• Sonuç bulunamadı

1.3.1. Grafik Dereceleme Yöntemi

Grafik dereceleme yöntemi, yaygn olarak kullanlan bir deerlendirme türüdür. Bu yöntemin çeitli ekilleri bulunmakla birlikte genel özellii öyledir: Bir deerleme ölçei boyunca yer alan baz noktalar üzerine iaret konulmasdr. Ölçekler bir nitelikler listesi ve her bir nitelik için derece kolonlarna sahip bir çizelge veya bir grafik salar. Bu yönteme göre, deerlenecek kiinin ölçekte yer alan nitelikler kapsamnda, deerlendirici tarafndan deerlendirilmesi istenir. Grafik dereceleme yöntemi, belirli bir iin baar ile yürütülmesi bakmndan “en önemli” görülen niteliklerin bir ölçek yardm ile en kötüden en iyiye veya en iyiden en kötüye doru deerlendirilmesi esasna dayanr78. Grafik dereceleme yöntemi kullanm kolay ve düük maliyetli bir yöntemdir. Bir i grubunu oluturan çalanlar genel olarak analiz etmenin yannda her bir Çalan belirli performans kriterine göre incelenmesini salayacak ekilde de kullanlabilinmektedir.

Grafik dereceleme yönteminde deerlendirilen kii, pozisyonuna göre kiilik özelliklerine, ie ilikin davranlarna ve iin çktlarna göre olmak üzere 3 temel balk içerisinde deerlendirilir79. Grafik dereceleme yöntemi, uygulamas kolay ve deerlendiriciler için ayr bir eitim gerektirmeyen basit bir yöntemdir. Bu açdan, özellikle maliyetinin düük olmas sebebiyle örgütler tarafndan tercih edilmektedir.

Grafik dereceleme yönteminin baz zayf yönleri bulunmaktadr. Bu potansiyel zayflklarn banda, deerlendiricilerin geçmi tecrübelerinin, kültürlerinin ve kiiliklerinin farkl olmas sebebiyle, yazl tanmlamalar farkl biçimlerde yorumlama olasldr. Bir dier nokta ise, ölçekler hazrlanrken

78 BNGÖL, A. g. e., s. 290.

79 BARUTÇUGL, smet; Performans Yönetimi, 2.ci Bask, Kariyer Yaynclk, stanbul, 2002, s. 191.

23 belirlenen boyutlarn tercihidir. Örnein, bu boyutlar belirlenirken, yüksek öneme sahip noktalar göz ard edilebilir80. Bu durum ortaya çkan sonucu etkilemektedir.

1.3.2. Karlatrma Yöntemleri

Dorudan sralama yöntemi: Maliyeti düük bir dier yöntemdir. Bu

yöntemde ana amaç bir çalann dier bir çalan ile karlatrlmasdr. Genel olarak, örgütte yer alan çalanlar en baarldan en baarsza doru sralanrlar. Bu ilem, örgütteki çalan saysna göre hazrlanacak olan bir çizelge ve sralamann yaplaca niteliklerin belirlenmesi ile yaplr. Çalanlar belirlenen nitelikler göz önünde bulundurularak, çizelgede sralandrlarak deerlendirilirler81.

kili karlatrma yöntemi: Bu yöntemde çalanlarn isimleri bir karta ya da

bir kâda yazlr. Daha sonra her çalan bir dier çalanla tek tek karlatrlr. Daha baarl bulunan çalann kartna ya da kâdna iaret konularak tek tek karlatrma ilemi devam eder. Bu ilem bütün çalanlar için tamamlandktan sonra, çalanlarn kartlarna koyulan iaretler saylr ve çalanlar bu iaret oranlarnda sralanr82. Bu yöntemin dorudan sralama yönteminden fark; tek seferde iki çalann karlatrlmasdr. Ancak çalan saysnn yüksek olmas durumunda bu yöntemin uygulanmas da zorlaacaktr.

1.3.3. Zorunlu Datm Yöntemi

Zorunlu datm yönteminin çeitleri bulunmaktadr ancak en yaygn kullanlan biçim, kiinin deerlemesinde oluturulmu ifade gruplar arasndan en uygun olan seçme yöntemidir. Grafik deerleme sisteminde yüksek puan verme eilimini önlemek amacyla deerlemeciye, yüksek puana sahip ifadenin hangisinin

80 BARUTÇUGL, a. g. e., s. 191.

81 CAN, AKGÜN ve KAVUNCUBAI, a. g. e., s. 176. 82 CAN, AKGÜN ve KAVUNCUBAI, a. g. e., s. 176-177.

24 olduunun kestirilemeyecei bir dizi ifade verilmekte ve çalan için bu ifadelerden birisini seçmesi istenmektedir83.

