• Sonuç bulunamadı

Kavramsal Değişim Metinleriyle İlgili Yapılan Çalışmalar

BÖLÜM II: İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2.12. Kavramsal Değişim Metinleriyle İlgili Yapılan Çalışmalar

Bu bölümde fen ve sosyal derslerindeki kavramların öğrencilere öğretilmesinde kavramsal değişim yaklaşımına dayalı olarak geliştirilen kavramsal değişim metinlerinin kullanımına dayalı çalışmalara yer verilmiş ve elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir.

Akbaş ve Uzunöz(2011), Gerçekleştirilen çalışma, ortaöğretim dokuzuncu sınıf öğrencilerinin, kavramsal değişim yaklaşımı kullanmanın nem kavramı konusundaki, kavram yanılgılarının ortadan kaldırılmasındaki etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın amacı, ortaöğretim 9. sınıfta okuyan öğrencilerde nem kavramına yönelik mevcut yanılgıların giderilmesinde, kavramsal değişim yaklaşımının etkinliğini belirlemektir. Çalışma, deneysel bir çalışmadır. 9. Sınıf öğrencilerinden, kontrol grubu (n=45), deney grubu (n=45) öğrenci seçilmiştir. Kontrol grubu öğrencileriyle geleneksel öğretim yöntemiyle ders işlenirken, deney grubu öğrencileriyle kavram haritaları ve kavramsal değişim metinleri kullanılarak ders işlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı, kavram testi olarak belirlenmiştir. Analiz testi olarak, ilişkili ve ilişkisiz t testleri kullanılmıştır. Araştırma neticesinde, kontrol ve deney grubu öğrencilerinin kavram testinden aldıkları puanlar neticesinde, kavramsal değişim yönteminin geleneksel öğretim yöntemine kıyasla daha etkili olduğu ve kavram öğretiminde etkin bir öğrenme sağladığı sonucuna varılmıştır. Berber ve Sarı(2009), Kavramsal değişim yaklaşımı içerisinde yer alan kavramsal değişim metinlerinin iş, güç ve enerji konusunda, kavram öğretimindeki etkisi araştırılmıştır. Bu maksatla araştırmanın amacı iş, güç ve enerji konularında, kavramların öğrenilmesinde kavramsal değişim metinlerinin etkisini belirlemek, öğrencilerin fizik dersine yönelik tutumlarını saptamaktır. Bu maksatla geleneksel öğretime kıyasla kavramsal değişim metinleriyle ders işlemek ve konu sonunda

35 sonucu karşılaştırmaktır. Çalışma ortaöğretim 10. Sınıf öğrencileri üzerinde uygulanmıştır. Bu maksatla kontrol ve deney grupları oluşturulmuştur. Kontrol grubu öğrencileriyle geleneksel öğretim yöntemiyle ders işlenirken, deney grubu öğrencileriyle kavramsal değişim metinleri kullanılarak ders işlenmiştir. Öğrencilerin fizik dersine olan tutumları da belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen değerler neticesinde, öğrencilerin kavramsal değişim metinleriyle dersi daha iyi anladıkları, kavram öğrenimini daha iyi gerçekleştirdikleri ve fizik dersine olan ilgilerinin arttığı tespit edilmiştir.

Özdemir ve Dindar(2011), Gerçekleştirilen çalışma ilköğretim öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik olarak, kavramsal değişim yaklaşımının öğrenme stillerine göre, öğrencilerin ders başarılarına olan etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu maksatla, çalışmanın amacı kavramsal yaklaşımın içerisinde yer alan kavram haritaları ve kavramsal değişim metinlerini kullanarak “Canlıların Dünyasını Gezelim, Tanıyalım” ile “Işık ve Ses” ünitelerindeki konularda, öğrencilerin başarısına olan etkisini araştırmaktır. Çalışma ilköğretim 5.sınıfda öğrenim gören 50 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Kontrol grubu (n=25) ve deney grubu (n=25) öğrenci ile oluşturulmuştur. Araştırma neticesinde, kavramsal değişim yaklaşımının öğrenme stillerine sahip öğrencilerin başarıları üzerinde bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir.

