• Sonuç bulunamadı

Kaplamadaki düĢük kaliteli agrega kullanımı 4 Üstyapı kalınlıklarının yetersiz oluĢu.

ĠSPANYA Kayma Direnc

3. Kaplamadaki düĢük kaliteli agrega kullanımı 4 Üstyapı kalınlıklarının yetersiz oluĢu.

 Segregasyon, Sökülme ve Soyulmaların Muhtemel OluĢma Nedenleri; 1. Su ve trafik etkisi altında soyulma.

2. BSK içinde kil toprakları veya kille kaplı agrega taneciklerinin bulunması. 3. Zayıf sıkıĢma ve yüksek boĢluk yüzdesi.( Özellikle soğuk hava koĢullarında yapılan kaplamalarda su ve tuzlar tabakalar arasına sızar, donma ve erime olayları sırasında asfaltın bozuĢmasına neden olur.)

4. Yetersiz bitüm yüzdesi.

5. YaĢlanma nedeni ile oluĢan asfalt sertleĢmesi.

6. Uygun olmayan yapım teknikleri ve ekipman kullanımı.

7. Donma çözünme olaylarının tekrarlanması ile absorbsiyonu ve kırılganlığı yüksek agregaların kullanıldığı karıĢımlarda, ayrıĢma meydana gelmesi. Onarım Yöntemleri [10,70]

Timsah Sırtı Çatlaklar

 Timsah sırtı deseni yeni yeni oluĢmaya baĢlamıĢ, desen oluĢumu az sayıda çatlaklarla meydana gelmiĢtir. Çatlaklar kılcal düzeydedir. Bozuklukların gelişimi sürekli gözlenmelidir.

97

Timsah sırtı oluĢumu iyice belirginleĢmiĢ, poligon köĢelerinde kopmalar baĢlamıĢtır. Çatlakların geniĢliği artmıĢ ve daha belirginleĢmiĢtir. Çatlaklı bölge düzgün bir şekilde kesilip atılmalı ve sıcak veya soğuk karışım malzemesi ile yamanmalıdır. Geçici çözüm (bakım) amaçlı olarak bozuk yüzey harç tipi örtü tabakası veya sathi kaplama ile kaplanmalıdır. Kalıcı çözüm amaçlı olarak: Bozuk yüzey veya Asfalt Kaplamaların Yeniden Kullanımı Metodu ile iyileştirilmeli ya da (düzeltme tabakası+geotekstil) uygulaması ile düzeltildikten sonra defleksiyon etüdü sonucu belirlenen takviye kalınlıkları uygulanmalıdır.

 Poligon blokları kopmaya baĢlamıĢtır. Bazı oyuklar ve lokal oturmalar meydana gelmiĢ, kopmalar ileri düzeylere ulaĢmıĢtır. Çatlaklı bölge düzgün bir şekilde kesilip atılmalı ve sıcak veya soğuk karışım malzemesi ile yamanmalıdır.Ayrıntılı üstyapı etüdü yapıldıktan sonra bozuk yüzey, asfalt kaplamaların yeniden kullanımı metodu ile iyileştirilmelidir. Yeniden yapım metodu uygulanmalıdır.

Kenar Çatlaklar

 Çatlaklar kaplama kenarına paralel olup bir veya birden çok olabilir. Çatlaklar kaplama kenarından 300mm içeriye yayılmıĢ olabilir.

Bozuklukların gelişimi sürekli gözlenmelidir. Çatlaklar dıĢ tekerlek izine

kadar ilerlemiĢ ve kaplama kenarlarından 600 mm kadar içeri ilerlemiĢtir. Çatlaklar birbirinden bağımsız boyuna çatlaklar olabileceği gibi bazen de dalga Ģeklinde olabilir.

Çatlaklı bölge düzgün şekilde kesip atıldıktan sonra uygun bir karışımla yamanmalıdır. Bozuk kesim sathi kaplama ile kaplanmalıdır.

Dalga Ģeklinde çatlaklar görülmeye baĢlanmıĢ olup bunlar timsah sırtı

desenine dönüĢmüĢ ve dıĢ teker izinden daha da içeri ilerlemiĢtir.

Enine Çatlaklar

 Çatlaklar 6 mm‘den incedir ve ayrıĢmamıĢtır. Çatlaklar kaplama geniĢliği boyunca değiĢken uzunluktadır.Bozuklukların gelişimi sürekli gözlenmelidir.

