• Sonuç bulunamadı

Kloz 001 – Grev, lokavt, kargaĢalık, halk hareketleri, kötü niyetl

2. SĠGORTACILIK TARĠHĠ, TEMEL KAVRAMLAR VE BĠLGĠLER

3.1 Munich RE Klozları ve Sigortacılık Açısından TanımlanmıĢ Riskler

3.1.2 Munich RE inĢaat all risk (CAR) klozları ve değerlendirmeleri

3.1.2.1 Kloz 001 – Grev, lokavt, kargaĢalık, halk hareketleri, kötü niyetl

Bu kloz ile poliçe Ģartlarındaki ve/veya ekli zeyilnamelerindeki diğer hükümler saklı kalmak ve sigortalı tarafından belli bir ek prim ödenmek kaydıyla, teminatın, grev, lokavt, kargaĢalık ve halk hareketleri ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirler neticesinde sigortalı kıymetlere direkt olarak ika olunacak her türlü zayiat

ve hasarları, aĢağıda belirtilen özel Ģart ve istisna hükümleri çerçevesinde temin edilecek Ģekilde geniĢletildiği ġirketçe kayıt ve kabul edilmiĢtir.

Bu klozda geçen "grev, lokavt, kargaĢalık, halk hareketleri ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirler" deyimleri,

1. AĢağıda özel Ģartların 2. maddesi dıĢında, baĢkaları ile birlikte kamu huzurunu bozacak kargaĢalık hareketlerine (grev veya lokavtla ilgili olsun veya olmasın) katılan herhangi kiĢi veya kiĢilerin hareketi,

2. Kamu otoritesinin herhangi bir kargaĢalığı bastırmak ve/veya bastırmaya çalıĢmak veya bu tür kargaĢalığın etkilerini asgariye indirmek için yapacağı tasarruflar,

3. Grev veya lokavt esnasında, grevi destekleyen veya lokavta karĢı gelen herhangi bir iĢçinin kasıtlı hareketleri,

4. Kamu otoritesinin herhangi bir kargaĢalığı önlemek ve/veya önlemeye çalıĢmak veya bu tür hareketlerin etkilerini asgariye indirmek için yapacağı tasarruflar olarak kabul edilmiĢtir.

Ancak,

1. Poliçedeki tüm hüküm ve Ģartlar (genel Ģartlar, özel Ģartlar, istisna hükümleri, ek teminat ve garanti klozları) aĢağıdaki özel Ģartlar çerçevesinde bu klozla sağlanan ek teminata da tatbik edilecek ve poliçe teminat kapsamındaki zayiat ve hasarlara bu klozla temin olunan risklere de dâhil edilecektir.

2. AĢağıda belirtilen özel Ģartlar sadece bu klozla verilmiĢ bulunan ek teminat için geçerli olacak ve poliçe Ģartları uygulanacaktır.

Özel ġartlar

1. Bu klozla verilmiĢ bulunan teminatla ilgili olarak, aĢağıda belirtilen hal ve hususlar teminat dıĢıdır:

a. ĠĢin kısmen veya tamamen durması veya geçici olarak sürekli el konulması nedeniyle meydana gelen zayiat ve hasarlar.

b. Herhangi bir kamu otoritesi tarafından geçici veya sürekli el konulması nedeniyle meydana gelen zayiat ve hasarlar.

c. Sigortalı kıymetlerin bulunduğu binanın kanuna aykırı bir Ģekilde herhangi bir kiĢi tarafından iĢgal edilmesi sonucu binanın geçici veya sürekli olarak elden çıkması sebebiyle meydana gelen zayiat ve hasarlar.

d. Her tür netice zararları ve sorumluluklar ile bu klozla fiziki hasarlar için sağlanan tazminatı aĢan ve bunun yanı sıra yapılan diğer ödemeler.

Ancak, yukarıdaki (b) ve (c) fıkraları ile ilgili fiziki hasarlar, el koyma iĢleminden önce veya geçici el koyma iĢlemi sırasında meydana geldiği takdirde sigortacının sorumluluğu devam edecektir.

2. AĢağıdaki haller sonucu dolaylı veya dolaysız meydana gelecek kayıp ve hasarlar da keza teminat dıĢıdır.

a. Harp ilan edilmiĢ olsun veya olmasın, harp, harp olayları, yabancı düĢman hareketleri, iç harp.

b. Ġsyan, kısmi veya tam sivil veya askeri ayaklanma, ihtilal ve bunların gerektirdiği askeri veya inzibati hareketler.