Akbal(2009), mol kavramının öğretiminde kavramsal değişim metinlerinin başarıyı nasıl etkileyeceğini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışma 9. sınıfta öğrenim gören toplam 171 öğrenciyle yürütülmüştür. Çalışmada ön test-son test kontrol grubu deneme modeli kullanılmıştır. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemleri, deney grubunda ise kavramsal değişim metinleri kullanılarak ders işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi (MDYT) ile araştırmacılar tarafından hazırlanan çoktan seçmeli Bilimsel Başarı Testi (BBT) kullanılmıştır. MDYT ve BBT testi her iki gruba da ön test olarak uygulanmıştır. Çalışma sonunda ise sadece BBT gruplara son test olarak verilmiştir. Çalışmadan elde edilen verilerin analizi sonucunda, mol kavramının anlaşılmasında kavramsal değişim metinlerinin geleneksel yöntemlere göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.

36 Akbaş(2008), Gerçekleştirilen çalışma, ortaöğretim dokuzuncu sınıf öğrencilerinin kavramsal değişim yaklaşımı kullanılarak, iklim konusundaki kavram yanılgılarının ortadan kaldırılmasındaki etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın amacı, ortaöğretim 9. sınıfta okuyan öğrencilerde iklim konusuna yönelik mevcut yanılgıların giderilmesinde, kavramsal değişim yaklaşımının etkinliğini belirlemektir. Çalışma, deneysel bir çalışmadır. 9. Sınıf öğrencilerinden, kontrol grubu (n=45), deney grubu (n=45) öğrenci seçilmiştir. Kontrol grubu öğrencileriyle geleneksel öğretim yöntemiyle ders işlenirken, deney grubu öğrencileriyle kavram haritaları ve kavramsal değişim metinleri kullanılarak ders işlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı, İklim Başarı Testi (İBT), İklim Kavram Testi (İKT) uygulanmış, ayrıca öğretmenlerle mülakat ve sınıf içi gözlemler yapılmıştır. Analiz testi olarak, ilişkili ve ilişkisiz t testleri kullanılmıştır. Araştırma neticesinde, kontrol ve deney grubu öğrencilerinin kavram testinden aldıkları puanlar neticesinde, kavramsal değişim yönteminin ve kullanılan materyallerin, geleneksel öğretim yöntemine kıyasla daha etkili olduğu ve kavram öğretiminde etkin bir öğrenme sağladığı sonucuna varılmıştır.

Akgül(2010), Araştırma öğretmen adaylarının “ısı ve sıcaklık” konusunda, üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinlerinin kavram öğrenimine olan etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmanın amacı, üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinlerinin, düz ve çürütücü metinlerle karşılaştırılarak, öğretmen adaylarının ısı ve sıcaklık kavramlarını anlamaları üzerinde etkisini belirlemektir. Çalışma Gazi Üniversitesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi öğretmen adayı 105 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, kavram testi ve metinlere karşı tutum ölçeği kullanılmıştır. Aynı zamanda yarı yapılandırılmış mülakatta kullanılmıştır. Görüşme yapılan öğretmen adaylarının video kaydı alınmıştır. Araştırma sonunda üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinlerinin kullanımının, geleneksel öğretime göre daha etkili olduğu, öğrencilerin tutumlarına da pozitif katkı yaptığı, kavram öğretiminin bu sayede daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceği belirlenmiştir.

Çaycı (2007), Araştırma kavramsal değişim yaklaşımına ait kavramsal değişim metinlerinin “Dokular” konusuna ait kavramların öğretimindeki etkinliği

