• Sonuç bulunamadı

5. UYGULAMA ÇALIŞMASI

5.2 Uygulama Çalışması Yapan Akaryakıt İstasyonunun Tanıtımı

5.2.4 Kaynak Yönetimi

Üretim prosesleri öncesinde gerçekleştirilen tasarım, planlama ve şantiye hazırlık süreçlerinde, üretim proseslerinde ihtiyaç duyulacak kaynaklar tespit edilerek bir maliyet çalışması yapılmıştır. İş planına uygun olarak kaynaklar sağlanmıştır. Kaynakların tespiti için, üretimin yapıldığı akaryakıt firması teknik şartnamesine uygun hareket edilmiştir. Bu nedenle, alternatif kaynak tercihi hususunda farklı yollar uygulanamamıştır. Ancak üretim sırasında kullanılan iş makinelerinin verimli çalışması için şantiye şefi tarafından yönlendirme yapılmıştır.

5.2.5 Atık Yönetimi

İSEÇ Yönetim sistemi kapsamında gerçekleştirilen atık tespiti sonrasında, bu atıkların kontrol, geri kazanım/değerlendirme ve uzaklaştırma yöntemleri belirlenmiştir.

5.2.5.1 Proseslerde Oluşan Atıkların Türlerine Göre Sınıflandırılması

Proseslerde oluşan atıkların tespiti için, atıkların özellik, miktar ve kaynaklarına göre bir atık yönetim programı belirlenmiştir. Bu amaçla, atığa neden olan üretim prosesleri belirlenmiş ve tanımlanmıştır. Proseslere ait girdi ve çıktılar, atık özellikleri ve miktarları her bir proses için belirlenmiş ve ortaya çıkan atık miktarları, Ek R’de, proseslere göre sınıflandırılmış atık miktarları şeklinde verilmiştir.

Üretim proseslerine göre hammadde ve yardımcı malzemelerin türleri de değişmektedir. Ancak, çoğunlukla demir, kalıp ve beton faaliyetleri proseslerde ortaktır. Kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler bu bölümde sıralanmıştır. Atık çıkaran prosesler, üretim prosesleridir. Proseslerden kaynaklanan atıklar, daha önce anlatıldığı gibi; katı atık, emisyonlar, tehlikeli atıklar gruplamasına göre ayrılmıştır.

Atıkların oluşma sıklığı, üretim prosesinin bağlı olduğu proje ve faaliyetlere göre değişmektedir. Üretimi oluşturan prosesler tamamlanana kadar atık üretimi de devam eder. Atık üretim sıklığı, atık azaltılması gibi hedefler için düşünüldüğünde bir zaman periyoduna bağlanması sağlıklı bir sonuç vermeyecektir. Bunun yerine atığı ortaya çıkaran proses başına atık miktarlarının belirlenmesi daha anlamlıdır.

Üretim Prosesinde ortaya çıkan atık türleri başlıca hafriyat, tehlikeli, kağıt, plastik, cam, kağıt, ambalaj atığı ve hava emisyonlarıdır. İSEÇ Yönetim Sistemi kapsamında yapılan atık sınıflaması, atıkların değerlendirilmesi / geri kazanımı / uzaklaştırma yöntemleri belirlenmiştir.

5.2.5.2 Katı Atıklar

Üretim Prosesinde ortaya çıkan atık türleri başlıca hafriyat, tehlikeli, kağıt, plastik, cam, kağıt, ambalaj atığı ve hava emisyonlarıdır. İSEÇ Yönetim Sistemi kapsamında yapılan atık sınıflaması, atıkların değerlendirilmesi / geri kazanımı / uzaklaştırma yöntemleri belirlenmiştir.

yapılan sahada önceden herhangi bir yapı bulunmadığı için moloz veya yıkıntı atığı ortaya çıkmamış; toplanan hafriyat toprağı ise, ilgili yönetmeliğe uygun inşaat/yıkıntı taşıma araçlarıyla taşınmış ve döküm alanına ulaştırılmıştır.

Tehlikeli Atıklar; Ek B’de görülen, prosesler sonucu ortaya çıkan tehlikeli atıklar, kapaklı, sızdırmaz nitelikte toplama kaplarında toplanmış ve İzaydaş’a gönderilmesi planlanmıştır. Üretim proseslerinde tehlikeli atığa fazla miktarda neden olacak çalışmalar yapılmamakla birlikte boya ve tiner kutuları, boya veya solventlere bulaşmış atıklar bu toplama kutularında biriktirilmiştir.

Cam atıklar fazla miktarda ortaya çıkmamış; daha ufak boyuttaki toplama kaplarında biriktirilmiştir. Üretim proseslerinin gerçekleşme takvimine bağlı olarak kağıt, plastik ve ambalaj atığı miktarları farklılaşmıştır. Örneğin istasyon binası imalatında, mobilya elemanlarına ait ambalajlar nedeniyle atık miktarı artmış; buna karşılık yıkama sundurması imalatında ortaya çıkan ambalaj atığı miktarının daha az olduğu görülmüştür.

Ambalaj ve kağıt atıklar da kapaklı ve sızdırmaz özelliklerde atık kutularında biriktirilmiştir. Üretime katılan personele, atık sınıflandırması ile ilgili eğitimlerin verilmesinin yanında; kutular üzerine, hangi türde atıkların atılacağını belirten işaretlemeler yapılmıştır.

Plastik, cam, ambalaj atığı ve kağıt atıklar, her hafta Kadıköy Belediyesi’nin anlaşmalı olduğu temizlik firması tarafından teslim alınmış ve İSEÇ Sorumlusu tarafından kayıtları tutulmuştur.

5.2.5.3 Atıksu

Üretimin yapıldığı sahada kullanılan ve çalışanların kullandıkları lavabo ve tuvaletlerde ortaya çıkan atıksuların kanalizasyona bağlantısı için İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden izin alınmıştır.

5.2.5.4 Hava Kirliliği

Üretim proseslerinde hava kirliliğine neden olan faaliyetler, iş makineleriyle yapılan faaliyetlerdir. Hafriyat kamyonları, silindirler, kazıcılar, deliciler gibi iş makinelerinin egzoz gazlarından atmosfere yayılan kirleticilerin HKKY’de belirtilen değerleri karşılayıp karşılamadığı sonucuna varılamamıştır. Bunun nedeni, bu ölçümlerin maliyet gerekçesiyle firma tarafından yaptırılmamasıdır.

5.2.5.5 Gürültü Kirliliği

Üretim proseslerinde kullanılan makine ve ekipmanların gürültüye neden olmaktadırlar. Makine ve ekipmanların, inşaat faaliyeti gereği açık alanda kullanılıyor olması sebebiyle, çevrede fark edilmesi, sektörün bir dezavantajı olmaktadır. Çalışılan alanın, yerleşim alanı içerisinde olması sebebiyle, gürültüye neden olmuştur.

Proseslerden kaynaklanan hava emisyonlarının, gürültü ve titreşim ölçümlerinin, hem mevzuat, hem de İSEÇ Yönetim Sistemi’nin performansı hakkında veri elde etme gereği ölçülmesi gerektiği halde firma tarafından bu ölçümler maliyetler nedeniyle yapılmamıştır.

Aynı şekilde, tehlikeli atıkların, diğer atık sınıflarından ayrı toplanması sağlanmış; ancak maliyeti sebebiyle firma tarafından, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olmayan yöntemlerle uzaklaştırılmıştır.