Zorunlu datm yönteminin kolay kullanlr olmas, deerlendiricilerin çalanlar kayrmasn engellemesi ve baar faktörleri bakmndan çalanlar çok yönlü olarak deerlendirmeye olanak salamas gibi olumlu yönleri bulunmaktadr. Bunun yan sra, küçük çalan gruplarna uygulanamamas ve deerlendiriciyi mutlaka belirli bir grubu baarsz olarak snflamaya zorlamas, yöntemin olumsuz yönleri olarak belirmektedir84.

1.3.4. Kontrol Listesi Yöntemi

Kontrol listesi yönteminde, çalann çalmas ve davranlarn belirlemek amacyla bir seri sorunun bulunduu bir liste ya da ölçek yer alr. Deerlendiriciden ifadelere ilikin olarak “evet” veya “hayr” iaretlemesi istenir. Çalann durumuna göre iaretlenen arlklar toplanarak baar derecesi bulunur85.

Kontrol listesi yöntemi, daha çok seçili olan özelliklere göre çalann performansn ve davrann deerlemeye yöneliktir. Hangi özelliklerin deerlenebileceinin bilindii durumlarda uygulamas kolay bir yöntem olduu söylenebilir.

Kontrol listesi yönteminde, tantc ifadeler içerisinde deerlenen çalann durumuna en çok uyan ya da en az uyan seçeneklerin deerlendirici tarafndan seçilmesi istenir. Bu balamda çalann nitelikleri ve çalma durumlar hakknda yorumlar yaparken belirli durumlar analiz etme ve tartma güç olmaktadr. Deerlemeyi yapan kiilerin evet ya da hayr cevab ile snrlanan bir deerleme yapmak zorunda kalmalar bu yöntemin olumsuz yönünü oluturmaktadr86.

83 ÖRÜCÜ, Edip ve KÖSEOLU, Mehmet Ali; letmelerde Çalan Performansn Deerlendirme ve K..T’'ler çin A.B Uyumlu Bir Model Önerisi, Gazi Kitabevi, Ankara, 2003, s. 47.

84 CAN, AKGÜN ve KAVUNCUBAI, a. g. e., s. 177. 85 OKAKIN, a. g. e., s. 102-103.

86 BUDAK, Gönül; Yetkinlie Dayal nsan Kaynaklar Yönetimi, Bar Yaynlar, zmir, 2008, s. 436-437.

25

1.3.5. Kritik Olay Yöntemi

Kritik olay yönteminde deerlendirmeci olaylar olduu gibi kayt altna almaktadr. Bu olaylar çalann performansna ilikin tatmin olunan veya olunmayan i davranlarn içermektedir. Zaman içerisinde, kayt altna alnan olaylar analiz edilerek, çalann performans deerlendirilmekte ve çalana geri bildirim bu olaylar temel alnarak salanmaktadr87.

Bu yöntem, deerlendirici kaynakl yanl deerlemeleri azaltmak bakmndan oldukça yararldr. Öte yandan olaylarn deerlendirici tarafndan zamannda kayt altna alnmamas, çalanlarn davranlarnn izlendiinin ve kendisi hakknda notlar tutulduunu fark etmesi durumunda güvensizlik ve kuku dourmaktadr88. Bu yöntemde dier dikkat edilmesi gereken nokta ise, deerlendiricinin olaylara bak açsdr. Not tutan kiinin gözlem gücü yüksek ve tarafsz bir gözle olaylar görebilme becerisinin olmas olaylarn yansz olarak ele alnmasn salayacaktr.

1.3.6. 360 Derece Geribildirim

Çalana ait bilgilerin anket formu araclyla sadece üstlerinden deil, ayn düzeydeki çalma arkadalarndan, dier departmanlardaki iç ve d müterilerinden toplanmasdr. Bu sistemin ana özellii, sürekli bir anlayla sorgulamay ve çalanlarn performanslarna ilikin veriye, iliki içerisinde bulunduu dier kaynaklardan ulamay amaçlamasdr89.