37 belirlemektir. Çalışmanın amacı, kavramsal değişim metinleri kullanılarak, öğrencilerin dokular konusuna ait kavramları öğreniminde etkisini tespit etmektir. Araştırma Gazi Üniversitesi Sınıf öğretmenliği lisans programında okuyan 49 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Kontrol grubu (n=25) ve deney grubu (n=24) oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak, kavram başarı testi ve tutum ölçeği kullanılmıştır. Analiz testi olarak ilişkili ve ilişkisiz t testleri kullanılmıştır. Çalışma sonunda öğrencilerin kavram öğreniminde, kavramsal değişim metinlerinin geleneksel öğretime göre daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Aydın(2007), Geometrik optik konusunda kavram yanılgılarının kavramsal değişim metinleriyle giderilmesi araştırılmıştır. Çalışmada, Fen Bilgisi öğretmenliği programı öğrencilerinin geometrik optik konusundaki kavram yanılgılarını tespit ederek, bu kavram yanılgılarını kavramsal değişim metinleriyle gidermeyi amaçlamıştır. Çalışma verilerinin elde edilmesinde Fen Bilgisi Öğretmenliği programındaki 90 ikinci sınıf öğrencisine 19 maddelik üç aşamalı bir test ve klasik sınav uygulayarak, bu öğrencilerden rasgele seçilen 10 öğrenciye 10 açık uçlu sorudan oluşan bir mülakat gerçekleştirilerek kavram yanılgıları tespit edilmiştir. Test ve mülakattan elde edilen bulgular, öğrencilerin ışığın; yayılması, kırılması ve yansıması konularında kavram yanılgılarına sahip olduklarını göstermiştir. İkinci aşamada ise 90 öğrenciden oluşan örneklem iki gruba ayrılmış ve bunlardan birisi deney, diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda uygulanacak kavramsal değişim yöntemi için kavramsal değişim metinleri hazırlanmıştır. Birbirlerine paralel olarak deney grubuna KDM yöntemi, kontrol grubuna ise geleneksel ders anlatım yöntemi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, geometrik optik konusunda kavram yanılgılarını gidermede, kavramsal değişim metinlerinin geleneksel ders anlatım yönteminden daha etkili olduğunu belirlenmiştir.

Ceylan(2008), Çalışma ilköğretim 6. sınıfta fen ve teknoloji dersinde elektrik konusunun öğretiminde, kavramsal değişim yaklaşımının etkisini belirlemektir. Araştırmanın amacı, ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin elektrik konusunun öğretiminde geleneksel öğretime kıyasla, kavramsal değişim yaklaşımının etkinliğinin belirlenmesidir. Çalışmada kontrol grubu (n=29) deney grubu (n=24) olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak kavram testi ve fen tutum ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veri değerleri sonucunda, elektrik konusunun öğretiminde

38 kavramsal değişim yaklaşımının etkinliğinin geleneksel öğretimden etkin olmadığı belirlenmiştir.

Çermik(2008), Van merkez lise 10. sınıfta okuyan öğrencilerin gazlar konusunu kavrama düzeylerini belirlemek tezini araştırmıştır. Bu çalışmanın amacı, kimyanın önemli ve temel konularından gazlar konusunun, Van merkezde bulunan lise 10.sınıf sayısal öğrencilerinin anlama düzeyini tespit ederek, bu düzeyin artırılması için yapılması gerekenlere katkıda bulunmaktır. Çalışma 186 10.sınıf öğrencisi üzerinde uygulanmıştır. Genel olarak öğrencilerin %53,5 oranında başarı gösterdiği çalışmada, okul türleri bazında; tercihli lise öğrencilerinin %64,8, genel lise öğrencilerinin ise %18,4 oranında başarılı olduğu görülmüştür. Sonuç itibariyle, gazlar konusunun yeterince anlaşılmadığı, başarıyı artırmak için, kavrama düzeyi düşük konuların özelliğine göre; günlük hayatla ilişkilendirmek suretiyle güncelleştirilmesi, bol doküman ile soru çözülmesi, konuların deneylerle desteklenmesi ve öğrencilerin işlem kapasitelerinin artırılması adına matematik zümre öğretmenleriyle işbirliği yapılması gerektiği tespit edilmiştir.

Demir(2010), Araştırma fen bilgisi öğretmen adaylarının “kuvvet ve hareket” konusunda, üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinleri kullanılarak kavram öğrenimine olan etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmanın amacı, üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinlerinin, fen bilgisi öğretmen adaylarının kuvvet ve hareket kavramlarını anlamaları üzerinde etkisini belirlemektir. Çalışma Fen Bilgisi Öğretmenliği 3.sınıfta okuyan 99 öğretmen adayı üzerinde uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, kavram testi ve metinlere karşı tutum ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonunda, üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinlerinin kullanımının kuvvet ve hareket konularının anlaşılmasında geleneksel öğretime göre daha etkili olduğu, öğrencilerin tutumlarına da pozitif katkı yaptığı, kavram öğretiminin bu sayede daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceği belirlenmiştir.

