak/belirleyecek ve doru yolu bulacak olan kii danandr. Koç, havadaki pusu temizleyerek danann iaretleri görmesini ve dolaysyla yolunu bulmasn salayarak sürece katk salayacaktr. Dolaysyla, koç duruma açklk getirecek koçtur. Ancak seçenekleri deerlendirecek, olumlu olumsuz sonuçlar kendi iç dünyasnda deerlendirecek, suçluluk duygusundan arnarak daha ileriye gidecek olan danandr343.

Koçluk programlar karlkl güven üzerine kurulmaktadr. Güven salandnda danan istekli bir ekilde süreçte yer alacak ve danan düündüklerini korkusuzca açklayabilecek ve ulamak istedii noktaya ilikin olarak fikirlerini net bir ekilde ortaya koyabilecektir.

2.3.2.2.3. Sorumluluk Duygusu

Koçluk, dananlarn daha bilinçli kararlar almalarn ve aksiyona geçmelerine yardmc olan bir destek sürecidir. Onlarn güçlü yönlerini kefetmelerini ve kendi kaynaklarn kullanarak ulamak istedikleri noktaya yönelmelerini salamaktadr. Bu noktada koçluk sorumluluk duygusunu desteklemektedir. Sorumluluk duygusunun arttrlmas ve görev sahiplii bilincinin yaratlmas koçluk sürecinde önemli noktalardan bazlardr344.

Sorumluluk duygusu, yüksek performans için kilit bir noktadr. Kendi düüncelerimizi tamamen kabullenerek, bu düüncelerden bazlarn seçip sorumluluk aldmzda, bu aksiyonumuzun sonucuna olan ballmz artacaktr.

343 WILSON, Carol; Best Practice in Performance Coaching: A Handbook for Leaders, Coaches, HR Professionals and Organizations, Kogan Page Limited Publishing, Philadelphia, 2007, s. 12.

116 Bu balant, performansmzn da dolayl olarak artmasn salayacaktr. Hâlbuki sorumluluk almaya zorlandmzda, sorumluluk almamz beklendiinde ayet tamamen kabullenmezsek performansmzda bir art olumayacaktr. Tabi ki, yüklenilen bu sorumluluk sonrasnda da görev yerine getirilebilir ancak, kardan zorlanlan bir durumda, performansmz gerçek noktasna gelmeyecektir345.

Danan koçluk programlarnda hedeflerin belirleyicisi ve bu hedeflere ulamadaki basamaklar belirleyen kiidir. Bu aamadaki bütün bilgiler danan için açk olduunda bir sonraki aama uygulama aamasdr. Burada danan, çevresinden dier bir deile davranlarnn etki ettii kiilerden gelecek olan geribildirimleri olduu gibi kabul etmeli ve analiz ederek kendisi için faydal olacak noktalar aça çkarmaldr. Danan bu aamada, her ne kadar kendisini rahat hissetmeyecei davranlar sergilemek durumunda da kalsa, daha önce yapmad bir eyi yapmak gibi, kabullenmek durumundadr. Koç, danann sorumluluklarnn açk olmad hususlar kendisiyle paylaacak ve olaylar karsndaki sorumluluk snrlar konusunda danan bilgilendirecektir346.

Koçluk, danann düüncelerine, ümitlerine ve duygularna kulak vermesini gerektiren bir süreçtir. Eer danan bunu daha önce yapmyorsa, koçluk süreci ile uygulamal bir ekilde yapacak ve süreç içerisinde pratiklik kazanacaktr. Zamanla danan koçluk sürecindeki çabalarn sahiplenecek ve sorumluluk duygusu kazanacaktr. Koç burada yönlendirici görevindeyken aktif olan danandr347.

Kii seçim yapabileceini varsayarsa, sorumluluk duygusu kendiliinden oluacaktr348. Koçluk sürecinde sorulan güçlü sorular, danann farkndaln arttrmann yannda, onun sorumluluk bilincini de uyandrmay salamaktadr349. Dolaysyla, danan genel olarak bir problem karsndadr ancak ayn zamanda problemin çözümünde de yine danan vardr. Bu balamda, sorumluluklarn fark edilmesi davranlarn farkllatrlmasnda temeldir.

345 WHITMORE, a. g. e., s. 37. 346 LEE ve VALERIO, a. g. e., 81. 347 LEE ve VALERIO, a. g. e., 82. 348 ROGERS, a. g. e., s. 28. 349 ROGERS, a. g. e., s. 65.

117

Benzer Belgeler