• Sonuç bulunamadı

1.4. ÇALIAN PERFORMANSINI GELTRMEYE YÖNELK STRATEJLER

1.4.3. Disiplin Programlar

Disiplin programlar, çalann kendisini örgütün kurallar çerçevesinde yönlendirmesini salamak amacyla yürütülmektedir. Genelde problem yaayan çalanlarn performans düzeylerinin iyiletirilmesi için kullanlan danmanln yetersiz kald durumlarda bavurulmaktadr. Her ne kadar problemli çalan says örgütün çok küçük bir bölümünü olutursa da çalanlarn yaad problemlerin örgüte etkisi büyük olmaktadr115. Her örgütün kendine has disiplin programlar bulunmaktadr. Çalan örgütün performans standartlarna uymaya yönlendirmek amacyla oluturulan bu programlar ayn zamanda amir-çalan arasnda sayg ortamnn korunmasn da hedeflemektedir116. Disiplin programlarnn dier bir amac ise, çalan iç disiplini oluturmak ve bu yolla performans etkileyen örgütsel faktörleri kontrol altna almaktr117.

Çalanlarn, örgütün politikalarna, kural ve standartlarna uymalarn salamak için disiplin programlar oluturulmaktadr. Bu programlar, çalann davran, bilgi ve tutumlarn düzenlemeyi ve ekillendirmeyi hedeflemekte ve bunun sonucu olarak da performansn gelitirilmesi planlanmaktadr. Örgütlerde farkl

114 BNGÖL, a. g. e., s. 214.

115 MATHIS, JACKSON, a. g. e., s. 530. 116 SABUNCUOLU, a. g. e., s. 334-337.

37 özellikler tayan çeitli disiplin programlar uygulanmaktadr. Bu açdan, disiplin programlar önleyici ve düzeltici olmak üzere ikiye ayrlmaktadr118.

Önleyici Disiplin programlarnda; sorunla karlalmas durumunda ceza verilmeden problemin ortadan kaldrlmas esastr. Bu yaklamn özünde hatann nedeninin tespit edilmesi ve çalann bu hatasn düzeltmesi desteklenerek davranlarnda deiiklik salamas bulunmaktadr119. O halde çalann eitim ihtiyaç analizi yaplrken önleyici disiplin programlarndan faydalanlmaldr. Burada amaç, çalann hatalarnn tespiti ve var olan zayf noktalarn eitim programlar ile kapatlmas ve performans düzeyinin arttrlmasdr.

Düzeltici disiplin programlarnda; kural ve standartlara uymamas durumunda çalanlara verilecek cezalar söz konusudur. Bu programlarn amac eitici, öretici ve geçmii yarglamaktan çok gelecekte sergilenecek olan davranlar etkilemek olduundan çeitli derecelerde cezalarn varl olumlu karlanmaktadr120.

ekil 2’de disiplin ve çalan ilikisi yer almaktadr. Disiplin kavram örgüt içerisinde; iç disiplin, takm disiplini ve yönetim disiplini olarak alt gruplara ayrlmaktadr. ç disiplin, takm disiplini ve yönetim disiplini arasnda güçlü bir iliki bulunmakta ve bu ilikinin sonucu örgütün performansn etkilemektedir. Çalann, bu iliki içerisinde kendi dengesini kurmas örgütün performansna da katk salamasna imkân salayacaktr.

118 UYARGL, a. g. e., s. 144.

119 MATHIS, JACKSON, a. g. e., s. 530-531. 120 BATÜRK, a. g. e., s. 21.

38

ekil 2: Disiplin ve Çalan ilikisi

Kaynak: TORRINGTON, HALL, TAYLOR, a. g. e., s. 601.

1.4.4. e likin Deiiklikler

Çalan performans, personel danmanl, eitim ve disiplin programlar gibi performans gelitirici stratejilerin uygulanmas sonucunda arzulanan performans düzeyine çkartlamyorsa uygulanabilecek dier bir strateji ie yönelik deiikliklerdir121. Yaplan iin özellikleri ve çalanlarn performanslar arasnda paralel bir iliki bulunmaktadr. in nitelii çalan performansnn arzulanan düzeye ulamasnda bu açdan etkilidir122.

121 BARUTÇUGL, a. g. e., s.115. 122 UYARGL, a. g. e., s. 146. Eitimsiz Sendikalamam Bireyler Takm Disiplini ç Disiplin Yönetim Disiplini Örgütsel Verimlilik Girdi Süreç Çkt

39 e yönelik deiiklik yaplmasnn balca nedeni, çalan ile i arasnda bir uyum bulunmamasdr. Bu durumda çalann bilgi, yetenek ve benzeri özellikleri yapt ie uymamakta ve bu durum çalann iinden tatmin olmamasna neden olmaktadr. Sonuç olarak, çalan motive olamamakta ve performans sorunlar yaamaktadr. Bireysel performans sadece çalandaki bilgi, beceri ve yetenee bal deildir. Asl önemli olan nokta bu özelliklerinin çalann ii ile uyumlu olup olmad, bir dier deile çalann bu potansiyelinin nasl yönlendirildiidir. Performans gelitirici dier stratejilerin uygulanmasndan sonra beklenilen sonuca ulalamamas durumunda çalan ve i uyumunu salamak ve dolaysyla performans art oluturmak için ie yönelik deiiklikler yaplmaktadr. Yaplan çalmalar içerisinde; i dizayn çalmalar ve i gelitirme bulunmaktadr123.