Demirci(2011), 8.Sınıf öğrencilerinin asitler ve bazlar konusuyla ilgili yanılgılarını gidermede, animasyon destekli kavramsal değişim metinlerinin etkinliğini araştırmıştır. Bu çalışmanın amacı, 8. sınıf öğrencilerinin asitler ve bazlar konusuyla

39 ilgili yanılgılarının belirlenmesi ve giderilmesinde kavram karikatürlerinin ve animasyonlarla desteklenen kavramsal değişim metinlerinin kullanılmasının etkililiğini araştırmaktır. Yarı deneysel yöntemin kullanıldığı çalışma, 8. sınıfta öğrenim gören toplam 60 öğrenci ile (30’u deney, 30’u kontrol grubu öğrencisi) yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak iki aşamalı çoktan seçmeli test formunda hazırlanan Asit-Baz Kavram Başarı Testi (ABKBT) ve karikatür-açık uçlu soru formunda hazırlanan Asit-Baz Kavram Karikatür Testi (ABKKT) kullanılmıştır. Öğrenci yanılgılarının giderilmesi için BDÖ animasyonlarıyla desteklenen Kavramsal Değişim Metinleri (KDM) geliştirilmiştir. ABKBT ve ABKKT deney ve kontrol grubu öğrencilerine ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Verilerin analizinde t testinde kullanılmıştır. Sonuç olarak, animasyonlar desteklenen KDM’ler öğrencilerin yanılgılarını gidermede ve daha bilimsel anlamalara sahip olmalarında oldukça başarılı olmuştur.

Çetin(2009), Kavramsal değişim yaklaşımının gazlar konusunu anlamaya etkisini araştırmıştır. Bu çalışmanın amacı, bilgisayar animasyonları destekli kavramsal değişim yaklaşımına dayalı öğretim yönteminin 10. sınıf öğrencilerinin gazlar konusunu anlamalarına, başarılarına ve hatırlamalarına ve kimyaya karşı tutumlarına etkisini geleneksel kimya öğretim yöntemi ile karşılaştırarak incelemektir. Çalışma bir lisede 67 10.sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Sınıflar deney grubu ve kontrol grubu olarak rastgele seçilmiştir. Kontrol grubundaki öğrencilere geleneksel kimya öğretim yöntemi uygulanırken, deney grubundaki öğrencilere bilgisayar animasyonları destekli kavramsal değişim yaklaşımına dayalı öğretim yöntemi uygulanmıştır. Gazlar kavram testi, gazlar başarı testi ve kimya tutum ölçeği öğrencilere ön-test ve son-test olarak dağıtılarak öğrencilerin gazlar konularını anlamaları, başarıları ve kimyaya karşı olan tutumları değerlendirilmiştir. Araştırmanın hipotezleri ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA) ve iki yönlü çok değişkenli varyans analizi (ANOVA) kullanılarak test edilmiştir. Analiz sonuçları, kavramsal değişim yaklaşımının öğrencilerin gazlar konusunu anlamalarında, başarılarında ve hatırlamalarında daha etkili olduğu ve kimya dersine yönelik daha olumlu tutuma yol açtığı belirlenmiştir.

Akyürek ve Afacan(2013), Araştırma ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin hücre bölünmesi ve kalıtım konularında kavram yanılgılarının tespit edilmesi ve kavramsal

40 değişim yaklaşımına ait kavramsal değişim metinleri kullanılarak kavram yanılgılarının giderilmesi üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmanın amacı, ilköğretim 8.sınıf öğrencilerinin “Hücre bölünmesi ve kalıtım” konularında kavram çarkı diyagramını kullanarak kavram yanılgılarını belirlemek ve kavram yanılgılarının giderilmesinde kavramsal değişim metinlerinin etkinliğini belirlemektir. Çalışma ilköğretim 8. Sınıfta okuyan 26 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Deneysel çalışma gerçekleştirilmiştir. Kontrol ve deney grubu oluşturulmamıştır. Tek gruplu araştırma modeli kullanılmıştır. Kavram yanılgılarının düzeltilmesi için analoji oluşturularak verilen kavramsal değişim metinleri kullanılmıştır. Araştırma neticesinde kavramsal değişim yaklaşımının öğrencilerin hücre bölünmesi ve kalıtım konularında kavram yanılgılarını gidermede başarılı olduğu belirlenmiştir.