 Çatlaklar 6 ile 15mm arası geniĢliğe ulaĢmıĢtır. Çatlak boyunca hafif kopmalar oluĢmuĢ ve kılcal çatlaklar meydana gelmiĢtir. Çatlaklar, gerekirse genişletilerek uygun bir dolgu malzemesi ile doldurulmalıdır.

98

 Tek veya birden fazla çatlaklar ayrıĢmaya devam edip 15 mm‘den fazla açıklığa ulaĢmıĢtır. Bazı kopma ve bozulmalar oluĢmuĢtur. Çatlak oluĢumu yaygınlaĢmıĢtır. Geçici çözüm (bakım) amaçlı olarak: Çatlaklar uygun bir

dolgu malzemesi ile doldurulmalıdır. Kalıcı çözüm amaçlı olarak: Yol diğer bozukluklar nedeni ile iyileştirilecek ise özel bir çatlak etüdü yapılarak çatlakların oluşma sebebi belirlendikten sonra, gerekirse taban iyileştirilmeli ve Asfalt Kaplamaların Yeniden Kullanımı Metodu, veya Yeniden Yapım Metodu uygulanmalıdır.

Boyuna Çatlaklar

 Çatlaklar 6mm‘den incedir, ayrıĢma yoktur. Tek veya birden çok olabilir. Çatlak, kaplama kenarına paralel, diyagonal veya kıvrımlar Ģeklindedir.

Bozuklukların gelişimi sürekli gözlenmelidir.

 Çatlaklar 6 ile 15 mm arası geniĢliğe ulaĢmıĢtır. Bazı ayrıĢmalar baĢlamıĢtır. Çok yönlü kılcal çatlaklar oluĢmuĢtur. Çatlaklar, gerekirse genişletilerek uygun bir dolgu malzemesi ile doldurulmalıdır.

 Tek veya çok yönlü çatlaklar ayrıĢmaya devam edip 15 mm‘den fazla açıklığı ulaĢmıĢtır. AyrıĢmalar daha derinleĢmiĢtir ve çatlak sayısı artmıĢtır.

Geçici çözüm (bakım) amaçlı olarak: Çatlaklar uygun bir dolgu malzemesi ile doldurulmalıdır. Kalıcı çözüm amaçlı olarak: yol diğer bozukluklar nedeni ile iyileştirilecek ise özel bir çatlak etüdü yapılarak çatlakların oluşma sebebi belirlendikten sonra: Asfalt Kaplamaların Yeniden Kullanımı Metodu, Yeniden Yapım Metodu, Dolgular iyileştirildikten sonra Yeniden Yapım Metodu.

Blok, harita Çatlaklar

 Çatlakların geniĢliği 6 mm‘den incedir. Boyuna ve enine çatlaklar birbiri ile birleĢerek harita Ģeklinde görülür.Bozuklukların gelişimi sürekli gözlenmelidir  Çatlaklar 6 mm ile 15mm arası geniĢliğe ulaĢmıĢtır. Çatlak formasyonu birden fazla çatlak veya bir çatlağın ayrılıp kopması Ģeklindedir. Bozuk kesim düzgün bir şekilde kesilip atılmalı ve sıcak veya soğuk karışımla yamanmalıdır. Geçici çözüm (bakım) amaçlı olarak: Bozuk yüzey harç tipi örtü tabakası veya sathi kaplama ile kaplanmalıdır.

99

Kalıcı çözüm amaçlı olarak: Bozuk yüzeye ya Asfalt kaplamaların Yeniden

Kullanım Metodu ile ya da düzeltme tabakası+geotekstil ile düzeltildikten sonra defleksiyon etüdü sonucu belirlenen takviye kalınlıkları uygulanmalıdır.

 Çok yönlü çatlaklar ayrıĢmaya devam edip 15 mm‘den fazla açıklığa ulaĢmıĢtır. Timsah sırtı çatlaklar oluĢmuĢtur. Harç tipi örtü tabakası veya sathi kaplama ile onarım yapılmalıdır.

Tekerlek Ġzi Oturmalar

 Oturma derinliği 15mm‘den daha azdır. Oturmalar üzerinde hafif Ģiddette çatlamalar olabilir. Bozuklukların gelişimi sürekli gözlenmelidir. Oturmaların

derinliği 15-30 mm arasındadır. Genellikle iz üzerinde çatlamalar vardır.

Tümseklikler freze makinesi ile kesilmelidir.