Örgüt içerisinde uygulanan performans deerlendirme sistemleri ile çalanlar performanslarna ilikin olarak amirlerinden geri bildirim almaktadrlar. Ancak bu geribildirim amirin görüü ile snrl kalmaktadr. 360 derece geribildirim yöntemi, çalana iliki içerisinde bulunduu, dier bir deile iini yerine getirirken dokunduu ilgili dier departmanlardan ya da i arkadalarndan performansna ilikin bilgi almasna olanak salamaktadr. Bunun yan sra, çalanlar i ilikisi

87 BARUTÇUGL, a. g. e., 191.

88 ÖRÜCÜ ve KÖSEOLU, a. g. e., s. 46. 89 ARGON ve EREN, a. g. e., s. 237.

26 sebebiyle çalma arkadalar ile daha sk görümekte ve iliki kurmaktadr. Amir tarafndan verilen geri bildirim geçerli olmakla birlikte, çalann örgütteki etkinliinin kapsaml bir biçimde deerlendirilmesinde yetersiz kalabilmektedir90.

360 derece geribildirim yöntemi bir çalan i ilikisinin olduu ya da ast-üst ilikisinin olduu farkl taraflar tarafndan ele alnmasna olanak salamaktadr. Yaplan bu deerlendirme çalan hakknda çeitli kararlarn alnmasnda(terfi, tenzil, eitim programna katlm, vb.) yardmc olmaktadr. Dolaysyla, bu yöntemin örgütün genelinde iyi anlalm olmas ve örgüt içerisinde bir güven ortamnn yer almas bu yöntemin baars için en büyük balangç noktasdr. Elde edilen verilerin, gerçei yanstmamas durumunda, ksa vadede olumsuz etkileri görülmese de uzun vadede örgüt için, zaman maliyeti bata olmak üzere, maddi açlardan gereksiz yere yaplacak olan masraflara sebep olabilmektedir. Yöntemin etkinliinin arttrlmas, örgüt içerisinde bu yöntemin uygulanma sebepleri ile orantldr. Bu yüzden, yöntem ile ulalmak istenen hedefler detayl bir ekilde çalanlarla paylalmas önem tamaktadr.

1.3.7. Davrana Dayal Deerlendirme Yöntemi

Davrana dayal deerlendirme yönteminde davransal deerlendirme ölçei kullanlmaktadr. Bu ölçek performans deerlemesinden elde edilen sonuçlarn, astlar tarafndan kendilerini gelitirmede kullanlmasn salamaktadr. Bunun yan sra, amire deerleme sonuçlarn açklamada kolaylk salamaktadr. Davransal deerlendirme yönteminin kullanlmas için öncelikle kritik olay yönteminin uygulanmas gerekmektedir. Bu sayede, çalan ve amirinden i baars ile ilgili veriler toplanmaktadr. Sonraki basamak ise, toplanan bu verilerin genel olarak snflandrlmas ya da i baars boyutlar biçiminde gruplandrlmas gerekmektedir (yönetsel yeterlilik, kiiler aras ilikiler, vb.). Belirlenen her grup çalann deerlendirilmesinde bir ölçüt olarak kullanlr. Son olarak deerlendirici, belirlenen

90 YÜCE, Payam; Düünceden Sonuca nsan Kaynaklar (Editör: Figen Tahirolu), 2. Bask, Hayat Yaynlar, Yayn No: 136, stanbul, Kasm 2002, s. 192-197.

27 gruplar veya snflar kapsamndaki ölçekleri çalan göz önünde bulundurarak deerlendirir91.

Davrana dayal deerlendirme yöntemine göre; uzun süredir ayn ii yapan tecrübeli çalanlar tarafndan iin balca unsurlar tanmlanr. Tanmlanan bütün unsurlar için özel davranlar sralanr ve geçerlilikleri ortaya konulur. Hazrlanan bu ölçek yardmyla çalan deerlendirilir92.

Bu yöntemle, performans sonuçlar ile davranlar arasndaki farkllklar ortaya çkmaktadr. Buna ek olarak, ölçülebilir, somut i davranlar belirginleir bu dorultuda çalanlarn geliimleri salanr. Ancak bu yöntemin dezavantaj, deerleme yaplrken iin içeriklerinin dengeli bir biçimde dier faktörlerle orantlanamamasdr93.

1.4. ÇALIAN PERFORMANSINI GELTRMEYE YÖNELK

Benzer Belgeler