Kethüdaoğlu(2010), Araştırma Fen Bilgisi öğretmen adaylarının kimyasal denge konusunda kavramsal değişim yaklaşımının etkinliğinin belirlenmesidir. Çalışmanın amacı, kavramsal değişime dayalı öğretim yönteminin Fen Bilgisi öğretmen adaylarının kimyasal denge konusundaki kavram yanılgılarının giderilmesine yönelik olarak geleneksel öğretime nazaran etkisini belirlemektir. Çalışmada Fen Bilgisi öğretmen adaylarından 38 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Deneysel çalışma yapılmıştır. Kontrol grubu (n=18) ve deney grubu (n=20) oluşacak şekilde oluşturulmuştur. Deney grubu öğrencileriyle kavramsal değişim yöntemine göre ders işlenirken, kontrol grubu öğrencileriyle geleneksel öğretime göre ders işlenmiştir. Deney grubu öğrencileri ile kimyasal dengeye ulaşma süreci, ileri ve geri tepkime hızları, tepkime yönünün belirlenmesi, Le Chatelier ilkesi ve dengeye etki eden faktörler konularını içeren analojiler ve kavramsal değişim metinleri ile dersler işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak, kavram testi ve tutum ölçeği kullanılmıştır. Çalışma neticesinde kavramsal değişim yaklaşımının geleneksel öğretime nazaran daha etkili olduğu, kimyaya karşı tutumlarında ise bir değişikliğin olmadı belirlenmiştir.

Kılıçoğlu(2011), Çalışma sosyal bilgiler derslerinde kavramsal değişim yöntemi içerisinde yer alan kavramsal değişim metinlerinin kullanılarak kavram yanılgılarının giderilmesinin tespit edilmesidir. Araştırmanın amacı, ilköğretim 6. Sınıf öğrencilerinin sosyal derslere ait “iklim, harita, hava durumu, konum”

41 konularına ait kavram yanılgılarının tespit edilmesi ve kavramsal değişim yöntemi kullanılarak bu kavram yanılgılarının giderilmesindeki etkinliğinin belirlenmesidir. Araştırmada yöntem olarak, yarı deneysel yöntemin eşitlenmemiş kontrol gruplu deseni kullanılmıştır. Kontrol grubu (n=30) ve deney grubu (n=31) oluşturulmuştur. Kontrol grubunda geleneksek öğretim yöntemiyle ders işlenirken, deney grubunda kavramsal değişim metinlerine dayalı olarak ders işlenmiştir. Veri toplama aracı, kavram testi ve başarı testti kullanılmıştır. Araştırma sonunda, iklim, hava durumu, harita, ölçek konularında kavramsal değişim metinlerinin kavram yanılgılarının giderilmesi ve etkili ders işlenmesi yönünden, geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkin olduğu belirlenmiştir.

Konur(2010), Kavramsal değişim metinlerinin sınıf öğretmeni adaylarının fiziksel ve kimyasal değişme konusunu anlamalarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın amacı, yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E öğretim modeli içerisinde kullanılan kavramsal değişim metinlerinin sınıf öğretmeni adaylarının fiziksel ve kimyasal değişme konusunu anlamalarına etkisini araştırmaktır. Araştırma bir üniversitenin sınıf öğretmenliği 1.sınıfında öğrenim gören 90 öğretmen aday üzerinde uygulanmıştır. Çalışmada “Yarı Deneysel Yöntem” kullanılmış ve Deney grubu, Kontrol Grubu 1, Kontrol Grubu 2 olmak üzere 3 grupla birlikte yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak; Fiziksel ve Kimyasal Değişme Kavram Testi (FİKİDKAT), Mülakat ve Kavramsal Değişim Metni Tutum Ölçeği (KDMTÖ) kullanılmıştır. Veri analizinde F testi ve bağımlı t-testi kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, kavramsal değişim metinlerinin kullanıldığı deney grubu öğretmen adaylarının diğer gruplardaki öğretmen adaylarına göre fiziksel ve kimyasal değişme konusunda daha iyi anlamalar geliştirdikleri belirlenmiştir.