 Oturmaların derinliği 30 mm‘den daha fazladır. Çatlaklar daha belirginleĢmiĢtir. Tekerlek izinde oturma derinliği 3-5 cm ise derinlik kadar üstyapı kalınlığı kazılmalı yerine kazınan malzemem cinsinden aynı kalınlıkta malzeme getirilmelidir. Oturma derinliği 5 cm’den fazla ise; Geçici çözüm (bakım) amaçlı olarak: Tekerlek izinde oturma derinliği kadar üstyapı kalınlığı kazınmalı yerine kazınan malzeme cinsinden aynı kalınlıkta malzeme getirilmelidir (asfalt tabakalarının yeniden kullanılması metodu ile).

Ondülasyonlar, Ötelenmeler ve Yoğrulmalar

 ÇeĢitli yüksekliklerde enine ondülasyonlar ve lokal kabarmalar, yığılmalar ve ötelemeler oluĢmaya baĢlamıĢtır. SürüĢ konforunda düĢüĢ hissedilmeye baĢlanmıĢtır. Bozuklukların gelişimi sürekli gözlenmelidir.

 SürüĢ konforu belirgin bir Ģekilde düĢmüĢ, yol yüzeyi tümsekli bir görünüĢ almıĢtır. Bozuk kesimler freze makinesi ile kazılmalı gerekirse yama yapılmalıdır.

 Yol yüzeyindeki düzgünsüzlükler iyice artmıĢ, sürüĢ konforu iyice azalmıĢtır. Güvenli sürüĢ için hızın azaltılması zorunluluğu vardır. Bozuk kesimler freze makinesi ile kazılmalı ve yama yapılmalı gerekirse kapsamlı üstyapı etüdü yapılarak Yeniden Yapım Metodu uygulanmalıdır.

Lokal Oturmalar

 DüĢey yönlü deplasman 50 mm‘den azdır. SürüĢ konforundaki azalma çok az olup hafif sarsıntı yaratabilir. Bozuklukların gelişimi sürekli gözlenmelidir.

100

DüĢey deplasman 50-100 mm arasındadır. Hissedilir düzeydeki yükselme ve alçalmalar oluĢmuĢtur. Drenaj sistemleri gözden geçirilmeli, bozuk kesim gerekirse kazılıp atılmalı ve sıcak veya soğuk karışım malzemesi ile yamanmalıdır. DüĢey deplasman 100 mm‘nin üzerindedir. Sürekli hale gelen

yükselip alçalmalar rahatsızlık verici düzeydedir. Hız azaltma zorunluluğu hissedilir. Drenaj sistemleri gözden geçirilmeli, bozuk kesim gerekirse kazılıp

atılmalı ve sıcak veya soğuk karışım malzemesi ile yamanmalıdır. Gerekirse üstyapı tabanı ve dolgular iyileştirilmelidir.

Yamalar ve Çukurlar

 Çukurun derinliği 5 cm‘den çapı 10 cm‘den azdır. Yamalar iyi durumdadır.

Çukur uygun bir şekilde düzeltilip soğuk veya sıcak karışım ile yamanmalıdır.

 Yama üzerinde bozulmalar baĢlamıĢtır. Çukurların derinliği 5<H<10 cm çapı 10<R<30 cm dir.Çukur uygun bir şekilde düzeltilip soğuk veya sıcak karışım

ile yamanmalıdır

Geçici çözüm (bakım) amaçlı olarak: Bozuk kesim bozukluk derinliğince

kazılmalı, kazılan malzeme cinsinden aynı kalınlıkta malzeme

getirilmelidir.Kalıcı çözüm amaçlı olarak: Geçici çözüm önerisine ilave olarak üstyapı etüdü sonucu belirlenen takviye kalınlıkları uygulanmalıdır.

Segregasyon, Sökülme ve Soyulmalar

 Yüzeyde agrega kaybı baĢlamıĢtır. Kaplama karıĢımının dokusal görüntüsünde hafif bir artıĢ meydana gelmiĢtir. Bozuklukların gelişimi sürekli gözlenmelidir.

 Yol yüzeyindeki agrega eksilmesi artmıĢtır. Yüzeyde sığ bir ayrıĢma gözlenir. Hızlanan agrega kaybı kaplamada açık görünümlü bir doku meydana getirmiĢtir. Harç tipi örtme tabakası veya sathi kaplama uygulanılır.

 Agrega kaybının devamında yüzeydeki açık görünümlü doku iyice belirginleĢmiĢtir. Bazı lokal çukurlar ve kopmalar oluĢmuĢtur. Çukurlar sıcak karışım yama ile yamanır ve harç tipi örtme tabakası uygulanılır.Yüzey tek

101

5. OTOYOL AĞI ESNEK ÜST YAPILARINDA MEYDANA GELEN