Sigortacının, bu hükme dayanarak herhangi bir zayiat veya hasarın sigorta teminat kapsamı dıĢında olduğunu ileri sürmesi durumunda söz konusu zayiat ve hasarın teminata dâhil olduğunu ispatlama yükümlülüğü sigortalıya aittir.

3. Sigortacı, sigortalının poliçede yazılı son adresine taahhütlü mektupla bir ay önceden bildirimde bulunmak suretiyle, herhangi bir zamanda sigorta teminatını sona erdirebilir. Bu durumda Sigortacı, teminatın sona eriĢ tarihinden itibaren sigorta bitiĢ tarihine kadar olan sürenin primini sigorta ettirene iade ettirmekle yükümlüdür.

4. Bu kloz ile temin edilebilen tüm zayiat ve hasarlara iliĢkin her bir olayda ödenmesi öngörülen tazminat limiti için, kesintisiz 168 saatlik bir süre içinde meydana gelen kayıp ve hasarların tek olay kabul edileceği esas alınmıĢtır. Sigortacının sigorta süresince sorumlu olacağı toplam tazminat her bir olay için Cetvelde belirtilmiĢ olan limitin 2 katıdır.

Tazminat Limiti: ………TL / $ / € Muafiyet Limiti: ………TL / $ / €

Kloz Değerlendirmesi:

Klozun adından da anlaĢılacağı gibi bu kloz grev, lokavt, kargaĢalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler ve terörizm riskini sigortalamak için poliçelerde yer alır. ĠnĢaat All Risk poliçelerinde isteğe bağlı yer alan bu teminat, sigortalanacak varlıkların hepsini içerebildiği gibi istenildiği takdirde belli bir limite kadar da temin edilebilir. Örneğin, 25 milyon dolarlık bir inĢaat poliçesinde yüklenici Ģantiye sahasını terörizm riskine karĢılık sadece 5 milyon dolarlık bir sigorta yaptırmak isteyebilir. Burada yüklenici bu riskten en fazla 5 milyon dolarlık bir kayıp yaĢayacağını ön görür ve terör riskine karĢı projesini toplam sigorta bedelinin beĢte biri kadar sigortalatmak ister. Buna Ġlk AteĢ Sigortası da denir ve primin düĢük çıkması Ġlk AteĢ sigortaların ana hedefidir. Ġncelenen 118 teklifin sadece 26’sında terörizm sigorta bedeli toplam sigorta bedelinden düĢük istenmiĢtir. Ġngiliz Maplecroft (2010) adlı global analiz Ģirketi tarafından yapılan Terörizm Risk Endeksinde en çok terör riski olan ilk 5 ülke sırasıyla Irak, Afganistan, Pakistan, Somali ve Lübnan olmuĢtur. Bu listede Türkiye 14.’lükle terörizm açısından “yüksek riskli” ülkeler arasındadır. Liste, ilgili ülkelerdeki terörist saldırıların ve saldırılar sonucu ölen insan sayısı gibi kriterlere göre yapılmıĢtır.

Terörizm teminatı yüksek riskli ülkelerde reasürans desteğinin de azalmasına ya da yüksek fiyat ve muafiyetin artmasına neden olur. Munich RE’nin her ay yenilediği ve sektöre sunduğu terörizm ile ilgili geliĢmeleri de içeren bülteninde yüksek riskli ülkelere hangi Ģartlarla teminat verilmesi gerektiği ya da teminatın verilmemesi gereken ülkelerin listesi yer alır ve birlikte çalıĢtığı sigorta Ģirketlerine bu bülten yollanır.

Tazminat limiti genellikle toplam proje bedeli olmakla beraber, yukarıda da bahsedildiği üzere, yüklenicinin düĢük prim isteği üzerine belli bir limite kadar verilebilir. Muafiyet limiti ise sigortacının olası bir hasar anında kendisini muaf tutacağı belli bir yüzde (Örneğin; %80 / %20 koasürans yani sigortalı riske ve olası hasara %20 oranında ortak) ya da sabit bir tutar ile belirtilen (Örneğin; 10.000 $) bir nevi risk paylaĢım yöntemidir. Bu klozun poliçede yazılı olması yüklenicinin lehine olup grev, lokavt, kargaĢalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler ve terörizm riskinin belirlenen limit ve muafiyetlerle satın alındığını gösterir.