Durmuş(2009), K avramsal değişim metinleri ve deney yönteminin öğrencilerin “Madde ve Dönüşüm” ünitesine ait bazı konular üzerindeki başarılarına, kavram yanılgılarını gidermelerine ve kavramların kalıcılığına etkisini araştırmak amacıyla bir çalışma yapmıştır. Bu amaçla bir ilköğretim okulunda, dördüncü sınıfta öğrenim gören öğrencilerden 2’si deney, 1’i kontrol grubu olmak üzere 3 grup oluşturulmuş ve toplam 104 öğrenciyle çalışılmıştır. Konuyla ilgili hazırlanmış açık uçlu sorular ön test olarak uygulanmış ve öğrencilerdeki kavram yanılgıları belirlenmiştir. Deney gruplarından birinde konu deney yöntemi ile işlenirken, diğer deney grubunda konu

42 kavramsal değişim metinleri kullanılarak işlenmiştir. Kontrol grubu dersleri ise geleneksel yöntemlerle işlenmiştir. Ders işleme sürecinden sonra açık uçlu sorular son test olarak ve belli bir süre sonra ise hatırlama testi olarak tekrar uygulanmıştır. Araştırmada kalıcılığın sağlanmasında ve kavram yanılgılarının giderilmesinde kavramsal değişim metinleri ve deney yönteminin, geleneksel yöntemlere kıyasla daha fazla başarı sağladığı görülmüştür. Ancak, bu iki yöntem arasında kavram yanılgılarının giderilmesi, öğrencilerin başarıları ve öğrenilenlerin kalıcılığı açılarından önemli bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır.

Sevim (2007), Kavramsal değişim metinlerinin öğretmen adaylarının kavramsal değişimini ne ölçüde gerçekleştirdiğini tespit etmek ve KDM’nin sürecin hangi aşamasında kullanılmasının daha etkili olduğunu belirlemek amacıyla bir çalışma yapmıştır. Çalışmanın örneklemini, Fen Bilgisi Öğretmenliğinde farklı üç şubede okuyan toplam 150 üniversite birinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmada yarı-deneysel yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini oluşturan üç şubeden ikisi sınıf deney, diğeri ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney gruplarına ders öncesi ve sonrası olmak üzere iki şekilde KDM uygulanırken kontrol grubunda konunun işlenişine müdahale edilmemiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak “Kimyasal Bağlar Kavram Başarı Testi (KBKBT)”, “Çözeltiler Kavram Başarı Testi (ÇKBT)”, “Bilişsel İşlem Beceri Testi (BİBT)”, “Kimya Karşı Tutum Testi (KKTT)” ve öğretmen adayı mülakatları kullanılmıştır. Çalışmada KBKBT, ÇKBT, KKTT öğretmen adaylarına ön ve son test; BİBT sadece ön test olarak uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizi sonucu, KDM’lerin süreç öncesi uygulandığı deney grubu lehine anlamlı farklılığın olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda KDM’lerin öğretmen adaylarının kimyaya yönelik tutumları üzerinde de istatistiksel açıdan anlamlı bir fark meydana getirdiği görülmüştür.

Üce(2006), Çalışmanın amacı, üniversite birinci sınıf genel kimya dersinde mol kavramını, kavramsal değişim metinleri uygulayarak anlatıp bu metinlerin öğretimdeki başarıyı nasıl etkilediğini belirlemektir. Çalışmada ön test-son test kontrol gruplu deneme modeli kullanılmıştır. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi, deney grubunda ise kavramsal değişim metinlerine dayalı öğretim yöntemi kullanılmıştır. Her iki gruba dersler aynı öğretim üyesi tarafından verilmiştir. Veri toplamak amacıyla 33 sorudan oluşan çoktan seçmeli bilimsel başarı testi geliştirilmiş ve bu test her iki gruba da ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS

43 (Statistical Package for Social Sciences) ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda anlamlı fark bulunarak mol kavramının anlaşılmasında kavramsal değişim metinlerinin klasik yönteme göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Daha iyi bir öğretim gerçekleştirmek ve daha başarılı öğrenciler yetiştirebilmek için bu tür materyallerin kimyadaki bütün kavramlar için geliştirilmesi ve eğitime sunulmasının gerekliliği sonucuna varılmıştır.

Yılmaz(2010), Araştırma bir üniversite de öğrenim gören Fizik öğretmen adayı 2. sınıf öğrencilerinin geometrik optik konusunda, kavramsal değişim yaklaşımına dayalı kavramsal değişim metinleri kullanılarak kavram yanılgılarının giderilmesi ve kimyaya karşı tutumlarına olan etkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, üniversite 2. sınıfta