1.4.4.1.  Dizayn

 dizayn, belirli bir i ya da birbirine baml ilerden oluan sistemlerin, hem çalanlarn i deneyimlerini, hem de performanslarn artrmak amacyla deitirilmesini içeren faaliyetler olarak tanmlanmaktadr124.

Gelien teknoloji sonucu baz iler yapsal olarak rutin, tekrarl ve basit hale dönümekte ve buna paralel olarak çalanlarn ilerinde geçirdikleri süre ile birlikte daha çok örenmekte ve gelimektedir. Dolaysyla bu durum, bir süre sonra i doyumsuzluuna yol açmaktadr. Doyumsuzluun iin yapsndan kaynaklanmas sebebiyle iin yapsna yönelik deiiklikler yaplmaktadr125. in yapsna yönelik yaplan bu deiikliklerden, çalann performansn arttrmak amacyla kullanlanlar; i geniletme ve i zenginletirmedir126. in yapsnda deiiklik yaplarak çalann i tatmininin arttrlmas hedeflenmektedir.

123 UYARGL, a. g. e., s. 147. 124 KOZAK, a. g. e., s. 171. 125 FINDIKÇI, a. g. e., 401. 126 UYARGL, a. g. e., s. 147.

40  geniletme ve i zenginletirme çalmalar; iin basit, sradan, tekrarlanan, fazlasyla bölümlendirilmi etkinlikler içerdii ve bu durumun çalande olumsuz duygular yaratt durumlarda kullanlr. Çalan etkileyen bu olumsuz duygular performans düüklüüne sebep olmaktadr.  geniletme ve i zenginletirme ile ilerin yaplarnn deitirilmesi, ilerin tekrarndan ve rutinliinden kaynaklanan olumsuz duygular önleyecek ve performans düüklüüne neden olan bu etken engellenecektir127.

 dizayn çalmalar kapsamnda i basitletirmesi, iin basit parçalara ayrlarak incelenmesi ve gereksiz olan süreçlerin elimine edilerek iin en kolay ve verimli ekilde yeniden düzenlenmesidir128.  zenginletirme ise, ilerin dikey olarak geniletilmesini salayan bir dizayn çalmasdr.  zenginletirmesinde daha çok sorumluluk ve yetki verilmesi esastr. Çalanlar, ilerini planlama, yönetme, kontrol etme ve hatalarn düzeltme yetkisine sahiptirler129.

Performans gelitirme açsndan i dizayn çalmalarnn yaplmas, çalan ve i arasnda uyumsuzluun var olmas ve bunun çalann beklenen performansna etki etmesidir. Çalan performansnn arttrlmasnda, iin yapsnda i basitletirme ve i zenginletirme yoluyla deiiklikler yaplmakta ve çalann beklenen performans düzeyine ulamas hedeflenmektedir. Gerçekten de çalann iine ilikin sorumluluunun kontrollü olarak arttrlmas, çalann iini sahiplenmesini salayacak ve “iin rutinlii” duygusunun yerini “süreçlerin gelitirilmesi” alacaktr.

1.4.4.2. Esnek Çalma

in yapsal özelliklerinin dnda ile ilgili baz özellikler de çalan performans düzeyi üzerinde etkilidir. Geleneksel çalma düzeninin dnda günümüzde örgüte özel yeni çalma düzenlemeleri giderek yaygnlamaktadr. Çalma hayatndaki esneklik; igücü ile ilgili olarak saysal ve fonksiyonel iki ana

127 BARUTÇUGL, a. g. e., s. 116.

128 YAZARSIZ, (Eriim Tarihi: 01.07.2010), http://www.businessdictionary.com/definition/job-

simplification.html.

41 gruba ayrlmaktadr. Buna ek olarak, i düzenlemesine ilikin, iin zaman ve yerin seçiminde çalanlara serbestlik veren modeller de mevcuttur130.

Esnek çalma saatleri uygulamalarna geçen örgütlerde performans düzeyinde art görülmektedir131. Esnek çalma saatleri uygulamas örgütün nitelii gerei uygulanabilir olmasa bile, i ediminin yerine getirili sürelerinde deiiklik yaplmas çalan performansnn artmasna katk salamaktadr.

in niteliinden ziyade yerine getirili zaman gibi dier özelliklerinde deiiklik yaplmas, çalann “rutin i algs” krmakta ie olan balln arttrmaktadr.

Benzer Belgeler